Verschil in mortaliteit ziekenhuizen

In ziekenhuizen in het westen van het land en in grote ziekenhuizen overlijden meer mensen dan in andere ziekenhuizen. Dit zijn de resultaten van een onderzoek wat gehouden is door Prismant, een advies- en onderzoeksbureau voor de gezondheidszorg.

In het westen van het land ligt het sterftecijfer op 3,26 procent, tegen 2,96 procent in de noordelijke provincies. Grote ziekenhuizen kennen een sterftecijfer van 3,34 procent, tegenover 2,91 procent in de kleine ziekenhuizen. Opvallend is ook dat in het oosten het sterftecijfer daalt, in de andere drie landsdelen neemt dit cijfer juist toe.

De verklaring voor de mortaliteitsverschillen kan zijn dat grote ziekenhuizen en ziekenhuizen in de Randstad vaker complexe ingrepen uitvoeren. De ziekste patiënten komen vaak ook in de grotere ziekenhuizen terecht.

Ook academische ziekenhuizen kennen een opvallend laag sterftecijfer namelijk 3,07 procent. Dit wordt door de onderzoekers als opmerkelijk gezien, omdat hier vaak mensen liggen met elders moeilijk behandelbare ziektes. Het lagere sterftecijfer in academische ziekenhuizen valt mogelijk te verklaren uit de relatief dure bedden. Als mensen op sterven liggen, worden ze overgeplaatst naar een gewone ziekenhuizen, waar de bedden veel goedkoper zijn.

In Nederland overlijden jaarlijks zo'n 140.000 personen. Eén op de drie mensen sterft in een ziekenhuis.