FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 januari 2004

"Fräser ook assistent Gullit"

Henk Fräser is volgens RTV Rijnmond mogelijk de tweede assistent trainer van Ruud Gullit volgend seizoen.

De oud speler van Feyenoord traint momenteel de A-jeugd, maar zou volgend jaar samen met de eerder al als assistent genoemde Zeljko Petrovic Ruud Gullit ter zijde gaan staan. Beide namen zouden door Gullit zelf aan de club zijn doorgegeven.

De huidige assistent trainers, John Metgod en Mario Been, lijken hiermee overbodig te worden. Metgod staat in de belangstelling van RBC Roosendaal, waar Robert Maaskant vertrekt. Mario Been schijnt in gesprek te zijn met FC Dordrecht.

NOVA spreekt vrienden van Murat

Uit een gesprek dat het actualiteiten-programma NOVA heeft gevoerd met een groep naaste vrienden van Murat D., de 17-jarige jongen die verdacht wordt van de moord op docent Hans van Wieren, blijkt dat een geschonden eergevoel waarschijnlijk de drijfveer voor de daad is geweest. Volgens de vrienden, ook leerlingen van Terra College, was Murat al jarenlang het pispaaltje van Van Wieren en is het hem allemaal te veel geworden.

De vrienden, waaronder een neef en de vriendin van Murat, benadrukten dat hun vriend een aardige jongen was die voor iedereen klaar stond. Ze staan nog volledig achter hem, en kunnen niet bevatten dat hij de leraar heeft vermoord, al begrijpen ze wel waarom hij het gedaan heeft. Docent Van Wieren zou Murat niet respectvol genoeg hebben behandeld.

Vrienden van Murat

In de studio sprak Gabriël van den Brink, cultuursocioloog, van een verschil tussen de Mediterrane - en de Nederlandse cultuur. Hij was geschokt door het interview. Volgens hem beseffen de kinderen niet wat de omgangsvormen in de Nederlandse maatschappij zijn waarin ze leven. Ze zitten tussen twee vuren. Van den Brink wees op het feit dat eergevoel in Mediterrane cultuur heel anders is dan in de Nederlandse: ''In Nederland verdien je respect, als je goed presteert, in de andere cultuur heb je respect om wie je bent''. Hij vindt dat Nederland te lang heeft ontkend dat er grote verschillen bestaan tussen deze twee culturen.

Van Den Brink pleit voor een duidelijke wijze waarop de gangbare Nederlandse normen en waarden aan allochtonen worden overgebracht. Hij doelde daarbij onder meer op gelijkheid van man en vrouw en het feit dat je een conflict uitpraat en niet uitvecht. Normen en waarden die 90% van de Nederlanders hanteren. Volgens de cultuursocioloog is er niet duidelijk genoeg gemaakt aan immigranten wat ''wij'' van ''hen'' verlangen. Hij riep de allochtonen op om zich ook uit te spreken, en zich niet te verschuilen achter uitspraken dat men vreest voor de reputatie. ''Als je het niet eens bent met onze normen en waarden zeg dat dan, dan kan daarover gediscussieerd worden. Nu wordt er te veel gezwegen''.

-
NOVA, herhaling van 00.48-01.18 uur, Nederland 3.

Ook Tarik Oulida naar ADO

Tarik Oulida komt de rest van het seizoen uit voor ADO Den Haag.

Nadat ADO Den Haag vandaag al eerder een nieuwe verdediger vastlegde, is nu ook middenvelder Tarik Oulida de gelederen komen versterken. Oulida was net als verdediger Saavedra op proef bij ADO en liet goed spel zien.

De 29-jarige Oulida kreeg dispensatie van de KNVB om voor Den Haag uit te komen, normaal gesproken mag een speler maar één maal per seizoen van club wisselen. Oulida komt echter van het Japanse Sapporo, waar de competitie al ten einde is. De bond besloot daarom een uitzondering te maken op de regel.

De speler die in 1992 vanuit de jeugdopleiding bij Ajax debuteerde is na achtenhalf jaar bij achtereenvolgens het Spaanse Sevilla, het Japanse Nagoya Grampus Eight, het Franse Sedan en het opnieuw Japanse Sapporo eindelijk weer op Nederlandse bodem.

Telefoonwinkels kunnen BTW-aanslag tegemoet zien

Arno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht kunnen de verschillende telefoonketens als t for telecom en Belcompany in ons land nog een flinke belastingaanslag verwachten. Het ministerie van Financiën heeft op 5 januari besloten belasting te gaan heffen over de inkoopprijs van mobieltjes die gratis of goedkoop worden verstrekt bij een abonnement. Waarom dit is gebeurd, is niet bekend.

De fiscus mag tot vijf jaar terug naheffingen opleggen en kan de telefoonwinkels dus voor vele miljoenen euro's aan BTW-toeslagen sturen. Bij de belwinkels heerst grote onzekerheid. De Belastingdienst is ervan overtuigd het gelijk aan zijn kant te hebben.

Inbreker wordt vermoord door getuige

McPieter, bla, nietsnut en Ome_Fleer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die in een woning in Den Haag wilde inbreken, is daar gedood door messteken van een getuige. Dit meldde de politie vandaag. De inbreker wilde binnendringen in een woning aan de Laakkade. Toen hij echter binnen was, werd hij betrapt door een buurman. Deze sprak de dader aan, waarna de indringer de buurman aanviel. Het tweetal raakte in gevecht waarbij de indringer diverse malen op de man instak met een mes.

De indringer wist te vluchten, maar werd op de hielen gezeten door de buurman, die zelf ook een mes had getrokken. Buiten wist de buurman de indringer te steken, waarna de indringer later overleed aan deze messteek. De buurman is naar het ziekenhuis gebracht.

Meer informatie is er nog niet aldus een woordvoerder van de politie.

Meer omzet voor McDonald's ondanks BSE

McDonald's heeft in december 2003 een omzetstijging gerealiseerd van 17,1 procent. De hamburgerketen meldde dit om aan te tonen dat het Amerikaanse bedrijf geen last heeft gehad van het eerste geval van de gekkekoeienziekte BSE in de Verenigde Staten.

De sterke euro was een van de redenen dat de omzet steeg. McDonald's kon voor de omzet in Europa meer dollars in zijn boekhouding bijschrijven. In 2002 boekte de fastfoodketen voor het eerst in de geschiedenis verlies. Volgens McDonald's in het bedrijf met de nieuwe topman Jim Cantalupo een 'gezondere' richting ingeslagen die consumenten heeft doen terugkeren. Zo verkoopt de hamburgerketen nu meer salades en sandwiches.

Opmerkelijk is dat McDonald's in het verleden veel last heeft gehad van de uitbraak van de gekkekoeienziekte in Europa.

Geld namaken wordt lastiger in toekomst

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door verklikkers in scanners, kopieermachines en beeldbewerkingssoftware te bouwen hopen de centrale banken het vervalsen van geld in de toekomst onmogelijk te maken. Veel van het geld dat nu wordt vervalst blijkt te worden vervalst met behulp van de computer.

De software voor deze verklikkers wordt gemaakt door 27 banken uit Amerika, Europa en Japan. De zogenaamde CDS-software moet het misbruiken van hardware en software onmogelijk gaan maken. Een verklikker is nu al ingebouwd in Adobe's Photoshop, wat het meest gebruikte programma voor het vervalsen van bankbiljetten blijkt te zijn.

De software is zo gebouwd, dat wanneer er misbruik wordt gemaakt van het programma, dat er eerst een waarschuwing op het scherm komt. Als de gebruiker daarna toch verder gaat met bijvoorbeeld het vervalsen van geld, dan wordt het programma geblokkeerd. Of het mogelijk is om daarna het programma nog te gebruiken is nog niet duidelijk.

Wie er meedoen aan het project is niet duidelijk, omdat de banken uit veiligheidsoverwegingen geen namen willen vrijgeven. Wel gaven de banken toe dat de software nodig was, omdat de vervalsing van voornamelijk eurobiljetten, in de laatste maanden, drastisch is toegenomen.

Indiase vrouw moet 25 jaar loon terugbetalen

Melvin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Indiase vrouw, Basanti Basu Sarkar, moet 25 jaar loon terugbetalen aan de Staat. Dit heeft een rechtbank in de provincie West-Bengalen bepaald. Voor de vrouw rest weinig anders dan een faillissement aan te vragen.

De vrouw loog ten tijde van haar sollicitatie over haar leeftijd. Ze solliciteerde naar de baan van typiste bij de overheid. Voor die baan was een minimale leeftijd van achttien jaar verreist, maar de vrouw was destijds zeventien.

OM verdenkt man van moord Baarns echtpaar

Het OM heeft laten weten dat de 59-jarige man uit Baarn die gisteren werd opgepakt, wordt verdacht van de moord op het vermiste echtpaar Müller uit Baarn. Het echtpaar werd al sinds 1999 vermist, maar de zaak ging pas een maand geleden spelen toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries de zaak aankaartte bij de politie in Utrecht. De 59-jarige verdachte wordt ook fraude met geld van het echtpaar ten laste gelegd.

Volgens omwonenden van kinderboerderij Canton in Baarn, is de verdachte de beheerder van die kinderboerderij. De politie heeft daar met een machine gezocht naar stoffelijke resten. Gisteren werden de eerste overblijfselen gevonden. Forensisch onderzoek moet nog uitwijzen of het gaat om menselijke resten en of het inderdaad gaat om het vermiste echtpaar.

De politie heeft de kinderboerderij gesloten voor publiek. Om de boerderij zijn hekken met zwart zeil gezet. Over de graafput is een witte tent geplaatst om te zorgen dat ook van bovenaf niets te zien is.

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries, is de man eerder betrokken geweest bij een andere vermissing. In het NOS Journaal zei De Vries dat de man verdachte is geweest in de zaak rond de verdwijning van Tina Akersloot uit Haarlem, ruim dertig jaar geleden. Volgens De Vries lijkt de zaak in Baarn erg veel op de zaak in Haarlem. De man zou in het huis van de vrouw hebben verbleven, net als hij bij het echtpaar in Baarn zou hebben gedaan. Het lichaam van Tina Akersloot werd nooit teruggevonden.

De man was volgens De Vries hoofdverdachte in die zaak, maar werd niet veroordeeld wegens het ontbreken van een lijk. Tina Akkersloot werd voor het laatst gezien toen ze bij de man in de auto stapte. In de wagen trof de politie later een nieuwe schop met zand aan en bloedsporen. Toendertijd kon echter nog niet worden afgeleid of het bloed van de vermiste vrouw afkomstig was. Omdat het lijk van de vrouw nooit werd gevonden, ging de man vrijuit.

De man zou na andere misdrijven wel tbs hebben gekregen.

Oma jaagt tasjesdief op de vlucht

De 84-jarige Maria Lamer uit Melk (Oostenrijk) mag dan een oude vrouw zijn, ze staat wel haar mannetje. Toen zij gisteren werd overvallen door een tasjesdief, gebruikte zij haar stok namelijk om hem te slaan. De overvaller schrok hier zo van, dat hij op de vlucht sloeg.

Toen Lamer uit de trein stapte, werd zij al door de man achtervolgd. Opeens stond hij recht voor haar en probeerde haar handtas uit haar handen te trekken. Het slachtoffer begon te gillen en sloeg de man met haar wandelstok. "Die kerel zette opeens grote ogen op, en weg was hij. Razendsnel", aldus Lamer. Hoewel de schrik nog goed in de leden zit, neemt de bejaarde vrouw het voorval rustig op.

Belgische Gezinsbond: "Verbod op billenkoek"

De Belgische Gezinsbond pleitte donderdag voor een strafrechterlijk verbod op billenkoek. Dit verbod zou het voor de politie makkelijker moeten kunnen maken om huiselijk geweld aan te pakken.

Mishandelingen en ander geweld zijn een groot probleem volgens de bond, die in Brussel en Vlaanderen 300.000 aangesloten gezinnen vertegenwoordigt. Papa's en mama's die hun ongehoorzame oogappel een tik op de billen willen geven, kunnen hiervoor dus in de cel belanden.

Zwitserse verpleger bekent 27 moorden

Een 35-jarige Zwitserse verpleger heeft bekend in totaal 27 bewoners van meerdere bejaardenhuizen in Zwitserland omgebracht te hebben. De man vermoordde zijn overwegend demente patiënten door hen met medicamenten te vergiftigen, of door ze te verstikken.

De slachtoffers, 23 vrouwen en vier mannen, werden tussen 1995 en 2001 van het leven beroofd. De verdachte zou dit uit medelijden hebben gedaan, maar ook omdat er van hem te veel geëist werd.

Scholier gewond door omgevallen schoolbord

In de Oostenrijkse stad Graz is een 13-jarige scholier gewond geraakt toen een schoolbord van de muur afviel. De jongen wist op tijd opzij te springen, maar doordat het bord omhoog stuiterde, raakte hij gewond aan zijn voet.

Het ongeval is opvallend omdat vorige maand een 8-jarige jongen zwaargewond raakte toen een schoolbord op hem terechtkwam. Na vijf dagen overleed het slachtoffertje aan zijn verwondingen. Als gevolg van dat ongeluk werden alle schoolborden in Oostenrijk gecontroleerd.

De oorzaak van het losraken van het minstens 200 kilo zware schoolbord was snel gevonden. Het bord was namelijk maar met drie schroeven vastgemaakt, die bovendien niet in de muur, maar in de pleisterlaag zaten.


Dit losgeraakte schoolbord zorgde er verleden maand voor dat een 8-jarige scholier zo zwaar gewond raakte, dat hij aan zijn verwondingen overleed. Bron: Kronen Zeitung.

Russische miljardair voorlopig niet vrij

Mikhail KhodorkovskyHet gerechtshof in Moskou heeft besloten om Ruslands rijkste man, Mikhail B. Khodorkovsky, voorlopig niet op borgtocht vrij te laten. Khodorkovsky, een grote oliemagnaat, werd op 25 oktober vorig jaar gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van economische delicten als fraude, verduistering van geld en belastingontduiking.

Vandaag mocht Khodorkovsky zich voor het eerst sinds zijn arrestatie verdedigen tegenover drie rechters. Hij probeerde de rechters te overtuigen dat hij niet zal vluchten wanneer hij op borgtocht vrij mocht komen. De miljardair vindt het niet eerlijk dat hij vastgehouden wordt in een gevangenis en daarom pleitte hij vandaag voor huisarrest.

Het vermogen van Khodorkovsky wordt geschat op acht miljard dollar. Hij verkreeg zijn vermogen door de export van olie naar het westen en het exploiteren van pijpleidingen. Zijn bedrijfsvoering was een doorn in het oog van president Poetin, omdat Khodorkovsky buiten de Russische regering om zaken deed.

Om het geheel erger te maken financierde de miljardair politieke partijen die tegen president Poetin waren. De gevangenname van Khodorkovsky wordt dan ook gezien als een straf van het Kremlin. Voorlopig komt Ruslands rijkste man nog niet vrij, de rechters achten zijn gezondheid ruim voldoende om in de gevangenis te verblijven. Het is nog steeds onbekend wanneer hij berecht zal worden.

Mexicaan verorbert hersenen van eigen vader

Een lugubere zaak in Mexico. Daar heeft volgens de Mexicaanse politie een 23-jarige inwoner van Indaparapeo (Michoacan) zijn 62-jarige vader vermoord en half opgegeten.

"De man dronk het bloed en at de hersenen van zijn vader op, nadat hij hem had omgebracht. De dodelijke steekpartij volgde na een discussie", aldus een woordvoerder van het Michoacanse parket, "de vader wilde de jongeman bedaren toen hij het hele huis kort en klein had geslagen". "Er wordt momenteel nagegaan of de jongen mentale problemen had, zoals de buren meldden," voegde de woordvoerder er nog aan toe.

Gaat Schumi langer door?

Michael Schumacher liet weten dat 2006 niet noodzakelijk zijn laatste seizoen hoeft te zijn.

Schumacher wil waarschijnlijk nog even doorgaan na 2006."Als ik nog steeds over dezelfde motivatie beschik, dan ga ik zeker door met racen. Toen ik tot 2006 bijtekende zei Luca (Montezemolo) me dat ik mag blijven zolang ik gemotiveerd en snel genoeg ben. De toekomst ligt dus nog open en als ik nog gemotiveerd ben dan wil ik nog wel even doorgaan", zei Michael Schumacher.

Michael Schumacher was ook zeer tevreden dat Ferrari het contract had verlengd met Rubens Barrichello.

"Eerlijk gezegd kan ik me geen betere teamgenoot dan Rubens inbeelden. Dit is een heel goede en logische beslissing van het team", aldus Schumacher.

Schumacher, Barrichello, technisch directeur Ross Brawn, teambaas Jean Todt en ontwerper Rory Byrne hebben nu allemaal een contract tot en met 2006.

De nieuwe neus van Ferrari

De nieuwe Ferrari wordt op 26 januari al gepresenteerd, maar er zijn al beelden uitgelekt van de nieuwe Ferrari neus.

Er zijn geen extreme veranderingen, maar ook Ferrari creëert een luchtstroom die beter onder de auto wordt geleid met de nieuwe neus. Hierdoor is er meer neerwaartse druk die nodig is om het verlies van de neerwaartse druk te compenseren als gevolg van de nieuwe regel dat een achtervleugel maar uit twee delen mag bestaan (was drie).

Ferrari kon niet achterblijven, want het concept van Williams leek goed te werken. Het zijn tests, maar Ferrari vond het niet leuk dat ze bij de eerste tests van 2004 al op meer dan twee seconden werden gereden. Ferrari zal daarom de F2004 ook eerder presenteren om dit gat met Williams proberen te dichten.

De nieuwe Ferrari neus is hier te bekijken:
http://bilder.bild.t-online.de/BTO/sport/aktuell/2004/01/14/schumi/schumi__kopfgrafik,property=Bild.jpg

update:
Het betrof geen foto, maar een schematische tekening van de nieuwe neus. Op basis van die tekening was een computeranimatie gemaakt. De link is aangepast naar de oorspronkelijke schematische tekening.

Tennis: Uitslag Verkerk-Philippoussis

Martin VerkerkMartin Verkerk heeft zich geplaatst voor de halve finale van het tennistoernooi van Sydney. Hij was in de kwartfinale te sterk voor de Australiër Mark Philippousis, in twee sets (6-4 / 7-6(4)).

Verkerk staat de ballen goed te raken in de voorbereiding naar het Grand Slam van de Australian Open. In de eerste ronde won hij van een andere Australiër Wayne Arthurs. Vervolgens wist hij op het hardcourt van Max Mirnyi te winnen. In de partij tegen Philippoussis was hij andermaal overtuigend.

In de halve finale speelt Verkerk tegen opnieuw een Australiër, ditmaal qua erelijst de beste, Lleyton Hewitt. Hewitt versloeg Arnaud Clement in drie sets. Verkerk zegt nog niet over een eindzege na te denken, hij heeft respect voor Hewitt, "Philippoussis was al lastig zat". Verkerk zette zijn onderlinge score tegen Philipoussis met zijn zege op 1-1, tegen Hewitt speelde hij nooit eerder.

De andere halve finale in Sydney gaat tussen Wayne Ferreira (ZAf) en Carlos Moya (Spa).

-
Een kort interview met Martin Verkerk over de partij.

Rubens laat van zich horen

Rubens Barrichello is normaal iemand die niet om zich heen praat, maar deze keer had hij toch wel iets aan te merken op niemand minder dan Jacques Villeneuve.

Volgens Rubens heeft Villeneuve het puur aan zichzelf te danken dat hij dit jaar niet in de Formule 1 rijdt. Volgens de Ferrari coureur wordt hij gestraft om zijn grote arrogantie.

"Hij betaalt nu de tol voor alle slechte dingen die hij de voorbije jaren heeft gezegd. Jacques had voor niks of niemand respect. Zeker niet voor Jenson Button en misschien betaalt hij nu dus de prijs voor die arrogantie", aldus Rubens Barrichello.

Rubens geeft wel toe dat Villeneuve een goeie coureur is en hoopt dat de Canadees ooit nog eens de weg naar de pitlane zal vinden.

DVD Review: L.O.T.R.: The Two Towers

MavRick schreef voor ons een review van de extended DVD edition van Lord Of The Rings: The Two Towers. Bedankt MavRick!

Bijna een jaar heb ik erop moeten wachten, maar eindelijk was het zover, de extended DVD edition van Lord of the Rings The Two Towers werd gereleased. Van het eerste deel van deze trilogie had ik de 2-disc editie al gekocht voordat ik erachter kwam dat er een extended versie op de markt kwam (dus die heb ik allebei op de plank staan). De extra scènes op deel één waren fantastisch, maar zou het tweede deel zijn voorganger kunnen overtreffen? Dat ga ik jullie nu vertellen...


Penders eerder terug naar Breda

Rob Penders (28) keert vervroegd terug van het trainingskamp dat NAC Breda in Turkije heeft belegd. De verdediger kampt met een knieblessure.

De blessure van Penders zal morgen in het ziekenhuis verder worden onderzocht. Gevreesd wordt dat hij er voor meerdere weken uit is.

Ploeggenoot Marcel Koning liep ook een knieblessure op, maar hij keert wel pas zaterdag terug, als de selectie de thuisreis aanvaard.

Grote test Bridgestone

De test op het circuit van Barcelona van onder meer Jordan blijkt een grote test te zijn van Bridgestone voor komend seizoen.

Bridgestone wil in de bandenconcurrentie met Michelin dit jaar een goede slag slaan. Vandaar dat ze volgende week gedurende een driedaagse test met Ferrari, Sauber en Jordan veel gegevens willen verzamelen. In totaal worden er 1800 banden naar het circuit verscheept. Daaronder banden zoals die vorig jaar werden gebruikt, maar ook totaal nieuwe concept-banden.

"Jordan, Ferrari en Sauber zullen allemaal testen in Barcelona, waardoor we een intensief testprogramma kunnen doorwerken. Deze drie teams rijden op het zelfde circuit, onder dezelfde omstandigheden. Zo kunnen we uiteraard de testresultaten van de verschillende bandentypes uitstekend met elkaar vergelijken." aldus Bridgestone persdame Rachel Ingham.

Michael wil Ralf niet in team

Michael Schumacher kreeg vandaag tijdens een persconferentie de vraag voorgelegd of hij met zijn broertje in één team zou willen rijden.

Michael antwoorde daar zeer resoluut nee op. "Het zou niet leuk zijn, en wel om de volgende reden, als ik en Ralf in hetzelfde team zouden rijden en eentje zou de winnaar zijn, zou de andere de verliezer moeten zijn. Het is iets wat Ralf mij niet wil aandoen en ik zou het Ralf niet willen aandoen." aldus Michael Schumacher.

"Als je in twee verschillende teams vecht mag je het winnen en verliezen noemen, maar dat is dan onder andere omstandigheden." was zijn redenering. Door met name de Duitse pers werd zo'n team in de toekomst wel verwacht, maar blijkbaar blijven de broertjes elkaar liever bij verschillende teams bestrijden.

Man doodt python met nagelschaar

Beetle herschreef en submitte het volgende bericht:

Een 24-jarige man uit Zambia heeft zichzelf van de dood gered, door een python te doden met een nagelschaar. De man, Morgan Mulenga uit Mkushi, had in diverse dorpen vis verkocht en was op weg naar huis. Tijdens een sanitaire stop in een bosje werd hij aangevallen door de slang.

De python rolde zich om zijn middel, maar de linkerarm van de man was nog vrij. De man slaagde erin om een nagelschaar uit zijn broekzak te halen. Hij stak de slang vervolgens net zolang tot die dood was en rende daarna naar het dichtstbijzijnde dorp voor hulp.

Mulenga werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij behandeld werd voor ernstig inwendig letsel.

Nieuwe grasmat voor PSV

PSV vervangt deze week de grasmat die in het Philips-stadion ligt.

Door de vele wedstrijden in december, waaronder een paar wedstrijden op een flink nat veld, was het veld snel achteruit gegaan. Voor deze omstandigheden heeft PSV een mat klaarliggen in Limburg. Deze week is het grondwerk gedaan en worden de graszoden uitgerold.

Bij de eerste thuiswedstrijd van PSV op 28 januari moet de mat er weer perfect bijliggen. Het is te hopen voor PSV dat het geen terugkerend fenomeen wordt, zoals het bij Ajax in de ArenA wel is geworden.

HvA haalt NieuwRechts-poster weg

De Hogeschool van Amsterdam heeft een poster die uitgegeven wordt door NieuwRechts verwijderd, omdat die racistisch zou zijn. Het gaat om een zogeheten 'Spreek Nederlands!-poster'. Op de poster staan onder meer negen situaties waarin stripfiguurtjes iemand in een andere taal aanspreken en waaruit blijkt dat deze er niets van begrijpt.

Volgens een schrijven in het weekblad van de Hogeschool staan er op de achterkant van de poster onder meer een denigrerende cartoon over Marokkanen en een tendentieus stuk over junks. Lindomar Minguel, vierdejaars Coop-Heao, haalde de posters van de muren. ''Ik was verbaasd dat hier op school politieke posters hingen. Het is slecht voor de sfeer binnen de school. Met deze poster kun je mensen enorm beledigen. Wat mij betreft heeft iedereen recht om op zijn of haar eigen manier te communiceren. Dit is te onzinnig voor woorden.''

De voorzitter van NieuwRechts, Michiel Smit, zegt in een reactie de poster niet racistisch te vinden. ''Wat is er nu racistisch aan Nederlands spreken op een hogeschool''. De leider van NieuwRechts geeft geen reactie op de beschuldiging van de denigrerende cartoon en het tendieuze stukje op de poster.

Opnieuw trein tussen Pakistan en India

India beschuldigde eind 2001 Pakistaanse moslimmilitanten van een aanslag op het Indiase parlement. Ondanks Pakistaanse ontkenning werden toch alle verkeersverbindingen verbroken. Beide landen, die inmiddels al een halve eeuw op gespannen voet leven, hebben al een paar pogingen achter de rug om de relaties te verbeteren.

Sinds vandaag is er weer verkeer tussen de buurlanden. Nadat onlangs al de luchtverbindingen waren hersteld, reed er voor het eerst in twee jaar weer een trein over de grens. De Samhjota Express (Samhjota = Begrip) reed van Lahore in Pakistan naar een Indiaas grensdorpje.

TreinPakistan1.jpg

TreinPakistan2.jpg

Lazrak denkt aan verlaten van de SP

LazrakHet ziet ernaar uit dat SP-Kamerlid Ali Lazrak de fractie van de SP gaat verlaten. Zelf acht hij de kans dat hij bij de SP blijft zeer klein. SP-senator Tiny Kox, die een bemiddelingspoging onderneemt met Lazrak, heeft nog wel enige hoop op een goede afloop. Maandag spreekt Lazrak opnieuw met Kox, maar hij verwacht daar weinig meer van.

Het conflict tussen Lazrak en de SP draait om twee zaken: omgangsvormen en geld. Het Kamerlid vindt dat Marijnissen hem schoffeert en kleineert. Ook weigert hij een groot deel van zijn salaris af te staan aan de SP-partijkas. Binnen de SP-top is men ook nog steeds zeer ontstemd over het besluit vorig jaar van Lazrak om uit de commissie-Blok te stappen. Die commissie, die de integratie onderzoekt, kwam er juist op aandringen van de SP.

Wanneer Lazrak uit de fractie vertrekt, stelt hij zijn zetel niet ter beschikking aan de SP. Hij gaat dan als éénmansfractie door in de Tweede Kamer. De SP valt in dat geval terug naar 8 zetels, en is dan evengroot als GroenLinks en de LPF.

-
In het programma 2Vandaag geeft Lazrak vanavond tekst en uitleg over de werkwijze van Jan Marijnissen. Nederland 2 17.58-19.25 uur (herhaling 00.10-00.50 uur). Lazrak zegt daarin al plannen te hebben voor een nieuwe partij.

Rusland wil in 2014 voet zetten op Mars

Rusland wil ook mensen op Mars laten landen. Dit kan binnen tien jaar voor ééntiende van de kosten die de VS geschat heeft voor zijn Marsmissie. Dat zegt een topman van de Russische ruimtevaartorganisatie Energia.

"Technisch gezien kunnen we de eerste bemande vlucht naar Mars in 2014 maken. Het gaat ongeveer 11 miljard euro kosten. Dat is veel minder dan de geschatte 110 miljard euro (150 miljard dollar) van het Amerikaanse project", zegt Leonid Gorshkov, hoofd ontwerpdeskundige van Energia, de Russische ruimtevaartonwikkelaars.

Het Russische ruimteschip zal qua design gelijksoortig zijn als de Russische Zvezda module die bij het International Space Station (ISS) hoort, aldus Gorshkov. Het plan is om het 70 ton wegende ruimteschip in de ruimte in elkaar te zetten. De componenten zullen door onbemande Proton schepen erheen gebracht worden.

Het assemblageteam kan aan boord van de ISS wonen in de tijd dat ze het Mars ruimteschip in elkaar zetten. De bemande missie naar Mars bevat een team van vier tot zes kosmonauten, en de totale duur van de missie, inclusief heen en terugreis, zal 18 tot 24 maanden duren. Volgens Russische experts zijn de concrete plannen in 2005 klaar.

Duitse economie in 2003 gekrompen

Volgens officiële statistieken is de economie van Duitsland het afgelopen jaar met 0,1 procent gekrompen. Hiermee is 2003 het slechtste jaar voor de Duitse economie sinds 1993. Toen kromp de economie als gevolg van een recessie met maar liefst 1,1 procent.

Vorige maand haalde de Duitse minister Eichel nog fel uit naar Nederland, omdat het de sfeer in de Europese Unie zou hebben vergiftigd door te veel te hameren op de Duitse begroting. Die Duitse begroting bleek, net als de begroting van Frankrijk, niet in orde te zijn. Duitsland en Frankrijk vielen vorig jaar eind november buiten de represailles van de Europese Unie ondanks hun begrotingstekort.

Afgelopen jaar hielden Duitse consumenten massaal hun hand op de knip, de export leek te stagneren en investeringen in de industrie vielen tegen. Economen geloven nu dat Duitsland over de grootste piek van de recessie heen is en verwachten in 2004 een economische groei van 1,5 procent. De Duitse regering besloot in het najaar van 2003 de belastingen te verlagen, om op die manier consumenten te prikkelen meer geld te spenderen.

Economen vrezen dat de hoge prijs van de euro ten op zichte van de dollar nog roet in het eten kan gooien voor de Duitse export in 2004. Verwacht wordt ook, dat de dollarkoers laag blijft vanwege een groot Amerikaans handelstekort. Een mogelijk gevolg hiervan is dat er minder geïnvesteerd zal worden in de Duitse industrie.

Eindbalans aardbeving Bam

Vrijdag 26 december werd het Iraanse Bam opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter. "Drie weken later staat het officiële dodental op 41.000," aldus vice-gouverneur van de provincie Kerman Mohammed Farshad, "en zijn er 20.000 gewonden."

Bam telde vóór de aardbeving 200.000 inwoners en is bijna volledig vernield, volgens Radio Teheran.


Een voorbeeld van de beroemde architectuur in Bam, voor de aardbeving

[update] Directeur bedrijf doodgestoken

Flying_Vee, HackWizzard en Blind_Guardian hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een schoonmaakbedrijf aan de Nijverheidsstraat in Delft is een 41-jarige man doodgestoken. Dat heeft een politiewoordvoerder zojuist gemeld. De politie kan nog niets zeggen over de toedracht tot de moord. De politie heeft nog geen mogelijke dader kunnen aanhouden.

Update 16.17
Begin deze middag zou de dader op het kantoor in een woordenwisseling zijn geraakt met de directeur, waarna hij de directeur met een mes neerstak. De directeur bezweek onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie heeft de dader vooralsnog niet opgepakt. Het is nog onduidelijk of de dader een werknemer van het bedrijf was.

'Wereld schiet tekort bij armoedebestrijding'

Uit een rapport van het onafhankelijke World Economic Forum (WEF), dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat regeringen in 2003 ernstig tekort zijn geschoten bij de armoedebestrijding in de wereld. Zo is er het vorige jaar slechts eenderde van het werk gedaan dat nodig is om in 2015 armoede, honger en ziekte tot het verleden te laten behoren zoals is afgesproken op een grote VN-bijeenkomst in 2000.

Aan het rapport hebben meer dan veertig deskundigen gewerkt. Het is de bedoeling om een jaarlijks rapport over dit onderwerp te publiceren, onder de naam Global Governance Initiative. Volgens Richard Samans van de WEF doet de internationale gemeenschap "gewoon niet genoeg haar best." De bedoeling van het rapport is een onafhankelijk licht te werpen "op het grote gat tussen onze aspiraties en onze acties."

Israël geeft omstreden muur andere naam

De omstreden muur, die Israël aan het bouwen is, krijgt een andere naam. Dat maakte de Israëlische krant Yediot Aharanot vandaag bekend. De officiële naam van de afscheiding zal voortaan niet meer met "veiligheidsscheidingshek" worden geasocieerd, maar met "terrorismevoorkomingshek."

De naamsverandering is op advies van Franse pr-adviseurs doorgevoerd. Volgende maand zal het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag aandacht aan de kwestie gaan besteden. Momenteel worden door middel van hoorzittingen voorbereidingen getroffen. Centraal zullen de juridische aspecten van de afscheiding staan. In een resolutie is de bouw van de muur al eerder door de Verenigde Naties veroordeeld.

De muur is zeer omstreden, omdat het niet de 'Groene Lijn' volgt, die Israël van de Westelijke Jordaanoever scheidt. Op sommige plaatsen is de muur diep in het Palestijnse grondgebied gebouwd, om zo de joodse nederzettingen te beschermen.

Israël geeft aan via deze weg dat de joodse nederzettingen in bezet gebied, die illegaal zijn volgens internationaal recht, aan de 'goede' kant van de muur staan. Palestijnen worden door de muur in hun bewegingsvrijheid beperkt en van cruciale voorzieningen afgesloten. Daarnaast belemmert volgens sommigen de muur de routekaart naar de vrede.

ADO contracteert Saavedra

ADO Den Haag heeft de Spaanse verdediger Alberto Saavedra per direct toegevoegd aan de selectie.

Eerder deze maand kwam de 22-jarige Spanjaard naar de club om getest te worden. De speler van Numancia maakte in de oefenwedstrijden tegen Glenclerbirligi en Werder Bremen een goede indruk, waarna ADO Den Haag besloot de verdediger voor de rest van het seizoen te huren en een optie op koop te nemen.

Om Saavedra al in de eerstvolgende competitiewedstrijd op 23 januari in te kunnen zetten moet de Spaanse voetbalbond nog wel officieel de verdediger vrijgeven.

Oudkerk openlijk berispt door Cohen

De Amsterdamse PvdA-wethouder van Sociale Zaken, Rob Oudkerk, heeft gisteren ten overstaan van de gemeenteraad een vermaning gekregen van burgemeester Job Cohen over diens gebruik van een gemeentecomputer voor het bekijken van pornosites, maar ook vanwege zijn uitlatingen over cokegebruik en hoerenbezoek, gedaan tegenover Parool-columniste Heleen van Royen. Verder werd Oudkerk tijdens de vergadering voor een groot deel het zwijgen opgelegd. Oudkerk was nog maar amper begonnen met het uitspreken van zijn verontschuldigingen voor privé-wangedrag of hij werd onderbroken door de dienstdoende voorzitter: ''Alleen de vraag beantwoorden''.

Uit de enkele zinnen die de wethouder nog kon afmaken, bleek dat hij spijt heeft van zijn ontboezemingen inzake pornosites, cocaïne en betaalde liefde. Eerder deze week ontkende Oudkerk overigens het cocaïnegebruik. De gemeenteraad overweegt geen verdere actie tegen de wethouder, omdat het privezaken betreft.

Oudkerks posititie binnen de PvdA wordt wel steeds wankeler zo lijkt het. Hem wordt een enorme en onbegrijpelijke stommiteit verweten. Enkele partijgenoten, zeiden anoniem tegen een journalist: ''Nog een akkefietje en het is afgelopen met onze roerganger. Daar hebben we de oppositie niet voor nodig''.

Het voormalig PvdA-Kamerlid is nu in zijn Amsterdamse periode drie keer in opspraak geraakt; Te weten met zijn opmerking over 'kut-Marokkanen', de ruzie met de politie na een boete wegens een haperend fietsachterlichtje en de column van Heleen van Royen.

Kut-Rob
De Amsterdamse VVD-wethouder Geert Dales, die gisteren voor het laatst aanwezig was - hij wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden - nam met de volgende woorden afscheid van Oudkerk: ''Je bent een kut-Rob, maar wel mijn kut-Rob'', daarmee Oudkerks Marokkanen-opmerking en een zin van Pim Fortuyn (het zijn rotjongens, maar wel onze rotjongens) combinerend.

Nederlanders kunnen president VS kiezen

Wiebe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In november gaan de Amerikanen weer naar de stembus om hun president te kiezen. Mensen met een andere nationaliteit kunnen nu ook hun stem uitbrengen, alleen dan niet op het stembureau maar via het internet.

Een aantal Nederlanders is namelijk op het idee gekomen om via de website www.theworldvotes.org een alternatieve Amerikaanse presidentsverkiezing te organiseren. De achterliggende gedachte is dat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen gevolgen heeft voor iedereen op de wereld en waarom zou iedereen er dan ook niet over mee mogen praten?

Op de website kan men zich aanmelden voor het digitaal stemmen. In november zal aan iedereen die zich heeft opgegeven een elektronisch stemformulier worden verstuurd waarmee ze hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete kandidaat.

"Het buitenlands beleid van die nieuwe president grijpt direct in op de levens van alle burgers over de hele wereld", meent één van de initiatiefnemers. "Diezelfde wereldburgers missen tot nu toe echter een spreekbuis die tegendruk kan bieden aan de grootste macht van dit moment."

Inmiddels hebben zich meer dan 1600 mensen aangemeld via de site. De organisatoren hopen op honderdduizenden, zo niet miljoenen inschrijvingen. "Tot nu toe zien we dat ongeveer één op de vier bezoekers van de site zich inschrijft."

Rommedahl verlaat trainingskamp

Dennis Rommedahl, de Deense aanvaller van PSV, heeft het trainingskamp in Turkije verlaten. Hij heeft een enkelblessure.

Rommedahl kwam amper meer aan trainen toe als gevolg van zijn blessure. Vandaar dat werd besloten om de terugreis te aanvaarden. In Eindhoven zal de enkel verder worden onderzocht.

Rommedahl liep de blessure al in november op tijdens de vriendschappelijke interland Engeland - Denemarken (2-3). De Engelse keeper David James raakte de spits daarin ietwat ongelukkig.

''Integratie-commissie is het oneens''

De speciaal door de Tweede Kamer ingestelde commissie die ruim een jaar lang het integratiebeleid in ons land heeft onderzocht, de commissie-Blok, lijkt komende maandag géén eenduidend advies aan de regering te geven. Dat melden bronnen rond de commissie, die wordt geleid door VVD-Kamerlid Stef Blok. Verdeeldheid bij een dergelijk zwaar onderzoek is hoogst ongebruikelijk. Het zal daarom uiterst onzeker worden in hoeverre de Kamer en het kabinet de aanbevelingen van de commissie zullen overnemen.

Varela (LPF)Dwarsligger in de commissie lijkt het LPF-Kamerlid João Varela te zijn. Varela zou de voorstellen van de commissie, voor met name huwelijksmigratie, veel te soft vinden. De LPF zou het vrijwel onmogelijk willen maken dat allochtonen huwelijkspartners uit hun land van herkomst naar Nederland kunnen halen. De overige commissieleden - inclusief de vertegenwoordigers van de coalitiepartners CDA en VVD - vinden dat te ver gaan. Volgens Varela is gezinsvorming echter de voornaamste reden van het grotendeels mislukken van de integratie.

Opmerkelijk is overigens dat CDA-fractieleider Maxime Verhagen deze week met vergaande voorstellen kwam om huwelijksmigratie aan banden te leggen. Hij stelde onder meer een minimumleeftijd van 24 jaar voor.

Pornofilm om studiekosten te kunnen betalen

Heijntje vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In de Duitse stad Leipzig hebben de 22-jarige studente Mara Schneider en haar 27-jarige vriend Rene een pornofilm gemaakt. De inkomsten die voortkomen uit de film worden gebruikt om studenten die de hoge studiekosten niet meer kunnen betalen te helpen.

De studenten doen dit naar aanleiding van de vele hervormingen die de Duitse Bondskanselier Gerhard Schröder wil invoeren. Er wordt hier al maanden tegen geprotesteerd, waarbij zelfs naakt werd gedemonstreerd.

De video van de twee is vanaf volgende week te koop.

Bepaal jij binnenkort je eigen droom?

Een Japans bedrijf zegt een machine te hebben uitgevonden waarmee de mens zijn eigen dromen kan produceren. Het product Yumemi Kobo zou mensen met stress een mooie vakantie of de ideale partner kunnen geven. Althans, in hun dromen dan.

Voor het slapen gaan moet de gebruiker eerst naar een foto kijken van waarover hij of zij wil dromen. Daarna moet de dromer het verhaal van de gewenste droom op het apparaat, dat zo'n 140 dollar gaat kosten, inspreken.

Door middel van de stem, lichten, muziek en geuren stimuleert de machine de slapers tijdens de perioden van snelle oogbewegingen (REM-slaap) en kan de slaper zijn eigen dromen bepalen. Na acht uur wordt men in fases gewekt met muziek en een licht dat het zonlicht nabootst, om een schok door de werkelijkheid te voorkomen.

De fabrikant waarschuwt er overigens voor dat niet alle gebruikers precies dromen wat ze willen. "We zijn nog steeds aan het experimenteren, voornamelijk met medewerkers van het bedrijf," aldus een medewerker. "Volgens sommigen was het thema goed maar de verhaallijn niet, anderen werden weer door het geluid gewekt. Maar voor een groot aantal mensen heeft het wel degelijk gewerkt."

Het bedrijf kwam eerder al met een apparaat om het blaffen van honden in mensentaal te vertalen.

Met dank aan Heijntje en -VivA lA vAAi- voor de tip!

Deense politie bestormt verkeerde huis

De Deense politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag per ongeluk de verkeerde woning bestormd. De fout is te wijten aan de politiehond.

De agenten waren in Kopenhagen op zoek naar twee gevluchte inbrekers. De speurhonden brachten hen tot aan deur van een woning. De agenten dachten dan ook dat de inbrekers daarin zouden zitten. In werkelijkheid waren ze gewoon aan de deur voorbij gelopen.

De politie spoot traangas door de brievenbus naar binnen en viel vervolgens de woning binnen. Daar pakten ze een compleet verrast echtpaar op. Pas na vijf uur werd het duidelijk dat het om een vergissing ging. De politie noemde het gebeurde "een betreurenswaardige samenloop van ongelukkige omstandigheden".

Vrouw baart vierling na verkrachting

CarDen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 34-jarige Nicaraguaanse vrouw heeft gisteren een vierling gekregen nadat ze was verkracht. Dit meldde het ziekenhuis in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua, waar de kinderen ter wereld kwamen. Ze baarde drie meisjes en een jongen. De kinderen zijn met een keizersnede ter wereld gebracht en maken het goed. De vrouw heeft nu in totaal acht kinderen.

Man na 40 jaar weggestuurd van golfbaan

Een man in het zuidwesten van Miami moet na veertig jaar op een golfbaan te hebben gewerkt en gewoond vertrekken. De gebruikers van de golfbaan vinden dat de man in de wegloopt bij het golfen en dat het tegen de wet is wat hij daar doet. "Wat heb ik gedaan dat ik dit verdien?", vraagt de man zich wanhopig af.

Het is 40 jaar geleden dat Kenny Bethel wegrende van huis, omdat er op kerstdag geen cadeaus voor hem onder de kerstboom lagen. Hij kwam terecht bij de Palmetto Golf Course, een net aangelegde golfbaan in het zuidwesten van Miami. Veertig jaar verzamelde hij balletjes die van de green werden afgeslagen en verkocht deze weer terug aan golfers. "Ik voelde me altijd erg thuis op de baan en elke dag dat ik er leefde voelde ik me steeds beter", zo zegt Kenny.

Het begon allemaal een paar weken geleden, toen Kenny en zijn vrouw opeens geen gebruik meer mochten maken van de toiletten en de douches van de club. Ook moesten zij gaan slapen onder een brug buiten de golfbaan. Een manager van de golfbaan zegt dat Bethel de problemen over zich zelf heeft afgeroepen. "De leden van de club begonnen te klagen dat Kenny in de wegliep wanneer zij probeerden te slaan, ook praatte hij te hard op de baan en stal hij balletjes die nog op de green lagen."

Als Kenny nu probeert de golfbaan op te komen, wordt hij weggejaagd door het personeel. De club zegt echter dat de man het vooral zichzelf moeilijk maakt, omdat hij vier jaar geleden een baan weigerde bij de club. Bovendien woont zijn familie slechts een aantal straten van de golfbaan af, maar hij weigert bij hen in te trekken.

[update] Vrienden van Murat boos op berichtgeving

PunkAssFudgePacker, Rocco-Trik en Snake_2003 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep vrienden van de 17-jarige Murat D., die vastzit voor de moord op docent Hans van Wieren, gaat het opnemen voor de dader. Volgens hen was Murat een goede jongen die gekwetst is door de docent. Een cameraploeg die bij het Terra College in Den Haag aan het filmen was, werd door hen uitgescholden. De berichtgeving in de media zou niet kloppen.

Tegen verslaggevers zeiden de leerlingen dat Van Wieren een opmerking had gemaakt over Murats vader, die in de cel zat. Daarover zou Murat boos zijn geworden. Ze zijn van plan om morgen naar de herdenking die op de school zal plaatsvinden, foto's van Murat mee te nemen.

Stoned

Twee scholieren van het Terra College, Hatice (15) en Cagla (14) (die niet bij bovengenoemde groep behoren) vertelden tegen een ANP-verslaggever Murat goed te kennen. ''Ik ken hem al zeven jaar. Het was een heel goede jongen die goede cijfers haalde op school. Hij ging alleen met de verkeerde vrienden om. Meestal was het een heel rustige jongen, maar soms was hij wel agressief'', aldus Hatize.

De vriendinnen zeggen geen idee te hebben waarom Murat ruzie had met Van Wieren en waarom hij hem heeft neergeschoten. Ze denken wel dat hij stoned was op het moment dat hij de leraar neerschoot. Ook zeggen ze dat hij wel eens harddrugs zoals XTC gebruikte.

Update 11:35
De politie in Den Haag heeft vanochtend een demonstratie voor Murat uitelkaar gedreven. Voor het Terracollege betuigde een tiental jongeren hun steun voor Murat.

Ze hadden op een autoraam een groot papier geplakt waarop stond geschreven 'Murat we love you'. Ook riepen ze: 'Wij willen Murat' en 'We love you Murat'. Om hun leuzen bij te staan, sloegen ze op auto's.

Volgens de politie is er ingegrepen omdat er voor de demonstratie geen vergunning was aangevraagd.

"Orgasme met een druk op de knop"

kegelaar en frim hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een orgasme door een simpele druk op de knop. Het klinkt onmogelijk, maar toch is er een Brits bedrijf dat zegt een apparaatje te hebben gemaakt die het mogelijk maakt. Het product veroorzaakt langere, betere en intensievere orgasmen bij vrouwen zonder contact met de geslachtsdelen, aldus de fabrikant.

Voordat het apparaatje gebruikt kan worden moet eerst een elektrolytisch sportdrankje gedronken worden. Daarna worden twee contacten aan beide enkels bevestigd en kan het product aan worden gezet om de spanning te verhogen. Het systeem prikkelt het zenuwstelsel met stroom.

Onafhankelijke tests zijn er nog niet gedaan, maar de fabrikant zelf heeft het drie jaar lang uitgeprobeerd. "Ik ben er dol op", verklaarde de directrice van het bedrijf tegen de Britse omroep BBC.

Het apparaatje heet 'Slightest Touch' en moet ongeveer 200 euro gaan kosten.

Aerts mee naar Willem II?

Willem II onderhandelt met doelman Maikel Aerts van RBC Roosendaal om hem vanaf volgend seizoen in Tilburg te laten spelen.

In oktober van dit jaar informeerde Willem II al bij de zaakwaarnemer van de doelman, John Linse. Na het aantrekken van Maaskant als trainer werden de contacten intensiever. Eerder was al bekend dat NAC Breda interesse had in de doelman, wiens contract bij RBC Roosendaal afloopt. Dat is echter op niets uitgelopen.

Aerts heeft van RBC Roosendaal een goede contractverlenging aangeboden grkregen en nog meer clubs tonen interesse. "Maar het is niet zo dat het nu of Willem II of RBC wordt. Elke club in Nederland die op zoek is naar een keeper heeft zich voor Aerts gemeld. Er komt ook steeds meer belangstelling uit het buitenland. Er is dus geen haast om zaken te doen." aldus zaakwaarnemer Linse.

Ook Willem II heeft niet veel haast, omdat ze nog in onderhandeling zijn met de huidige doelman De Vlieger. Die heeft een vijfjarig contract aangeboden gekregen, maar vooral een aantal fiscale zaken weerhouden hem er voorlopig van dat te tekenen. Daarnaast staat De Vlieger in de belangstelling van het Belgische club Club Brugge.

Mobiele telefoons en C2000 niet schadelijk

Mobiele telefoons zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Dat zegt de Gezondheidsraad na recent onderzoek. Ook het communicatiesysteem voor de hulpdiensten, C2000, is niet slecht voor de gezondheid.

Onderzoeken waaruit wel zou blijken dat de GSM schadelijk is, zijn volgens de raad niet deugdelijk uitgevoerd. Een Zweeds onderzoek zegt bijvoorbeeld dat het veelvuldig gebruik van mobieltjes door kinderen al jong tot Alzheimerachtige verschijnselen kan leiden. Volgens de raad is dit onderzoek onder de maat. Hetzelfde geldt voor onder meer Engels onderzoek naar gezondheidsschade door C2000.

Afsluitdijk dicht na ongeval

De Afsluitdijk richting Leeuwarden is sinds half acht vanochtend volledig afgesloten voor het verkeer. Op de A7 kwam een vrachtauto geladen met kunstmest door nog onbekende reden tegen de vangrail terecht. De wagen reed daarbij een groot aantal graskeien uit de berm die vervolgens op beide weghelften belandden. Zeker dertig personenauto's reden hierdoor een lekke band. Dit had weer tot gevolg dat er olie op de weg kwam. Niemand raakte gewond.

Op dit moment zijn de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden nog bezig, maar deze kunnen elk moment klaar zijn. De beschadigde personenauto's zijn inmiddels weggesleept. Een tweede tankauto is terplekke om de lading kunstmest over te laden.

Uitslag Huelva - Ajax

Ajax heeft in de tweede oefenwedstrijd in Portugal weer niet weten te scoren. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Voor Koeman was het een tegenvaller dat hij weer verschillende spelers wegens blessures aan de kant moest houden. De mogelijkheid om een oefenwedstrijd te spelen met zijn ideale elftal zat er niet in. Positief was dat John O'Brien een hele wedstrijd speelde na zijn lange blessure.

Een tegenvaller was ook dat jongeling Vermaelen, die in het centrum van de verdediging speelde, al na 17 minuten uitviel nadat hij een vinger in zijn oog had gehad. Koeman had door de blessures maar een vijftal wisselspelers op de bank zitten. Soetaers en Sikora kregen deze wedstrijd de kans, als respectievelijk links- en rechtsbuiten, te bewijzen beter te zijn dan jongelingen Mitea, De Mul en De Ridder.

Ajax kreeg tijdens de wedstrijd verschillende kansen. Het enige doelpunt dat viel, een rebound van Vermaelen, werd door de scheidsrechter afgekeurd. Grote kansen voor Sonck en een bal op de paal van Soetaers zorgend voor opwinding, maar niet voor doelpunten.

Koeman was na afloop wel tevreden: "We hadden moeten winnen, net als gisteren. In de eerste helft hadden we drie keer moeten scoren. Maar het voetbal was goed. We hebben alleen teveel kansen laten liggen. En net als gisteren was de eerste helft beter dan de tweede." Hij baalt van de blessures die Ajax teisteren: "Dit jaar hebben we veel blessures in vergelijking met de twee voorgaande trainingskampen. Het lijkt niet over te gaan. En als je dan ziet hoe die blessures ontstaan, het zit gewoon tegen."

Vanaf zondag kan Ajax zich in Amsterdam weer gewoon voorbereiden op de wedstrijd tegen Roda JC van komende woensdag.

Turkse ondernemer wanhoop nabij

De Turkse eigenaar van de schoenenwinkel aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam-Zuid, die afgelopen week werd overvallen is de wanhoop nabij. De 45-jarige ondernemer, Selami Erdogan, had zijn zaak net weer opengedaan nadat in oktober vorig jaar zijn 19-jarige zoon Mohammed bij een overval was doodgestoken. ''Ik heb er gewoon geen woorden voor. Ons gezin heeft altijd zo hard gewerkt en nooit de hand opgehouden. Maar een beetje geluk is ons niet gegund. Het is onvoorstelbaar wat er momenteel in dit land gebeurt'', zo zegt Selami vandaag in de Telegraaf.

Voor de familie Erdogan is het leven tegenwoordig een hel. Vader Erdogan herinnert zich hoe hij ooit vol goede moed zijn eerste schoenenzaak begon. ''Ik ben afkomstig uit de Turkse stad Yozgat en ben in 1972 met mijn ouders naar Nederland gekomen. Jarenlang werkte ik als elektromonteur. Na een reorganisatie kwam ik zonder werk te zitten. Maar ik wilde absoluut geen uitkering en begon een winkel. Zonder hulp van mijn vrouw en kinderen was ik nooit zover gekomen.'' Na de moord op zijn zoon, die werd neergestoken toen hij een Antillaanse rover probeerde te overmeesteren, is Selami's vrouw erg ziek geworden en moet binnenkort worden geopereerd. Zijn drie overgebleven kinderen zijn de zware slag nog lang niet te boven. ''Zelf werk ik, maar functioneren doe ik eigenlijk niet. Niets is meer hetzelfde. We zijn geestelijk en financieel kapotgemaakt.''

De moordenaar van Mohammed loopt nog altijd vrij rond. Door alle gebeurtenissen is vader Erdogan het vertrouwen in de Nederlandse maatschappij volkomen kwijtgeraakt. ''Ik wil hier niet weg, want ik voel me Nederlander. Maar er dient snel iets te veranderen. Wie beschermt ons, de burgers van dit land?''


De vorig jaar vermoorde Hbo-student Mohammed Erdogan

Cel na aanhouden dief met traangas

In Emmeloord is de 21-jarige zoon van C-1000 supermarkteigenaar Greidanus in de cel gezet wegens gebruik én bezit van verboden wapens, nadat hij een agressieve winkeldief met traangas had overmeesterd. De 48-jarige winkeldief, met een ellenlang strafblad, bedreigde de vader en broer van Simeon Greidanus met een 30 centimeter lang mes.

Simeon werd zeven uur vastgehouden in een politiecel, pal naast de agressieve veelpleger. ''Een junk, die al ruim tien jaar winkels besteelt. Onvoorstelbaar!,'' zo zegt de getergde Simeon, na zijn vrijlating. ''Op het bureau werd ik gefouilleerd en moest al mijn spullen afgeven, zoals ringen, geld, maar ook mijn schoenen. Plotseling was ik de crimineel. Ik werd nota bene gefouilleerd in bijzijn van de verdachte, die mij met de dood bleef bedreigen. Hij zou mijn hele familie iets aandoen, bleef hij maar roepen vanuit zijn cel''.

Hoofdcommissaris Eringain zegt in een reactie het toe te juichen als burgers dieven aanhouden ''Maar we trekken de grens als burgers zélf ook strafbare feiten plegen.''

Mogelijk censuur op Frans internet

klez en Modwire hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen vrijdag is in Frankrijk een wet door de 'Assemblée Nationale' goedgekeurd, welke inhoudt dat niet langer alleen de eigenaar van een site verantwoordelijk is voor de inhoud, maar ook de provider die de site host. Hierdoor zijn de providers gedwongen de inhoud van de bij hun gehoste sites te controleren.

Verder is de wet op het verzenden van electronische berichten aangepast; In de nieuwe wet zijn emails niet langer privé. Ook zal het internationale internet-verkeer aan de Franse grens worden gefilterd en gecensureerd. Deze wetten zijn het gevolg van een lobby van de film- en platenindustrie.

De Franse Senaat moet de wet nog goedkeuren. Ondertussen hebben tegenstanders ook niet stilgezeten, en zijn er al zo'n 120.000 electronische handtekeningen verzameld, en opgestuurd naar de senaat. Ook is opgeroepen tot een boycot van de film- en platenindustrie.

Ecclestone ondersteunt Bahrein

Ecclestone heeft in de pers gezegd dat de Grand Prix van Bahrein niet onder druk staat en hij de intentie heeft daar de komende jaren een Grand Prix te laten rijden.

In de pers verschenen de laatste tijd negatieve verhalen over de Grand Prix van Bahrein. Er zou een grote terroristische dreiging zijn en het circuit zou bij de race op 4 april nog niet volledig af zijn.

Ecclestone weet van de terroristische dreiging af, maar wil zich niet laten afschrikken: "We hebben een contract voor meerdere jaren om in Bahrein een Grand Prix te organiseren en we willen echt een toekomst opbouwen in het Midden-Oosten. Niemand is immuun voor terroristische dreiging en ik weet hoe ernstig de regeringen in deze regio die opnemen. In elk geval hebben wij of het circuit nog geen dreigementen ontvangen."

De bouw van het circuit ligt volgens de organisatoren voor op schema en zal ruim op tijd af zijn. Van het circuit zou nu 89 procent af zijn. De race van 4 april zal zeker door kunnen gaan.

Ecclestone heeft echter wel zijn rechterhand Philippe Gurdjian in Bahrein gestationeerd. Hij moet de lokale organisatoren helpen een goede organisatie rond de Grand Prix neer te zetten. Gurdjain heeft ruime ervaring in het organiseren van een Grand Prix. Dertien jaar was hij verantwoordelijk voor de Grand Prix van Frankrijk en daarnaast organiseerde hij 3 keer de Grand Prix van Maleisië en van Spanje.

SOS-SMS na ongeluk met auto

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is nergens een goede plek om een auto-ongeluk te krijgen, maar sommige plaatsen zijn erger dan anderen. Neem bijvoorbeeld eens een land waar je de lokale taal niet spreekt, maar wel via de telefoon moet proberen uit te leggen dat je een ongeluk hebt gehad. Dat is erg lastig en dat kan de hulpverlening behoorlijk vertragen, met mogelijk fatale gevolgen. Daarbij is er ook nog eens de mogelijkheid dat je niet kunt bellen omdat je door de crash bewusteloos bent geraakt.

Deze problemen zijn mogelijk in de toekomst verleden tijd. Onderzoekers starten in januari met het testen van E-merge, een systeem dat automatisch voelt dat een auto een ongeluk heeft gehad en in de lokale taal een textbericht stuurt naar de hulpdiensten. Het systeem is ontwikkeld door ERTICO, een onderzoeksorganisatie op het gebied van transport, dat gevestigd is in Brussel.

Het systeem wordt in de onderkant van het dashboard in een auto verwerkt en wordt geactiveerd door dezelfde sensor die de airbags activeert. De vinding bevat een telefoon, een GPS-systeem om via een satelliet de plaats van het ongeval te vinden, een microfoon en een luidspreker.

E-merge kijkt eerst naar de sterkte van de crash door de data van de sensor van de airbags te lezen. Vervolgens kijkt het door middel van GPS-informatie in welk land de auto zich bevindt en bepaalt het automatisch de taal waarin een bericht verstuurd moet worden. Dan maakt het apparaat automatisch een verbinding met de plaatselijke hulpdienst.

Als de inzittenden van de verongelukte auto bij bewustzijn zijn kunnen ze vervolgens spreken met de hulpdiensten. Het systeem geeft verder het merk van de auto, het model, de kleur, het kenteken en de richting waarin het voertuig reed door. Met dat laatste kan men bijvoorbeeld bepalen aan welke kant van een snelweg de auto zich bevindt.

Volgens ERTICO kan E-merge in 2008 operationeel zijn, mits de landen in Europa aan de noodzakelijke infrastructuur willen bijdragen. Volgens een studie door autofabrikant Renault kan het systeem per jaar 6000 levens en een gelijk aantal zware verwondingen besparen.

Apen overvallen Indiase ambassade in Nepal

bordewolf en Mosselmaster hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indiase ambassade in Nepal heeft het woensdag zwaar te verduren gehad. Geen bomaanslag, geen andere terroristische acties, nee, een groep van meer dan dertig apen zette het gebouw behoorlijk op stelten. De dieren vielen medewerkers aan en vernielden apparatuur, om in de tussentijd ook behoorlijk wat darminhoud op de vloeren te lozen.

De ambassade heeft de hulp ingeroepen van deskundigen van een dierentuin en de dienst voor nationale parken om de dieren het pand uit te krijgen.

Verdachte granaten Irak blijken onschadelijk

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De mortiergranaten die vorige week door Deense militairen in Zuid-Irak zijn gevonden bevatten geen chemische lading. Dat is uit onderzoek gebleken, zo maakte het Deense leger woensdag bekend.

De 36 granaten, vermoedelijk uit de tijd van de oorlog tussen Irak en Iran (1980 - 1988), werden gevonden in een dorp nabij Basra. Toen de militairen ze inspecteerden kwam er een vloeistof uit, waarna men vermoedde dat het om een chemische lading ging. Eerste tests wezen inderdaad op een giftig gas, maar uit de voorlopige uitkomsten van het vervolgonderzoek blijkt dat dat niet het geval is.

Tot nu toe zijn er in Irak nog geen massavernietigingswapens gevonden. Het vermoedelijke bezit van dergelijke wapens door Irak was voor de Verenigde Staten en zijn coalitiegenoten aanleiding om een oorlog tegen het land te beginnen.

Bush: in 2020 Amerikanen op de maan

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag een ambitieus plan onthuld om voor 2020 weer Amerikanen op de maan te krijgen. Die missie moet een opstap zijn voor toekomstige bemande vluchten naar Mars. De president wil de samenwerking met het internationale ruimtestation opzeggen en daarbij moeten de huidige spaceshuttles vervangen worden door een nieuw soort ruimtevaartuig.

"De mensheid voelt zich aangetrokken tot de hemel om dezelfde redenen dat we ons ooit aangetrokken voelden tot onbekende landen en tot de grote zeeën. We kiezen voor het verkennen van de ruimte omdat dat ons leven verbetert en onze nationale trots vergroot," aldus Bush in zijn toespraak op het hoofdkwartier van de NASA.

De president stelde voor de komende vijf jaren twaalf miljard dollar te investeren in het project. Het budget van de NASA zou daartoe met één miljard dollar moeten worden verhoogd, de overige elf miljard moet vrijkomen door met zaken binnen het huidige budget van de organisatie te schuiven. Critici denken echter dat dit bedrag nooit genoeg is om de gestelde doelen te bereiken en dat het bedrag beter aan binnenlandse zaken kan worden besteed.

Het idee achter de terugkeer op de maan, na een afwezigheid van vijftig jaar, is de ontwikkeling van een plaats waarvandaan missies naar verdere delen in de ruimte zouden kunnen vertrekken. Ook kan het energiebronnen opleveren die voor de missies gebruikt kunnen worden.

Het kost nu nog veel energie om uit de zwaartekracht van de aarde te komen. De zwaartekracht op de maan is echter veel kleiner, waardoor een vertrek daarvandaan minder energie en dus veel minder geld kost. Bush zei verder dat de bodem van de maan bepaalde materialen bevat die mogelijk in brandstof kunnen worden omgezet.

Bush beloofde dat, in tegenstelling tot de race om de eerste man op de maan, ditmaal wel internationale hulp in het project wordt geaccepteerd. Hij stelde dat het in zijn ideeën om een reis naar de ruimte zou gaan, niet om een race. Wel zal de VS zijn medewerking aan het ruimtestation ISS per 2010 opzeggen.

Landelijke oproep tot minuut stilte

lievelientje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagochtend om 11:00 uur moet het op alle onderwijsinstellingen in Nederland een minuut stil zijn. Dat stellen alle werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs voor. Ze willen graag de doodgeschoten leraar Hans van Wieren herdenken.

Dinsdagmiddag werd de conrector van het Terra College in Den Haag om het leven gebracht door een 17-jarige scholier. De organisaties willen ook dat er tussen 11:00 en 12:00 uur op onderwijsinstellingen wordt gepraat over zinloos geweld en gevoelens van onveiligheid.

Executie met zeer veel weerstand in de VS

George1985 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een executie in de Amerikaanse staat Ohio heeft woensdag diepe indruk gemaakt op het personeel van de gevangenis. Terdoodveroordeelde Lewis Williams ging schreeuwend en worstelend de dood in. Voor het personeel een verschrikkelijk gezicht.

"Ik ben niet schuldig, ik ben niet schuldig. God, alstublieft, help mij," smeekte de 45-jarige Lewis toen hij door vier bewakers naar de executiekamer werd gebracht. Op de executietafel moest hij door maar liefst negen mensen in bedwang worden gehouden, zodat hij kon worden klaargemaakt voor de dodelijke injecties.

"God, alstublieft, help mij. God, luister alstublieft naar me." zei Lewis in zijn laatste verklaring. Zelfs toen hij de injecties kreeg, bleef hij schreeuwen, tot hij opeens stil was en stierf. Het geschrokken gevangenispersoneel was volledig verrast door het verzet van de gedetineerde, die in de ochtend nog vrij rustig leek.

Williams was veroordeeld voor de moord op de 79-jarige Leoma Chmielewski in 1983. Hij hield vol onschuldig te zijn, maar kruitsporen op zijn jas en een voetafdruk op de nachtjapon van de vrouw spraken dit tegen.

Een executiekamer waar dodelijke injecties worden toegediend

Resten Baarns echtpaar vermoedelijk opgegraven

lievelientje, HielkeJ, djoudman, NoXxa, Roger12345 en Kenner hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een kinderboerderij in Baarn zijn mogelijk de stoffelijke overschotten gevonden van een echtpaar dat al meer dan vier jaar niet meer is gezien. Dat heeft de politie Utrecht vanavond bekendgemaakt. De resten werden onder het geitenhok op de boerderij aangetroffen. Of het gaat om de overblijfselen van één of twee mensen is nog onduidelijk.

De politie begon maandag met een grootscheeps sporenonderzoek, nadat Peter R. de Vries in november 2003 de zaak bij hen had neergelegd. Buurtbewoners hadden de misdaadverslaggever van de vermissing op de hoogte gesteld en zijn hulp gevraagd. Op drie locaties in Baarn, het huis van de verdachte, het huis van het echtpaar en de kinderboerderij, werd onderzoek gedaan. Mede door getuigenissen zijn de stoffelijke resten gevonden.

De beheerder van de boederij is aangehouden. De 59-jarige man paste vier jaar lang op het huis en onderhield de tuin van de 69-jarige Christiaan Johannes Müller en de 63-jarige Ria Müller - Van der Velde. Zij zouden sinds eind 1999 ergens in een klooster in België zitten, maar daarvoor zijn nooit aanwijzingen gevonden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.