De feiten van Bahrein

Dubbeldrank
Volgende week gaat het feest in Bahrein beginnen, de eerste Formule 1 race in het midden-oosten zal een feit zijn. De 20 coureurs zullen in het eerste weekend van april hun eerste meters op het circuit gaan maken. Alvast een paar feiten op een rij:

-Bahrein oftewel het Koninkrijk van Bahrein is op de kaart te vinden naast Saudi-Arabië aan de oostkust bij de Perzische Golf.

-Bahrein bestaat uit 36 eilanden waarvan de grootste 'erg origineel' Bahrein Island is, hier ligt ook de hoofdstad Manama en het Grand Prix circuit. Bahrein Island beslaat ongeveer 85% van het totale oppervlakte van het Koninkrijk van Bahrein.

-Het hoofdeiland is volgens geleerden rond 6000 v.c. van het vaste land afgebroken.

-De beste tijd om Bahrein te bezoeken is tussen november en februari, dit vanwege de zeer hoge temperatuur. De Grand Prix in april zal dus flink zweten worden voor de coureurs.

-Zwemmen in Bahrein is geen optie aangezien het water zo ondiep is dat je kilometers de zee in kan lopen en je nog steeds tot aan je knieën in het water staat.

-Bahrein bestaat voor ongeveer 85% uit moslims met de Islam als staatsreligie. Arabisch is de officiele taal maar Engels wordt er veel gesproken, dit is een overblijfsel van de Engelse heerschappij.

-Bahrein is in 1971 onafhankelijk verklaard van de Britse wet.

-Het staatshoofd draagt de naam Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa.

-Het Koninkrijk telt ongeveer 650.000 inwoners.

-De gemiddelde levenslengte van de inwoners ligt op 73 jaar, best lang voor een land uit het midden oosten.

-Al in 2002 werd de overeenkomst voor een Grand Prix in Bahrein ondertekend door Bernie Ecclestone.

-Gelukkig voor Bernie Ecclestone rijd er geen Israelische coureur mee in de Formule 1 aangezien iedereen met een Israelische stempel in zijn paspoort de toegang tot het land geweigerd zal worden.

-Zand zal niet het probleem zijn op het circuit, dit omdat de organisatoren lijm gebruiken om het zand van de baan af te houden.

-Het circuit dat ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad ligt heeft de regio in totaal 150 miljoen Dollar gekost.

-Analisten verwachten dat het jaarlijks nationaal inkomen zal stijgen met 4% door de komst van de Formule 1 naar het land.

-Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke, dit is geen onbekende in de Formule 1. Tilke ontworp ondermeer de Nurburgring, Hockenheim en het circuit van Barcelona. Kenmerk voor zijn ontwerpen zijn de lange rechte stukken en snelle bochten.

-Ralph Schumacher die in December als eerste Formule 1 coureur op het circuit mocht racen was onder de indruk van wat hij zag. "Ze leveren hier een knap stukje werk. Vooral het inhalen is hier op 3 punten goed mogelijk. Het is het beste en meest moderne wat ik heb gezien."