[update] 14-jarige vast voor steekpartij op school

Vele FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Heerenveen is vanochtend een 17-jarige scholier zwaargewond geraakt bij een steekpartij op een school voor praktijkonderwijs. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht, zijn precieze toestand is nog onbekend.

Volgens de directeur De Jong van 'De Compagnie' had de steekpartij in de pauze plaats. "Veel leerlingen waren getuige van het voorval. Straks komt slachtofferhulp hier op school. We gaan dan inventariseren wie behoefte heeft aan hulp. We zijn allemaal geschokt. Dit hebben we nooit meegemaakt."

De omgeving van de school is inmiddels afgezet en de dader, vermoedelijk een 17-jarige jongen, is aangehouden. De 150 leerlingen van de school, die tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, worden voorlopig niet naar huis gestuurd.

Update 18:57
De vermoedelijke dader van de steekpartij is een 14-jarige uit Srilanka afkomstige jongen die in Heerenveen woont. Hij zit vast op het politiebureau. Het slachtoffer, van Antilliaanse komaf, is niet in levensgevaar maar zijn situatie is volgens de politie wel ernstig. De jongen is één keer in zijn buik geraakt.

Volgens schooldirecteur De Jong is het 17-jarige slachtoffer een ''zachtaardige, communicatief vaardige jongen, die geen conflicten opzoekt.'' Hij heeft geen idee wat de aanleiding van de steekpartij is. Ook is niet duidelijk waar het mes vandaan komt dat de dader bij zich had.

De leerlingen van 'De Compagnie' - een school voor praktijkonderwijs die direct opleidt tot werk - zijn in de loop van de middag naar huis gestuurd. Zij hebben instructies gekregen niet met de pers te praten. ''Omdat op onze school moeilijk lerende kinderen zitten, worden zij bewust voor de media afgeschermd. Leerlingen halen fictie en werkelijkheid soms door elkaar. Daarom willen we niet dat ze met de pers praten'', aldus De Jong.

-
Het tv-programma NOVA besteedt vanavond aandacht aan de zaak.