Game: Final Fantasy: Crystal Chronicles

Roy



De Final Fantasy reeks begint in 1987. Het ging in die tijd niet goed met SquareSoft (de maker van de serie) en in een laatste poging er toch nog iets van te maken kwamen ze met het idee voor Final Fantasy (vandaar ook de naam FINAL). Het spel moest lijken op het populaire Dragon Quest (Dragon Warrior in de US) van toenmalig concurrent Enix en werd een enorm succes. Dit had als gevolg dat SquareSoft gewoon kon blijven bestaan. Op de NES verschenen de delen II en III alleen in Japan in resp. 1988 en 1990. Hierna was het tijd voor de Super Nintendo om de NES over te nemen, en Square ging ook voor deze console spellen ontwikkelen. Nummers IV, V en VI zagen het licht. Om het gemakkelijk te houden werden in de US alleen IV en VI gereleased als nummer II en III. Deeltje VI is trouwens voor velen nog één van de (zoniet dé) beste delen in de serie.




Toen kwam in 1996 de grote klap: Square besloot om niet meer verder te werken met Nintendo. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat Square grotere games wilde maken dan mogelijk was met Nintendo’s Nintendo 64 die toen op de markt was. Deze werkte namelijk nog, als laatste console, met cartridges die veel minder geheugen hebben dan cd’s. Vele gamers wereldwijd waren geschokt, teleurgesteld, boos, verdrietig...

Nu Square bij Nintendo weg was moesten ze natuurlijk een andere console uitkiezen om voor te gaan ontwikkelen, dit werd de Sony Playstation. Een nieuweling op console gebied, dus het was een gok. In 1997 komt Square dan met de eerste Final Fantasy game op de Playstation, deel VII in de serie (ze hadden al wel andere games gemaakt zoals Tobal No. 1, maar dat was maar een matige fighter). Het spel bestond uit drie cd’s, wat voor die tijd gigantisch was. De impact die Final Fantasy VII had was ook niet te overzien, er werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht, en het maakte van RPGs een mainstream gametype. Op de Playstation verschenen ook deel VIII en IX.




Na de Playstation kwam de Playstation 2 waarop deel X verscheen, en de spin-off X-2. Op dit moment is er ook de eerste volledig online speelbare Final Fantasy, nummertje XI en is deel XII aangekondigd.

Nu zul je misschien denken dat Final Fantasy: Crystal Chronicles de eerste Final Fantasy is die los staat van de serie, maar dat is niet zo, er zijn vele verschillende games geweest die ook de naam Final Fantasy hadden. De GameBoy had bijvoorbeeld de serie Final Fantasy Legend en op de Super Nintendo verscheen de game Final Fantasy: Mystic Quest, de populairste was echter Final Fantasy Tactics op de Playstation. Dit was een strategie spel in de wereld van Final Fantasy en is recentelijk ook op de GBA uitgekomen.