Beweging in zaak Erkel

Arjan (Yosh)
Er lijkt eindelijk weer beweging te komen in de zaak van Arjan Erkel, de Nederlandse Artsen zonder Grenzen medewerker die in 2002 werd ontvoerd in het Russische Dagestan. In de zaak zijn 3 verdachten opgepakt en al verschillende bekentenissen afgelegd. Dit kwam naar buiten na een interview van de Russische krant Novaja Gazeta met de minister van binnenlandse zaken van Dagestan; Adilgerej Magomedtagirov. Hierin vertelde de minister dat hij denkt dat de Nederlandse arts nog in leven is.

Arjan Erkel werd in augustus van 2002 ontvoerd in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. De arts voerde een missie aan waarin hulp werd verleend aan het in oorlog zijnde Tsjetsjenië. De hulpverlening is na de ontvoering stil komen te liggen. Een jaar later werd er diverse keren wat gehoord vanuit de richting van Erkel. Zo werd er onder andere gesproken met de ontvoerders. De laatste maanden zijn er geen tekenen van leven meer vernomen.

De arrestaties zijn een grote stap in het onderzoek naar Arjan Erkel, zo meent de minister. Het is nog niet bekend wat de arrestanten te maken hebben met de zaak. De Russische vertegenwoordiger denkt dat Arjan wordt vastgehouden door ‘wrede lieden’. Toch meent de man dat Arjan nog leeft en in goede gezondheid verkeerd.

Arjan Erkel
Arjen Erkel