Downloaden schaadt muziekindustrie niet

dennebom had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van de Havard University en de universiteit van Californië is gebleken dat het downloaden van muziek helemaal geen invloed uitoefent op de verkoopaantallen van muziek cd’s. Het onderzoek, tot nu het meest gedetailleerde onderzoek naar dit onderwerp ooit, is voornamelijk gunstig voor de aanbieders van file-sharing software zoals Kazaa en Morpheus.

Waar de eerdere onderzoeken vooral werden gehouden op basis van directe informatie van de data, die werd verkregen via diverse file-sharing netwerken, werd bij dit onderzoek gebruik gemaakt van een economisch model. Uit dit model blijkt dat in het ergste geval er vijfduizend mp3’tjes moeten worden gedownload voordat er één cd minder wordt verkocht. De onderzoekers geven in het verslag zelfs aan dat het downloaden van muziek een positieve invloed heeft op de verkoop van cd’s.

Volgens de RIAA, de Amerikaanse autoriteit die de auteursrechten binnen het land beschermt, is de daling van de muziekverkopen met twee miljard cd’s, van dertien miljard in 2000 naar elf miljard verkochte cd's in 2003, volledig te wijten aan de illegale downloads. Volgens velen is het echter zo dat de mindere verkoop komt door de economische recessie waarin de wereld de afgelopen jaren verkeert.