Oplichterij met 'Spaanse loterij'

Geen 1 aprilgrap maar pure oplichting: Nigeriaanse oplichters passen een nieuwe truc toe waar dagelijks enkele tientallen Nederlanders slachtoffer van dreigen te worden. 'Gelukkige winnaars' ontvangen een brief waarin prijzen tot ťťn miljoen euro toegezegd worden, op voorwaarde dat de ''winnaar'' eerst een bedrag aan kansspelbelasting overmaakt. Wie dat betaalt, zal echter nimmer een cent prijzengeld zien.

De Nigerianen opereren vanuit Spanje. De Spaanse ambassade in Den Haag moet dagelijks ongeveer twintig ''prijswinnaars'' uit de droom helpen. Daaronder zijn ook mensen die al duizenden euro's ''kansspelbelasting'' hebben betaald.

Volgens de ambassade zijn vooral allochtonen slachtoffer, daar die het meest aangeschreven worden. De oplichters hopen kennelijk dat die zich nog geen pantser van Hollandse nuchterheid hebben aangemeten. De oplichters zoeken simpelweg op exotische namen in het telefoonboek op internet.

De Telegraaf belde naar de Primitiva LoterŪa y Apuestas aan de Gran VŪa in centrum van Madrid, waar de Nigerianen meerdere neploterijen hebben gevestigd. Het leverde een warrig gesprek op. De meneer die opnam wilde zijn naam niet zeggen maar hield wel vol dat er een prijs gewonnen was.