Hirsi Ali onder vuur in Tweede Kamer

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ligt onder vuur in de Tweede Kamer wegens een column die ze schreef in het Algemeen Dagblad. Tot woede van het CDA trekt Hirsi Ali daarin een vergelijking tussen apartheid en zwarte en witte scholen. Zij verwijt met name het CDA en de ChristenUnie dat in stand te houden. Kamerlid Sterk van het CDA eiste vandaag in het debat over het rapport van de commissie-Blok excuses wegens het gebruik van het woord apartheid. De VVD-politica bood die daarop aan, omdat het woord apartheid inderdaad te beladen was, zo meende ze. Die excuses werden aanvaard door Sterk, die wel toevoegde dat het VVD-Kamerlid dinsdag tijdens de eerste termijn haar inziens alleen maar ''heeft staan sputteren en verder geen enkel concreet voorstel heeft gedaan. Een politiek van lik-me-vestje.''

Even later echter zei Hirsi Ali tegen Kamerlid Huizinga van de ChristenUnie dat zij nog steeds achter haar column staat. Maar in plaats van 'apartheid' had ze beter het woord 'verzuiling' kunnen gebruiken, meende ze. GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema vroeg zich hierna af wat de excuses van het liberale Kamerlid eigenlijk voorstelden.

Inmiddels had ook fractievoorzitter Van Aartsen van de VVD afstand genomen van de uitspraken van Hirsi Ali, die hij als ''hoogst ongelukkig'' kwalificeerde. CDA-Kamerlid Sterk zei dat Hirsi Ali ''de grenzen van de politieke geloofwaardigheid in zicht heeft''.

Tweede-Kamer-voorzitter Weisglas greep in en zei dat er over Hirsi Ali later verder gepraat kan worden. Hij wil het debat over integratie met de commissie-Blok niet onder laten sneeuwen door deze kwestie.