Balkenende hekelt pro-Murat uitingen

Minister-president Balkenende heeft vandaag de pro-Murat uitlatingen, die een groep jongeren gedaan heeft na de moord op docent Hans van Wieren, als volkomen ongepast betiteld. "Het is onbestaanbaar dat ze sympathiseren. Dat kan echt niet. Hoe komen ze er toe? Dit zal niet worden begrepen. Het is absurd. Ze zien kennelijk niet in dat een onaanvaardbare daad is gepleegd'', aldus de premier na afloop van de ministerraad

Balkenende zei dat Van Wieren "een gezicht gaf aan het onderwijs. Duizenden doen dat elke dag. Ze verrichten mooi werk, maar staan voor een moeilijke taak. Leerkrachten verdienen steun".

Geen incident
De premier ziet de moord op het Terra College niet als een incident. Hij noemde het een maatschappelijk probleem. ''Er zijn groepjes jongeren die geen begrip hebben voor waarden als respect en afzien van geweld. De samenleving mag daar niet voor buigen." Volgens hem is er echter gťťn link tussen de Turkse afkomst van Murat D. en de moord. "Geweld komt voor bij allochtonen en autochtonen."

Ook minister Van der Hoeven van Onderwijs ziet de moord niet als een incident. Volgens haar maken te veel scholen niet genoeg werk van het aanpakken van geweld op school. Op een te groot aantal scholen wordt geweld door de directie verbloemd, in de doofpot gestopt, zo vindt de minister. "Er zal meer moeten worden ingegrepen. Als de schoolleiding dit niet serieus neemt, kunnen er onveilige situaties ontstaan'', aldus Van der Hoeven.

Namens het kabinet zal minister Maria Van der Hoeven maandag samen met vice-premier Thom De Graaf aanwezig zijn bij de crematie van Van Wieren.