Oud CD-Kamerlid steunt NieuwRechts

Wim Elsthout, voormalig Tweede-Kamerlid voor de Centrumdemocraten (CD), heeft zich aangesloten bij NieuwRechts. In een brief roept Elsthout alle oud-CD'ers op de partij van Michiel Smit te steunen of mee te helpen met de campagne voor de komende Europese verkiezingen.

Elsthout zal zich in zijn woonplaats Haarlem inzetten voor de partij voor Smit. "Het is de hoogste tijd dat wij weer een eenheid gaan vormen tegen de politieke landverkwanselaars die verantwoordelijk zijn voor de grote aantallen migranten in ons land, de enorme onveiligheid en criminaliteit alsmede de groeiende armoede bij ons volk", aldus Elsthout.

De oud-CD'er kwam in 1997 in Tweede Kamer. De CD van Hans Janmaat had in 1994 drie zetels behaald die bevolkt werden door Janmaat zelf, zijn eega Wil
Schuurman en Cor Zonneveld. Toen Zonneveld overleed nam Elsthout zijn plaats in. Bij de verkiezingen in 1998 verloor de CD alle zetels waardoor ook Elsthout van het politieke toneel verdween.

Elsthout kreeg landelijke bekendheid in 1987 toen hij ophef veroorzaakte met een ingezonden brief in het Haarlems Dagblad. Daarin stelde hij voor om de hondenbelasting af te schaffen omdat hij bang was dat de opbrengst van deze belasting bij anti-fascisten terecht zou komen. Hij stelde voor Turken en Marokkanen de hondenpoep op te laten ruimen omdat ''ze hier immers voor het vuile werk zijn gekomen''. Hij werd voor die uitlatingen veroordeeld tot een boete van 500 gulden en twee weken voorwaardelijke celstraf. Die straf wordt later bevestigd in hoger beroep en ook cassatie haalde niets uit.

-
Meer over Elsthout op de site van de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka.