Steden lanceren plannen voor O.S. 2012

De olympische vlag.De steden Madrid, New York, Istanbul, Leipzig, Rio de Janeiro, Havana, Moskou, Londen en Parijs zijn in de race voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012. Londen, Moskou en Parijs hebben hun plannen nu wereldkundig gemaakt.

Parijs
Parijs wordt algemeen gezien als de favoriet. Het Stade de France in Parijs zal als middelpunt van alle activiteiten gaan dienen. Het stadion werd gebouwd vanwege het WK-voetbal in 1998. In totaal zijn er voor de Olympische Spelen 32 stadions nodig, waarvan er veertien al klaar zijn. Volgens de Franse minister van sport heeft Frankrijk de knowhow om een organisatie van dit formaat op te zetten. Tevens heeft Parijs de onvoorwaardelijke steun van de Franse overheid.

Moskou
De spelen van 1980 in Moskou waren de eerste Olympische Spelen in een communistisch land. Moskou grijpt de Olympische Spelen aan om de veranderingen in Moskou in een stroomversnelling te brengen. De kansen van Moskou zijn vrij klein, omdat er in Moskou regelmatig aanslagen worden gepleegd door Tsjetsjeense rebellen.

Londen
Londen is van plan om de Spelen te organiseren in de achterstandswijk The Lower Lea Valley. Doel is dan ook om deze wijk in een opwaartse spiraal te brengen. Zowel op cultureel als financieel gebied. Momenteel staat de Lower Lea Valley bekend als één van de armere wijken in Europa. De bekendste bestaande locaties waar Olympische activiteiten zullen gaan plaatsvinden zijn Wimbledon (tennis) , Wembley Stadium (voetbal) en de Millenium Dome (Basketbal, handbal en turnen). Zes van de tien nieuw te bouwen locaties komen bij elkaar in een Olympisch park.

De overige steden zullen hun plannen binnenkort bekend maken. Op 6 juli 2005 zal het Internationaal Olympisch Comité beslissen welke stad de Olympische Spelen mag organiseren.