Studenten willen school aanklagen

Een aantal eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht willen een proces aanspannen tegen hun school omdat ze te weinig te doen hebben. "Toen mijn buurvrouw laatst vroeg hoe het op school ging, heb ik haar verteld over de situatie op deze school. Zij stelde toen voor om de school aan te klagen. Tegen de Hogeschool Diemen is dat ook gedaan en dat proces is door de aanklagers gewonnen", zegt eerstejaars student Jeroen Soeterik.

Volgens de eerstejaars hebben ze te weinig les en is de stof te makkelijk. "Ik heb op het moment maar drie vakken, dat is zes uur les per week", zegt Soeterik. Ze hadden meer verwacht, zo zegt ook Jonathan Post Uiterweer. "Ik heb een dag in de week les en de stof die we krijgen, is te simpel. Ik had ook meer praktijk verwacht. Voor mensen die journalistiek al beter zijn is hier niet veel meer te leren. Zij raken alleen maar gedemotiveerd."

De school heeft wel een oplossing gezocht voor het probleem. Zo heeft directeur Han Smits gezegd dat er extra vakken te volgen zullen zijn. Ook komen er thema-avonden met documentaires en kopstukken, zoals Paul Witteman, uit de Nederlandse Journalistiek. Post Uiterweer betwijfelt of dit initiatief voldoende is. "Naar mijn gevoel heb ik al driekwart jaar verspild op deze opleiding."