Vier mensen gedood door mieren

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

In diverse verpleegtehuizen in de Verenigde Staten zijn de afgelopen tijd vier mensen overleden aan de beten van zogeheten rode vuurmieren. Zij waren allen lichamelijk of geestelijk niet in staat om hulp te roepen of te vluchten.

De drie tot zes millimeter grote vuurmieren stammen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en rukken volgens wetenschappers steeds verder op naar het noorden, wat gepaard gaat met een toenemend aantal aanvallen. Met een snelheid van vijftien centimeter in tien seconden zijn de mieren relatief snel. Zo werd één van de doden in de vroege morgen gevonden, geheel door mieren overdekt. Dit terwijl vier uur daarvoor nog geen mier gezien was.

De vuurmieren hebben in Noord-Amerika, in tegenstelling tot hun oorspronkelijke leefgebied, geen natuurlijke vijanden. Ook kunstmatige bestrijding heeft tot nu toe niets opgeleverd. "Op een bepaalde manier is dit een waarschuwing voor de toekomst", aldus Robin Rockhold, professor in de toxicologie en farmacie aan de universiteit van Mississippi. "We moeten de gevolgen van dit probleem erkennen."