FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 maart 2004

Vrouw gewond door in oven verstopt geweer

Roonaan vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Dat zowaar vissticks een gevaar voor je leven kunnen betekenen had een Texaanse vrouw zich tot voor kort niet kunnen indenken. Ze kwam er echter pijnlijk achter.

Onwetend dat haar vriend in de oven een kaliber .357 handvuurwapen had verstopt, had de vrouw een portie vissticks erin gestopt. Door verhitting van de oven ging het wapen vervolgens enkele malen af.

De vrouw werd geraakt in haar been en maakt het inmiddels goed. Lokale politie meldt dat er geen aangifte gedaan wordt voor dit ongelukkige voorval.

Rookverbod horeca NY leidt tot meer omzet

Het zeer omstreden rookverbod in New York blijkt voor de horeca geen negatieve gevolgen te hebben. Het zero-tolerance beleid, dat tien maanden geleden werd afgekondigd, heeft ertoe geleid dat de belastinginkomsten uit de horeca met maar liefst negen procent zijn gestegen. Het stadsbestuur van New York concludeert hieruit dat een rookverbod niet de door sceptici verwachte nadelige effecten blijkt te hebben.

"De bar- en restaurantindustrie van de stad draait prima en de werknemers ademen schonere en veiligere lucht", aldus een vandaag gepubliceerd rapport van de verschillende bij het verbod betrokken departementen van het Newyorkse stadsbestuur. De belastinginkomsten stegen met 1,4 miljoen dollar tussen april 2003 en januari 2004, van zestien miljoen naar 17,4 miljoen dollar.

Volgens tegenstanders van het rookverbod zou de verregaande maatregel leiden tot een fikse inkomstenderving in de horeca. Het stadsbestuur heeft in het rapport vastgesteld dat er het afgelopen decennium nog nooit zoveel werkgelegenheid is geweest in de horeca als nu. Bovendien nam het aantal uitgiften van drankvergunningen toe. Het aantal bars en restaurants in New York zou in de gegeven periode gelijk zijn gebleven.

Eis: Jeugddetentie voor groepsverkrachting

George1985 had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor de Amsterdamse kinderrechter hebben hebben drie minderjarige kinderen twee jaar jeugddetentie horen eisen, vanwege betrokkenheid bij een groepsverkrachting. De verdachten hadden de verkrachting zelf op video gezet.

In de nacht van 16 op 17 oktober in 2003 drongen ze een woning in Amsterdam-Oost binnen. Ter plekker waren een meisje en zes jongens aanwezig waren. Daar verkrachtten de jongens het 17-jarige meisje. Bovendien werden de anderen gedwongen tot het plegen van seksuele handelingen, onder bedreiging van wapens. De officier van justitie las in zijn aanklacht ook voor dat de verdachten zich schuldig maakten aan vernieling en geweldpleging.

Een van de drie verdachten bleek een bekende van het verkrachte meisje te zijn. Hij had aangebeld met een smoesje om zichzelf toegang tot de woning te verlenen. Er waren op dat moment geen volwassenen aanwezig. Even later kwamen ook de andere twee verdachten binnen. Die begonnen met het beroven van de aanwezigen, dat ontaardde echter al snel in verkrachting.

Tegen één van de 16-jarige verdachten werd door de officier van justitie 24 maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De andere verdachten hoorden straffen tot achttien maanden eisen en plaatsing in een jeugdinrichting. Als het aan justitie ligt, dan krijgt de jongste verdachte (vijftien jaar oud) één jaar detentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
_
Uitspraak over twee weken.

Discussie homorechten binnen VN uitgesteld

Het omstreden debat debat over de rechten van homoseksuelen binnen de Verenigde Naties is uitgesteld. Brazilië heeft vandaag de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties verzocht om de discussie op een later tijdstip te voeren.

Vorig jaar trachtte Brazilië jaar steun te vergaren voor haar ontwerpresolutie, waarin discriminatie op grond van seksuele geaardheid wordt veroordeeld. Het land kondigde na het mislukken hiervan aan in 2004 een nieuwe poging te zullen doen. Hierbij stuitte de resolutie wederom op verzet van de islamitische landen.

De Braziliaanse VN-missie liet in Genève weten geen heil te zien om de kwestie opnieuw aan te kaarten. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zou de kans van slagen van deze resolutie nu wel groot zijn geweest. HRW is van mening dat Brazilië, dat in september als gastland optreedt, bezweken is voor de druk van islamitische landen.

Twee weken geleden lanceerde Kofi Annan eenzelfde plan om de partners van homoseksuele VN-medewerkers dezelfde rechten te geven als de partners van andere VN-medewerkers. De maatregel zou enkel gelden voor homo's uit landen waar homostellen bij de wet erkend zijn, maar stuitte desondanks de Islamitische landen tegen de borst.

Jane, RoelerMF en eSSe in FOK!Radio

FOK!RadioWe hebben wat in te halen. Vorige week liet de techniek ons in de steek, maar deze week doen we het nog eens goed over. Zanger Franky Boy zal dan nu echt in de uitzending te horen zijn. Maar verder hebben Nolius en SunChaser weer een volle uitzending voor je in phetto.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

We beginnen deze week met een nieuw item in FOK!Radio. Vanaf deze week staat er iedere week een ander subforum centraal in de uitzending. Deze week is dat het muziekforum. De vaste users in dit forum kiezen drie platen uit die ze graag willen horen. Verder komen we meer te weten over dit forum. Wie zijn bijvoorbeeld de vaste bezoekers en wat vinden ze van de modjes. En uiteraard: wat zijn nou echt leuke topics, nu en in het verleden. En van welke topics walg je echt? Zet de url hier neer met een reden of een quote. User Jane komt live in de studio als vaste bezoeker van Muziek.

In de studio is ook RoelerMF. Hij is een vaste luisteraar en heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij houdt van Nederlandstalige muziek. Met hem praten we over alles wat hij op en naast het forum allemaal doet. En ook nieuwsposter eSSe is live in de studio aanwezig. Uiteraard gaat Yvonne ook weer met ons roddelen en neemt Knut zijn week met ons door. Ook hoor je de column 'SunChaser gaat offtopic'. Vleermuis heeft weer een gedicht voor ons gemaakt.

Webcam
FOK!Radio heeft nu ook een webcam in de studio.

Live verzoekjes aanvragen
Natuurlijk draaien we weer veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht. Je kunt live tijdens de uitzending een verzoekje doorgeven. Je gaat hiervoor naar ActionRadio.nl. Daar klik je achtereenvolgens op 'muziek' en 'verzoekjes' en geef je aan welke plaat je wilt horen. Wil je nog een speciale vermelding erbij? Dan mail je, nadat je het verzoekje op de site hebt gedaan, naar radio@fok.nl. Let op! Je moet je wel even registreren op ActionRadio.nl, als je dat nog niet gedaan had. De verzoekjes die vanaf 20:00 uur gedaan worden, draaien wij in de uitzending.

FOK!Radio fotoboek!
FOK!Radio heeft nu ook een fotoboek. Hier kun je iedere week nieuwe foto's vinden van de gsaten bij ons in de studio. Heb je dus al altijd willen weten hoe een Harrie, Cynix, Portier, Jerruh ChrisJX, (en vele anderen) eruit ziet? Ga dan snel naar ons fotoboek!

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 3 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 4 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl

Wil je een uitzending terug luisteren? Dan kan dat hier.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via radio@fok.nl. Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

Giuliano Figueras wint Settimana Internazionale

Giuliano Figueras heeft de Settimana Internazionale gewonnen. Hij reedt Mirko Celestino op de slotdag uit de leiderstrui

De laatste etappe was een zware rit en vele renners gaven op (c.a 100). Maar toch werd het een eindsprint aan de finish waarin Ruggero Marzoli zich de snelste toonde. Figueras die 2e werd stootte zo Celestino van de troon waardoor Figueras de Settimana won.

Uitslag:

1 Ruggero Marzoli (Ita) Acqua & Sapone
2 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria
3 Raffaele Illiano (Ita) Selle-Italia
4 Mirko Celestino (Ita) Saeco
5 Giuseppe Muraglia (Ita) Formaggi Pinzolo-Fiave
6 Michele Scarponi (Ita) Domina Vacanze
7 Andrea Noè (Ita) Alessio-Bianchi
8 Leonardo Bertagnolli (Ita) Saeco
9 Timothy Jones (Zim) Domina Vacanze
10 Kyrylo Pospyeyev (Ukr) Acqua & Sapone

Final general classification

1 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 21.09.36
2 Mirko Celestino (Ita) Saeco 0.01
3 Michele Scarponi (Ita) Domina Vacanze
4 Ruggero Marzoli (Ita) Acqua & Sapone 0.08
5 Leonardo Bertagnolli (Ita) Saeco 0.11
6 Andrea Noè (Ita) Alessio-Bianchi 0.12
7 Kyrylo Pospyeyev (Ukr) Acqua & Sapone 0.24
8 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 0.29
9 Timothy Jones (Zim) Domina Vacanze
10 Luca Mazzanti (Ita) Ceramiche Panaria 0.32

Baarden, Zwarte Piet-pakken en schmink gestolen

Uit het pand van het Sint Nicolaas Genootschap in Den Helder zijn zaterdagmiddag drie baarden (van 1400 euro per stuk), tientallen zelfgemaakte Zwarte Piet- en Sinterklaaspakken, paashaaspakken en grote hoeveelheden schmink gestolen. Verder werden ook de stereo-installatie, de televisie en het koffiezetapparaat ontvreemd. Wat de dieven van plan zijn met de verkleedkostuums en de schmink is voor de betrokkenen nog altijd een raadsel.

Het Sint Nicolaas Genootschap verzorgt optredens voor kinderen in de buurt van Den Helder tijdens feesten als Sinterklaas, Kerstmis en Pasen. Alle winst die het Genootschap maakt gaat naar de stichting 'Doe een Wens', een stichting die de laatste weken van terminale kinderen wil opleuken.

Het pand van het Genootschap had geen alarminstallatie. "Als we een alarminstallatie aanschaffen maken we minder winst en is er dus minder geld voor de stichting", aldus iemand van het Genootschap. Een beveiligingsbedrijf uit Den Helder heeft nu toegezegd een alarminstallatie te zullen regelen en ook uit andere hoeken wordt hulp aangeboden. Hoewel het doorgaan van de activiteiten op de korte termijn nog niet zeker is, komt de toekomst van het Genootschap dus niet in gevaar.

'Opsporing Verzocht' voortaan ook op 3FM

Het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' krijgt vanaf 19 april zendtijd op radiozender 3FM. Dagelijks zal in het programma 'Arbeidsvitaminen' één minuut aandacht besteed worden aan een zaak uit 'Opsporing Verzocht'. De AVRO, die het programma 'Opsporing Verzocht' verzorgt, en politie en justitie hopen hiermee een nieuwe doelgroep te bereiken om het al hoge oplossingspercentage van het televisieprogramma (30 tot 35 procent) nog verder te verhogen.

Naast de minuut zendtijd kunnen mensen op de website van 'Arbeidsvitaminen' en in de tv-uitzendingen van 'Opsporing Verzocht' terecht voor aanvullende informatie. Op welk tijdstip het item voorbij komt is overigens nog niet bekend. Arbeidsvitaminen wordt in ieder geval dagelijks tussen 9 en 12 uur uitgezonden.

De feiten van Bahrein

Volgende week gaat het feest in Bahrein beginnen, de eerste Formule 1 race in het midden-oosten zal een feit zijn. De 20 coureurs zullen in het eerste weekend van april hun eerste meters op het circuit gaan maken. Alvast een paar feiten op een rij:

-Bahrein oftewel het Koninkrijk van Bahrein is op de kaart te vinden naast Saudi-Arabië aan de oostkust bij de Perzische Golf.

-Bahrein bestaat uit 36 eilanden waarvan de grootste 'erg origineel' Bahrein Island is, hier ligt ook de hoofdstad Manama en het Grand Prix circuit. Bahrein Island beslaat ongeveer 85% van het totale oppervlakte van het Koninkrijk van Bahrein.

-Het hoofdeiland is volgens geleerden rond 6000 v.c. van het vaste land afgebroken.

-De beste tijd om Bahrein te bezoeken is tussen november en februari, dit vanwege de zeer hoge temperatuur. De Grand Prix in april zal dus flink zweten worden voor de coureurs.

-Zwemmen in Bahrein is geen optie aangezien het water zo ondiep is dat je kilometers de zee in kan lopen en je nog steeds tot aan je knieën in het water staat.

-Bahrein bestaat voor ongeveer 85% uit moslims met de Islam als staatsreligie. Arabisch is de officiele taal maar Engels wordt er veel gesproken, dit is een overblijfsel van de Engelse heerschappij.

-Bahrein is in 1971 onafhankelijk verklaard van de Britse wet.

-Het staatshoofd draagt de naam Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa.

-Het Koninkrijk telt ongeveer 650.000 inwoners.

-De gemiddelde levenslengte van de inwoners ligt op 73 jaar, best lang voor een land uit het midden oosten.

-Al in 2002 werd de overeenkomst voor een Grand Prix in Bahrein ondertekend door Bernie Ecclestone.

-Gelukkig voor Bernie Ecclestone rijd er geen Israelische coureur mee in de Formule 1 aangezien iedereen met een Israelische stempel in zijn paspoort de toegang tot het land geweigerd zal worden.

-Zand zal niet het probleem zijn op het circuit, dit omdat de organisatoren lijm gebruiken om het zand van de baan af te houden.

-Het circuit dat ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad ligt heeft de regio in totaal 150 miljoen Dollar gekost.

-Analisten verwachten dat het jaarlijks nationaal inkomen zal stijgen met 4% door de komst van de Formule 1 naar het land.

-Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke, dit is geen onbekende in de Formule 1. Tilke ontworp ondermeer de Nurburgring, Hockenheim en het circuit van Barcelona. Kenmerk voor zijn ontwerpen zijn de lange rechte stukken en snelle bochten.

-Ralph Schumacher die in December als eerste Formule 1 coureur op het circuit mocht racen was onder de indruk van wat hij zag. "Ze leveren hier een knap stukje werk. Vooral het inhalen is hier op 3 punten goed mogelijk. Het is het beste en meest moderne wat ik heb gezien."

Ook Seedorf zegt af voor oefeninterland

Clarence Seedorf heeft zich afgemeld voor de oefeninterland Nederland-Frankrijk. De middenvelder kampt met een blessure.

Eerder werd al bekend dat Jaap Stam en Frank de Boer zich hebben afgemeld. Er zijn nu nog negentien spelers over in de selectie, maar dat worden er mogelijk achttien. PSV'er Wilfred Bouma wordt vandaag onderzocht aan de rug; of ook hij zich moet afmelden zal later vandaag duidelijk worden.

Ook in het Franse kamp melden zich mensen af. Zo zullen Zinedine Zidane, Robert Pires, Patrick Vieira en Steve Marlet de wedstrijd niet bijwonen.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Schumacher vreest zand in Bahrein

Michael Schumacher vreest de invloed van het zand rond het circuit in Bahrein op de prestaties. Dit ondanks de middelen die de organisatie hiertegen inzet.

"De grote vraag in Bahrein is het zand," aldus Schumacher op zijn website. "Iedereen vraagt zich af wat voor effect het zal hebben, of het zand in de machinerie zal komen." Medewerkers van de organisatie hebben het fijne zand rond het circuit met een speciale lijm bedekt, om zo te proberen problemen te voorkomen. Veel teams twijfelen echter of dit het probleem oplost.

"We verwachten opstuivend zand, zowel op als naast de baan," aldus Mario Theissen, directeur motorsport van BMW, leverancier van motoren voor Williams. "Dit zal niet alleen de hoeveelheid grip op de baan verlagen, maar wat betreft de motor zal het luchtfilter een crucialere rol spelen, omdat het moet voorkomen dat zand in de motor komt via de luchtinlaten en daar schade veroorzaakt."

Jenson Button is het eens met zijn collega Schumacher. "We maken ons meer zorgen over het zand dan over de hitte," aldus de BAR-coureur.

Villeneuve ontkent beschuldigingen

Er klopt niets van de geruchten dat voormalig F1-coureur Jacques Villeneuve tijdens zijn actieve carríère een geheim sponsorcontract had lopen met de Canadese overheid. Dat zei de Canadees in een reactie op de beschuldigingen.

De geruchten waren de afgelopen weken te horen. Villeneuve zou ongeveer 12 miljoen dollar hebben gekregen om op zijn tenue een Canadese vlag te dragen, maar dat is volgens hem onzin.

"Ik ben nooit door de Canadese overheid of door welke instantie dan ook gevraagd om Canada te promoten", aldus Villeneuve. Ook zijn manager Craig Pollock ontkende de beschuldigingen. "Jacques heeft altijd gereden met een Canadese vlag op zijn overall. Dit had niks te maken met een sponsorcontract of iets dergelijks."

Dominantie Schumacher deert Ecclestone niet

Na twee Grands Prix en twee overwinningen van Michael Schumacher voor Ferrari is Formule 1 guru Bernie Ecclestone niet bang dat de Formule 1 saai wordt.

“Natuurlijk wordt het niet saai, elke sport heeft immers superhelden nodig”, zegt Ecclestone in het Duitse blad Wirtschafts-Woche. De FOA-baas denkt dat het publiek zich automatisch verdeelt in twee kampen: zij die Schumacher graag zien winnen, en een deel dat hoopt dat de Duitser eens verslagen wordt. “Zo werkt het. Sommige mensen wachten op het moment dat de held van zijn voetstuk valt en verslagen wordt, terwijl anderen hun ster graag nog groter willen zien worden.” De vergelijking met bokser Mohammed Ali is snel gemaakt. “Daar hield je van, of je had een hekel aan hem”, weet Ecclestone. “Miljoenen mensen stonden in het holst van de nacht op om hem op tv te zien. Ze wilden hem opnieuw zien winnen, of hoopten dat hij eindelijk eens zou verliezen.”

D66-Statenlid boos over Telegraaf-column

Het Noordhollands-Statenlid Patrick Poelmann (D66) is boos over een stuk van Telegraaf-columnist Rob Hoogland, die afgelopen donderdag in de grootste krant van Nederland verscheen. In die column maakte Hoogland zich kwaad over een plan van GroenLinks gedeputeerde Albert Moens. Deze wil de maximumsnelheid op onder meer de snelweg A9 tussen Amstelveen en Alkmaar verlagen naar 80 kilometer per uur.

Poelmann is vooral gevallen over de bewoordingen waarmee Hoogland de Noord-Hollandse gedeputeerde Moens, alsmede diens partij GroenLinks, wegzet. ''Het zal u niet verbazen dat Albert Moens van GroenLinks is, een verzameling van communistische trollen, veganistische kabouters en terroristische gnomen die niet zullen rusten voordat werkend Nederland ter ziele is, een streven waarin zij zich vooral richten op het meest onmisbare vehikel van de economie: de auto waarin ploeteraars als u en ik onze plicht doen'', aldus Hoogland.

Het gebruik van het woord terroristisch maakt Poelmann zeer boos: ''Terrorisme is een heel ernstige zaak, kijk maar naar de aanslagen in Madrid en de bommeldingen op diverse treinstations in Nederland.'' Poelmann vindt dat De Telegraaf publiekelijk afstand moet nemen van de inhoud van de column. Dat laatste heeft De Telegraaf tot nu toe in ieder geval niet gedaan. Rob Hoogland schrijft er in zijn column van vandaag, waarin hij uithaalt naar de AEL en de recente sjeik Yassin-herdenking, ook niet over.

Hofs langer bij Vitesse

Vitesse heeft het contract met middenvelder Nick Hofs verlengd tot 2005.

Het contract van de twintigjarige middenvelder liep eind van dit seizoen af, maar de club uit Arnhem maakte gebruik van de optie die ze hadden op Hofs.

Jhon van Beukering verlaat de club wel aan het eind van dit seizoen. De spits legde eerder al een verlaagde aanbieding van Vitesse naast zich neer, waarop Vitesse de knoop besloot door te hakken. Van Beukering, die sinds begin maart op huurbasis voor de Graafschap speelt, speelde in totaal 49 wedstrijden voor Vitesse waarin hij 8 maal scoorde.

Ook Seedorf zegt af voor oefeninterland

Clarence Seedorf heeft zich afgemeld voor de oefeninterland Nederland-Frankrijk. De middenvelder kampt met een blessure.

Eerder werd al bekend dat Jaap Stam en Frank de Boer zich hebben afgemeld. Er zijn nu nog negentien spelers over in de selectie, maar dat worden er mogelijk achttien. PSV'er Wilfred Bouma wordt vandaag onderzocht aan de rug; of ook hij zich moet afmelden zal later vandaag duidelijk worden.

Ook in het Franse kamp melden zich mensen af. Zo zullen Zinedine Zidane, Robert Pires, Patrick Vieira en Steve Marlet de wedstrijd niet bijwonen.

F1: Ecclestone boos op Britse regering

Bernie Ecclestone is kwaad op de Britse regering. Volgens hem boezemt de regering Britse bezoekers van de Grand Prix in Bahrein onnodig angst in door hen af te raden naar het land te reizen.

De dreiging van terrorisme zou in Bahrein groter zijn dan in de andere landen waar races worden gehouden, doordat het land in het Midden Oosten ligt. Ecclestone gelooft daar echter niet in. "Niemand heeft over terrorismedreiging gesproken. Ik denk niet dat het gevaarlijker is dan in de meeste andere plaatsen waar we racen," zo liet hij in de Britse krant The Mirror weten.

Ook coureurs Michael Schumacher en Jenson Button zien geen speciale reden tot angst. Volgens Schumacher kunnen aanslagen overal plaatsvinden. "Maar ik ben er zeker van dat Bahrein door alle maatregelen een van de veiligste plekken is. De race is erg belangrijk voor het land en ik ben er zeker van dat ze al het nodige zullen doen om te voorkomen dat er iets gebeurt."

Button gaf wel aan dat Bahrein door de spanningen in het Midden Oosten anders dan andere races is, maar wees op de aanslag in Madrid. Die zou laten zien dat je nergens veilig bent. "De kans dat je in Londen in een bus wordt opgeblazen is waarschijnlijk net zo groot als dat er in het Midden-Oosten iets gebeurt," aldus de coureur.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager

Ecclestone boos op Britse regering

Bernie Ecclestone is kwaad op de Britse regering. Volgens hem boezemt de regering Britse bezoekers van de Grand Prix in Bahrein onnodig angst in door hen af te raden naar het land te reizen.

De dreiging van terrorisme zou in Bahrein groter zijn dan in de andere landen waar races worden gehouden, doordat het land in het Midden Oosten ligt. Ecclestone gelooft daar echter niet in. "Niemand heeft over terrorismedreiging gesproken. Ik denk niet dat het gevaarlijker is dan in de meeste andere plaatsen waar we racen," zo liet hij in de Britse krant The Mirror weten.

Ook coureurs Michael Schumacher en Jenson Button zien geen speciale reden tot angst. Volgens Schumacher kunnen aanslagen overal plaatsvinden. "Maar ik ben er zeker van dat Bahrein door alle maatregelen een van de veiligste plekken is. De race is erg belangrijk voor het land en ik ben er zeker van dat ze al het nodige zullen doen om te voorkomen dat er iets gebeurt."

Button gaf wel aan dat Bahrein door de spanningen in het Midden Oosten anders dan andere races is, maar wees op de aanslag in Madrid. Die zou laten zien dat je nergens veilig bent. "De kans dat je in Londen in een bus wordt opgeblazen is waarschijnlijk net zo groot als dat er in het Midden-Oosten iets gebeurt," aldus de coureur.

Kwart werklozen ''vindt nooit werk''

Zo'n 25% van alle 720.000 werkzoekenden die staan ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), kunnen vanwege sociale omstandigheden, medische of psychische problemen, feitelijk als vrijwel onbemiddelbaar worden gekenschetst. Zij worden binnen het CWI aangeduid als hopeloze gevallen. Overigens blijken veel ingeschrevenen sowieso moeilijk aan het werk te komen. Ruim 50% staat al meer dan een jaar ingeschreven en heeft weinig uitzicht op een passende baan. Vooral laag opgeleide werklozen hebben het moeilijk.

In Limburg blijkt het probleem van werkzoekenden met persoonlijke problemen groot te zijn. Ruim 60% van alle werkzoekenden in de regio Heerlen is volgens het CWI niet geschikt voor de arbeidsmarkt. Het zou in totaal gaan om 12.500 mannen en vrouwen. Van die groep blijkt 30% zelfs te behoren tot de categorie hopeloze gevallen. Die kunnen eigenlijk een baan in de toekomst wel vergeten. De overigen zijn afhankelijk van om- en bijscholing.

Volgens het CWI is het aantal werklozen in Nederland vanwege acute sluitingen van bedrijven de laatste maanden sterk toegenomen.

[update] Uitzetcentrum Schiphol bezet

Op luchthaven Schiphol hebben zo'n veertig actievoerders het nieuwe uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen bezet. De actie is gericht tegen het Nederlandse asielbeleid.

De bezetters maken deel uit van de 'Actiegroep sluit de uitzetcentra'. De actievoerders hebben zich verspreid in het gebouw en op het dak. Het toegangshek hebben ze geblokkeerd en er zijn nieuwe sloten op de deuren gezet. Aan en rondom het complex zijn spandoeken opgehangen met teksten als: Niet open maar slopen en Er bestaan geen onwettige mensen. Wel onmenselijke wetten.

Het nieuwe uitzetcentrum moet over twee weken in gebruik worden genomen. Het ligt pal naast het justitieel complex op Schiphol.


Meer foto's op Indymedia

De eisen van de bezetters zijn: onmiddellijke sluiting en afbraak van alle vreemdelingengevangenissen en uitzetcentra; stopzetting van gedwongen uitzettingen en vreemdelingendetentie; een open migratiebeleid.

Update 15:16
De marechausse heeft vanmiddag 26 actievoerders aangehouden. Daarmee maakten zij een einde aan de bezetting. De actievoerders hadden tot 12.45 uur de tijd gekregen om vrijwillig weg te gaan. Twee voldeden daaraan, de rest werd opgepakt voor huisvredebreuk en lokaalvredebreuk.

Oplichterij met 'Spaanse loterij'

Geen 1 aprilgrap maar pure oplichting: Nigeriaanse oplichters passen een nieuwe truc toe waar dagelijks enkele tientallen Nederlanders slachtoffer van dreigen te worden. 'Gelukkige winnaars' ontvangen een brief waarin prijzen tot één miljoen euro toegezegd worden, op voorwaarde dat de ''winnaar'' eerst een bedrag aan kansspelbelasting overmaakt. Wie dat betaalt, zal echter nimmer een cent prijzengeld zien.

De Nigerianen opereren vanuit Spanje. De Spaanse ambassade in Den Haag moet dagelijks ongeveer twintig ''prijswinnaars'' uit de droom helpen. Daaronder zijn ook mensen die al duizenden euro's ''kansspelbelasting'' hebben betaald.

Volgens de ambassade zijn vooral allochtonen slachtoffer, daar die het meest aangeschreven worden. De oplichters hopen kennelijk dat die zich nog geen pantser van Hollandse nuchterheid hebben aangemeten. De oplichters zoeken simpelweg op exotische namen in het telefoonboek op internet.

De Telegraaf belde naar de Primitiva Lotería y Apuestas aan de Gran Vía in centrum van Madrid, waar de Nigerianen meerdere neploterijen hebben gevestigd. Het leverde een warrig gesprek op. De meneer die opnam wilde zijn naam niet zeggen maar hield wel vol dat er een prijs gewonnen was.

Man stalkt nabestaanden

De Twentse politie heeft een 44-jarige man uit Markelo gearresteerd op verdenking van het stalken van nabestaanden van overleden personen. De man zou aan de hand van rouwadvertenties in verschillende kranten achter de adresgegevens van de mensen zijn gekomen. Tientallen mensen zijn het slachtoffer geworden van de man.

Februari dit jaar begon de politie met een onderzoek naar de man. Een echtpaar had aangifte gedaan nadat zij jarenlang telefonisch lastig waren gevallen. Het bellen was begonnen na het overlijden van hun zoon.

De verdachte zou nabestaanden opbellen en met de meest uiteenlopende vragen en opmerkingen komen. De politie wil nog niet inhoudelijk reageren in verband met het verdere verloop van het onderzoek. De meeste slachtoffers van de man komen uit de regio Twente.

Bernhard present bij uitvaart

Naar nu is bekend geworden zal prins Bernhard aanwezig zijn bij de uitvaart van prinses Juliana. De aanwezigheid was lange tijd onzeker daar de prins de laatste tijd kampt met gezondheidsproblemen.

De echtgenoot van de overleden oud-koningin tobt de laatste tijd met gezondheidsproblemen. De klachten zouden niets te maken hebben met de weerzin van Bernhard tegen begrafenissen. Om die reden was er eerst sprake van dat hij ook niet op de begrafenis van prins Claus, eind 2002, aanwezig zou zijn. Toen is hij uiteindelijk wel gekomen.

Prinses Juliana wordt dinsdag 30 maart begraven in de Nieuwe Kerk in Delft.

Michelin heeft vertrouwen

Bandenfabrikant Michelin had veel vertouwen in een overwinning van het Franse rubber in Maleisië. Ondanks dat de overwinning daar naar het Bridgestone-rubber ging, zijn ze toch tevreden en gaan ze met veel vertrouwen richting Bahrein.

"We verlieten Maleisië met een erg positief gevoel", vertelde Michelin Motorsport Directeur Pierre Dupasquier. "We gaan nu van Sepang naar Bahrein, een baan waarvan we geen relevante informatie tot onze beschikking hebben. We weten nog niet wat ons boven het hoofd hangt, behalve dat het warm zal zijn. Daarnaast is er een kans dat er veel zand op de baan waait, een factor die het gehalte aan grip drastisch zal verlagen. Wat ik echter wel met zekerheid kan zeggen, is dat we ons zo goed als mogelijk hebben voorbereid."

Pascal Vasselon, Formule One programma manager van Michelin vertelde het volgende: "Bahrein mag dan wel enorm heet zijn, het lijkt er niet op dat de baan ontzettend zwaar zal zijn voor de banden, zoals dit wel het geval is in bijvoorbeeld Barcelona. We zijn van plan drie verschillende droogweerbanden mee te nemen. Volgens onze berekeningen verlies je per ronde 0.3 seconde per tien kilo brandstof. Toch is het moeilijk met zekerheid te zeggen, tot dat de coureurs echt hebben gereden. Het voorbereiden op evenementen zoals deze zijn altijd interessant. Ik heb er al het vertrouwen in."

Dodental Bam bijgesteld op ruim 26.000

Bij de zware aardbeving in de Iraanse stad Bam, tweede kerstdag 2003, zijn geen 43.000 doden gevallen, maar 26.271. De neerwaartse bijstelling heeft te maken met het aantal dubbeltellingen in de chaos na de ramp.

Bij de aardbeving, die een kracht had van 6,8 op de schaal van Richter, stortten ongeveer 25.000 gebouwen in. Ook het historische gedeelte van de stad, dat jaarlijks vele toeristen trok, werd vrijwel volledig verwoest.

Acteur Peter Ustinov (82) overleden

Afgelopen zondag is Sir Peter Ustinov op 82-jarige leeftijd in Zwitserland overleden. De acteur, geboren in Londen, werd vooral bekend door zijn rollen in de films Quo Vadis? (als keizer Nero) en Death on the Nile (als Hercule Poirot).

Veel mensen zullen hem ook wel kennen van zijn rollen in de films Spartacus, waarin hij de rol van Lentulus Batiatus vertolkte, en Topkapi (als Arthur Simon Simpson), voor beide rollen kreeg hij in de jaren '60 een Oscar voor beste mannelijke bijrol. De carrière van Ustinov heeft ongeveer 60 jaar geduurd. Ustinov was tevens goodwill-ambassadeur van UNICEF.

Peter Ustinov
Sir Peter Ustinov 1921 - 2004

Methaangas op Mars kan op leven duiden

DaCode en Rossdale hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

In de atmosfeer van Mars is methaangas gevonden. De aanwezigheid van het gas kan een aanwijzing zijn van huidig leven op de Rode Planeet. Het gas methaan vervliegt in korte tijd in de atmosfeer van Mars. Dat het toch aanwezig is duidt erop dat de gasmoleculen constant worden ververst en ergens worden aangemaakt.

Er zijn twee opties: 1) er zijn actieve vulkanen; lava dat aan de oppervlakte is gekomen, of ondergronds vrij is gekomen, kan het gas produceren. 2) er leven microben op Mars; op Aarde produceren bacteriën methaan uit waterstof en koolstofdioxide. Op Mars zijn evenwel nog geen actieve vulkanen aangetroffen, wat dus weer een aanwijzing kan zijn op mogelijk leven.


Is er leven op Mars?

Trillende dansvloeren in Tilburg

Alle discotheken van Tilburg moeten over tien jaar zijn uitgerust met een trillende dansvloer. Althans, dat vindt organisator Ronald Ligtenberg van Sense. Dit muziekevenement werd zaterdagavond in popcentrum 013 in Tilburg gehouden.

Sense is het vervolg op Deaf Valley, een muziekevenement voor doven dat vorig jaar in Nighttown in Rotterdam gehouden werd. "Toen bleek dat dit een groot succes was, hebben we besloten om daar een vervolg op te organiseren", aldus Ligtenberg. "Het is voor dove jongeren lastig om uit te gaan in een gewone kroeg. Ze voelen zich bekeken. Door de gebaren en de - in de ogen van horende mensen - rare klanken die ze voortbrengen."

In 013 traden Idolsdeelneemster Hind en een aantal dj's op. Er waren 1200 mensen. Onder hen waren ook horende mensen. "We hopen juist dat ook zij hierop afkomen. Het moet geen exclusief feestje van de dove mensen worden", meent Ligtenberg.

In de zaal stond de muziek extra hard. Daarnaast waren er gebarentolken die het communiceren met horenden makkelijker maken en was er een trillende dansvloer. "Het ziet er gek uit. Maar wij kunnen gewoon een gesprek voeren terwijl er keiharde muziek klinkt. Dat is het fijne van gebarentaal", vertelde de dove Mirthe van Staveren via een doventolk.

'Osdorp Posse is master CD's kwijt'

flappentap had ons via de nieuws-submit te melden:

De originele master CD's van de Osdorp Posse albums 'Kernramp' en 'Afslag Osdorp' zijn zoek. Dat is zeer vervelend voor de Amsterdamse rapgroep daar de voorraad aan cd's bijna op is. Aanstaande donderdag moeten de master CD's naar de fabriek worden gebracht om opnieuw een voorraad cd's te kunnen persen.

Alle O.P.-cd's worden via een eigen kantoor gedistribueerd. Het vermoeden bestaat dat de master CD's in gewone cd-hoesjes terecht zijn gekomen en gestuurd zijn naar mensen die een cd hebben besteld. De volgende nummers staan op de masters vermeld: Afslag Osdorp: Djax 018-2; Kernramp: RAMP 021. Fans van de Posse die deze cd's in bezit hebben worden verzocht het bezit van deze 'collectors items' zo spoedig mogelijk te melden bij de O.P. Nadat nieuwe cd's zijn geperst krijgt men de cd's weer terug inclusief een beloning.

Update 14:30
Wakkere FOK!kers hebben inmiddels ontdekt dat het donderdag ''toevallig'' 1 April is. De nummers die in dit bericht genoemd worden schijnen voor te komen op iedere desbetreffende cd.

Nokia verkoopt meeste camera mobieltjes

In het laatste kwartaal van 2003 heeft telefoonfabrikant Nokia het grootste aandeel in de verkoop van mobiele telefoons met camera gehad. Het Finse concern bleef marktleider met 14 procent van de verkoop. Overigens wordt Nokia wel op de voet gevolgd door Samsung en Sony Ericsson, beide hebben 12 procent in handen.

Afgelopen jaar nam de verkoop van mobieltjes met een camera een aardige vlucht. In totaal werden 84 miljoen gsm's met camera verkocht. Dat komt neer op 16 procent van de totale gsm-verkoop. In 2002 vonden ongeveer achttien miljoen mobiele telefoons met een camera een koper.

Nokia heeft van de gehele markt van mobiele telefoos 35 procent in handen. Dat is beduidend meer dan de 14 procent in alleen camera mobieltjes. De reden daarvoor is vrij simpel, die mobieltjes vinden gretig aftrek in Japan en Zuid-Korea, maar daar is het Finse concern bijna niet actief.

Rouwende stier vindt graf van baasje

Een stier, genaamd Barnaby, in het Duitse Roedental was zo bedroefd dat zijn baasje, Alfred Gruenemeyer, was overleden, dat hij zijn wei verliet om zijn baasje te zoeken. De stier maakte een wandeling van bijna twee kilometer naar de begraafplaats. Daar aangekomen sprong hij over de omheining heen en zocht het graf van zijn eigenaar op. Daar bleef hij vervolgens staan. Pas na twee dagen lukte het om de rouwende stier bij de laatste rustplaats van zijn baas weg te lokken.

Gruenemeyer stond bekend als een excentrieke boer, die zijn dieren als huisdieren behandelde. Sommige van zijn dieren mochten zelfs in huis rondlopen. Volgens verscheidene dierenartsen komt het vaker voor dat honden rouwen om hun baasje, maar van een rouwende stier hadden ze nog nooit gehoord.

Jomanda verbreekt stilzwijgen

Superted had ons via de nieuws-submit te melden:

Jomanda breekt vanavond het stilzwijgen. Het medium hield een half jaar lang haar mond dicht als 'boetedoening voor Nederland'.

Jomanda zal tijdens een persconferentie in het voormalige klooster Maria Vrede in Valkenburg de boodschap die zich aan haar heeft geopenbaard tijdens haar stille periode wereldkundig maken, aldus de woordvoerder van Jomanda.

De Muur is heropend

Zoals eerder aangegeven, is de Muur van Geraardsbergen hersteld. Afgelopen weekend werd hij officieel weer heropend.

De Muur is één van de klimmetjes waarop de rijders tijdens de Ronde van Vlaanderen het verschil kunnen maken. Het afgelopen jaar is de weg gesloten geweest vanwege verregaande onderhoudswerkzaamheden aan het talud. Een week voor de Ronde van Vlaanderen kon de Muur officieel weer worden heropend. Echter de werkzaamheden hebben het karakter wel veranderd.

Een rijder die niet blij is met de veranderingen is Dave Bruylandts. Hij vertelde: "De nieuw Muur heeft me teleurgesteld. Het lijkt wel een autostrada. Alsof ze er asfalt overheen hebben gelegd. Eerder kon je hier 10 seconden winnen. Ook nog eens zijn de Paddestraat en de Lippenhovestraat grote wegen geworden."

Amerikaanse school verbiedt Nederlands boek

XanKriegor had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Amerikaanse basisschool in de Amerikaanse staat North Carolina heeft het in het Engels vertaalde boek 'Koning en Koning', geschreven door twee Nederlanders, verboden. Het boek lag in de bibliotheek van de basisschool, maar is na klachten alleen nog maar in te zien door volwassen.

Het boek, geschreven door Linda de Haan en Stern Nijland, gaat over twee op elkaar verliefd wordende prinsen. Ouders van een 7-jarig kindje lieten hun beklag weten, waarop andere ouders zich aansloten bij het echtpaar.

Beheerders van de bibliotheek lieten weten het boek 'per ongeluk' te hebben gekocht.

Klien tevreden met ontwikkeling

Christian Klien is tevreden met zijn eigen ontwikkeling in de Formule 1. Dit ondanks de zware kritiek op zijn rijden en het achterblijven bij teamgenoot Mark Webber.

In de polls staat Klien hoog genoteerd als rijder om als eerste te worden ontslagen, maar zelf blijft hij positief. Na twee races in de Formule 1 is hij tevreden over zijn eigen optreden en dat van het team, alhoewel hij nog wel punten om te verbeteren ziet.

Klein vertelde: "Twee races en twee keer gefinished, hier richtte ik me op. Ik ben erg tevreden met mijn ontwikkeling en die van het team. De race in Maleisië was zwaar, maar dat we beide races gefinished zijn geeft de betrouwbaarheid van de R5 en het harde werk van de jongens in de fabriek in Milton Keynes en Northampton aan."

Hij vervolgde: "Na de race (Sepang, red.) voelde ik me goed. Mijn training betaalt zich terug en het geeft goede hoop voor de hitte in Bahrein. Vooruit kijkend, mijn derde race zal erg leuk zijn aangezien het circuit voor alle coureurs nieuw is. Ik zal alles geven en wel zien wat er gaat gebeuren. De baan zal waarschijnlijk vrij stoffig zijn, maar tot we vrijdag de baan opgaan weten we niet hoe het zal zijn. De mensen van het team hebben ons wel zo goed mogelijk voorbereid, maar er kan niets op tegen de werkelijkheid."

SCP: geen 24-uurs economie

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is er in Nederland nog altijd sprake van een 'negen-tot-vijf-cultuur', en is het land zo nog ver weg van een 24-uurs economie. De helft van de mensen werkt onregelmatig, 'maar het gaat hierbij voornamelijk om de randen van de dag', zo meldde Koen Breedveld van de SCP vanmorgen in het Algemeen Dagblad (AD).

Vooral mensen in de horeca, landbouw en in culturele werkzaamheden werken op onregelmatige tijden. In de horeca zijn het voornamelijk scholieren en studenten die een bijbaantje nuttigen. Met name in de gezondheidszorg, communicatie en vervoer werken veel mensen op zondag. Ondanks de vele onregelmatige tijden loopt Nederland hierin niet voorop. 'In 1997 waren we zelfs hekkensluiter in Europa', wist Breedveld ons te vertellen.

Boutahar populair bij clubs

Said Boutahar heeft over populariteit niks te klagen. Maar liefst vier clubs uit Nederlands hoogste divisie zitten achter de speler aan.

Zoals eerder gemeld zit NEC achter de speler aan. Boutahar kan transfervrij vertrekken bij RKC Waalwijk, omdat die club de optie om het contract met hem te verlengen niet heeft genomen vanwege financiële problemen. Naast NEC waagde ADO Den Haag al een poging om de middenvelder te contracteren, maar zij vonden zijn salariseisen te hoog.

Nu hebben ook AZ en FC Utrecht zich gemeld voor Boutahar. Hoewel hij heeft aangegeven het liefst in Nederland te blijven is er daarnaast ook nog eens interesse vanuit Schotland, van de Glasgow Rangers.

Belgische drugstoeristen kopen sla 'van goede kwaliteit'

XanKriegor had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee Belgen zijn zaterdagmiddag in Bergen op Zoom door de politie aangehouden op verdenking van het kopen van softdrugs. De twee heren zeiden dat in het pakketje nederwiet ter waarde van 125 euro zat. Op het politiebureau bleek er echter sla in te zitten. Volgens het politiecommuniqué sla 'van uitstekende kwaliteit'.

Wel hadden de Belgen nog een klein zakje met echte wiet. Dit hadden ze geproefd om zeker te weten of het om wiet ging, vervolgens kochten ze het pakketje in de veronderstelling dat dit ook wiet bevatte.

Wat de twee heren voor vervolgstappen tegen de oplichters kunnen nemen, is onzeker. Politiewoordvoerder Karin de Groot: "Het gaat waarschijnlijk om een illegaal verkooppunt en om oplichters bovendien, dus we willen ze graag aanpakken. Maar het verkopen van sla is niet strafbaar, dus het kan moeilijk worden."

Studenten in voor toelatingstoets

Uit een enquête is gebleken dat een meerderheid van de Nederlandse studenten het maken van een toelatingsexamen verkiest boven loting of selectie op basis van eindexamencijfers. Dit meldde de Volkskrant vanmorgen

De Katholieke Universiteit Nijmegen hield de afgelopen drie jaar een enquête onder een paar duizend studenten. De studerenden moesten gedurende die tijd extra toelatingstoetsen maken. De proef liep bij opleidingen als geneeskunde, journalistiek en tandheelkunde.

65 Procent van de deelnemers zegt tevreden te zijn over de manier waarop is gehandeld. Bij de ouders is dit hetzelfde getal. Van de toegelaten studenten is 88 procent tevreden met de procedure. 57 Procent van de afgewezen studenten reageerde ook positief op het experiment

Game: Final Fantasy: Crystal Chronicles

Publisher:Nintendo
Developer:Square-Enix
Website:Final Fantasy: Crystal Chronicles
Platform:Gamecube


Eindelijk! Na bijna 10 jaar afwezigheid is er eindelijk weer een Final Fantasy game op een Nintendo home-console! Toen dit nieuws mij bereikte was ik dagenlang compleet in extase! Mijn favoriete gamereeks is eindelijk weer thuis! Laten we hopen dat Crystal Chronicles ook zijn verwachtingen kan waarmaken. Er zijn wat twijfels natuurlijk omdat het een andere benadering heeft dan de ‘normale’ Final Fantasy game. Maar we trekken nog geen conclusies, we beginnen bij het begin; lees snel verder!


Brad Pitt wordt architect

De beroemde acteur Brad Pitt zal binnenkort in de leer gaan bij Frank Gehry, de Canadese architect die onder andere het bekende Guggenheimmuseum in Bilbao ontwiep, zo meldt de Engelse krant The Sunday Times.

Pitt, die net klaar is met de opnamen van zijn nieuwste film Troy, zal zich binnen het team van Gehry vooral gaan bezighouden met het ontwerpen van bioscopen, restaurants en sportcentra.

Brad Pitt
Brad Pitt

Ruim 20 jaar voor vrouwenhandel Vietnam

Twee Vietnamese vrouwen zijn in hun thuisland veroordeeld tot celstraffen van 21 en 22 jaar vanwege handel in vrouwen. Wat de zaak des te opmerkelijker maakt is dat de ene vrouw, die 21 jaar cel kreeg, zelfs haar eigen dochter van 15 verkocht.

De ene vrouw verkocht de meisjes voor 30 euro per persoon aan de ander, die hen naar China smokkelde, daar werden ze doorverkocht aan bordeelhouders. In augustus vorig jaar wist één van de meisjes te ontsnappen, toen zij aangifte deed kwam de zaak aan het rollen. Wat er met de andere drie meisjes gebeurd is is niet bekend.

Eerder deze maand werden drie Vietnamese meisjes nog aangeboden op internet. Veilingsite eBay verhinderde dit.

Links maakt klapper in Frankrijk

Nyrem en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk hebben de linkse partijen een grote overwinning behaald. Zo'n vijftig procent van de kiezers heeft op links gestemd, de regering zou daarmee afgestraft zijn voor diens sociaal-economische beleid. Het is voor links de grootste zege van de afgelopen twintig jaar.

Centrum-rechts kon bij de verkiezingen rekenen op 37 procent van de stemmen, het extreem-rechtse Front-National kreeg de stem van ongeveer dertien procent van de kiezers. De uitslag is een klap voor de centrum-rechtse president Chirac, waarschijnlijk zal premier Raffarin mogen blijven, maar zullen wel enkele ministers worden ontslagen. Raffarin heeft in een reactie laten weten dat de economische hervormingen zullen worden voortgezet.

Met deze uitslag zijn 21 van de 22 regio's in handen gekomen van links, alleen Elzas zal waarschijnlijk centrum-rechts blijven; centrum-rechts had voor deze verkiezingen nog veertien regio's in handen. Extreemlinks en de jagerspartij CPNH verdwijnen totaal uit de regionale vertegenwoordigingen, het Front National houdt vertegenwoordigers in zeventien regio's, vier minder dan voorheen.

VS keurt snelle HIV test goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft afgelopen vrijdag een snelle orale test om het HIV virus aan te tonen goedgekeurd. De test, genaamd 'OraQuick Rapid HIV Antibody Test', heeft als voordeel dat er geen bloed geprikt moet worden en dat de resultaten in twintig minuten bekend zijn.


De OraQuick test

De test wordt afgenomen door met een soort wattenstaafje speeksel uit de wang af te nemen, vervolgens wordt het wattenstaafje in speciaal apparaat gedaan die ter plaatse de uitslag geeft. Voorheen kon het testen op HIV ongeveer twee weken in beslag nemen. De producent, OraSure Technologies, bracht al eerder een snelle test op de markt, waarbij er een druppel bloed uit de vinger van de testpersoon nodig was.

De nieuwe orale test is een uitkomst voor mensen met een angst voor bloedprikken en verkort de onzekerheid aanzienlijk. Uit onderzoek is gebleken dat de test voor 99% accuraat is. Een persoon die positief uit de test komt moet nog wel een normale test krijgen om HIV-besmetting voor de volle 100% te bevestigen.

Microsoft komt met nieuwe zoekdiensten

Na Google en Altavista komt Microsoft nu met een speciale zoekmachine geënt op nieuwsbronnen, genaamd MSN Newsbot. MSN Newsbot moet Google News en Altavista News naar de kroon stijgen. Beiden doorzoeken respectievelijk 4.000 en 3.500 nieuwsbronnen. MSN Newsbot doorzoekt, in de testfase, al 4.000 nieuwsbronnen, echter alleen van Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Naast de MSN Newsbot komt Microsoft ook met de MSN Blogbot, die de weblogs, of blogs, doorzoekt. Microsoft claimt dat MSN Blogbot de eerste blog zoekmachine is, Een zoekmachine als Feedster.com voldoet echter al aardig aan de definitie van een Blogzoekmachine.

Ook de normale zoekmachine van Microsoft is aan sanering toe, die draait namelijk nog steeds op technologie van anderen. Volgens Steve Ballmer, algemeen directeur van Microsoft, is dat een 'strategische fout'. De technologie zal waarschijnlijk als basis dienen voor de eerder genoemde zoekdiensten. Ook wordt verwacht dat de nieuwe zoektechnologie in het nieuwe besturingssysteem Longhorn wordt geïntegreerd. Uitgangspunt van de ontwikkelingen is een concurrerende positie ten opzichte van Google behalen.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.