Amsterdam: legaliseer de wietteelt

p0w had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amsterdamse gemeenteraad heeft, met uitzondering van het CDA, een gezamenlijk manifest ondertekend dat voorstaat dat het kweken van wiet wordt gelegaliseerd. Open De Achterdeur heet het plan dat zij ter ondertekening voorleggen aan andere gemeenteraden in grote steden. Zij hopen dat de collega's hen zullen steunen in het debat over het cannabisbeleid.

Een transparante teelt is volgens de ondertekenaars het beste middel om de aan softdrugs gerelateerde criminaliteit uit te drijven. Het plan wordt gesteund in Amsterdam door de lokale PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66, Leefbaar Amsterdam, Amsterdam Anders/De Groenen en Mokum Mobiel.

De fracties zien niets in het plan van de ministers Donner van Justitie en Hoogervorst van Volksgezondheid om de verkoop van nederwiet te verbieden, omdat het vermoeden bestaat dat het werkzame bestanddeel tetrahydrocannabinol (THC) in de wiet zo krachtig is geworden dat er sprake is van harddrugs.

In de Tweede Kamer keerde deze week al de PvdA zich tegen een verbod op wiet en hasj. Volgens de partij leidt dat tot illegaal gebruik en vergroot dat het risico voor de
gezondheid. De VVD liet weten geen voorstander te zijn van het plaatsen van wiet op de harddruglijst, zoals wellicht minister Donner van plan zou zijn. Ook D66 is daar niet voor. Die partij pleit al langer voor legalisering, net als GroenLinks en de SP. Ook de LPF is voorstander van legalisering.

Een totale legalisering van wiet ligt overigens in Europees verband zeer lastig, omdat Nederland het enige land is waar het legaal verkocht mag worden. Om die reden is bijvoorbeeld de VVD geen voorstander van legalisering.

Veel THC
De commotie omtrent wiet is ontstaan door het hoge gehalte aan THC die de nederwiet tegenwoordig bevat. Daar waar buitenlandse wiet op circa 6% blijft hangen scoort Hollandse wiet soms wel 15%. Vooral veredeling van plantensoorten en verbeterde kweektechnieken zouden daar aan hebben bijgedragen. Soorten als PP(powerplant), Jack Herer, White Whidow, K2 en RIP zijn voorbeelden van populaire ''witte'' soorten.

In de Volkskrant omschrijft een gebruiker van een coffeeshop het als volgt: ''De heftigste skunk verkrijgbaar in Den Haag heet r.i.p., rest in peace, en raakt ook de ervaren blower tussen de ogen. Dat spul zakt je hele lichaam in. Dat laat je misselijk achter op de bank. Ik moet die zware shit niet meer''.

Andere gebruikers wijzen erop dat het niet uitmaakt hoe zwaar de wiet is, omdat je altijd zelf kan bepalen hoeveel je in sigaret doet en hoeveel trekjes je er van neemt. Ze vergelijken het met een Bacardi-cola, waar je ook zelf het alcoholgehalte bepaalt door de Bacardi te doseren.

Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut, het landelijke kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, is er nu nog niks bekend over de effecten op de gezondheid van THC. Wel wijzen studies uit dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen langdurig gebruik van cannabisproducten en schizofrenie. Maar een direct verband met THC is niet aangetoond. Wel onderschrijft het instituut de bewering dat Nederlandse kwekers steeds zwaardere wiet op de markt zetten.


White Widow, vol met thc-kristallen