'Salaris minister moet dertig procent omhoog'

De commissie-Dijkstal heeft vastgesteld dat de salarissen van ministers fors omhoog moeten, met zeker dertig procent. Dit meldt het RTL nieuws vandaag. De commissie, onder leiding van VVD'er en oud-minister Hans Dijkstal, deed onderzoek naar de beloning die mensen met een belangrijke politieke functie zouden moeten krijgen.

Ministers verdienen momenteel per maand 9.500 euro bruto. Wanneer de verhoging doorgevoerd zou worden, dan bedraagt het nieuwe salaris om en nabij de 12.000 euro bruto. De forse verhoging leidt er niet toe dat minsters de meest verdienende politici worden. Enkele hoge ambtenaren van de ministeries verdienen nog veel meer. Ook ambtenaren in de semi-publieke sector hebben hogere salarissen. Dat is ongewenst, vindt de commissie-Dijkstal. Bovendien is het salaris van Kamerleden de afgelopen jaren gestegen, dat van de ministers niet.

In een reactie op het nieuws gaf minister van FinanciŽn, Gerrit Zalm, aan "niet te mogen klagen over zijn huidige salaris. Nu is het niet de tijd om de salarissen van de ministers met dertig procent te verhogen", zo liet hij weten.

Minister Zalm
Minister Zalm op het Binnenhof