FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 maart 2004

Televisie populairder geworden in 2003

Uit een wereldwijd onderzoek, verricht door Eurodata TV Worldwide, is gebleken dat de gemiddelde mens in 2003 een kwartier langer per dag televisie keek dan in 2002. Deze resultaten werden vandaag tijdens de tv-beurs MIPTV in Cannes, Frankrijk, bekendgemaakt.

Per dag werd er vorig jaar gemiddeld 3 uur en 39 minuten tv gekeken. Het populairst waren zoals altijd de films en dramaseries, deze trokken ongeveer 41 procent van de kijkers, wel een lichte daling van vier procent ten opzichte van 2002. Entertainment op tv, vooral spelletjes, realityshows en muziekprogramma's, is populairder geworden.

De grootste tv-fanaten zijn de Japanners, zij keken per dag gemiddeld 4 uur en 29 minuten naar allerlei programma's. De gemiddelde Europeaan kijkt 3 uur en 33 minuten tv per dag. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 72 landen en regio's, 2,5 miljard kijkers en ruim 600 televisiezenders.

Harde muziek in auto is gevaarlijk

dokterk had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van de Memorial University uit het Candese Newfoundland is gebleken dat luide muziek in auto's slecht is voor de verkeersveiligheid. Naast het feit dat bestuurders door de luide muziek niet horen wat zich buiten de auto afspeelt, zorgt luide muziek er ook voor dat de reactietijd van de bestuurder langer wordt.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bij een blootstelling aan 100 decibel of meer, de bestuurder 20 procent langzamer beslissingen neemt dan in normale omstandigheden.

Vrouw verbergt erfenis elf jaar in baarmoeder

hit_me had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vrouw uit Saudi ArabiŽ heeft elf jaar lang haar baarmoeder gebruikt als bergplaats voor haar erfenis. Volgens de Saoedische krant al-Watan hebben chirurgen in een ziekenhuis bij Riyad operatief negen ringen, drie halskettingen, drie hangers en drie zakjes met geld uit de baarmoeder van de vrouw verwijderd.

De vrouw verborg het geld destijds in haar baarmoeder om te voorkomen dat haar broers haar erfenis zouden stelen. Omdat de broers bang waren dat de vrouw naar de politie zou gaan, sloten ze de vrouw elf jaar lang op in een kamer. Ze leefde op brood en vruchtenschillen. Slechts twee of drie keer per jaar kreeg ze bezoek van haar zus.

Vrouw "verkocht" ongeboren baby drie keer

Een 33-jarige moeder heeft haar ongeboren kind drie keer "verkocht", zo melden Britse dagbladen vandaag.

De vrouw, Moira Greenslade geheten, bood zich in januari 2003 op een Amerikaanse website aan als draagmoeder. Een Schots paar was geÔnteresseerd en ze kwamen tot een overeenkomst. Het paar betaalde tijdens de zwangerschap elke maand 750 euro en zou ook nog eens 7.500 euro betalen bij aflevering van de geboorteakte. In maart 2003 raakte de vrouw zwanger, vervolgens bood zij haar ongeboren kind aan nog twee (Britse) stellen aan, die eveneens maandelijks een bedrag betaalden.

Toen ťťn van de twee laatst genoemde koppels op de dag van de geplande geboorte naar het ziekenhuis toog en daar geen draagmoeder aantrof kwam Greenslade in de problemen. Het stel informeerde namelijk de politie, die haar negen dagen later aantrof in een ander ziekenhuis. Het kind ging naar een pleeggezin.

De vrouw, die al een zesjarige zoon heeft, zou volgens de Times negenduizend euro met haar actie verdiend hebben. Ze zou het al uitgegeven hebben aan een vakantie en spullen voor haar zoon. Ondertussen heeft zij haar daden voor een rechtbank toegegeven, als haar borgsom betaald wordt komt zij weer op vrije voeten in afwachting van de echte rechtszaak. Ze riskeert een celstraf van tien jaar.

'Hells Angels in eigen clubhuis vermoord'

-R-Style had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

In het clubhuis van de Nomads zijn bloedsporen van drie personen aangetroffen. Tv-programma Editie NL (RTL) meldt dat het gaat om bloed van drie Hells Angels, die vorige maand dood werden aangetroffen in de Geleenbeek bij Echt.

De bloedsporen werden gevonden nadat de politie het clubhuis in Oirsbeek begin maart binnenviel. De vondst bevestigt de vermoedens van de politie dat het drietal in zijn eigen clubhuis is omgebracht. Twee leden van de Oirsbeekse club zitten nog vast wegens mogelijke betrokkenheid bij de moord op hun clubgenoten. Zij ontkennen elke betrokkenheid. De politie heeft geen nadere mededelingen over de vondst van de bloedsporen gedaan.

Geen beelden vrouwen in badpak op Spelen

Bij de Zuid-Aziatische Spelen, die deze dagen worden gehouden, is het de fotografen verboden om beelden te maken van vrouwen in badpak die meedoen aan de zwemwedstrijden. Dit heeft de organisatie van desbetreffende Spelen vandaag bekend gemaakt.

De Spelen vinden van 29 maart tot 7 april plaats in Pakistan, de zwemwedstrijden tussen 4 en 7 april. Aan die wedstrijden zullen vrouwen uit Sri Lanka, Nepal, India, Bangladesh, de Malediven en Pakistan zelf deelnemen. Er wordt nu hard gezocht naar de beste manier om de wedstrijden toch in beeld te brengen, ook hopen veel fotografen dat het verbod alsnog opgeheven wordt.

Conservatieve voorman met de dood bedreigd

Sinds anderhalfjaar wordt de directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting, Bart Jan Spruyt, met de dood bedreigd, zo meldt het NRC Handelsblad. Spruyt, die geregeld opiniestukken schrijft voor de krant, zegt dat ''links-radicalen van autochtone komaf'' achter de bedreigingen zitten. Ze doen dat bij lezingen die hij geeft, maar ook via andere wegen. Dat het om links-radicalen gaat, blijkt volgens Spruyt uit de inhoud van wat zijn bedreigers zoal zeggen. Hij heeft, om redenen die hij niet wil onthullen, nog geen aangifte gedaan.

Spruyt heeft op eigen kosten een beveiligingsbedrijf in de arm genomen en rijdt iedere dag langs een andere route naar werk en huis. Hij blijft in de openbaarheid optreden maar is naar eigen zeggen ''selectiever'' bij het aannemen van uitnodigingen. Volgens Spruyt zijn de bedreigingen vorig jaar januari begonnen. Bij een lezing voor studenten in Amsterdam stond toen een student op die zei dat hij ''moest worden doodgeschoten'', waarop anderen applaudisseerden. Sindsdien komen er bij optredens in het land geregeld mensen langs die bijvoorbeeld zeggen dat zij er '' net als Volkert van der Graaf best twintig jaar voor over hebben om mij vol met lood te pompen'', aldus de conservatieve voorman.

Spruyt zegt dat hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, die vorige week aankondigde dat hij stopt met het leveren van felle kritiek op de islam en het integratiedebat, zijn stap mede genomen heeft op grond van Spruyts ervaringen. Volgens hem zijn een aantal columnisten van linkse signatuur, zoals Marcel van Dam en Thijs WŲltgens, alsmede de Groningse burgemeester Wallage, mede verantwoordelijk voor de bedreigingen omdat ze ''een klimaat scheppen door het hanteren van onzakelijke kwalificaties in het debat over - met name - de integratie.'' Eerder wees Cliteur ook al de beschuldigende vinger in hun richting.

De Burkestichting haalde vorig jaar het nieuws met een manifest waarin gesteld werd dat de immigratie van allochtonen absoluut moest stoppen. Dit omdat de aanwezigheid van ťťn miljoen moslims in Nederland zou zorgen voor grote sociale spanningen en voor groeiend wantrouwen.

Oud CD-Kamerlid steunt NieuwRechts

Wim Elsthout, voormalig Tweede-Kamerlid voor de Centrumdemocraten (CD), heeft zich aangesloten bij NieuwRechts. In een brief roept Elsthout alle oud-CD'ers op de partij van Michiel Smit te steunen of mee te helpen met de campagne voor de komende Europese verkiezingen.

Elsthout zal zich in zijn woonplaats Haarlem inzetten voor de partij voor Smit. "Het is de hoogste tijd dat wij weer een eenheid gaan vormen tegen de politieke landverkwanselaars die verantwoordelijk zijn voor de grote aantallen migranten in ons land, de enorme onveiligheid en criminaliteit alsmede de groeiende armoede bij ons volk", aldus Elsthout.

De oud-CD'er kwam in 1997 in Tweede Kamer. De CD van Hans Janmaat had in 1994 drie zetels behaald die bevolkt werden door Janmaat zelf, zijn eega Wil
Schuurman en Cor Zonneveld. Toen Zonneveld overleed nam Elsthout zijn plaats in. Bij de verkiezingen in 1998 verloor de CD alle zetels waardoor ook Elsthout van het politieke toneel verdween.

Elsthout kreeg landelijke bekendheid in 1987 toen hij ophef veroorzaakte met een ingezonden brief in het Haarlems Dagblad. Daarin stelde hij voor om de hondenbelasting af te schaffen omdat hij bang was dat de opbrengst van deze belasting bij anti-fascisten terecht zou komen. Hij stelde voor Turken en Marokkanen de hondenpoep op te laten ruimen omdat ''ze hier immers voor het vuile werk zijn gekomen''. Hij werd voor die uitlatingen veroordeeld tot een boete van 500 gulden en twee weken voorwaardelijke celstraf. Die straf wordt later bevestigd in hoger beroep en ook cassatie haalde niets uit.

-
Meer over Elsthout op de site van de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka.

Nederlanders omgekomen op Gran Canaria

stroop had ons via de nieuws-submit te melden:

Op het Spaanse eiland Gran Canaria zijn vandaag vijf personen omgekomen toen een helicopter tegen een stroomkabel vloog. In het toestel zaten een piloot, een arts, een verpleegkundige en twee Nederlandse vrouwen. De laatste twee werden met de helicopter geŽvacueerd nadat ze gewond waren geraakt bij een busongeluk.

De bus had ongeveer vijftig, voornamelijk Nederlandse, passagiers aan boord toen deze bij San Bartolomť de Tirajana, aan de zuidkant van het eiland, van een helling in een ravijn stortte. De bus was op weg naar de Chira-stuwdam. Bij het ongeval raakten 22 mensen gewond.

Button wil wereldkampioen worden

Na zijn goede prestatie tijdens de GP van MaleisiŽ is Jenson Button er helemaal van overtuigd dat hij ooit wereldkampioen zal worden.

"Als ik geen wereldkampioen wordt is dat erg teleurstellend", aldus Button. Met welk team dit zou moeten gebeuren is nog niet bekend. "Je moet op het juiste moment in het juiste stoeltje zitten. Ik heb nog een contract voor twee jaar met BAR-Honda. Daar zal ik dus blijven rijden... voorlopig".

Frank Williams en Patrick Head hebben al een aantal malen laten doorschemeren Button graag als vervanger van Juan Pablo Montoya te willen hebben. Hij staat hoog op de lijst van gegadigden. "Het is fantastisch als Frank zoiets over je zegt. Frank is niet iemand die met complimenten strooit, dus dat maakt het extra mooi", aldus Jenson Button.

Vrijheidsbeeld gaat weer open voor publiek

Vrijheidsbeeld
Vrijheidsbeeld


Het Amerikaanse Statue of Liberty (Vrijheidsbeeld) is komende zomer weer open voor publiek. Op dit moment is alleen Liberty Island - het eiland waarop het beeld staat - toegankelijk. Het monument en het eiland werden uit vrees voor een terroristische aanval direct na de aanslagen op 11 september 2001 gesloten. Honderd dagen later werd Liberty Island weer opengesteld.

Het 118-jarige monument is de afgelopen tijd voor ruim zeven miljoen dollar gerestaureerd. Hiermee worden de veiligheid voor de bezoekers en het behoud van het beeld zoveel mogelijk gewaarborgd. Na de restauratie kan het publiek de 354 treden naar de kroon van het beeld weer betreden. Hoewel het aantal bezoekers na '9/11' met ruim veertig procent terugliep, hebben sindsdien toch zo'n vier miljoen mensen een bezoek gebracht aan Liberty Island.

AOL verloot Porsche onder abonnees

Altijd al een Porsche willen hebben? Word dan snel abonnee van America Online en maak kans op een gratis Porsche Boxster. De grootste internetaanbieder van de Verenigde Staten legde onlangs beslag op deze snelle bak die eerst eigendom van een spamboer was. De rechtszaak tegen de man werd gewonnen door AOL en als dank voor de vele tips van abonnees wordt de auto nu onder hen verloot.

De spammer kocht de Duitse sportauto met winsten die voortkwamen uit de spam. Naast AOL hebben ook andere IT- en internetbedrijven, zoals Microsoft, Yahoo en Earthlink de strijd tegen de ongevraagde emails verstevigd. De mails zorgen bij de klanten voor veel irritaties. Om het spammen te ontmoedigen worden ze in de VS aangeklaagd en ze zo financieel uit te kleden.

Geen pitspoezen in Bahrein

Nightwisher had ons via de nieuws-submit te melden:

De Grand Prix van Bahrein zal zich in een aantal opzichten onderscheiden van de andere races. In het Arabische land gelden Islamitische wetten, om die te respecteren zullen de 'gridgirls' niet in Bahrein te zien zijn. De schaars geklede pitspoezen zullen thuis moeten blijven. Ook de flessen champagne met alcohol kunnen in de koeler blijven, alleen champagne zonder alcohol zal worden geserveerd.

Dit weekeinde zal voor het eerst worden geracet in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Het Shakhir-circuit dat even buiten Manama ligt, heeft zo'n 150 miljoen dollar gekost. Er worden de komende dagen zo'n 100.000 toeschouwers verwacht, langs het circuit is plaats voor 45.000 toeschouwers.


Klik hier voor meer schaars geklede pitspoezen

Met dank aan The_Duce.

F1: Geen pitspoezen in Bahrein

Nightwisher had ons via de nieuws-submit te melden:

De Grand Prix van Bahrein zal zich in een aantal opzichten onderscheiden van de andere races. In het Arabische land gelden Islamitische wetten, om die te respecteren zullen de 'gridgirls' niet in Bahrein te zien zijn. De schaars geklede pitspoezen zullen thuis moeten blijven. Ook de flessen champagne met alcohol kunnen in de koeler blijven, alleen champagne zonder alcohol zal worden geserveerd.

Dit weekeinde zal voor het eerst worden geracet in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Het Shakhir-circuit dat even buiten Manama ligt, heeft zo'n 150 miljoen dollar gekost. Er worden de komende dagen zo'n 100.000 toeschouwers verwacht, langs het circuit is plaats voor 45.000 toeschouwers.

Pitpoes, lekkah!
Klik hier voor meer schaars geklede pitspoezen


-
Zie ook de F1-manager voor het laatste Formule-1 nieuws

Film: The Passion of the Christ

Enkele weken geleden vond in Amsterdam de persvoorstelling plaats van Mel Gibsons controversiŽle The Passion of the Christ. De reacties van de verzamelde film- en theologiedeskundigen waren zelden zo uiteenlopend. Ontroerend en walgelijk, pervers en indrukwekkend; sommigen namen zelfs het woord 'antisemitisch' in de mond. Ondertussen trekt de film in het buitenland miljoenen bezoekers en staan de media vol met wilde verhalen over de moeizame financiering van de film, mysterieuze ongevallen op de set en over vreemde sterfgevallen onder het publiek. Vanaf donderdag draait The Passion of the Christ ook in Nederland; is alle ophef gerechtvaardigd of is het slechts stemmingmakerij?

Onderzoek Madrid richt zich op Marokkaanse GICM

In Spanje zijn vandaag in verband met de bloedige aanslagen in Madrid nog drie arrestaties verricht. Het gaat om ťťn Spanjaard en twee SyriŽrs. De opgepakte
Spanjaard heet Antonio Toro Castro. Hij is de zwager van Josť Emilio Su rez Trashorras. Die zou de springstof hebben geleverd waarmee de aanslagen zijn gepleegd.

In totaal zijn tot nu toe 23 personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de terreuracties. Daarbij gaat het om twee IndiŽrs, twee Spanjaarden en vier SyriŽrs. De andere verdachten zijn Marokkanen van wie enkelen de Spaanse nationaliteit hebben. Vijf verdachten zijn vrijgelaten waardoor er nog 18 in de gevangenis zitten

Het onderzoek richt zich nu op de radicale islamitische groepering GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain) uit Marokko. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil deze groep Marokko omvormen tot een islamitische staat. Verder steunt de GICM de strijd van al-Qaeda tegen het Westen. GICM zou eind jaren negentig zijn opgericht door Marokkaanse veteranen die in Afghanistan meevochten tegen de Russische bezetting. Verscheidene verdachten zouden regelmatig naar Marokko zijn gereisd. Daar zouden zij mogelijk contacten hebben onderhouden met radicale islamitische groepen. De Marokkaanse overheid werkt in het onderzoek nauw samen met de Spaanse politie.

Anderhalve week terug werden in Brussel ook vier mannen van Marokkaanse origine aangehouden die lid zouden zijn van GICM. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Casablanca in mei vorig jaar. In Nederland is in januari een Marokkaanse Belg bij een verkeerscontrole aangehouden. Ook deze zou banden hebben met de groepering GICM.

Britney Spears schokt de natie

Razzerr had ons via de nieuws-submit te melden:

BritneyBritney Spears, de bekende zangeres heeft in Amerika veel stof doen opwaaien met haar nieuwe show. De show is zo sexy dat veel Amerikaanse ouders in shock zijn. Sommigen nemen zelfs het woord porno in de mond.

Veel ouders zijn woedend na het zien van de schaarsgeklede zangeres in haar nieuwe show. Gekleed in een roze setje met kant geeft ze een show weg waar menig paaldanseres een puntje aan kan zuigen. Op een gigantisch bed zingt ze 'Do you wanna touch me' terwijl een halfnaakte danser zijn hoofd in haar kruis duwt.

BritneyDe show zorgt voor extra veel commotie omdat het concert ook nog eens op TV werd uitgezonden. "Wat voor boodschap geeft zij hiermee aan haar fans", brieste een woedende ouder tegen de Daily Star. "Ze moet van ons televisiescherm verbannen worden. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik heb de tv halverwege uit moeten doen toen ik met mijn dochters zat te kijken. De manier waarop ze was gekleed en alle handelingen die ze simuleerde, het was bijna pornografie."

De enthousiast geworden fans moeten nog even wachten, op 7 mei zal Britney haar kunsten in Nederland komen vertonen.

Verwarde man brengt hulpdiensten op de been

r0derick had ons via de nieuws-submit te melden:

De Friese politie is gisteren met groot materieel uitgerukt om een verwarde man in de buurt van Jelsum op te sporen. Een 25-jarige Leeuwarder van Marokkaanse afkomst liep rond negen uur in het dorpje onder de rook van Leeuwarden. Omstanders waarschuwden de politie die een man aantroffen die op de vlucht sloeg bij het zien van de agenten.

De man sprong de vaart in en rende in de dichte mist door de weilanden waardoor de politieagenten de man uit het oog verloren. De agenten vreesden dat de man onderkoeld zou raken na zijn frisse duik en schakelden een hondengeleider in. Ook een toevallig passerende politiehelikopter met infrarood-camera werd ingeschakeld om de man op te sporen.

Uiteindelijk kreeg de hond de man te pakken bij een zijvaart. De man was echter niet aanspreekbaar en sloeg wild om zich heen. Het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel kon niet over de vaart om de man te bereiken. Daarom werd de helikopter weer ingeschakeld om de man over de vaart te zetten, dit bleek echter te gevaarlijk zijn.

Uiteindelijk heeft de brandweer een broeder overgevaren die de man behandelde aan zijn verwondingen, een oogwond en een gescheurde wang. De man is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

De actie trok ook de nodige ramptoeristen, ťťn van hen rolde met zijn auto op de kop in de sloot en moest door de brandweer worden bevrijd. Rond half een was de rust wedergekeerd.

[update] 14-jarige vast voor steekpartij op school

Vele FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Heerenveen is vanochtend een 17-jarige scholier zwaargewond geraakt bij een steekpartij op een school voor praktijkonderwijs. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht, zijn precieze toestand is nog onbekend.

Volgens de directeur De Jong van 'De Compagnie' had de steekpartij in de pauze plaats. "Veel leerlingen waren getuige van het voorval. Straks komt slachtofferhulp hier op school. We gaan dan inventariseren wie behoefte heeft aan hulp. We zijn allemaal geschokt. Dit hebben we nooit meegemaakt."

De omgeving van de school is inmiddels afgezet en de dader, vermoedelijk een 17-jarige jongen, is aangehouden. De 150 leerlingen van de school, die tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, worden voorlopig niet naar huis gestuurd.

Update 18:57
De vermoedelijke dader van de steekpartij is een 14-jarige uit Srilanka afkomstige jongen die in Heerenveen woont. Hij zit vast op het politiebureau. Het slachtoffer, van Antilliaanse komaf, is niet in levensgevaar maar zijn situatie is volgens de politie wel ernstig. De jongen is ťťn keer in zijn buik geraakt.

Volgens schooldirecteur De Jong is het 17-jarige slachtoffer een ''zachtaardige, communicatief vaardige jongen, die geen conflicten opzoekt.'' Hij heeft geen idee wat de aanleiding van de steekpartij is. Ook is niet duidelijk waar het mes vandaan komt dat de dader bij zich had.

De leerlingen van 'De Compagnie' - een school voor praktijkonderwijs die direct opleidt tot werk - zijn in de loop van de middag naar huis gestuurd. Zij hebben instructies gekregen niet met de pers te praten. ''Omdat op onze school moeilijk lerende kinderen zitten, worden zij bewust voor de media afgeschermd. Leerlingen halen fictie en werkelijkheid soms door elkaar. Daarom willen we niet dat ze met de pers praten'', aldus De Jong.

-
Het tv-programma NOVA besteedt vanavond aandacht aan de zaak.

SomaliŽrs komen om bij kapseizen schip

Zeker honderd SomaliŽrs zijn omgekomen bij het kapseizen van een schip. Het gaat om Somalische vluchtelingen die per boot de armoede in eigen land proberen te ontvluchten. Opvallend is dat de bemanning de ramp wel overleefde. Zo meldde het Somalische radiostation Radio Shabeelle.

De boot zou pas na enkele dagen na de ramp zijn ontdekt. Het schip, dat vanuit de haven van Mareer vertrokken was, vervoerde vluchtelingen naar het eiland Jemen. Daarvandaan proberen de meeste vluchtelingen naar Saudie-ArabiŽ te komen. De reis naar het eiland Jemen kost de vluchtelingen per persoon ongeveer vijfhonderd dollar. Volgens ooggetuigen zou het schip voor de kust van SomaliŽ zijn gezonken door het ruige weer.

Michaux: "Cel van Dutroux was onvindbaar"

Renť Michaux heeft bij zijn getuigenis in het proces tegen Dutroux gezegd dat hij de cel in de kelder van het huis van Dutroux niet heeft kunnen vinden. In 1995 is de Belgische oud-rijkswachter tot twee keer aan toe in de kelder geweest zonder de cel te vinden, waarin Dutroux de twee achtjarige meisjes Julie en Melissa had opgesloten. Volgens Michaux zal dit persoonlijke onvermogen hem zijn hele leven achtervolgen.

Michaux gaf aan dat de cel waarin de meisjes waren opgesloten te goed verborgen is geweest door Dutroux. Eťn van de twee keren dat de oud-wachter in de kelder was hoorde hij zelfs stemmen, maar hij dacht dat die stemmen kwamen van kinderen die aan het buitenspelen waren. "Mocht ik het nog eens moeten doen, zou ik de verborgen bergplaats opnieuw niet vinden.” De vader van Julie, Jean-Denis Lejeune vind het “verontrustend”, maar dat Michaux dit durfde toe te geven vond hij nog veel erger. De twee achtjarige meisjes zijn uiteindelijk door honger omgekomen in de kelder van Dutroux’s huis.

Zie voor meer informatie ook het Dossier: De zaak Dutroux

Hoogspanningsmast valt om in Beek

AirRaid, Double, Sjoerd102 en KrezieBite hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op het terrein van palletfabriek Benedco in Beek (Zuid-Limburg) is vanmiddag om kwart over drie een hoogspanningsmast omgevallen. Een deel van de mast is terechtgekomen op een leiding die waarschijnlijk gevuld is met petroleum. Of dat zo is, wordt door de brandweer onderzocht. De lekkende leiding zou echter geen gevaar opleveren voor de omgeving.

Aan de betreffende mast werden hestelwerkzaamheden uitgevoerd na de grote brand die vorig jaar september op het terrein van Benedco woedde. Essent, de eigenaar van de hoogspanningsmast, onderzoekt nu of de andere masten op het terrein mogelijk ook kunnen omvallen.

De directe omwonenden van het Benedco-terrein zijn geŽvacueerd en in een cafť ondergebracht. Het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ligt naar verwachting nog uren stil in beide richtingen. Reizigers worden met bussen vervoerd.

Drugsverslaafden moeten netter gekleed

Drugsverslaafden in Arnhem zouden er netjes uit moeten zien, zo staat in het beheersplan dat in opdracht van de gemeente is opgesteld. De verslaafden zouden zich onder meer netter moeten kleden en een verzorgder uiterlijk moeten hebben. Het doel van de maatregel is het verminderen van de “audiovisuele” overlast van drugsverslaafden.

Vooral het slechte uiterlijk van drugsverslaafden zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze op straat zijn, zo valt te lezen in het beheersplan. De verslaafden zouden zelf ook beter af zijn wanneer ze er verzorgder uitzien. De woordvoerder van de gemeente kon niet melden of de nieuwe maatregel wordt doorgevoerd. Ook heeft de gemeenteraad zich nog niet uitgesproken over de maatregel.

Naar aanleiding van de opening van de drugsboot aan de Rijnkade in Arnhem, een opvangcentrum voor drugsverslaafden, liet de gemeente een beleidsplan maken. Op de boot is voor ongeveer zeventig verslaafden de ruimte.

Downloaden schaadt muziekindustrie niet

dennebom had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van de Havard University en de universiteit van CaliforniŽ is gebleken dat het downloaden van muziek helemaal geen invloed uitoefent op de verkoopaantallen van muziek cd’s. Het onderzoek, tot nu het meest gedetailleerde onderzoek naar dit onderwerp ooit, is voornamelijk gunstig voor de aanbieders van file-sharing software zoals Kazaa en Morpheus.

Waar de eerdere onderzoeken vooral werden gehouden op basis van directe informatie van de data, die werd verkregen via diverse file-sharing netwerken, werd bij dit onderzoek gebruik gemaakt van een economisch model. Uit dit model blijkt dat in het ergste geval er vijfduizend mp3’tjes moeten worden gedownload voordat er ťťn cd minder wordt verkocht. De onderzoekers geven in het verslag zelfs aan dat het downloaden van muziek een positieve invloed heeft op de verkoop van cd’s.

Volgens de RIAA, de Amerikaanse autoriteit die de auteursrechten binnen het land beschermt, is de daling van de muziekverkopen met twee miljard cd’s, van dertien miljard in 2000 naar elf miljard verkochte cd's in 2003, volledig te wijten aan de illegale downloads. Volgens velen is het echter zo dat de mindere verkoop komt door de economische recessie waarin de wereld de afgelopen jaren verkeert.

Deense politie treedt op tegen kinderporno

Ruim honderd mensen zijn door de Deense politie gearresteerd op verdenking van bezit van kinderporno. De Deense politie zette zo’n honderd agenten in voor een reeks invallen bij vermoedelijke kinderpornobezitters.

De operatie van de politie was gebaseerd op informatie van de Amerikaanse douane, zo meldde Torsten Hesselbjerg, de Nationaal politiecommissaris van Denemarken. De Amerikaanse douane had de Deense politie erop gewezen dat er kinderporno werd gekocht met Deense creditcards. De politiechef hoopt dat deze actie een preventief bijeffect heeft en zo mensen in de toekomst ervan weerhoudt om kinderporno aan te schaffen. Op het bezit van kinderporno staat in Denemarken een celstraf van maximaal ťťn jaar.

Blondines worden geloofwaardigst gevonden

Britse wetenschappers hebben een onderzoek gehouden onder duizend volwassenen, zij vroegen hen hierbij welk type mensen ze het geloofwaardigst vonden. Blondines met blauwe ogen, kinderlijke gezichtstrekken en volle lippen kwamen als beste uit deze "test".

Mensen met een smalle, kleine mond hebben het minder makkelijk; zij roepen achterklap en terughoudendheid op. Ook mensen die anderen niet in de ogen aankijken en/of constant grapjes maken worden als onbetrouwbaar gezien.

Ducrot versterkt commentaar NOS

Ex-renner Maarten Ducrot zal de rest van het seizoen de commentaarploeg van de NOS gaan versterken. Hij debuteert tijdens de Ronde van Vlaanderen van komend weekend.

De NOS verslaat het wielrennen tot op heden met oudgedienden als Mart Smeets, Herbert Dijkstra en Jean Nelissen. Erik Breukink, die voorheen jong elan bracht, is dit seizoen ploegleider bij het team van Rabobank en moest zodoende afscheid nemen van de NOS. Ducrot zal naast het commentaarwerk verder actief blijven als organisatieadviseur.

John Kerry kan geen handjes schudden

John Kerry, de Democratische presidentskandidaat, zal de komende weken geen handen kunnen schudden. Hij zal woensdag worden geopereerd aan zijn schouder, waarin hij een pees blesseerde, omdat zijn campagnebus plotseling remde. Het is voor Kerry uiterst pijnlijk, omdat het “handjes schudden” uiterst belangrijk is in de verkiezingstijd.

De kandidaten bij de verkiezingen zien het handen schudden als "het" middel om contact te maken met de kiezers. Het belang is zelfs zo groot dat het campagneteam van Kerry besloot om een persconferentie te houden. In de conferentie verzekerden zij dat er gewoon vanaf volgende week weer campagne wordt gevoerd en dat de presidentskandidaat over enkele weken weer handen kan schudden. Hierop zal wel een tijdslimiet staan

Seksuele voorlichting voor hele basisschool

VEMP,__Saviour__ en deliberator hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Aanstaande woensdag wordt door het instituut voor gezondheidsbevordering NIGZ, de stichting Leerplanontwikkeling (SLO) en uitgeverij Thieme Meulenhoff een nieuw lespakket op de markt gebracht. Dit lespakket behandelt seksuele voorlichting voor alle leeftijdsgroepen op de basisschool.

Tegenwoordig krijgt men pas in de laatste groepen, de zogenoemde bovenbouw, van de basisschool voorlichting over seks en relaties. Volgens de bedenkers van het lespakket zijn echter ook veel kinderen in de lagere groepen erg geÔnteresseerd in deze zaken en is het goed om hen deze voorlichting te geven.

'Spim' rukt snel op

Adverteerders hebben na spam een nieuwe manier gevonden om internetters te bereiken. Met het zogenaamde 'Spim' komt de ongewenste reclame binnen via berichtensystemen als MSN Messenger. Het aantal spimberichten groeit dan ook snel wereldwijd.

Onderzoeksbureau Radicati heeft berekend dat het aantal spimberichten in 2004 van 400 miljoen naar 1,2 miljard is gestegen. De onderzoekers wijten de groei van spim vooral aan de snelle toename van het zakelijk gebruik van het zogenoemde instant messaging (IM).

Spim bevat meestal porno. Ze worden automatisch verstuurd met speciaal daarvoor ontwikkelde software, die gebruik maakt van een zwakke plek in IM-programma's.

Arrestaties bij huiszoekingen in Londen

Bij huiszoekingen in Londen zijn door de Britse politie acht mensen gearresteerd, de huiszoekingen waren in het kader van een grote anti-terreuractie in de Britse hoofdstad. Vijfhonderd kilo ammoniumnitraat, een grondstof voor explosieven die onder andere werd gebruikt bij de aanslagen in Bali in 2002, werd in beslag genomen.

Het gaat om mannen tussen de 17 en 32 jaar, allemaal Britse staatsburgers, maar zeer waarschijnlijk van Pakistaanse afkomst. Ze werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij opdrachtgeving of aansporing tot terroristische acties, of de voorbereiding daarvan.

De politie meldt dat hun actie los staat van de aanslagen in Madrid eerder deze maand, ook het Noord-Ierse separatisme zou er buiten staan. Recentelijk zei de hoogste Britse politiefunctionaris nog dat Londen hoe dan ook slachtoffer van een aanslag zal worden.

Koningin Juliana bijgezet in familiegraf

Bijzetting Koningin JulianaKoningin Juliana is vanmiddag bijgezet in het familiegraf in Delft. De oud-vorstin overleed op 20 maart in haar slaap. De rouwstoet die vanaf paleis Noordeinde naar Delft trok trok vandaag zo'n 60.000 belangstellenden. Daarnaast werd de hele ceremonie ook op radio en televisie uitgezonden. In Den Haag waren 25.000 mensen aanwezig om de koets met het lichaam van de overleden Juliana te zien langsrijden.

Even na 12.15 uur kwam de rouwstoet op de Markt in Delft aan. Langs de route en op de Markt stonden 35.000 toeschouwers. Koningin Beatrix en haar zusters waren vrijwel geheel in het wit gekleed. Prins Bernhard is per limousine naar de Nieuwe Kerk gebracht.

Aan het begin van de dienst zong prinses Christina het lied 'It's a gift to be simple'. Koningin Juliana had zelf de wens uitgesproken dat haar dochter bij de uitvaart zou zingen.

Rouwstoet
De Rouwstoet trekt van Den Haag naar Delft. (Foto: RoelerMF)

Oppas schiet baby per ongeluk dood

deliberator had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een ťťnjarig kind uit de Amerikaanse staat Michigan is per ongeluk doodgeschoten door een 46-jarige oppas. De vrouw vond bij het schoonmaken een geweer, waarvan ze niet wist dat het geladen was. Toen het wapen per ongeluk afging, werd de baby in het hoofd geraakt.

De oppas vond het handvuurwapen onder een bank en liep er mee door de kamer. Het geweer ging per ongeluk af, boorde zich door een dunne wand en trof het in een andere kamer slapende kind in het hoofd. De drie andere kinderen in de woning, waaronder de twee kinderen van de babysitter, raakten niet gewond.

Na het ongeval gaf de oppas zich direct bij de politie aan. De 17-jarige moeder van de baby was zo overstuur, dat ze niet in staat was om met de politie te spreken. Het is aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of de 46-jarige vrouw vervolgd wordt.

Thaise rijkeluisdochter werkt bij McDonald's

De 17-jarige dochter van de Thaise minister-president Thaksin Shinawatra is gisteren begonnen aan haar eerste baan bij hamburgerketen McDonald's. Tieners hebben wel vaker een bijbaan, maar de premier is ťťn van de rijkste mannen van het land.

Voor het geld, omgerekend een halve euro per uur, hoeft Paetongtarn dan ook niet te werken. De bedoeling van de baan is dat het meisje leert om te gaan met geld. "Thaise kinderen weten niet hoe ze moeten werken als ze afgestudeerd zijn. Ik wil dat ze werk -en levenservaring opdoet. Ze is de jongste van het gezin en heeft altijd in luxe en weelde geleefd", aldus de premier.

De kersverse werkneemster stapte gisteren onder begeleiding van tientallen journalisten en fotografen het restaurant van haar werkgever binnen. Haar vader bestelde even later een maaltijd bij haar. De premier weet niet hoe lang zijn dochter bij McDonald's zal werken.

Grote aanslag voorkomen in de Filippijnen

In de Filippijnen hebben antiterreureenheden een grote aanslag weten te voorkomen. Bij de voorkoming van de aanslag, die gemunt was op winkelcentra en treinen, zijn vier verdachten aangehouden. De Filippijnse president meldde dit vandaag via een persconferentie.

De verdachten die zijn opgepakt zijn leden van de Abu Sayyaf, een radicale islamitische guerrillabeweging in de Filippijnen. Er werd zeker driehonderd kilo aan zware explosieven gevonden. De beweging Abu Sayyaf wordt ook verantwoordelijk gehouden voor vele aanslagen en ontvoeringen en staat op de lijst van gevaarlijke terroristische organisaties, de lijst die is opgesteld door de V.S. Eťn van de verdachten die is aangehouden zou in februari zijn betrokken bij een aanslag op een veerboot. Bij deze aanslag kwamen zeker honderd mensen om het leven.

Volgens de president van de Filippijnen was de verijdelde aanslag te vergelijken met de aanslagen in Madrid van elf maart. De antiterreureenheden zullen doorgaan met hun werk en ook zullen zij onderzoeken of er meerdere mensen betrokken waren bij deze aanslag.

Dieven stelen kilometer spoorlijn

Vijf mannen hebben in de omgeving van de Poolse hoofdstad Warschau een stuk rails van meer dan een kilometer lang gestolen. Ze wilden het als oud ijzer verkopen en omgerekend zo'n 21.000 euro opstrijken.

De ijzerhandelaar verwonderde zich echter over de private verkoop van zo'n lang stuk rails en schakelde de politie in. Deze stelde vast dat de mannen illegaal aan hun stuk spoorlijn gekomen waren en nam ze mee naar het bureau.

Het voormalig oostblok komt de laatste tijd erg vaak in het nieuws door illegale activiteiten om oud ijzer te bemachtigen. Zo werden een locomotief en een stalen brug gestolen. Maar ook in het Limburgse Born kunnen ze er wat van, daar werden namelijk dertig putdeksels ontvreemd.

Drie kopmannen voor Rabo-ploeg

De Rabobank-ploeg zal met maar liefst drie kopmannen aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan. Zoals verwacht hebben Boogerd, Freire en Dekker de status van kopman gekregen. De klassieker wordt zondag verreden.

Met het goede rijden van Erik Dekker in Milaan - San Remo, de winst van Oscar Freire daar en zijn koppositie in het klassement en het goede rijden van Michael Boogerd afgelopen weekend, kon geen van drieŽn worden gepasseerd. Van de drie kopmannen wordt wel verwacht dat ze ook voor elkaar rijden en niet ieder voor hun eigen hachje gaan. De kopmannen krijgen ondersteuning van Marc Wauters, Maarten den Bakker, Karsten Kroon en Steven de Jongh. Het achtste teamlid wordt Robert Hunter of Roy Sentjens.

Voor de andere voorjaarsklassiekers heeft de ploeg ook al de waarschijnlijke deelnemers opgegeven. Marc Wauters en Maarten den Bakker rijden alle klassiekers in april. De rest van de samenstellingen is hier terug te vinden.

Zie voor meer nieuws of deelname aan de manager de FOK!Wereldbekermanager

US Postal boos op Quick-Step en Bodysol

Ploegleider Dirk Demol van US Postal is boos over de gevolgde tactiek van Quick Step - Davitamon en Bodysol-Brustor in de E3-prijs afgelopen zaterdag.

Beide ploegen staan onder verantwoordelijkheid van Patrick Lefevere, maar moeten in de koers hun belangen gescheiden houden. Dirk Demol beschuldigt Bodysol ervan te hebben meegereden achter de koplopers, terwijl ze daar geen belang bij hadden. Demol vertelde: "Bodysol-Brustor deed echt aan illegaal koersen. Waarom trokken Roesems en Mattan zo hard in de achtervolging? Ik heb het deze winter tweemaal voorspeld dat dit zou gebeuren met Patrick Lefevere's twee ploegen."

Nico Mattan, rijder bij Bodysol, ontkent dat de zaken zo lagen: "Dan heeft Molleke niet goed gezien dat wij gewerkt hebben voor onze sprinter James Vanlandschoot. En dat we het gat achter de Oude Kwaremont hebben dichtgereden op de 16, waar de leiders van Quick-Step zaten. Dit is is niet correct van Dirk."

Gewonden bij bomaanslagen in Oezbekistan

Bij een bomaanslag in de buurt van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is een aantal mensen gewond geraakt. Er kwamen bij de aanslag geen mensen om het leven. Volgens getuigen waren er ongeveer vier of vijf ontploffingen te horen.

Volgens Ria Novosti en Itar-Tass, twee persbureau’s, was er kort na de aanslag een vuurgevecht tussen politie en gewapende mannen. Na tien minuten zouden de schoten zijn gestopt.

Afgelopen maandag kwamen er bij aanslagen in de Oezbeekse hoofdstad negentien mensen om het leven. Volgens de autoriteiten van Oezbekistan is het “internationaal terrorisme” verantwoordelijk voor de aanslagen. De Amerikaanse ambassade heeft tegen haar landgenoten in Oezbekistan gezegd dat zij moeten rekenen op meer aanslagen en daarom voorzichtig moeten zijn.

Ruzie door mayonaise

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

Mayonaise heeft er gisteren voor gezorgd dat er bij de McDonalds langs de A13 bij Delft een fikse ruzie ontstond. Toen een 20-jarige man een opmerking maakte tegen kinderen die met de saus overgooiden, riepen zij hun 40-jarige begeleider die daarop zo boos werd dat hij tegen de auto van de 20-jarige schopte en op de motorkap sloeg.

Hierdoor ontstond een flinke ruzie tussen de twee mannen. De gealarmeerde politie nam de twee mee naar het politiebureau voor een bemiddelingspoging en wist het conflict tussen de kemphanen te sussen.

Bridgestone gemotiveerd voor Bahrein

Bridgestone gaat goed gemotiveerd en met goede moed naar Bahrein. Met in totaal 1400 banden hopen ze de winst weer binnen te kunnen slepen.

Ook voor de bandenleverenaciers is de race in Bahrein een spannende. Zonder veel informatie over de baan en baantemperaturen tjdens de race hebben ze banden moeten produceren. Komend weekend zal blijken of ze daarbij geen fouten hebben gemaakt. Vorig jaar bleek Bridgestone vaak minder in de hitte en het belooft warm te worden in Bahrein. Bridgestone neemt net zoals voor Sepang speciaal voor de hitte ontwikkelde banden mee. In totaal worden vier bandencompounds meegenomen voor de vier Bridgestone-teams.

Hiroshi Yasukawa, directeur motorsport bij Bridgestone, keek eerst nog terug: "Terwijl het nog maar de tweede race van het seizoen was, was de Grand Prix van MaleisiŽ erg belangrijk voor ons. Het doel deze winter was om onze concurrentiepositie in de warmte te verbeteren. Om dan Michael Schumacher te zien winnen, Rubens Barrichello vierde te zien worden en Felipe Massa een punt te zien pakken, was een goede indicatie voor ons."

Hij keek ook vooruit: "In Bahrein kunnen we weer een zeer opwindende race verwachten. Het nieuwe circuit presenteert ons een ongewone uitdaging, maar ik heb vertrouwen in onze technische staf. We willen onze toegenomen kracht laten zien en willen weer onze teams in de podiumplaatsen en in de punten zien finishen."

'Groep moslims wil Van Gogh stoppen'

Stop TheoEen groep Nederlandse moslims eist dat Theo van Gogh gedwongen wordt te stoppen met het schrijven van columns in de gratis krant Metro. De groep is gevallen over de felle kritiek op de islam die Van Gogh uit, alsmede de wijze waarop hij die kritiek verwoordt.

Het initiatief is afkomstig van de website Imaan.nl. Ze hebben naar eigen zeggen inmiddels bijna duizend handtekeningen verzameld die binnenkort in een petitie aan de Tweede Kamer, de AIVD en de minister van Binnenlandse Zaken zullen worden overhandigd.

Volgens de initiatiefnemers is het hard nodig dat Van Gogh een halt wordt toegeroepen, omdat de columnist al jarenlang niets anders zou doen dan moslims uitschelden en vernederen. Directe aanleiding voor de actie vormt de column van Van Gogh in Metro van afgelopen vrijdag. In die column, onder de kop 'Mag ik dit zeggen?', schrijft Van Gogh onder meer: ''Maar als ik de deskundigen goed begrepen heb, was AÔsja negen toen ze mee de woestijn in werd meegenomen, uitgehuwelijkt aan een vieze oom die zich Mohammed noemde. Zou een verkrachter van kleine meisjes volgens Dittrich eerzamer zijn als íie de Koran op zín geweten heeft. ..... Volgens de AIVD en Harry van Bommel mag ik dit allemaal niet zeggen. Want mede dankzij mij zal de Vijfde Colonne van de geitenneukers binnenkort in een wanhopige schreeuw om Ďrespectí uw en mijn kinderen met gifgas, ziektes en atoombommen bestoken. Daís logisch, hŤ?''

Volgens A. Al H. van Imaan.nl kweken dergelijke teksten haat en leidt het uiteindelijk tot geweld.''Daarom moeten we hier snel een eind aan maken. De Rotterdamse imam El Moumni, die uitspraken deed over homo's, is immers ook aangeklaagd''. H. is niet de enige moslim die zich boos maakt over de column. Ook op onder meer Maroc.nl wordt over de column gediscussieerd.

Theo van Gogh lijkt niet onder de indruk. Tegen de Metro reageerde hij met: ''Het bewijst alleen maar dat mijn gelijk groter is dan ik ooit geschreven heb. Dit schrijfverbod wat ze willen, is een geschenk van Allah voor mij. Ik heb nog veel ontwikkelingshulp te verrichten.''

Verleden
Van Gogh lag in het verleden als columnist vaker onder vuur. Hij werd aangeklaagd wegens vermeend anti-semitisme, maar ook wegens moslimhaat. In 1997 schreef hij in Nieuwe Revu, samen met Theodor Holman, een stuk onder de kop: "Een lul van ťťn meter tachtig. Allah is groot. Allah is machtig." En in 1995 een column in HP/De Tijd onder de kop "Leve de islam!". Hij beschreef moslims daarin als ''boodschappers van de achterlijkste duisternis", als "gelovigen bij wie jij als eerste in aanmerking komt om voor hun gedroomde vuurpeloton de zegeningen van Allah te ondergaan", en als "gelovigen die flikkers 'onrein' vinden, net als ongestelde vrouwen, ongelovigen of alle anderen die niet aan de normen voldeden van die geitenneuker uit Mekka".

Het Anti Discriminatie Bureau vond beide columns beledigend voor moslims en diende indertijd tegen Van Gogh een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Deze stelde in een uitspraak zich te kunnen voorstellen dat de teksten van Van Gogh als beledigend kunnen worden ervaren door moslims. Volgens de Raad keerden de teksten zich echter niet tegen de Islam, maar tegen fundamentalisten. De klacht werd dan ook ongegrond verklaard.

-
De column van Van Gogh, alsmede een (eerdere) reactie van SP-Kamerlid Van Bommel.

Technische staf Feyenoord rond

Met de aanvulling van Henk Duut en Igor Korneev heeft Feyenoord de technische staf voor volgend seizoen rond. Duut wordt assistent-trainer en Korneev wordt jeugdtrainer.

Henk Duut, nu assistent-trainer van de Nederlandse Antillen, wordt naast Zeljko Petrovic de assistent van hoofdtrainer Ruud Gullit. Duut is een oude bekende van Gullit, aangezien ze samen in 1984 met Feyenoord de dubbel veroverden.

Igor Korneev gaat op parttime basis aan de slag bij de jeugd van Feyenoord. De tot Nederlander genaturaliseerde Rus treedt per 1 juli in dienst. Hij zou zich met name met de techniek van de jeugd moeten gaan bezighouden.

Trulli: "Het draait om aanpassingsvermogen"

Jarno Trulli hoopt dat het harde werken door het Renault team omgezet zal worden in goede resultaten. De Renault R24 heeft al laten blijken betrouwbaar te zijn, beide wagens kwamen de eerste 2 races aan de finish.

"Onze belangrijkste voorbereiding vindt plaats op woensdag en donderdag. Dan wandelen we met de ingenieurs over het circuit. Op dat moment weet je pas echt hoe de bochten eruit zien, daarvoor was het alleen maar speculeren. De tests op vrijdag worden belangrijk, want dan maken we een bandenkeuze en kiezen we voor een bepaalde set-up van de wagen. Dat wordt zeker een grote uitdaging", vertelt de Italiaanse rijder

Jarno: "Het wordt mijn eerste keer in de woestijn en de eerste keer dat ik het Midden-Oosten bezoek. Het zal een interessante week worden. De uitstekende faciliteiten langs de baan maken van het circuit ťťn van de beste circuits van de Formule 1-kalender en de veiligheidseisen zullen erg hoog zijn."

"De R24 deed het goed in MaleisiŽ, maar door de hoge temperaturen bleek de wagen lastig te controleren. Maar we hebben daarvan geleerd en over het algemeen presteert de wagen prima onder hoge temperaturen. Het zal een zware race worden, net als in MaleisiŽ, maar we hebben er veel vertrouwen in."

"Het draait in Bahrein vooral om aanpassingsvermogen; je kan alleen over het circuit rijden dat je op dat ene moment daar aantreft. Het maakt ons leven wel moeilijker. We zijn namelijk gewend aan het racen onder voorspelbare omstandigheden en dat maakt het kiezen van een set-up makkelijk. Wat ons ook staat te wachten in Bahrein: we moeten daarmee omgaan en ons daaraan aanpassen. Dat is tijdens een race natuurlijk altijd het geval, maar tijdens de Grand Prix van Bahrein zal het van nog groter belang blijken te zijn", aldus Trulli.

"Oppositie verstoort race niet"

Oppositiegroepen in Bahrein hebben beloofd weg te blijven van de Grand Prix in hun land. Dat meldt persbureau Reuters.

Vier van deze groepen hebben protesten in de stad Manama, waaronder een tegen de staatsvorm, uitgesteld. Sheik Ali Salman, hoofd van de groep Al-Wefaq, voorspelt geen verstoringen, ondanks de recente protesten tegen de Westerse invloeden in het land, waaronder de verkoop van alcohol.

In Bahrein ligt de basis van de vijfde vloot van de Amerikaanse marine. Het land ligt slechts 960 kilometer van Irak vandaan.

Jomanda openbaart waarschuwing

Via de nieuws-submit werd ons door darkmania en Xoverride gemeld:

Na een half jaar niet gesproken te hebben, heeft Jomanda gisteravond om negen uur haar stilzwijgen verbroken en maakte zij de waarschuwing die zij tijdens haar stilzwijgen gekregen zou hebben bekend. Deze houdt in dat iedereen vanaf vandaag elke dag om drie uur 's middags een minuut stilte in acht zou moeten nemen.


Jomanda: "Iedere dag om drie uur een minuut stilte"

Volgens Jomanda vroeg Maria haar op vijf september om een half jaar te zwijgen. "In dat half jaar heb ik leren luisteren en ervaren dat het fout dreigt te gaan met Nederland", aldus Jomanda. "Nederland staat op de drempel van slavernij en onderdrukking. Bommeldingen worden als grap uitgevoerd, bezuinigingen met een glimlach aangekondigd, omdat de bedenker van dit idee geen pijn in de portemonee heeft. De media zijn steeds meer op sensatie belust en hen wordt geen halt toegeroepen. De eenheid is ver zoek. Mensen met allerlei wetten bang maken mag niet, bewustwording is beter."

Jomanda gaf ook aan dat het geen toeval is dat Juliana net in deze tijd is gestorven. "Juliana vertegenwoordigde een eenheid, en die eenheid is heilzaam voor het volk. Daar moeten we naar streven door elke dag een minuut stilte in acht te nemen."

Vier mensen gedood door mieren

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

In diverse verpleegtehuizen in de Verenigde Staten zijn de afgelopen tijd vier mensen overleden aan de beten van zogeheten rode vuurmieren. Zij waren allen lichamelijk of geestelijk niet in staat om hulp te roepen of te vluchten.

De drie tot zes millimeter grote vuurmieren stammen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en rukken volgens wetenschappers steeds verder op naar het noorden, wat gepaard gaat met een toenemend aantal aanvallen. Met een snelheid van vijftien centimeter in tien seconden zijn de mieren relatief snel. Zo werd ťťn van de doden in de vroege morgen gevonden, geheel door mieren overdekt. Dit terwijl vier uur daarvoor nog geen mier gezien was.

De vuurmieren hebben in Noord-Amerika, in tegenstelling tot hun oorspronkelijke leefgebied, geen natuurlijke vijanden. Ook kunstmatige bestrijding heeft tot nu toe niets opgeleverd. "Op een bepaalde manier is dit een waarschuwing voor de toekomst", aldus Robin Rockhold, professor in de toxicologie en farmacie aan de universiteit van Mississippi. "We moeten de gevolgen van dit probleem erkennen."

"Discussie dominantie Ferrari te vroeg"

Na de twee overwinningen van Ferrari dit seizoen is de discussie over de dominerende rol die het team zou spelen weer opgelaaid. McLaren-baas Ron Dennis vindt het hiervoor echter nog te vroeg.

"Andere teams zullen ook races winnen dit seizoen, maar geen enkele kan de hele tijd met Ferrari meekomen dus zal het moeilijk zijn ze te verslaan." aldus de Brit. Collega Dave Richards van BAR is het met hem eens. "Ferrari is fantastisch. Maar ook zij kunnen fouten maken."

Pierre Dupasquier van Michelin, bandenleverancier van topteams als Williams, McLaren en Renault, is echter pessimistisch over het gevecht tegen het Italiaanse team. "Het zou een grote prestatie zijn als we ze dicht weten te naderen," zo liet hij weten.

Woning Bill Clinton op eBay

Oude huis Bill ClintonHet oud-huis van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is aangeboden op de veilingsite eBay. Het huis gelegen in het plaatsje Hope werd door Clinton bewoond van 1951 tot 1953. De tegenwoordige eigenaar, Gary Johnson, wil 200.000 dollar opstrijken voor de woning.

Johnson liet weten het huis aan te bieden op eBay omdat de lokale bevolking geen interesse heeft in de woning. Het huis stamt uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, en is op een aantal opknapbeurten en vernieuwingen na nog precies in dezelfde staat als toen de voormalig president er in woonde.

Bill Clinton werd op 19 augustus 1946 geboren in Hope, en verhuisde op zijn vijfde naar het betreffende huis. Het huis waar Clinton de eerste vijf jaar van zijn leven doorbracht is inmiddels omgebouwd tot een heus Clinton-museum.

Groningen zet Vrede uit selectie

Regillio Vrede zal de komende tijd niet voor zijn club FC Groningen uitkomen. De spelers is door de club voor onbepaalde tijd geschorst.

De schorsing komt na de ruzie zondag tussen de verdediger en zijn ploeggenoot Paul Matthijs tijdens de wedstrijd tegen FC Twente. De twee waren het oneens over het nemen van een vrije trap, waarna ze elkaar in de rust in de haren vlogen. Daarop werden beiden gewisseld en naar huis gestuurd.

Het voorval vond plaats na twee vrije trappen. Die worden over het algemeen genomen door Matthijs, waarbij Vrede dan naar voren komt om met zijn lengte voor gevaar te zorgen in het zestienmetergebied van de tegenstander. Matthijs speelde echter de eerste keer Hugo aan, waarna Vrede hem liet weten dat hij dat hele stuk niet voor niets liep. De tweede vrije trap speelde Matthijs echter weer Hugo aan, waarna voor Vrede de maat vol was.

Vrede is voorlopig geschorst, terwijl hij en de club naar een oplossing zoeken. FC Groningen komt later deze week met een mededeling naar buiten komen.

Beweging in zaak Erkel

Er lijkt eindelijk weer beweging te komen in de zaak van Arjan Erkel, de Nederlandse Artsen zonder Grenzen medewerker die in 2002 werd ontvoerd in het Russische Dagestan. In de zaak zijn 3 verdachten opgepakt en al verschillende bekentenissen afgelegd. Dit kwam naar buiten na een interview van de Russische krant Novaja Gazeta met de minister van binnenlandse zaken van Dagestan; Adilgerej Magomedtagirov. Hierin vertelde de minister dat hij denkt dat de Nederlandse arts nog in leven is.

Arjan Erkel werd in augustus van 2002 ontvoerd in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. De arts voerde een missie aan waarin hulp werd verleend aan het in oorlog zijnde TsjetsjeniŽ. De hulpverlening is na de ontvoering stil komen te liggen. Een jaar later werd er diverse keren wat gehoord vanuit de richting van Erkel. Zo werd er onder andere gesproken met de ontvoerders. De laatste maanden zijn er geen tekenen van leven meer vernomen.

De arrestaties zijn een grote stap in het onderzoek naar Arjan Erkel, zo meent de minister. Het is nog niet bekend wat de arrestanten te maken hebben met de zaak. De Russische vertegenwoordiger denkt dat Arjan wordt vastgehouden door ‘wrede lieden’. Toch meent de man dat Arjan nog leeft en in goede gezondheid verkeerd.

Arjan Erkel
Arjen Erkel

Drie kopmannen voor Rabo-ploeg

De Rabobank-ploeg zal met maar liefst drie kopmannen aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan. Zoals verwacht hebben Boogerd, Freire en Dekker de status van kopman gekregen.

Met het goede rijden van Erik Dekker in Milaan - San Remo, de winst van Oscar Freire daar en zijn koppositie in het klassement en het goede rijden van Michael Boogerd afgelopen weekend, kon geen van drieŽn worden gepasseerd. Van de drie kopmannen wordt wel verwacht dat ze ook voor elkaar rijden en niet ieder voor hun eigen hachje gaan. De kopmannen krijgen ondersteuning van Marc Wauters, Maarten den Bakker, Karsten Kroon en Steven de Jongh. Het achtste teamlid wordt Robert Hunter of Roy Sentjens.

Voor de andere voorjaarsklassiekers heeft de ploeg ook al de waarschijnlijke deelnemers opgegeven. Marc Wauters en Maarten den Bakker rijden alle klassiekers in april.

Parijs - Roubaix: Marc Wauters, Maarten den Bakker, Robert Hunter, Steven de Jongh, Roy Sentjens, Mathew Hayman, Jan Boven en Robert Bartko.

Amstel Gold Race: Michael Boogerd, Erik Dekker, Oscar Freire, Marc Wauters, Maarten den Bakker, Karsten Kroon, Bram de Groot en Marc Lotz.

Luik - Bastenaken - Luik: Michael Boogerd, Erik Dekker, Oscar Freire, Maarten den Bakker, Marc Wauters, Levi Leipheimer, Bram de Groot en Marc Lotz.

[Voetbal] Van der Meyde wil weg bij Inter

Andy van der Meyde is ongelukkig in ItaliŽ. Bij zijn ploeg Internazionale komt hij nauwelijks aan spelen toe. Zelf als Van der Meyde een goede wedstrijd heeft gespeeld, wordt hij daarna niet opgesteld.

"Tegen Sochaux speelde ik een goede eerste helft. Maar vijf minuten na rust werd ik weer gewisseld. Ik snapte er niets van. Voor een terugkeer naar Ajax zou ik best wat salaris willen inleveren. Nķ weet ik pas wat ik had in Nederland. Ik speel liever in een een Mickey Mouse-competitie dan dat ik in ItaliŽ op de bank zit," aldus de Nederlander.

Met Ajax heeft hij nog geen contact gehad. Wel heeft bijvoorbeeld vanuit Engeland Birmingham City zich voor Van der Meyde gemeld. Van der Meyde heeft geen haast en zal waarschijnlijk afwachten of zich meer clubs melden: "Als er een interessante club komt, zal ik daarover nadenken. Ik heb in ieder geval geleerd van het avontuur in de Serie A."

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Barrichello verkent circuit op fiets

Een coureur moet zich een nieuw circuit voor de Grand Prix er plaats vindt eigen maken. Rookie Christian Klien liet eerder al weten dit via een playstation te doen, Rubens Barrichello pakt echter de fiets.

"Ik ben nog nooit in dit deel van de wereld geweest," aldus de Ferrari-coureur. "Ik doe mogelijk een aantal ronden - lopend, rennend of rijdend op een fiets - om het een beetje te leren kennen. "Daarna kun je alleen maar rijden en het circuit deel voor deel leren kennen."

Volgens de Braziliaan is het onthouden van het nieuwe circuit voor hem geen probleem, al zijn er niet veel speciale kenmerken in het landschap door de ligging in de woestijn. Hij denkt zo'n tien rondjes nodig te hebben om te wennen aan het circuit.

O'Grady heeft rib gebroken

Aan de valpartij in de laatste kilometer van de E3 Prijs afgelopen zaterdag, waarij onder andere Bettini ook viel, heeft Stuart O'Grady een gebroken rib overgehouden.

Ondanks de gebroken rib en de last die hij ervan had wil hij gewoon bij de Ronde van Vlaanderen aan de start staan. O'Grady vertelde: "Ik heb rŲntgen-foto's laten maken om er achter te komen, waarom ik pijn bleef voelen. Een gebroken rib aan de onderzijde links is de reden. Hopelijk geeft het me, na een paar dagen rust, niet te veel last op de fiets."

De Ronde van Vlaanderen is ťťn van de hoofddoelen voor O'Grady voor het voorseizoen. Die wil hij voor geen goud missen. Hij zei zelf: "Er zal meer dan een gekwetste rib moeten zijn, wil dat me tegenhouden van het koersen in Vlaanderen." Ongetwijfeld zal hij er wel last van hebben tijden de koers.

'Nederland houdt open huis voor terroristen'

HIHIHIHI had ons via de nieuws-submit te melden:

In een brandbrief heeft de gemeente Roermond haar grote bezorgdheid geuit aan de regering over de Nederlandse asielprocedure. De gemeente stelt dat illegalen, eenmaal binnen in Nederland, hier lange tijd verblijven. Bovendien is het volgens de gemeente zeer eenvoudig om Nederland binnen te komen. Op deze manier zijn de afgelopen weken tientallen asielzoekers, veelal van Egyptische, Algerijnse en Marokkaanse afkomst, via de Limburgse plaats in Nederland terechtgekomen.

In de Tweede Kamer is inmiddels om opheldering gevraagd door Kamerlid Wilders aan de ministers Verdonk van Vreemdelingenzaken en Remkes Binnenlandse Zaken. In de brief vragen burgemeester en wethouders om een onderzoek door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Zo is Wilders bang dat terroristen misbruik kunnen maken van de "ongelooflijke laksheid" in Nederland.

Wilders stelt dat buitenlanders aan het loket van de gemeente niet altijd op zoek naar asiel, slechts enkel op verblijf in ons land. Ook als ambtenaren hun bedenkingen hebben, plaatsen ze de benodigde sticker in de identiteitspapieren tegen een vergoeding van 430 euro. Met behulp van de sticker kunnen de buitenlanders hier verblijven tot de behandeling van een aanvraag om in ons land te verblijven is afgerond.

Berlusconi zet rem op aankopen

AC Milan zal zich naast Jaap Stam niet meer verder versterken voor volgend seizoen volgens Silvio Berlusconi. Hij heeft ook de komst van Edgar Davids als een gerucht afgedaan.

Berlusconi denkt dat Barcelona gewoon gebruik maakt van de eerste optie om Davids een contract aan te bieden en dat AC Milan daarom geen kans maakt. Dit ondanks de geruchten dat Barcelona daar het geld niet voor zou hebben en dat AC Milan al met de middenvelder heeft onderhandeld. Berlusconi vertelde: "Wat betreft de geruchten rond Davids, zou ik water op het vuur willen gooien. Barcelona heeft namelijk niet de intentie hem te laten gaan."

Met Jaap Stam heeft AC Milan wel een versterking in de verdediging gehaald, maar Berlusconi wil zich verder rustig houden op de transfermarkt. Hij zei: "We krijgen wel een nieuw element in de defensie. Maar verder komen er geen nieuwe grote namen. We hebben ons de laatste seizoenen economisch gezien flink geroerd en moeten dan ook een pauze-seizoen inlasten."

Borussia Dortmund wil Van Bommel

Voor Mark van Bommel lijkt zijn toekomst in Duitsland te liggen. Na Schalke '04 heeft nu ook Borussia Dortmund zich bij PSV gemeld voor de middenvelder.

De vraagprijs van PSV voor Van Bommel ligt op het moment rond de zes miljoen euro. Tussen PSV en Schalke '04 verlopen de onderhandelingen voortvarend en Schalke zou een bod hebben uitgebracht van net boven de vijf miljoen euro. Nu Borussia Dortmund zich heeft gemeld zal PSV waarschijnlijk de tijd nemen, om te kijken of de prijs nog omhoog kan.

Borussia Dortmund draait geen geweldig seizoen en staat op de zevende plaats in de Bundesliga. Waarschijnlijk zullen ze de Champions League mislopen. Daarnaast stuurt vedette Tůmas Rosicky aan op een vertrek. Van Bommel zou de grote aankoop voor volgend seizoen moeten worden voor de club.

Van der Meyde wil weg bij Inter

Andy van der Meyde is ongelukkig in ItaliŽ. Bij zijn ploeg Internazionale komt hij nauwelijks aan spelen toe. Zelf als van der Meyde een goede wedstrijd heeft gespeeld, wordt hij daarna niet opgesteld.

Van der Meyde vertelde: "Tegen Sochaux speelde ik een goede eerste helft. Maar vijf minuten na rust werd ik weer gewisseld. Ik snapte er niets van. Voor een terugkeer naar Ajax zou ik best wat salaris willen inleveren. Nķ weet ik pas wat ik had in Nederland. Ik speel liever in een een Mickey Mouse-competitie dan dat ik in ItaliŽ op de bank zit."

Met Ajax heeft hij nog geen contact gehad. Wel heeft bijvoorbeeld vanuit Engeland Birmingham City zich voor Van der Meyde gemeld. Van der Meyde heeft geen haast en zal waarschijnlijk afwachten of zich meer clubs melden: "Als er een interessante club komt, zal ik daarover nadenken. Ik heb in ieder geval geleerd van het avontuur in de Serie A."

Geen foto's van veelplegers voor het raam

Het wordt winkeliers niet toegestaan om foto's van veelplegers voor het raam te hangen. Dat heeft minister Donner van Justitie maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Winkeliers mogen wel gebruik maken van de foto's om dieven te herkennen en te weren.

Begin januari werd door de Utrechtse korpschef Vogelzang de discussie over het verspreiden van foto's van veelplegers gestart. Hij wilde hun identiteit openbaar maken om zo de veelplegers af te schrikken en een grotere veiligheid voor de burgers te garanderen. Donner vindt dit blijkbaar geen goed idee, hij gaf als reden aan dat er van foto's voor het raam te veel vergissingen zullen komen en dat mensen onterecht zwart zullen worden gemaakt. Ook de gedachte dat mensen voor eigen rechter zullen gaan spelen heeft invloed gehad op zijn besluit.

De foto's zullen alleen onder speciale omstandigheden mogen worden verstrekt aan winkeliers, die mogen dan alleen aan eigen personeel en samenwerkende winkeliers worden laten zien. Ook schrijft Donner dat winkeliers dieven niet mogen opsluiten in een voor het publiek zichtbare ruimte. De dieven mogen worden vastgehouden, maar alleen in een niet zichtbare ruimte, "onder normale omstandigheden". Als dit niet het geval is maakt de winkelier zich schuldig aan eigenrichting.

Geblinddoekt 320 kilometer per uur?

Heb je er ooit van gedroomd in een Formule 1-wagen te rijden? Je droom zou uit kunnen komen. Er gelden echter wel een paar regels: je wordt geblinddoekt en zult moeten proberen snelheden tot 320 kilometer per uur te rijden.

De kans wordt je aangeboden door Anita Knight, de oprichter van het bedrijf Record Breakers. Dat bedrijf biedt moedige mensen de kans om een record te breken en daarmee de liefdadigheidsorganisatie British Blind Sport te helpen. Deze organisatie helpt blinden aan de faciliteiten om te sporten.

De uitdaging in de F1-wagen is het huidige record 'blind rijden' van 231,5 kilometer per uur te verbeteren. "Het is mogelijk het wereldrecord met meer dan 80 kilometer per uur te verbeteren in een Formule 1-racewagen." aldus Knight. De waaghals krijgt voor zijn recordpoging de benodigde training.

Op de website www.recordbreakers.co.uk kan uit nog 25 andere records worden gekozen, zoals een onderwatermarathon in Loch Ness of een speciale tocht in de jungle in Borneo. Deelname is gratis, mits men een vereist bedrag aan sponsorgeld binnen weet te halen.

Britse zender begint politieke "Idols"

Vote for me (Stem op mij), zo gaat waarschijnlijk de nieuwste show op de Britse tv heten. Televisiezender ITV begint namelijk een programma waarin een jury met deskundigen op zoek gaat naar de beste politicus.

In het programma zullen politici met elkaar debatteren, betogen houden en vragen beantwoorden. ITV hoopt hiermee de interesse van het volk voor politiek te stimuleren. Een variant op Idols, zo lijkt het, de zender benadrukt echter dat het om een serieus programma gaat: "Wij zoeken een kandidaat die een zetel kan winnen bij verkiezingen".

Williams relativeert belang banden

In de huidige Formule 1 wordt grote nadruk gelegd op de prestaties van de banden. Elke Grand Prix wordt er weer volop naar het weer gekeken en over de twee merken banden, Bridgestone en Michelin gesproken. Maar zijn de banden nu wel zo belangrijk?

Teambaas van Williams Frank Williams relativeert het belang van de banden. Volgens hem zijn motor en chassis even belangrijk voor een team. "De banden moeten ook op een heel goed chassis gemonteerd zijn en dat moet uitgerust zijn met een goede motor," aldus Williams.

"Het is net zoals kunst. Je kan een kunstwerk ook niet uit elkaar halen en zeggen welk onderdeel belangrijk is en welk niet. Het is het volledige pakket dat het verschil maakt, niet ťťn onderdeel."

NAVO uitgebreid met zeven lidstaten

Bulgarije, RoemeniŽ, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen en SloveniŽ, dat zijn de zeven nieuwe lidstaten van de NAVO. De regeringsleiders van de nieuwskomers werden maandag formeel welkom geheten door de Amerikaanse president George Bush op het Witte Huis en zetten hun handtekening onder het oprichtingsverdrag. Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, was aanwezig.

Het bondgenootschap van de NAVO, dat in 1949 werd opgericht, kent nu 26 leden. De nieuwe leden zijn goed voor zo'n 175.000 militairen. Het eerste teken van samenwerking werd gegeven door BelgiŽ, dat vier F-16's naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen stuurde om het luchtruim van de landen te bewaken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell meldde in een toespraak dat hij de uitbreiding "een historische stap" vindt, hij heette de zeven nieuwe leden welkom in "de succesvolste militaire alliantie uit de geschiedenis". In het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel zal aanstaande vrijdag nog een officiŽle bijeenkomst plaatsvinden.

Bush heeft weinig last van Clarke

De verwijten die voormalig coŲrdinator van het anti-terrorismebeleid Richard A. Clarke in een boek heeft geuit tegen George Bush, over diens slechte aanpak van het terrorisme, hebben weinig invloed op de populariteit van de Amerikaanse president. Uit een peiling van het Pew Research Center blijkt dat 46% van de Amerikanen bij de verkiezingen in november op Bush wil stemmen en 47% op Kerry. Bij de vorige peiling, half maart, stond Kerry nog voor op Bush met 52 tegen 43%.

Bush wordt door een meerderheid (53%) van de Amerikanen nog steeds het best in staat geacht het land tegen eventuele terroristische aanslagen te beschermen. Een minderheid (29%) denkt dat Kerry een betere beschermheer zou zijn.

Clarke schrijft in zijn boek, Against All Enemies, dat Bush niet de terrorismebestrijder is zoals hij zichzelf graag laat zien. Hij bekritiseert ook onder meer de oorlog in Irak.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.