Graven vernield op joods kerkhof in Frankrijk

Imperium had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de joodse begraafplaats in Herrlisheim in Oost-Frankrijk zijn zo'n 120 graven beklad en vernield. De politie is gestart met een grootschalig onderzoek naar de schendingen. Grafstenen werden beklad met swastika's en antisemitische leuzen. Een deel van de teksten was in het Duits geschreven. Er wordt een samenhang vermoed met het feit dat Adolf Hitler vandaag precies 59 jaar geleden stierf.

De Franse regering heeft zich fel uitgesproken tegen de grafschennis. President Jacques Chirac noemde ze in strijd met waarden en principes waar Frankrijk voor staat. Premier Jean-Pierre Raffarin heeft een excussbrief gestuurd aan de joodse gemeenschap in Frankrijk. De minister van binnenlandse zaken bracht direct een bezoek aan de begraafplaats die stamt uit de 18e eeuw.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit kerkhof in het nieuws komt wegens vandalisme. In 1992 werden bijna 200 graven vernield. Nadat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het aantal antisemitische incidenten fors is toegenomen, is de Franse regering er op gebrand opkomend antisemitisme de kop in te drukken. Overigens wordt de toename van incidenten voornamelijk toegeschreven aan antisemitisme onder moslimjongeren. De grafschendingen in Herrlisheim lijken eerder het werk van neonazi's.

Joodse begraafplaats van Herrlisheim, Frankrijk