NAVO uitgebreid met zeven lidstaten

Bulgarije, RoemeniŰ, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen en SloveniŰ, dat zijn de zeven nieuwe lidstaten van de NAVO. De regeringsleiders van de nieuwskomers werden maandag formeel welkom geheten door de Amerikaanse president George Bush op het Witte Huis en zetten hun handtekening onder het oprichtingsverdrag. Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, was aanwezig.

Het bondgenootschap van de NAVO, dat in 1949 werd opgericht, kent nu 26 leden. De nieuwe leden zijn goed voor zo'n 175.000 militairen. Het eerste teken van samenwerking werd gegeven door BelgiŰ, dat vier F-16's naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen stuurde om het luchtruim van de landen te bewaken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell meldde in een toespraak dat hij de uitbreiding "een historische stap" vindt, hij heette de zeven nieuwe leden welkom in "de succesvolste militaire alliantie uit de geschiedenis". In het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel zal aanstaande vrijdag nog een officiŰle bijeenkomst plaatsvinden.