Links maakt klapper in Frankrijk

Jorrit (Flem)
Nyrem en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk hebben de linkse partijen een grote overwinning behaald. Zo'n vijftig procent van de kiezers heeft op links gestemd, de regering zou daarmee afgestraft zijn voor diens sociaal-economische beleid. Het is voor links de grootste zege van de afgelopen twintig jaar.

Centrum-rechts kon bij de verkiezingen rekenen op 37 procent van de stemmen, het extreem-rechtse Front-National kreeg de stem van ongeveer dertien procent van de kiezers. De uitslag is een klap voor de centrum-rechtse president Chirac, waarschijnlijk zal premier Raffarin mogen blijven, maar zullen wel enkele ministers worden ontslagen. Raffarin heeft in een reactie laten weten dat de economische hervormingen zullen worden voortgezet.

Met deze uitslag zijn 21 van de 22 regio's in handen gekomen van links, alleen Elzas zal waarschijnlijk centrum-rechts blijven; centrum-rechts had voor deze verkiezingen nog veertien regio's in handen. Extreemlinks en de jagerspartij CPNH verdwijnen totaal uit de regionale vertegenwoordigingen, het Front National houdt vertegenwoordigers in zeventien regio's, vier minder dan voorheen.