Rookverbod horeca NY leidt tot meer omzet

Het zeer omstreden rookverbod in New York blijkt voor de horeca geen negatieve gevolgen te hebben. Het zero-tolerance beleid, dat tien maanden geleden werd afgekondigd, heeft ertoe geleid dat de belastinginkomsten uit de horeca met maar liefst negen procent zijn gestegen. Het stadsbestuur van New York concludeert hieruit dat een rookverbod niet de door sceptici verwachte nadelige effecten blijkt te hebben.

"De bar- en restaurantindustrie van de stad draait prima en de werknemers ademen schonere en veiligere lucht", aldus een vandaag gepubliceerd rapport van de verschillende bij het verbod betrokken departementen van het Newyorkse stadsbestuur. De belastinginkomsten stegen met 1,4 miljoen dollar tussen april 2003 en januari 2004, van zestien miljoen naar 17,4 miljoen dollar.

Volgens tegenstanders van het rookverbod zou de verregaande maatregel leiden tot een fikse inkomstenderving in de horeca. Het stadsbestuur heeft in het rapport vastgesteld dat er het afgelopen decennium nog nooit zoveel werkgelegenheid is geweest in de horeca als nu. Bovendien nam het aantal uitgiften van drankvergunningen toe. Het aantal bars en restaurants in New York zou in de gegeven periode gelijk zijn gebleven.