FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 januari 2004

Italiaan veroordeeld wegens europrijs cappuccino

twisted_tpau had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Italiaanse bareigenaar is deze week door een rechter in Italië veroordeeld, omdat hij bij de invoering van de euro de prijs van zijn cappuccino verhoogde. Een gepensioneerde Italiaanse man had de zaak aangespannen, omdat hij voor zijn kopje cappuccino ineens een euro moest betalen, terwijl het eerder nog 1500 lire (0,77 euro) had gekost. Het is voor het eerst dat justitie heeft opgetreden tegen een kleine onderneming die de euro aangreep om de prijzen te verhogen.

De bareigenaar moest van de rechter 23 eurocent terugbetalen aan de man. Ook moest hij de 1200 euro aan proceskosten die de gepensioneerde had gemaakt, betalen. Volgens de Italiaanse consumentenvereniging Codacons, heeft "de rechter een uiterst belangrijk principe in het leven geroepen". Volgens de vereniging kunnen miljoenen aanklachten het gevolg zijn. Om een aanklacht in te kunnen dienen, moet men overigens wel het bonnetje hebben bewaard.

Dode bij ongeval op Spijkenisserbrug

demonseeker14 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ernstig ongeval in de avondspits is op de Spijkenisserbrug (tussen Rotterdam en Spijkenisse) een persoon om het leven gekomen. Het slachtoffer zat in een auto die door nog onbekende oorzaak frontaal op een ander voertuig botste. De inzittenden van die auto werden met diverse verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het is nog niet bekend wat de identiteit van het dodelijke slachtoffer is. Als gevolg van het ongeval was de Spijkenisserbrug in beide richtingen enkele uren afgesloten.

Euro zakt onder 1,25 dollar

De euro heeft vandaag opnieuw waarde ingeleverd ten opzichte van de dollar. De euro zakte vandaag om 14:20 uur onder de grens van 1,25 dollar op 1,249 dollar. De koersdaling van de euro kwam direct na de uitspraken van Otmar Issing, een belangrijke economist van de Europese Centrale Bank (ECB). "De ECB ziet de recente opmars van de euro als storend," aldus Issing. Bij de opening van de handel vandaag was de euro nog 1,256 dollar waard. Om 19:20 uur zakte de koers verder tot 1,238 dollar. Dat kwam voornamelijk door gunstige economische berichten uit de VS.

Jean-Claude Trichet, voorzitter van de ECB, heeft eerder deze week ook verklaringen afgelegd om de euro te laten zakken. Hij zei dat een scherpe devaluatie van de dollar niet wenselijk was. Beide uitspraken kwamen nadat de euro op 12 januari een recordkoers bereikte van 1,289 dollar.

Abdellaoui ontslagen

Yassine Abdellaoui is per direct ontslagen door zijn club de Graafschap.

De 28-jarige aanvaller werd afgelopen donderdag al op non-actief gezet omdat hij de disciplinaire gedragsregels had overtreden.

Abdellaoui kwam begin dit seizoen over van NAC Breda, maar is amper aan spelen toegekomen bij de club uit Doetinchem. Hij zat 6 weken vast omdat hij verdacht werd van fraude, maar in november werd hij vrijgelaten in verband met een gebrek aan bewijs. In totaal speelde hij 6 wedstrijden voor de Graafschap.

Murat D. bekent doodschieten Van Wieren

De 17-jarige Murat D., verdacht van de moord op de Haagse conrector Hans van Wieren, heeft bekend Van Wieren te hebben neergeschoten. Eerder maakte Murat gebruik van zijn zwijgrecht. Vooralsnog wordt Murat beschuldigd van moord of doodslag en verboden wapenbezit. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanavond bekendgemaakt.

Murat heeft verklaard dat hij afgelopen dinsdag een korte discussie met Van Wieren heeft gehad. In een opwelling zou hij hem in het hoofd hebben geschoten. Dit vond plaats tijdens de pauze in de volle kantine van het Haagse Terra College. Het dragen van een wapen, dat hij al langer deed, zou hem een "veiliger gevoel" hebben gegeven.

De voorgeleiding aan de rechter-commissaris vond plaats van 14.00 uur tot 21.00 uur, veel langer dan gebruikelijk is. Tijdens deze zitting is de inbewaringstelling van Murat verlengd en zijn hem alle beperkingen opgelegd. Hierdoor mag hij uitsluitend met zijn advocaat praten.

TMF gaat ADSL aanbieden

Flat_erik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Muziekzender TMF is begonnen met het aanbieden van ADSL-abonnementen. Eind 1999 begon het bedrijf al met het aanbieden van internet via de telefoonlijn, maar nu wordt in samenwerking met BBNed en Tiscali ook breedband internet aangeboden.

Ook de administratie wordt uitbesteed. En wel aan het bedrijf XB Networks, dat ook verantwoordelijk was voor de administratie van de inbelaccounts.

Japans bedrijf aangeklaagd wegens overwerk

Een Japanse vrouw heeft een aanklacht ingediend tegen het bedrijf van haar overleden man. De man moest namelijk van zijn werk, een transportbedrijf, maandelijks 200 uur overwerken.

Dit geschiedde 18 jaar lang, totdat het de man in april 2002 te veel werd. Hij stierf vlak nadat hij van zijn werk was teruggekomen. De vrouw eist een schadevergoeding van enkele miljoenen van het bedrijf.

Testregel rijders vrijdagen blijft staan

De regels met betrekking tot de derde coureur die tijdens de vrijdag tijdens de testtraining mag rijden blijft gehandhaafd.

De teambazen konden het niet eens worden over een verandering van de regel. De teams die niet aan de testtrainingen op vrijdag meedoen zijn bang dat een ervaren rijder teveel zou kunnen bijdragen aan de set-up van de auto voor de rest van het weekend. De regel blijft staan dat rijders met zes of meer races gedurende de laatste twee jaar niet als derde rijder mogen deelnemen aan de testtraining.

Bij Jaguar, waar ze graag Justin Wilson hadden ingezet, zijn ze teleurgesteld: "Het is teleurstellend, vooral omdat ik niet zie hoe de sport voordeel heeft bij het uitsluiten van rijders met Justin's mogelijkheden." aldus de teambaas van Jaguar, Tony Purnell.

Michael Jackson komt te laat bij de rechtbank

Festini had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jackson heeft, zoals aangekondigd, ontkend dat hij kinderen mishandeld heeft. Dat zei hij vandaag voor de rechtbank in Santa Maria. Hij staat terecht voor het misbruiken van een kankerpatiëntje met wie hij bevriend zou zijn geraakt en die geregeld op zijn landgoed Neverland zou hebben gelogeerd.

De rechter begon de zitting met een berisping. "Meneer Jackson, u bent hier verkeerd begonnen. Het is een belediging van de rechtbank." De popster kwam namelijk twintig minuten te laat.

De veiligheidsmaatregelen rond de rechtbank waren niet voor niets. Duizenden fans verzamelden zich om de King of Pop te steunen.

2-zitterraces tijdens GP weekend?

Waarschijnlijk komen er tijdens de GP weekenden tweezitterraces.

Max Mosley maakte bekend dat na een ontmoeting met de FIA en de teambazen een interessant voorstel is gedaan door Paul Stoddart. Hij wil tijdens de GP weekenden met tien tweezitters racen met bekende personen erin. Dit zou het publiek meer moeten vermaken.

"Paul Stoddart heeft een zeer interessant voorstel gedaan. Hij wil voor de race op zondag tien tweezitters laten racen. Het idee is goed ontvangen en alle teams kijken nu of het goed mogelijk is, bijvoorbeeld op sponsorgebied en ga zo maar verder. Binnen een week wordt alles bekend. Het is een goed idee en ik denk dat alle teams dat vinden, maar er moet nu gekeken worden naar details", aldus Max Mosley.

Dat het idee van Stoddart zelf afkomt is geen verassing omdat hij veel tweezitters in zijn bezit heeft. Soms worden er races mee gereden of krijgen bekende personen de snelste minuten van hun leven.

Rijdersancties vernieuwd

Formule 1 coureurs zullen komend seizoen andere straffen krijgen als ze iets doen wat niet hoort.

Onder de nieuwe regels behoren een Stop&Go of een drive-through tot het verleden. Deze worden vervangen door een straf uit te delen "na" de race. Mocht een coureur 3 post-race straffen krijgen kan hiervoor een uitsluiting voor een race opgelegd worden. Dit werd vandaag beslist in London tijdens een F1 meeting.

"Er zullen geen drive-through en Stop&Go-sancties meer gegeven worden, als er zich een incident voordoet tussen twee wagens waarbij een of beiden verder kunnen rijden. Na de race zal er een verhoor plaatsvinden waarin de straf bepaald zal worden, afhankelijk van de graad van de overtreding. Als dit driemaal in hetzelfde seizoen gebeurt, gaan de stewards serieus overwegen om de rijder in kwestie een één-race uitsluiting op de leggen", aldus Max Mosley.

Deze nieuwe regelverandering zou te maken hebben met het incident tussen Rubens Barrichello en Juan Pablo Montoya tijdens de GP van Indianapolis. Montoya verloor door zijn straf de kansen op de titel.

"Dit is een flexibeler systeem. Iemand die echter op een gevaarlijke wijze ongevallen blijft veroorzaken zal een uitsluiting onder ogen moeten zien. Maar we willen de rijders zeker niet ontmoedigen om te racen", aldus Max Mosley

Politie zoekt berover met blauw gezicht

Captain Yeah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Februari vorig jaar maakten we op FOK! melding van zogenaamde 'smurfenspray'. Met een spuitbus wordt een dik soort (onschadelijk) schuim in de ogen van iemand gespoten, waarna deze persoon drie dagen met een blauwe verflaag op het gezicht rondloopt. Vanochtend heeft een 19-jarige jongen de spray gebruikt in Amsterdam.

Rond 10.30 uur werd de jongen op het Stationsplein voor het Centraal Station, ter hoogte van de fietsenstalling, bedreigd met een mes. De messentrekker sprak de jongen aan en wilde hem geld afhandig maken. De 19-jarige jongen trok vervolgens de 'smurfenspray' uit zijn tas en spoot de berover in het gezicht. De berover maakte zich snel uit de voeten.

Volgens de politie is de dader een blanke man van 1.80 meter lang, heeft hij kort stekelig blond haar en draagt hij een donkerblauw jack. Mocht jij de berover gezien hebben, dan kun je contact opnemen met de Amsterdamse politie.

Resultaat van de 'smurfenspray'
(dit is niet de gezochte berover)

Vijf leerlingen opgepakt in Amsterdam

shifter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de hoofdstad zijn vijf leerlingen van het Marcanti-college in Amsterdam-West gearresteerd, nadat zij leraren een kogelbrief hadden gestuurd. Het vijftal, allen minderjarige jongens, stuurden de brief volgens klasgenoten voor de grap.

De kogelbrief kwam drie dagen na de dodelijke schietpartij op het Terra College in Den Haag. De directie van het Marcanticollege schakelde direct de politie in. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Gisteren hield de politie in Amsterdam ook al een 16-jarige scholiere aan die via internet een docent van het Calvijn met Junior College met de dood bedreigde.

"VS dwarsboomt strijd tegen zwaarlijvigheid"

hamburgerConsumentengroepen claimen dat ze door Amerika worden gedwarsboomd in hun strijd tegen junkfood en frisdrank. De World Health Organization zal aanstaande dinsdag een vergadering organiseren waarin een plan wordt besproken dat door de Verenigde Naties is opgesteld.

Het plan is gebaseerd op gesprekken met en adviezen van lidstaten van de Verenigde Naties, voedingsdeskundigen en voedselproducenten. Het doel van het plan is om landen te ontmoedigen reclame toe te staan waarin voedselproducenten aanspraak maken op kinderen. Bovendien zal getracht worden overheden aan te sporen belastingen en subsidies te wijzigen, om op die manier gezondere eetpatronen aan te moedigen.

Activistengroepen claimen nu echter dat de Verenigde Staten onder druk van de voedselproducenten proberen de plannen te dwarsbomen. Zo zal getracht worden de plannen bij te sturen of af te zwakken. Amerika zet zo zijn twijfels bij de onderzoeken van de voedseldeskundigen.

De Verenigde Staten opperen dat er niet is bewezen dat energierijk fastfoodvoedsel direct tot zwaarlijvigheid zou leiden. Ook zouden de onderzoeken, uitgevoerd door VN Food and Agricultural Organization, niet aan de gewenste wetenschappelijke eisen van de Verenigde Staten voldoen. Ten slotte zou het onjuist zijn dat reclame voor voedsel kinderen dik zou maken.

Balkenende hekelt pro-Murat uitingen

Minister-president Balkenende heeft vandaag de pro-Murat uitlatingen, die een groep jongeren gedaan heeft na de moord op docent Hans van Wieren, als volkomen ongepast betiteld. "Het is onbestaanbaar dat ze sympathiseren. Dat kan echt niet. Hoe komen ze er toe? Dit zal niet worden begrepen. Het is absurd. Ze zien kennelijk niet in dat een onaanvaardbare daad is gepleegd'', aldus de premier na afloop van de ministerraad

Balkenende zei dat Van Wieren "een gezicht gaf aan het onderwijs. Duizenden doen dat elke dag. Ze verrichten mooi werk, maar staan voor een moeilijke taak. Leerkrachten verdienen steun".

Geen incident
De premier ziet de moord op het Terra College niet als een incident. Hij noemde het een maatschappelijk probleem. ''Er zijn groepjes jongeren die geen begrip hebben voor waarden als respect en afzien van geweld. De samenleving mag daar niet voor buigen." Volgens hem is er echter géén link tussen de Turkse afkomst van Murat D. en de moord. "Geweld komt voor bij allochtonen en autochtonen."

Ook minister Van der Hoeven van Onderwijs ziet de moord niet als een incident. Volgens haar maken te veel scholen niet genoeg werk van het aanpakken van geweld op school. Op een te groot aantal scholen wordt geweld door de directie verbloemd, in de doofpot gestopt, zo vindt de minister. "Er zal meer moeten worden ingegrepen. Als de schoolleiding dit niet serieus neemt, kunnen er onveilige situaties ontstaan'', aldus Van der Hoeven.

Namens het kabinet zal minister Maria Van der Hoeven maandag samen met vice-premier Thom De Graaf aanwezig zijn bij de crematie van Van Wieren.

[update] Verstappen eist beslissing Jordan

G_Unit, vinova en salgera hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jos Verstappen, zijn managers en geldschieters willen uiterlijk vandaag een antwoord van Jordan hebben of Verstappen komend seizoen kan rijden of niet. Dat hebben ze gesteld in een e-mail aan Eddie Jordan. Wordt er niet ingegaan op de e-mail dan wil Verstappen niet langer in aanmerking komen voor de F1-plaatsen bij Jordan.

Jos Verstappen wil niet langer deel zijn van de voortdurende speculaties en de politieke spelletjes rond Jordan. "We zijn het met elkaar eens: er moeten nu knopen worden doorgehakt. Eddie Jordan draait steeds om een beslissing heen, terwijl wij een uitstekende rijder en een goed financieel pakket aanbieden. Bovendien kun je zo niet omgaan met een coureur die zo'n staat van dienst heeft. Jos zegt ook: Als Jordan daar niet op ingaat, dan wil-ie mij gewoon niet hebben." aldus directeur Michel Perridon van hoofdsponsor Trust.

"Er is een kans dat Jordan niet toehapt, maar dat risico nemen we op de koop toe. In dat geval gaan we netjes in de wachtkamer zitten en keurig afwachten of er in de loop van het seizoen zich elders mogelijkheden voordoen" vertelt Perridon zelf. Verstappen zou dinsdag samen met sponsors weer bij Jordan langsgaan, maar ze hebben besloten alleen te gaan als Jos Verstappen ook daadwerkelijk wordt vastgelegd.

Verstappen benadrukte eerder dat de fans geduld moesten hebben, omdat het nog wel een tijdje kon duren, maar lijkt nu zelf ongeduldig te zijn geworden. Waarschijnlijk volgt er vandaag meer nieuws.

Update

De manager van Verstappen, Raymond Vermeulen, ontkent het bericht. Lees meer op de FOK! F1manager!

Op Vrijdag op zwart

'Murat is een held'. Natuurlijk! Murat heeft iemand doodgeschoten, maar ja, hij zei wat over Murats vader en dat rechtvaardigt toch wel een moord vind je niet? Bovendien staat die arme jongen maar constant slecht in het nieuws. Hij wordt afgeschilderd als een agressieve jongen en dat is hij helemaal niet. Hij is een rustige, vredelievende jongen. Hij respecteert iedereen, behalve als je wat over zijn vader zegt, dan schiet hij je dood. Maar dat is normaal, want je zegt toch niet zomaar iets over iemands vader?
Bovendien was die coördinator een ware beul. Hij was 'buitenproportioneel streng' en zijn manier van aanpak was 'onhollands'. En ja, dat kan natuurlijk niet. Dan maak je vijanden en dus is Murat ook meteen een held, want hij heeft zijn vrienden verlost van die beul. En dat de coördinator daarbij moest sterven dat moet Nederland dan maar op de koop toenemen. In Nederland heerst immers nog die achterlijke cultuur waarbij een moord gewoon een moord is.

Hoe die jongen het in zijn hoofd haalde om Van Wieren dood te schieten zal me roesten, hij zal wel een psychisch kronkeltje hebben hier of daar. Hij heeft de goede manieren in ieder geval niet van zijn vader meegekregen, maar ik zal er verder niet op ingaan, anders word ik straks doodgeschoten. Dat Murat niet helemaal honderd is dat vind ik niet zo raar. Maar hoe haal je het in je stomme hoofd om, als je geheel bij bewustzijn bent, te gaan lopen roepen dat Murat een held is en dit een logische gevolgtrekking is. Ik citeer letterlijk; “Elke pauze sprak Van Wieren hem aan. Murat heeft op alle manieren geprobeerd om zijn problemen op te lossen, maar iedereen heeft een grens.” Volgends de leerlingen zou dit de enige optie voor Murat zijn geweest. (bron: Planet.nl)
Wat is er mis met deze kinderen dat ze ervan overtuigd zijn dat een moord iets oplost? Dat een moord gerechtvaardigd kan worden? Waar is het fout gegaan dat deze achterlijke hersenkronkel voor hen de normaalste zaak van de wereld is? Ligt het in de cultuur, de bloedwraak? Zullen we die jongen dan maar gewoon uit zijn cel halen en op straat doodschieten? Want ja, bloed met bloed vergolden worden.

Je kan je vergissen in een vriend, dat overkomt iedereen wel eens, maar laat die jongen dan toch lekker vallen als hij iets doet wat niet kan. Je kan hem steunen, maar je kan zijn daad toch niet goedkeuren? Denk eens na ofzo. Laat jezelf in je waarde. Murat wordt er niet beter van bovendien laai je hiermee de discussie over de achterlijke buitenlanders weer eens op. Elke keer als er iets met Marokkanen of Turken aan de hand is plaatsen ze zichzelf in een slachtofferrol. Ze maken het zichzelf alleen maar onmogelijker, net als de AEL dat deed.

Mocht er overigens een protesttocht komen voor Murat dan gooi ik mijn site op zwart en zet ik er met dikke witte letters op; “Van Wieren had gelijk.”

Weisglas tegen afsplitsen van fractie

Volgens de voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, moet de Kieswet zodanig worden aangepast dat het afsplitsen van één of meerdere leden van een fractie onmogelijk wordt. Hiermee reageert Weisglas op het conflict tussen SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen en het SP-Kamerlid Ali Lazrak. Die laatste dreigt met afscheiding van de fractie van de Socialistische Partij.

Weisglas hoopt dat er een oplossing komt voor het conflict, maar zegt er grote problemen mee te hebben als Lazrak een eigen fractie in de Tweede Kamer begint. Naast de praktische bezwaren, Lazrak heeft recht op een extra toelage, een eigen kamer en eigen spreektijd, heeft Weisglas ook principiële bezwaren tegen een eventuele afscheiding. "Er is niemand geweest die een groep-Lazrak wil", aldus de Kamervoorzitter.

Daarnaast vindt Weisglas dat het aantal afscheidingen de afgelopen jaren wel genoeg is geweest. Hij gaat zijn voorstel voor de verandering in de kieswet bespreken met de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en het presidium van de Tweede Kamer. Volgens de huidige kieswet heeft elk Kamerlid recht op afscheiding. Weisglas wil dat de zetel nu bij de partij blijft.

Beeldvorming over allochtonen nog negatiever

De beeldvorming over allochtonen is veel negatiever geworden sinds de moord op de docent Hans van Wieren in Den Haag door de Turkse jongen Murat. Dat stelt directeur Gertjan Ankoné van het Bureau Discriminatiezaken vanavond in het BNN-programma BNN United.

Hij vertelt in het interview dat deze trend al is ingezet sinds de aanslagen in Amerika. Volgens hem zullen segregatie en discriminatie verder toenemen door het schietincident. Dit kan als gevolg hebben dat allochtonen jongeren op scholen gepest worden en dat de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt verslechtert. Bovendien zullen ze nog meer moeite hebben een discotheek binnen te komen.

Het interview is vanavond te horen tussen 21:00 en 22:00 uur op Radio 1.

Vrouw aangereden door bestuurderloze auto

Een hoogzwangere vrouw uit Nieuw-Zeeland, is ernstig gewond geraakt bij een auto ongeluk. Het opmerkelijke was dat er geen bestuurder in de auto zat. Haar tweeënhalfjarige dochtertje kwam met de schrik vrij.

De dertigjarige Miranda Robbins werd op 23 december plotseling opgeschrikt, omdat zij achter zich opeens een heel hard brommend geluid hoorde. Toen zij zich omdraaide zag zij tot haar grote schrik een terreinwagen met grote vaart op haar afkomen. "Ik kon nog net mijn arm uitsteken om de buggy, met daarin mijn dochtertje, weg te duwen. Daarna werd ik geraakt op mijn heup, ik schreeuwde het uit van de pijn." Een voorbijganger moest de ruit van de wagen stuk slaan om zo de wagen te kunnen stoppen.

De auto had een op afstandbestuurbare starter waardoor de eigenaar de motor vanaf grote afstand al kan starten. Het is zeer waarschijnlijk dat de eigenaar van de auto vergeten was de auto uit zijn versnelling te halen waardoor de auto uit zichzelf vooruit schoot. Hoe het kan dat de auto is door blijven rijden is echter nog steeds onduidelijk. Zowel de politie als de Land Transport Safety Authority onderzoeken momenteel het incident. "We zijn heel erg geschrokken, maar kunnen nu nog geen enkele uitspraak doen over het incident," aldus een woordvoerster van het LTSA. Wel konden zij vertellen dat zij wisten van twee soorten auto's waar dit soort systemen konden worden ingebouwd. "Directe cijfers hebben wij niet, omdat dit systeem vrij nieuw is en wij nog niet weten welke bedrijven dit inbouwen."

De baby van mevrouw Robbins is een dag later via keizersnede geboren in het ziekenhuis. "De doktoren stonden erop dat de baby nu geboren werd, omdat er door de vele verwondingen ook gevaar kon ontstaan voor de baby." Volgens de doktoren gaat het zeker drie maanden duren voordat alle verwondingen van Miranda zijn genezen.

Steden lanceren plannen voor O.S. 2012

De olympische vlag.De steden Madrid, New York, Istanbul, Leipzig, Rio de Janeiro, Havana, Moskou, Londen en Parijs zijn in de race voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012. Londen, Moskou en Parijs hebben hun plannen nu wereldkundig gemaakt.

Parijs
Parijs wordt algemeen gezien als de favoriet. Het Stade de France in Parijs zal als middelpunt van alle activiteiten gaan dienen. Het stadion werd gebouwd vanwege het WK-voetbal in 1998. In totaal zijn er voor de Olympische Spelen 32 stadions nodig, waarvan er veertien al klaar zijn. Volgens de Franse minister van sport heeft Frankrijk de knowhow om een organisatie van dit formaat op te zetten. Tevens heeft Parijs de onvoorwaardelijke steun van de Franse overheid.

Moskou
De spelen van 1980 in Moskou waren de eerste Olympische Spelen in een communistisch land. Moskou grijpt de Olympische Spelen aan om de veranderingen in Moskou in een stroomversnelling te brengen. De kansen van Moskou zijn vrij klein, omdat er in Moskou regelmatig aanslagen worden gepleegd door Tsjetsjeense rebellen.

Londen
Londen is van plan om de Spelen te organiseren in de achterstandswijk The Lower Lea Valley. Doel is dan ook om deze wijk in een opwaartse spiraal te brengen. Zowel op cultureel als financieel gebied. Momenteel staat de Lower Lea Valley bekend als één van de armere wijken in Europa. De bekendste bestaande locaties waar Olympische activiteiten zullen gaan plaatsvinden zijn Wimbledon (tennis) , Wembley Stadium (voetbal) en de Millenium Dome (Basketbal, handbal en turnen). Zes van de tien nieuw te bouwen locaties komen bij elkaar in een Olympisch park.

De overige steden zullen hun plannen binnenkort bekend maken. Op 6 juli 2005 zal het Internationaal Olympisch Comité beslissen welke stad de Olympische Spelen mag organiseren.

Consumenten in Amerika optimistisch

Deze maand is in de Verenigde Staten het consumentenvertrouwen gestegen naar de hoogste positie sinds jaren. De universiteit van Michigan berekende dat de vertrouwensindex op dit moment op 103,2 staat. Afgelopen maand stond deze index nog op 92,6.

De hoge stijging van het consumentenvertrouwen kwam als een verrassing voor analisten, die hadden namelijk niet een dusdanige stijging verwacht. De laatste keer dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten op het niveau van deze maand lag, was in 2000. Toen duurde het echter slechts vijf maanden voordat Amerika in een depressie raakte.

Consumenten in de Verenigde Staten hebben op dit moment veel vertrouwen in hun economie, bovendien zien ze de toekomst rooskleurig tegemoet. Het vertrouwen van deze consumenten is van vitaal belang voor de Amerikaanse economie, deze is namelijk voor tweederde afhankelijk van dit consumentenvertrouwen.

Lichaam Marleen Konings gevonden

Marleen KoningsDe Zuid-Afrikaanse politie heeft vanmiddag het levenloze lichaam van de vermiste 24-jarige Nederlandse studente Marleen Konings gevonden. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit bevestigd.

Marleen Konings werd sinds 27 december vermist. Ze zou die dag een vriend ontmoeten, maar kwam op die afspraak nooit opdagen. De laatste keer dat er wat van haar werd vernomen, was toen ze in een plattelandsziekenhuis op ongeveer 150 kilometer van Kaapstad lag, omdat ze voedselvergiftiging had opgelopen.

Afgelopen woensdag werd een verdachte aangehouden, die haar een lift had gegeven. De man, Rob Cowley, had de creditcard van Marleen Konings op zak. Het lichaam van Marleen Konings werd gevonden in een kloof genaamd Barrydalle, op 43 kilometer afstand van de plaats Swellendam, niet ver van Kaapstad. De politie had in het gebied een grote zoekactie gehouden, waarbij tientallen politiemensen werden ingezet. De kloof werd volgens het ministerie "uitgespit op aanwijzingen van de aangehouden verdachte".

AVRO moet van Netwerk naar Twee Vandaag

Ondanks protesten moet de AVRO vanaf september toch van Netwerk naar Twee Vandaag verhuizen. De EO maakt de omgekeerde stap. De raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft dit de omroepen opgelegd.

Op dit moment wordt Netwerk (Nederland 1) gemaakt door de omroepen AVRO, KRO en NCRV en Twee Vandaag (Nederland 2) door de TROS en de EO. Doordat de AVRO sinds kort primair op Nederland 2 uitzendt en de EO meestal uitzendt via Nederland 1, vond de leiding van de Publieke Omroep dat de AVRO en de EO moesten wisselen.

Veel AVRO-, KRO- en NCRV-medewerkers zijn tegen de ruil, omdat die nadelig kan werken voor de twee goedlopende nieuwsrubrieken. Alle Netwerk-medewerkers zullen vandaag bijeen komen om te praten over protestacties. Zij zijn woest over de beslissing.

De AVRO-leiding had eerder ook al laten weten niet te willen wisselen, en desnoods maar helemaal te stoppen met het maken van een actualiteitenrubriek. In een verklaring laat AVRO-directeur Ad 's-Gravesande vandaag weten dat zijn medewerkers zich volledig zullen gaan inzetten voor "Nederland 2/Twee Vandaag".

Het is dus onduidelijk of de AVRO werkelijk aan Twee Vandaag gaat meewerken. 's-Gravesande: "Wij zullen ons nu, in het komend overleg met de TROS en de andere bespelers van ons nieuwe thuisnet Nederland 2, zo constructief mogelijk opstellen. We vinden het echter zeer betreurenswaardig dat bestuurlijke en omroeppolitieke opvattingen bij Publieke Omroep prevaleren boven programmatische en journalistiek inhoudelijke overwegingen. Over de consequenties met betrekking tot de gevolgen voor de opzet van het actualiteitenprogramma op Nederland 2, de huisvesting en de financiën zal nader overleg worden gepleegd."

Speelschema Oranje WK2006

Het speelschema voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK2006 in Duitsland is bekend.

In Huis ter Duin te Noordwijk werd het schema gepresenteerd. Oranje opent op 4 september thuis tegen Tsjechië. Nederland zit in de poule met Andorra, Armenië, Tsjechië, Finland, Macedonië en Roemenië. De landen hebben in onderling overleg het speelschema vastgesteld.

De wedstrijden van het Nederlands Elftal zijn:

4 september 2004: Nederland - Tsjechië
9 oktober 2004: Macedonië - Nederland
13 oktober 2004: Nederland - Finland
17 november 2004: Andorra - Nederland
26 maart 2005: Roemenië - Nederland
30 maart 2005: Nederland - Armenië

4 juni 2005: Nederland - Roemenië
8 juni 2005: Finland - Nederland
3 september 2005: Armenië - Nederland
7 september 2005: Nederland - Andorra
8 oktober 2005: Tsjechië - Nederland
12 oktober 2005: Nederland - Macedonië

Geen ultimatum gesteld door Jos

In een gesprek met F1racing ontkent de manager van Jos Verstappen, Raymond Vermeulen, dat er door het Verstappen-kamp een ultimatum is gesteld aan Jordan. Het Algemeen Dagblad berichtte daar vanochtend over na een gesprek met Trust-baas Perridon.

Verstappen, zijn manager en Perridon zullen dinsdag weer naar Silverstone afreizen. Het AD schreef echter dat het team niet naar Engeland zou komen als er dan geen contract getekend zou worden. Daar is volgens Vermeulen geen sprake van, maar het team hoopt wel dat er zo langzamerhand een contract getekend zal worden.

"Er is de voorbije dagen heel wat gecommuniceerd tussen onszelf, Michel Perridon en het Jordan-team. Dat vooral omdat Michel in Amerika zat en mailen dan handiger is dan bellen. Van een ultimatum is echter geen sprake. We wilden gewoon weten of onze gesprekken dinsdag doorgaan of niet," aldus Vermeulen, die hoopt op een snelle beslissing. Volgens hem zit het nog gewoon goed tussen hen en Jordan.

Vos: De Graafschap is te ver

Het lukt NAC Breda maar niet om van de loonkosten van Henk Vos af te komen.

Hoewel de club uit Breda wil meewerken aan een transfer van de 35-jarige Vos en zelfs geen vergoeding vraagt voor een overgang is de aanvaller nog altijd op zoek naar een andere club. Het leek even dat De Graafschap de speler zou gaan overnemen, maar Henk Vos ziet de dagelijkse trip van zijn woonplaats Antwerpen naar Doetinchem niet zitten en sloeg een aanbod af.

Vos heeft aangegeven niet te willen verhuizen en zou het liefst bij een club in België willen gaan spelen. Hij denkt er zelfs over om als er geen club zich aandient zelf zijn contract bij NAC Breda op te zeggen.

Grand Prix Frankrijk gaat door

Vandaag is tijdens de FIA bespreking besloten dat de Grand Prix van Frankrijk definitief door gaat.

Het is voor het eerst in de Formule 1 dat er 18 races tijdens één seizoen worden gereden. De Grand Prix van Frankrijk stond erg onder druk, omdat de teams voor een 18de race extra geld wilden zien.

De teameigenaren wilden in totaal 20 miljoen dollar ontvangen. Een deel daarvan kon de Franse organisatie opbrengen door een bijdrage van de Franse overheid. Tijdens de bespreking tussen de FIA en de teameigenaren zijn de teameigenaren akkoord gegaan slechts dit deel te ontvangen zodat de Grand Prix toch door kan gaan.

Inhaalwedstrijd op komst

Aankomende week wordt op woensdag Roda JC-Ajax verspeeld. Deze wedstrijd stond oorspronkelijk gepland voor 5 december, deel uit makend van ronde 7.

De uitslag van de wedstrijd zal alsnog in die van ronde 7 worden verwerkt. Indien jouw team destijds spelers van één van beide teams bevatte, maak je kans om nog wat extra centen te verdienen.

Dat beetje geld zou je dan voor vrijdag 23 januari 18:00 uur in kunnen zetten, voor de transferperiode weer even 'sluit'. Ronde negen begint dan.

FOK!Managercrew


Ronde 9:
23-01-04 AZ - ADO Den Haag
24-01-04 Willem II - FC Twente
24-01-04 Roda JC - RKC Waalwijk
24-01-04 NAC Breda - FC Volendam
24-01-04 FC Zwolle - RBC Roosendaal
24-01-04 Vitesse - SC Heerenveen
25-01-04 AFC Ajax - NEC
25-01-04 Feyenoord - FC Utrecht
25-01-04 FC Groningen - PSV
28-01-04 NEC - Feyenoord
28-01-04 PSV - FC Zwolle
28-01-04 NAC Breda - FC Groningen
28-01-04 FC Utrecht - RBC Roosendaal
28-01-04 FC Volendam - RKC Waalwijk
28-01-04 AZ - Willem II
28-01-04 SC Heerenveen - AFC Ajax
28-01-04 ADO Den Haag - Roda JC
28-01-04 FC Twente - Vitesse

MVV wil ex-speler AC Milan

MVV wil proberen de Kroaat Drazen Brncic binnen te halen.

De 32-jarige Kroaat, die ook een Belgisch paspoort heeft, traint mee met met MVV. Eerder was hij ook al op proef bij Vitesse, dat hem ook een contract aanbood. Zoals eerder is gemeld, ging hij hier niet op in. Brncic woont in Luik en wil niet meer verhuizen voor het voetbal. Maastricht zou dichtbij genoeg voor hem zijn.

Brncic stond eerder onder contract bij zowel AC Milan als Inter, maar wist het bij beide clubs niet te maken. Bij AC Milan kwam hij tot één wedstrijd. Hij speelde in Italië verder nog voor Cremonese, Monza, Vicenza, Ancona en Venezia. In België heeft hij gespeeld voor Charleroi.

Tennis: Uitslag Verkerk-Hewitt

McPieter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Martin Verkerk is er niet in geslaagd om de finale van het tennistoernooi van Sydney te bereiken. De Alphenaar moest tegen Lleyton Hewitt (Aus) na een verloren eerste set (2-6) de partij opgeven wegens ziekte.

Een half uur voor de wedstrijd had Verkerk plotseling last van diarree. "Ik dacht dat het in de partij wel goed zou gaan. Maar eenmaal op de baan voelde ik me licht in mijn hoofd en duizelig. Het was moeilijk om te serveren en het kostte me ook veel moeite de rally's te volgen. Ik vond het niet goed voor mijn gezondheid om verder te gaan."

Verkerk liet zich na het duel door een dokter onderzoeken, maar het werd niet echt duidelijk waar zijn klachten plots vandaan kwamen. "Ik heb inmiddels wel gehoord dat een paar andere spelers zich ook plotseling niet lekker voelden. Misschien ben ik hier ook door getroffen. Of misschien is het de warmte."

De temperatuur was vrijdag in Sydney overigens niet extreem hoog. De partij tussen Hewitt en Verkerk moest wegens regen een uur worden onderbroken. "Misschien heb ik last van de warmte van de afgelopen dagen. Ik reis zaterdag naar Melbourne. Ik hoop dat ik me dan beter voel." Hewitt zal in de finale tegen de Spanjaard Carlos Moya gaan spelen, die Wayne Ferreira (ZAf) van de baan veegde: 6-2 6-1.

Ondertussen werd in Sydney geloot voor de eerste ronde van de Australian Open. Hieronder vind je de uitkomst van de loting:

Sjeng Schalken [16] - Qualifier
Martin Verkerk [17] - Alex Corretja (Spa)
John van Lottum - Gustavo Kuerten (Bra) [19]
Raemon Sluiter - Mario Ancic (Kro)
Dennis van Scheppingen - Qualifier

Bij eventuele winst treffen Verkerk en Sluiter elkaar in de tweede ronde. Van Scheppingen kan in de tweede ronde op Roger Federer (Zwi) [2] stuiten. Fred Hemmes Jr. dient nog een wedstrijd te winnen om als Qualifier in het hoofdtoernooi te komen. Er hebben zich geen Nederlandse dames voor het hoofdtoernooi gekwalificeerd.

Jeugdspelers bij selectie Ajax

Ajax heeft drie jeugdspelers toegevoegd aan de selectie.

Trainer Ronald Koeman bracht de gelukkigen zelf op de hoogte van zijn beslissing. Daniël de Ridder en de Belgen Thomas Vermaelen en Tom De Mul maken voor de rest van het seizoen deel uit van de A-selectie.

Verdediger Vermaelen (18) en rechtsbuiten De Ridder (19) speelden voorheen voor Jong Ajax. De 17-jarige aanvaller Tom de Mul komt rechtstreeks vanuit de A1.

De drie jeugdige voetballers kregen een kans zich te bewijzen op het trainingskamp in Portugal. De naam van De Mul werd in december al genoemd als nieuw bloed voor de selectie, al ging men er toen nog van uit dat De Ridder daarmee gepasseerd werd. Nu blijken beide spelers bij de groep te worden gehaald. Ook van Vermaelen was bekend dat hij een kans zou krijgen.

"Beelen en Jensen naar Yorin FM"

f1sven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

3FM dj Giel Beelen en Noordzee FM dj Robert Jensen gaan naar Yorin FM. Vanochtend kwam de website Adformatie met het nieuws dat bronnen dit hadden bevestigd. Jensen was al ooit werkzaam bij het station van de Holland Media Groep (HMG).

De NPS, werkgever van Giel Beelen, heeft nu gemeld dat er geen sprake is van een overgang. "Ik heb Giel gebeld en hij laat weten hier met veel plezier te werken", zegt een woordvoerder. Beelen was volgens hem vrij stellig. "Ik ga niet weg."

Ook de HMG zegt niks in de zin te hebben. "Er gaan geruchten maar die kan ik nog niet bevestigen", zegt een woordvoerder. HMG-baas Fons van Westerloo kondigde eerder aan op zoek te zijn naar enkele toppers voor Yorin FM.

Turken geschokt over daad Murat

De Turkse gemeenschap in Den Haag is hevig geschokt door de moord op leraar van Hans van Wieren. ''Brutaliteit ten top'', zo omschrijven veel Turken in de Schilderswijk de moord. Niemand kan begrijpen hoe het mogelijk is dat een leerling het in zijn hoofd haalt om zijn meester dood te schieten. Velen menen dat Murat geen fatsoensnormen kent en dat hij qua geloof en cultuur is afgedwaald. In de islamitische wereld heeft een leraar sowieso een hoog aanzien. Het beroep van een arts of van een leraar is zelfs heilig binnen de Turkse gemeenschap.

Vandaag komt een aantal Turkse organisaties bij elkaar om zich te beraden over een gepaste actie naar de familie van de overleden adjunct-directeur vasn het Terra College.

De stichting Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT) heeft zich boos uitgelaten over de pro-Murat actie die een groep merendeels Turkse scholieren gisteren hield. ''Dit geprovoceer kan echt niet. Ook veel Turken in Nederland lijden pijn door wat er deze week is gebeurd'', aldus directrice H. Can-Engin. Volgens haar is het IOT de afgelopen dagen overstelpt met hatelijke emails van razende Nederlanders. ''Hierin worden alle vooroordelen, die er in ons land jegens de Turkse gemeenschap leven, op ongegeneerde wijze gespuid''.

Can-Engin zegt dat escalatie voorkomen moet worden. Laten we wijs zijn en laat iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen. Ook de Turkse gemeenschap.


''Geweld bij Turken geaccepteerd''
De Turks-Koerdische criminoloog Yücel Yesilgöz zegt vandaag in de Haagsche Courant dat voor hem vaststaat dat de Turkse achtergrond van de 17-jarige scholier Murat D. heeft meegespeeld toen hij de trekker overhaalde. Volgens de criminoloog, die regelmatig samenwerkt met het Willem Pompe Instituut voor strafrecht in Utrecht, hebben Turken en Koerden altijd een wapen in huis. ''Dat is onderdeel van hun cultuur. En als het moet, gebruiken ze dat wapen ook."

Yesilgöz verwijst naar een bekend Turks gezegde dat stelt dat voor Turkse mannen drie dingen belangrijk in het leven: paard, wapen en wijf. ''Turkse mannen moeten dapper zijn, elk moment bereid tot bloedvergieten voor de eer van hun familie of bescherming van hun bezit. Dat gedrag is er met de paplepel ingegoten''.

Volgens Yesilgöz weerspiegelt het Turkse wetboek van Strafrecht deze cultuur van geweld. Het Turkse strafrecht maakt onderscheid tussen gezichtsverliezende delicten, zoals diefstal, en meer eervolle delicten, zoals het verdedigen van de goede naam van de familie. Op de tweede staat minder straf.

Dick Koopman, docent Turks aan de Universiteit van Leiden, kan tot op zekere hoogte meegaan in de beweringen van Yesilgöz. Hij vindt echter dat niet alle Turken zomaar over één kam kunnen worden geschoren. Volgens Koopman speelt de persoonsstructuur van de schutter én de specifieke groep waaruit hij komt daarin een veel belangrijker rol.

Achtergrond Murat

Uit een serie artikelen in de Haagsche Courant valt een deel van de leefwereld van Murat D., van jongs af aan getogen in Nederland, te constateren. Hij is de oudste uit een gezin van vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Zijn vader zat negen jaar in Duitsland in de cel wegens een ernstig drugsdelict. Momenteel zit zijn vader in Nederland in de cel, wegens een schietpartij op een Turkse crimineel in Dordrecht. In de periode dat zijn vader vrij was dreef die de Mega Bar, op de hoek van de Zoutkeetsingel met de 's Gravenzandelaan. Murat mocht daar van zijn vader alcohol drinken, hetgeen zeer ongewoon is in Turkse kringen.

In zijn naaste omgeving stond Murat alom bekend als rustig en beleefd. Hij voetbalde bij FC Kranenburg in Den Haag, alwaar hij als een groot talent wordt omschreven. Daar hebben bestuursleden hem nooit kunnen betrappen op agressief gedrag en hij is op het veld ook nooit berispt. Meerdere mensen uit zijn omgeving geven wel aan dat Murat de laatste tijd veel drugs gebruikte, waaronder XTC en wiet.

Wat wel duidelijk lijkt mee te spelen is de haat die hij had tegen docent Van Wieren. Scholier Sami, die Murat goed kende zegt dat hij nooit verwacht had dat Murat ooit zo ver zou zakken. Hij beschrijft hem als een zachte en sympathieke jongen. "Maar ook impulsief", zegt Sami. "Misschien is hij aangezet door zijn vrienden die de meester haatten."

Dat laatste wordt ook beaamd door Dries, een Marokkaanse schoolgenoot van Murat die de pro-Murat demonstratie van gisteren op een afstandje volgde. Hij zegt dat Van Wieren buitenproportioneel streng was tegen allochtone scholieren en dat zijn manier van aanpak 'onhollands' was. "Hij was iemand van ijzeren discipline en wilde dat wij voor hem bogen". Murat zou volgens hem vaak vernederd zijn door Van Wieren. "Daarom werd hij gehaat onder een aantal Turkse en Marokkaanse jongeren".

Dries begrijpt waarom sommige scholieren in Murat een soort van held zien. "Murat heeft eigenlijk in de naam van zijn vrienden wraak genomen." Zolang de schoolleiding niet toegeeft dat de harde aanpak van allochtone scholieren onjuist is, zal de onvrede onder ons blijven groeien, zo besluit de leerling.

FBI rolt kinderpornonetwerk op

In de Amerikaanse staat New Jersey heeft de FBI een internationaal kinderpornonetwerk opgerold. Het netwerk had vertakkingen in Spanje, Frankrijk en Wit-Rusland. Op een internetserver in het Wit-Russische Minsk draaide een website die de inning van abonnementsgelden voor kinderpornosites regelde. De FBI is daarop de geldstroom gaan volgen. Het spoor leidde naar een directeur van een bedrijf uit Florida. De man heeft inmiddels bekend en is aangeklaagd. Ook de mensen die een abonnement afsloten werden opgespoord. In totaal zijn er in de VS ongeveer 45 mensen gearresteerd op verdenking van het downloaden van kinderporno. Daaronder waren een leraar, een dokter en een geestelijke.

Het Wit-Russische RegPay Co. Ltd. en het Amerikaanse Connections USA zijn aangeklaagd voor het witwassen van gelden verkregen uit abonnementsgelden van ongeveer 50 pornografische websites. RegPay, voorheen Trustbill, was verantwoordelijk voor tenminste vier kinderpornowebsites.

"AS Roma aast op Maxwell"

AS Roma heeft volgens La Gazzetta Dello Sport Ajacied Maxwell op het verlanglijstje staan.

Trainer Fabio Capello zou in de 22-jarige Maxwell de ideale vervanger zien van de op leeftijd geraakte Francisco Lima. De tien jaar oudere landgenoot van de Amsterdamse Braziliaan wordt gezien als de zwakke schakel in de ploeg. Na de succesvolle overgang van Christian Chivu naar Roma lijkt Capello nu honger te hebben naar een volgende speler van Ajax.

Franse bisschop vreest 'godsdienstoorlog'

De aartsbisschop van Parijs, kardinaal Jean-Marie Lustiger, vreest dat het voorgenomen verbod op hoofddoekjes, kruisen, keppeltjes en andere opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen, kan uitmonden tot een ''godsdienstoorlog'' in Frankrijk. Lustiger zegt een ''herleving van een anti-religieuze agressiviteit'' te constateren. ''Ik hoop dat de politici weten wat ze losmaken.''

De kardinaal zegt dat collega-bisschoppen al tientallen gevallen hebben gemeld waarbij rooms-katholieke meisjes zijn lastiggevallen omdat ze een kruis om hadden en nonnen openlijk kritiek kregen omdat ze in het openbaar hun habijt droegen. Lustiger benadrukte dat de RK-Kerk de scheiding van kerk en staat in Frankrijk accepteert. Zij zal zich dan ook niet tegen de wet verzetten als die eenmaal is aangenomen,

Lustiger denkt wel dat moslims massaal zullen protesteren en in verzet zullen komen tegen de wet. Hij voorziet talloze rechtszaken van moslims om het dragen van een hoofddoek als religieuze plicht en hun godsdienstvrijheid te verdedigen. Volgens de kardinaal geldt godsdienstvrijheid ook voor moslims. ,,De vrijheid van de islam is net zo kostbaar als de vrijheid van het katholicisme, het protestantisme of het jodendom''.

AZ wil Denny Landzaat

AZ wil Denny Landzaat naar de Alkmaarder Hout halen.

AZ wil er vaart achter zetten en zou de besprekingen met Landzaats huidige club Willem II liefst dit weekend nog afronden. Co Adriaanse zou in dat geval worden herenigd met de speler die hij destijds in Tilburg liet overkomen van MVV.

De 27-jarige Landzaat zal waarschijnlijk een afwachtende houding hebben, eerder stond hij in de belangstelling van zowel Ajax als een jaar later Feyenoord en beide keren ketste een transfer af. Het contract van Landzaat met Willem II loopt nog tot half 2005.

De kwaliteiten van de middenvelder bleven ook bij de bondscoach niet onopgemerkt. Denny Landzaat speelde in 2001 zijn eerste wedstrijd voor Oranje, waarna er nog vijf wedstrijden zouden volgen. Wellicht mede doordat de geboren Amsterdammer bleef steken bij Willem II viel hij later buiten de selectie van het Nederlands Elftal.

Update:
Studio Sport meldt dat de transfer vrijwel rond is en dat de clubs het alleen nog eens moeten worden over de afkoopsom. Volgens VI zou Willem II vasthouden aan een transferbedrag van 800.000 euro. AZ spreekt op haar website van een 'impasse' in de onderhandelingen.

Websites plat door storing bij provider

Dribbeltjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een grote storing bij serverhost Cable & Wireless uit Hoofddorp, zijn flink wat websites op dit moment niet bereikbaar. De storing begon rond ongeveer 11:42 uur.

Op de website van het bedrijf staat te lezen dat er een ernstige storing is aan de UPS, de stroomtoevoer, van de servers. De storing zou niet zijn veroorzaakt door de netstroom.

Laatste seizoen Roelofsen

Marco Roelofsen krijgt geen nieuw contract bij zijn club FC Zwolle.

FC Zwolle neemt aan het einde van het seizoen afscheid van centrale verdediger Marco Roelofsen als speler. Er zijn wel plannen om de 35-jarige routinier een andere functie binnen de club aan te bieden.

Roelofsen begon zijn carrière in 1987 bij FC Twente, maakte tussenstops bij NEC en FC Zwolle, kwam zes seizoenen uit voor SC Heerenveen waarna hij zich in 1996 voor vast vestigde in Zwolle.

Gewapende Duitse politie in Nederland

_MrBrown_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort zal het toegestaan zijn voor de Duitse politie om gewapend in Nederland op te treden en omgekeerd. Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse zaken weten.

Beide landen willen nog voor de zomer een verdrag ondertekenen dat het mogelijk maakt om tot tientallen kilometers over de grens acties uit te voeren. Nu is het zo dat agenten maar tot tien kilometer kunnen achtervolgen, en dat is alleen in geval van een misdrijf waar minimaal vier jaar gevangenisstraf op staat.

Het is onwaarschijnlijk dat de agenten alleen op pad gaan. Normaal gesproken rijden ze mee met een collega uit het buurland. Op zijn vroegst zal het verdrag pas begin volgend jaar door beide parlementen goedgekeurd worden.

Extreme kou in noordoosten VS

De staten in het noordoosten van de VS zullen vandaag opnieuw een zeer koude dag ervaren. Op woensdag begonnen de temperaturen in het noordoosten flink te dalen. Sommige staten hebben een nieuw temperatuur 'record' gevestigd op donderdag. In New York City werd op donderdag een temperatuur bereikt van -17ºC, in Boston zelfs -19ºC. Winden maken het er voor het gevoel kouder, de gevoelstemperatuur is maar liefst -25ºC. Vandaag verwacht New York City een temperatuur van -12ºC.

Met het koude weer neemt de vraag voor energie met de dag explosief toe. Sommige energiebedrijven hebben al een tekort aan natuurgas voor het produceren van stroom. Als de vraag zo hoog blijft op vrijdag, worden er stroomonderbrekingen ingelast voor sommige huishoudens. Dit om een grote stroomstoring in het noordoosten te voorkomen. Inwoners van het noordoosten werden verzocht zuinig met stroom om te gaan.

In Boston is het grootste onderdak voor daklozen helemaal vol. Van de 700 bedden is er geen één meer over. Ook winkelierzaken hebben het slecht gehad op donderdag, het werd zo koud dat weinig mensen uit huis kwamen. De lage temperatuurwaarden zorgen voor bevriezing binnen 10 à 15 minuten. Tot en met volgende week blijven de maximumtemperaturen in het noordoosten van de VS enkele graden beneden nul.

[update] Leerlingen en leraren Terra College bijeen

Gammapooka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Terra College in Den Haag wordt momenteel een besloten herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de dinsdag vermoorde leraar Hans van Wieren. De dienst duurt van 10 uur tot 12 uur en kan worden bezocht door leerlingen en docenten, om er hun verdriet en verontwaardiging te uiten. De familie van Van Wieren is niet bij de herdenking aanwezig.

Of er tijdens de dienst door de vrienden van dader Murat D. nog is geprotesteerd om hem te steunen is niet bekend. Gisteren kondigden ze aan foto's en spandoeken mee te willen nemen naar de herdenking. De voogd van Murat deed gisteravond in het tv-programma Rondom Tien nog een oproep aan diens vrienden om hem tijdens de dienst niet te steunen.

In het hele land hebben scholen de oproep van de onderwijsbonden om één minuut stilte te houden ondersteund. Die stilte vond plaats om 11.00 uur.

Update 12:15 uur

De herdenking was rond 11.15 uur afgelopen. Volgens directeur van Miltenburg is deze goed verlopen. "De leerlingen waren fantastisch," zo liet hij in een korte verklaring weten. Er zijn door leerlingen en personeelsleden gedichten voorgedragen, er zijn teksten gelezen uit de dode zee-rollen, de bijbel en de koran en er is muziek gedraaid. Jazz-muziek, want daar hield Van Wieren van. "Het is een herdenking geworden die wij ons nog heel lang zullen heugen en waar we nog heel lang steun aan zullen hebben," aldus Van Miltenburg.

''12.000 extreme moslims actief in Turkije''

Uit gegevens van de Turkse geheime dienst blijkt dat er in Turkije ruim 12.000 extremistische moslims leven. De overgrote meerderheid behoort tot de Hizbollah, een uiterst gewelddadige groepering uit het zuidoosten van Turkije. Een kleine groepering is de moslimextremistische Ibda-C, die 668 leden zou tellen. Deze gegevens werden deze week naar buiten gebracht door het Franse opinieweekblad 'Jeune Afrique L Intelligent'.

De Hizbollah was in het verleden altijd in gevecht met de PKK - de marxistisch georiënteerde Koerdische gewapende afscheidingspartij - over de hegemonie in het zuidoosten van Turkije. De leden van de Hizbollah willen daar een fundamentalistisch rijk stichten. De belangrijkste bases zijn steden in het Koerdische zuidoosten van Turkije (Batman, Van, Diyarbakir, Mardin, Urfa), maar ook in Istanboel, Adana en de religieuze stad Konya is ze actief. Sommigen verdenken de Turkse machthebbers ervan dat ze in het verleden de Hizbollah in het geheim hebben geholpen, in diens strijd tegen de PKK.

Ibda-C, net als de Hizbollah een streng verboden groepering, heeft banden met Al-Qaeda. De groepering eiste de verantwoordelijkheid op van de bomaanslagen in Istanboel twee maanden geleden.

Kadek op terreurlijst
De Koerdische groepering Kadek, de vroegere PKK, is afgelopen week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de categorie buitenlandse terroristische organisaties geplaatst. Kadek liet eind vorig jaar nog weten dat het zichzelf zou opheffen om ruimte te maken voor een bredere organisatie die zou streven naar een vreedzame oplossing. Turkije deed dat toen af als een pr-stunt.

Bommeldingen op Queen Mary 2

Nadat dinsdag het grootste passagiersschip ter wereld aan haar eerste reis begon, zijn de veiligheidsmaatregelen al verscherpt. Dit omdat er bij de rederij Cunard woensdag 3 bommeldingen waren binnengekomen.

In de haven van Funchal (Madeira), waar het schip donderdag aanmeerde, werd het 347 meter lange cruiseschip door de politie doorzocht. Ook een zoekactie door duikers in het water in de haven gaven geen resultaat. De 2.620 passagiers en 1.245 bemanningsleden konden dus zorgeloos hun tocht verder zetten naar de Canarische Eilanden en Florida.


'Hamas sjeik Yassin verdient de dood'

De geestelijk leider van de radicale Palestijnse Hamasbeweging, Sjeik Ahmad Yassin, verdient de dood. Dat vindt de Israëlische onderminister van Defensie, Zeev Boim. De Israëlische media meldden dat de Israëlische strijdkrachten geloven dat Yassin persoonlijk de opdracht heeft gegeven voor een bomaanslag van afgelopen woensdag. Bij die aanslag, bij de grensovergang Erez, vielen vier Israëlische doden.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn de veiligheidsdiensten van plan om hoge functionarissen van Hamas aan te pakken. Yassin zou bovenaan de lijst staan. Sjeik Yassin is eenmaal ontsnapt aan een poging van Israël om hem uit de weg te ruimen. Dat was vorig jaar september, toen een F-16 een bombardement uitvoerde op een gebouw waar de Hamasleiding bijeen was. Yassin raakte toen echter slechts licht gewond.

Fifa wil strakkere broekjes voor vrouwen

Sepp BlatterFifa-president Sepp Blatter zegt dat voetbalsters eigenlijk strakkere voetbalbroekjes zouden moeten dragen. Volgens hem vergroot een meer vrouwelijke uitstraling de populariteit van de sport. "Laat ze spelen in kleren die vrouwelijker zijn, zoals met volleybal," aldus Blatter.

"Ze kunnen bijvoorbeeld strakkere broekjes dragen. Sorry dat ik het zeg, maar voetbalsters zijn mooi. Daarnaast hebben ze al een aantal andere regels dan de mannen, zoals het spelen met een lichtere bal. Die beslissing was genomen om de sport vrouwelijker te laten overkomen, dus waarom ook niet met kleding?" zo vraagt Blatter zich af.

Pauline CopeBlatters commentaar valt niet bij iedereen in goede smaak. Vooral niet bij een aantal vrouwelijke voetballers. Pauline Cope, de doelvrouw van het Engelse nationale elftal en de club Charlton, noemde de uitspraken "Typisch mannen. Hij weet echt niet waar hij het over heeft. Ten eerste gebruiken we helemaal geen lichtere bal, en om in hotpants te gaan spelen is helemaal belachelijk."

Marieanne SpaceyManager van de Engelse club Fulham, Marieanne Spacey, zei dat de woorden van Blatter schadelijk zijn voor de sport. "Natuurlijk gaat het in eerste instantie om techniek en tactisch inzicht, en daarna pas om hoe mensen eruit zien. Toen we tien jaar geleden in strakkere broekjes speelden keek er ook niemand naar om."

Lise KlavenessVolgens de Noorse voetbalster Lise Klaveness komen hotpants de serieusheid van de sport niet ten goede. "Als voetballers moeten we praktisch denken. Als het publiek alleen naar modellen wil komen kijken, dan kunnen ze beter een Playboy kopen."


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager
Discussieren over voetbal kun je in het voetbalforum

Albers opnieuw in DTM

Christijan Albers heeft een nieuw contract getekend om ook dit jaar in de DTM in de AMG-Mercedes C-Klasse te rijden.

Albers begint daarmee aan alweer zijn vierde seizoen DTM. Het is zijn tweede seizoen bij het HWA-team, waarmee hij vorig jaar met vier zeges uit tien races nipt het kamioenschap mistte. Mercedes zet tijdens de races vier nieuwe AMG-Mercedes C-Klasse auto's in, waarvan Albers er één mag besturen.

Voor Albers betekent het wel dat hij zijn plannen voor de Formule 1 een jaartje moet uitstellen. Naast het testen en rijden in de DTM is er weinig tijd over voor andere race-werkzaamheden.

Prommayon ook weer vrij

Nadat eerder Yassine Abdellaoui al was vrijgelaten, is nu ook Geoffrey Prommayon door de rechtbank in Den Bosch vrijgelaten.

Prommayon en Abdellaoui zaten vast op verdenking van het witwassen van drugsgelden en belastingontduiking met een postagentschap dat ze bezitten. Prommayon komt vrij uit voorlopige hechtenis, omdat er vooralsnog onvoldoende bewijs tegen hem is. Het onderzoek loopt nog wel door. Prommayon staat nog onder contract bij FC Eindhoven. Eerder speelde de verdediger onder meer bij PSV en Willem II.

Apen kunnen lezen en schrijven

Jamba-Mamba had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zou voor apen mogelijk moeten zijn om te leren lezen en schrijven. Uit Amerikaans onderzoek onder tamarin-apen blijkt dat de beesten eenvoudige grammaticale regels kunnen leren. Ze zijn echter niet in staat fouten te ontdekken in ingewikkeldere zinnen.

Vier van de vijf apen konden na enige oefening grammaticale fouten opsporen in eenvoudige zinnen. In moeilijkere zinnen vonden zij nooit een fout. "Daarom zou de verwerving van het vermogen om het verschillend belang van delen van zinnen te onderscheiden het beslissend punt in de ontwikkeling van de menselijke taal kunnen zijn geweest", aldus de onderzoekers.

Michael Jackson zal onschuld bepleiten

McPieter BardoGammapooka WeSjUh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Popster Michael Jackson zal vandaag voor de rechtbank in Santa Barbara zijn onschuld bepleiten aan het seksueel misbruik van kinderen. Zeven gevallen van misbruik van een kind en twee gevallen van het gebruiken van een bedwelmend middel om een kind te verleiden worden de zanger ten laste gelegd.

De veiligheidsmaatregelen rond de rechtbank zijn behoorlijk opgeschroefd, aangezien de politie busladingen fans, media en dagjesmensen verwacht. De rechtszaak begint om 8.30 uur in de morgen. Er mogen camera's binnen en buiten de rechtbank staan, maar in de rechtzaal zijn ze niet toegestaan.

De 45-jarige zanger werd in december aangeklaagd voor zaken die bijna een jaar geleden zouden zijn gebeurd. Hij houdt vol onschuldig te zijn en blijft vrij vanwege de borgsom van drie miljoen dollar die hij heeft betaald. De ster heeft nu ook advocaat Benjamin Brafman aan zijn team van verdediging toegevoegd. Brafman wist in 2001 Sean "P Diddy" Combs vrij te krijgen in een zaak die vergelijkbare aandacht trok.

Politie gaat daklozen volgen

De politie in Eindhoven gaat dakloze drugsverslaafden 24 uur per dag volgen. De politie hoopt op deze wijze te voorkomen dat de overlast van de ene wijk naar een andere gaat, aldus een woordvoerder van de politie. Tegelijkertijd laat de politie weten dat ze structurele maatregelen wenst om te voorkomen dat het aantal dakloze gebruikers in de toekomst toeneemt.

Het gaat om ongeveer 270 personen die de politie wil gaan volgen. Het doel is niet alleen de gebruikers te volgen, maar ze ook aan te spreken. Een speciaal team van 24 agenten hoopt de daklozen snel bij naam en toenaam te kennen, om op deze wijze het probleem effectief aan te kunnen pakken.

Al 340.000 mensen roken weer na stoppoging

George1985 en ..-->> Meki hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan een miljoen Nederlanders hadden de motivatie om te stoppen met roken. Van die motivatie is na ruim twee weken bij een derde deel echter al weinig meer over. Al 340.000 mensen hebben het sinds de jaarwisseling opgegeven, aldus Stivoro, de Stichting Volksgezondheid en Roken.

Directeur T. Prins van Stivoro verwacht dat uiteindelijk maar vijftien procent van alle mensen die willen stoppen ook daadwerkelijk stopt met roken. Als iemand langer dan een jaar niet rookt is zijn stoppoging pas geslaagd. Prins is niet geschrokken dat er zoveel afvallers zijn. De eerste tien dagen is er sprake van een vrije val. Volgens Prins haken er de komende weken ook nog veel mensen af.

Nieuwe SARS-besmetting in China

In Zuid-China is in de stad Guangzhou het SARS-virus vastgesteld. Het virus is gevonden in een restaurant, waar een mogelijk met SARS besmette serveerster werkte. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzocht het restaurant een week lang en ontdekte het virus in kooien voor civetkatten, zo liet een woordvoerder van de WHO weten. Het coronavirus, dat de longziekte SARS veroorzaakt, wordt mogelijk verspreid door het slachten en eten van deze dieren.

De WHO was in de regio hard op zoek naar sporen van het virus. Nadat de organisatie vorig jaar de epidemie onder controle leek te hebben, dook begin dit jaar in Guangdong weer een SARS-geval op.

Jordan technici willen Heidfeld

De technici van Jordan hebben zich tegenover Eddie Jordan uitgesproken voor de komst van Nick Heidfeld.

De technici geloven dat Nick Heidfeld een belangrijke hulp kan zijn in het sneller maken van de auto. Ze zijn onder de indruk van zijn technische kennis en de manier waarop hij problemen in de auto kan aangeven. Daarnaast waarderen ze zijn rijderskwaliteiten.

Heidfeld heeft dinsdag samen met de Belg Bas Leinders een stoeltje laten schuimen voor de test van 20 tot 23 januari. Het is vrijwel zeker dat Heidfeld dan ook gaat testen in de Jordan.

Verstappen eist beslissing

Jos Verstappen, zijn managers en geldschieters willen uiterlijk vandaag een antwoord van Jordan hebben of Verstappen komend seizoen kan rijden of niet.

Dat hebben ze gesteld in een e-mail aan Eddie Jordan. Wordt er niet ingegaan op de e-mail dan wil Verstappen niet langer in aanmerking komen voor de F1-plaatsen bij Jordan.

Jos Verstappen wil niet langer deel zijn van de voortdurende speculaties en de politieke spelletjes rond Jordan. "We zijn het met elkaar eens: er moeten nu knopen worden doorgehakt. Eddie Jordan draait steeds om een beslissing heen, terwijl wij een uitstekende rijder en een goed financieel pakket aanbieden. Bovendien kun je zo niet omgaan met een coureur die zo'n staat van dienst heeft. Jos zegt ook: Als Jordan daar niet op ingaat, dan wil-ie mij gewoon niet hebben." aldus directeur Michel Perridon van hoofdsponsor Trust.

"Er is een kans dat Jordan niet toehapt, maar dat risico nemen we op de koop toe. In dat geval gaan we netjes in de wachtkamer zitten en keurig afwachten of er in de loop van het seizoen zich elders mogelijkheden voordoen" vertelt Perridon zelf. Verstappen zou dinsdag samen met sponsors weer bij Jordan langsgaan, maar ze hebben besloten alleen te gaan als Jos Verstappen ook daadwerkelijk wordt vastgelegd.

Verstappen benadrukte eerder dat de fans geduld moesten hebben, omdat het nog wel een tijdje kon duren, maar lijkt nu zelf ongeduldig te zijn geworden. Waarschijnlijk volgt er vandaag meer nieuws.

Meisje gearresteerd na bedreiging leraar

PIM4EVER, J0han, -peet-, -Mk-, Topformatievanwel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam heeft de politie gisteravond een 16-jarig meisje gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de politie had ze op internet een leraar met de dood bedreigd.

Op de website, waar reacties staan op het doodschieten van de leraar Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag, liet het meisje een boodschap achter. De school van het meisje in Amsterdam-West las de reactie en stapte vervolgens naar de politie.

In haar reactie schreef het meisje dat ze soortgelijke problemen heeft op school als Murat, de verdachte van de moord op van Wieren. Ze schreef dat ze op een dag ook een leraar op haar school zal doodschieten. De recherche wist na onderzoek het adres van het meisje te achterhalen en heeft haar rond 22:15 gearresteerd.

Conceição naar Porto

Sérgio Conceição kan per direct bij FC Porto terecht nadat afgelopen week zijn contract bij Lazio Roma werd ontbonden.

Conceição was een half jaar in dienst bij Lazio Roma, maar kwam weinig aan spelen toe. Doordat hij een dure kracht op de loonlijst was en zelf aangaf te willen vertrekken, ontbond Lazio Roma zijn contract. Voordat hij naar Lazio vertrok had Inter Milan dat ook al gedaan.

Nu werd hij per direct gecontracteerd door FC Porto. Bij die club heeft hij ook al eerder gespeeld en hij hoopt hier meer speeltijd te krijgen. Speeltijd is voor hem belangrijk om in beeld te blijven voor het Portugese nationale elftal. Uiteraard wil iedere Portugees schitteren op het Europees Kampioenschap in eigen land.

Keeper Lobont blesseert zich

Ajax doelman Bogdan Lobont is op de training door zijn rug gegaan.

Op de allerlaatste training van het trainingskamp in Portugal was er pech voor Bogdan Lobont. De Roemeen maakte een sprong naar de bal, maar verstapte zich bij het neerkomen en kreeg last van zijn rug. De Ajacied moest het veld verlaten en werd met een busje terug bij het hotel gebracht.

De pijnlijke rug zal vrijdagmiddag als de ploeg weer terug in Amsterdam is nader worden bekeken. Dan zal wellicht ook duidelijk worden of Lobont volgende week woensdag zal kunnen keepen in het inhaalduel uit tegen Roda JC.

KPN volledig eigenaar van WiFi-provider

WiFi-provider HubHop is nu volledig in handen van KPN. Het telecombedrijf heeft alle aandelen opgekocht. Het bedrijf was sinds vorig jaar al 51 procent eigenaar.

KPN deed de transactie omdat ze veel verwacht van draadloos internet (WiFi). Het bedrijf wil het aantal 'hotspots', de zenders waar je rondom draadloos kunt internetten, uitbreiden van 100 naar 650 in dit jaar. HubHop is in Nederland marktleider in de exploitatie van hotspots.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.