Onderzoek Madrid richt zich op Marokkaanse GICM

Rob (R@b)
In Spanje zijn vandaag in verband met de bloedige aanslagen in Madrid nog drie arrestaties verricht. Het gaat om één Spanjaard en twee Syriërs. De opgepakte
Spanjaard heet Antonio Toro Castro. Hij is de zwager van José Emilio Su rez Trashorras. Die zou de springstof hebben geleverd waarmee de aanslagen zijn gepleegd.

In totaal zijn tot nu toe 23 personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de terreuracties. Daarbij gaat het om twee Indiërs, twee Spanjaarden en vier Syriërs. De andere verdachten zijn Marokkanen van wie enkelen de Spaanse nationaliteit hebben. Vijf verdachten zijn vrijgelaten waardoor er nog 18 in de gevangenis zitten

Het onderzoek richt zich nu op de radicale islamitische groepering GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain) uit Marokko. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil deze groep Marokko omvormen tot een islamitische staat. Verder steunt de GICM de strijd van al-Qaeda tegen het Westen. GICM zou eind jaren negentig zijn opgericht door Marokkaanse veteranen die in Afghanistan meevochten tegen de Russische bezetting. Verscheidene verdachten zouden regelmatig naar Marokko zijn gereisd. Daar zouden zij mogelijk contacten hebben onderhouden met radicale islamitische groepen. De Marokkaanse overheid werkt in het onderzoek nauw samen met de Spaanse politie.

Anderhalve week terug werden in Brussel ook vier mannen van Marokkaanse origine aangehouden die lid zouden zijn van GICM. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Casablanca in mei vorig jaar. In Nederland is in januari een Marokkaanse Belg bij een verkeerscontrole aangehouden. Ook deze zou banden hebben met de groepering GICM.