"VS dwarsboomt strijd tegen zwaarlijvigheid"

hamburgerConsumentengroepen claimen dat ze door Amerika worden gedwarsboomd in hun strijd tegen junkfood en frisdrank. De World Health Organization zal aanstaande dinsdag een vergadering organiseren waarin een plan wordt besproken dat door de Verenigde Naties is opgesteld.

Het plan is gebaseerd op gesprekken met en adviezen van lidstaten van de Verenigde Naties, voedingsdeskundigen en voedselproducenten. Het doel van het plan is om landen te ontmoedigen reclame toe te staan waarin voedselproducenten aanspraak maken op kinderen. Bovendien zal getracht worden overheden aan te sporen belastingen en subsidies te wijzigen, om op die manier gezondere eetpatronen aan te moedigen.

Activistengroepen claimen nu echter dat de Verenigde Staten onder druk van de voedselproducenten proberen de plannen te dwarsbomen. Zo zal getracht worden de plannen bij te sturen of af te zwakken. Amerika zet zo zijn twijfels bij de onderzoeken van de voedseldeskundigen.

De Verenigde Staten opperen dat er niet is bewezen dat energierijk fastfoodvoedsel direct tot zwaarlijvigheid zou leiden. Ook zouden de onderzoeken, uitgevoerd door VN Food and Agricultural Organization, niet aan de gewenste wetenschappelijke eisen van de Verenigde Staten voldoen. Ten slotte zou het onjuist zijn dat reclame voor voedsel kinderen dik zou maken.