VS keurt snelle HIV test goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft afgelopen vrijdag een snelle orale test om het HIV virus aan te tonen goedgekeurd. De test, genaamd 'OraQuick Rapid HIV Antibody Test', heeft als voordeel dat er geen bloed geprikt moet worden en dat de resultaten in twintig minuten bekend zijn.


De OraQuick test

De test wordt afgenomen door met een soort wattenstaafje speeksel uit de wang af te nemen, vervolgens wordt het wattenstaafje in speciaal apparaat gedaan die ter plaatse de uitslag geeft. Voorheen kon het testen op HIV ongeveer twee weken in beslag nemen. De producent, OraSure Technologies, bracht al eerder een snelle test op de markt, waarbij er een druppel bloed uit de vinger van de testpersoon nodig was.

De nieuwe orale test is een uitkomst voor mensen met een angst voor bloedprikken en verkort de onzekerheid aanzienlijk. Uit onderzoek is gebleken dat de test voor 99% accuraat is. Een persoon die positief uit de test komt moet nog wel een normale test krijgen om HIV-besmetting voor de volle 100% te bevestigen.