Discussie homorechten binnen VN uitgesteld

Het omstreden debat debat over de rechten van homoseksuelen binnen de Verenigde Naties is uitgesteld. BraziliŰ heeft vandaag de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties verzocht om de discussie op een later tijdstip te voeren.

Vorig jaar trachtte BraziliŰ jaar steun te vergaren voor haar ontwerpresolutie, waarin discriminatie op grond van seksuele geaardheid wordt veroordeeld. Het land kondigde na het mislukken hiervan aan in 2004 een nieuwe poging te zullen doen. Hierbij stuitte de resolutie wederom op verzet van de islamitische landen.

De Braziliaanse VN-missie liet in GenŔve weten geen heil te zien om de kwestie opnieuw aan te kaarten. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zou de kans van slagen van deze resolutie nu wel groot zijn geweest. HRW is van mening dat BraziliŰ, dat in september als gastland optreedt, bezweken is voor de druk van islamitische landen.

Twee weken geleden lanceerde Kofi Annan eenzelfde plan om de partners van homoseksuele VN-medewerkers dezelfde rechten te geven als de partners van andere VN-medewerkers. De maatregel zou enkel gelden voor homo's uit landen waar homostellen bij de wet erkend zijn, maar stuitte desondanks de Islamitische landen tegen de borst.