'Groep moslims wil Van Gogh stoppen'

Stop TheoEen groep Nederlandse moslims eist dat Theo van Gogh gedwongen wordt te stoppen met het schrijven van columns in de gratis krant Metro. De groep is gevallen over de felle kritiek op de islam die Van Gogh uit, alsmede de wijze waarop hij die kritiek verwoordt.

Het initiatief is afkomstig van de website Imaan.nl. Ze hebben naar eigen zeggen inmiddels bijna duizend handtekeningen verzameld die binnenkort in een petitie aan de Tweede Kamer, de AIVD en de minister van Binnenlandse Zaken zullen worden overhandigd.

Volgens de initiatiefnemers is het hard nodig dat Van Gogh een halt wordt toegeroepen, omdat de columnist al jarenlang niets anders zou doen dan moslims uitschelden en vernederen. Directe aanleiding voor de actie vormt de column van Van Gogh in Metro van afgelopen vrijdag. In die column, onder de kop 'Mag ik dit zeggen?', schrijft Van Gogh onder meer: ''Maar als ik de deskundigen goed begrepen heb, was Aïsja negen toen ze mee de woestijn in werd meegenomen, uitgehuwelijkt aan een vieze oom die zich Mohammed noemde. Zou een verkrachter van kleine meisjes volgens Dittrich eerzamer zijn als ’ie de Koran op z’n geweten heeft. ..... Volgens de AIVD en Harry van Bommel mag ik dit allemaal niet zeggen. Want mede dankzij mij zal de Vijfde Colonne van de geitenneukers binnenkort in een wanhopige schreeuw om ‘respect’ uw en mijn kinderen met gifgas, ziektes en atoombommen bestoken. Da’s logisch, hè?''

Volgens A. Al H. van Imaan.nl kweken dergelijke teksten haat en leidt het uiteindelijk tot geweld.''Daarom moeten we hier snel een eind aan maken. De Rotterdamse imam El Moumni, die uitspraken deed over homo's, is immers ook aangeklaagd''. H. is niet de enige moslim die zich boos maakt over de column. Ook op onder meer Maroc.nl wordt over de column gediscussieerd.

Theo van Gogh lijkt niet onder de indruk. Tegen de Metro reageerde hij met: ''Het bewijst alleen maar dat mijn gelijk groter is dan ik ooit geschreven heb. Dit schrijfverbod wat ze willen, is een geschenk van Allah voor mij. Ik heb nog veel ontwikkelingshulp te verrichten.''

Verleden
Van Gogh lag in het verleden als columnist vaker onder vuur. Hij werd aangeklaagd wegens vermeend anti-semitisme, maar ook wegens moslimhaat. In 1997 schreef hij in Nieuwe Revu, samen met Theodor Holman, een stuk onder de kop: "Een lul van één meter tachtig. Allah is groot. Allah is machtig." En in 1995 een column in HP/De Tijd onder de kop "Leve de islam!". Hij beschreef moslims daarin als ''boodschappers van de achterlijkste duisternis", als "gelovigen bij wie jij als eerste in aanmerking komt om voor hun gedroomde vuurpeloton de zegeningen van Allah te ondergaan", en als "gelovigen die flikkers 'onrein' vinden, net als ongestelde vrouwen, ongelovigen of alle anderen die niet aan de normen voldeden van die geitenneuker uit Mekka".

Het Anti Discriminatie Bureau vond beide columns beledigend voor moslims en diende indertijd tegen Van Gogh een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Deze stelde in een uitspraak zich te kunnen voorstellen dat de teksten van Van Gogh als beledigend kunnen worden ervaren door moslims. Volgens de Raad keerden de teksten zich echter niet tegen de Islam, maar tegen fundamentalisten. De klacht werd dan ook ongegrond verklaard.

-
De column van Van Gogh, alsmede een (eerdere) reactie van SP-Kamerlid Van Bommel.