Geen foto's van veelplegers voor het raam

Het wordt winkeliers niet toegestaan om foto's van veelplegers voor het raam te hangen. Dat heeft minister Donner van Justitie maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Winkeliers mogen wel gebruik maken van de foto's om dieven te herkennen en te weren.

Begin januari werd door de Utrechtse korpschef Vogelzang de discussie over het verspreiden van foto's van veelplegers gestart. Hij wilde hun identiteit openbaar maken om zo de veelplegers af te schrikken en een grotere veiligheid voor de burgers te garanderen. Donner vindt dit blijkbaar geen goed idee, hij gaf als reden aan dat er van foto's voor het raam te veel vergissingen zullen komen en dat mensen onterecht zwart zullen worden gemaakt. Ook de gedachte dat mensen voor eigen rechter zullen gaan spelen heeft invloed gehad op zijn besluit.

De foto's zullen alleen onder speciale omstandigheden mogen worden verstrekt aan winkeliers, die mogen dan alleen aan eigen personeel en samenwerkende winkeliers worden laten zien. Ook schrijft Donner dat winkeliers dieven niet mogen opsluiten in een voor het publiek zichtbare ruimte. De dieven mogen worden vastgehouden, maar alleen in een niet zichtbare ruimte, "onder normale omstandigheden". Als dit niet het geval is maakt de winkelier zich schuldig aan eigenrichting.