AVRO moet van Netwerk naar Twee Vandaag

Ondanks protesten moet de AVRO vanaf september toch van Netwerk naar Twee Vandaag verhuizen. De EO maakt de omgekeerde stap. De raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft dit de omroepen opgelegd.

Op dit moment wordt Netwerk (Nederland 1) gemaakt door de omroepen AVRO, KRO en NCRV en Twee Vandaag (Nederland 2) door de TROS en de EO. Doordat de AVRO sinds kort primair op Nederland 2 uitzendt en de EO meestal uitzendt via Nederland 1, vond de leiding van de Publieke Omroep dat de AVRO en de EO moesten wisselen.

Veel AVRO-, KRO- en NCRV-medewerkers zijn tegen de ruil, omdat die nadelig kan werken voor de twee goedlopende nieuwsrubrieken. Alle Netwerk-medewerkers zullen vandaag bijeen komen om te praten over protestacties. Zij zijn woest over de beslissing.

De AVRO-leiding had eerder ook al laten weten niet te willen wisselen, en desnoods maar helemaal te stoppen met het maken van een actualiteitenrubriek. In een verklaring laat AVRO-directeur Ad 's-Gravesande vandaag weten dat zijn medewerkers zich volledig zullen gaan inzetten voor "Nederland 2/Twee Vandaag".

Het is dus onduidelijk of de AVRO werkelijk aan Twee Vandaag gaat meewerken. 's-Gravesande: "Wij zullen ons nu, in het komend overleg met de TROS en de andere bespelers van ons nieuwe thuisnet Nederland 2, zo constructief mogelijk opstellen. We vinden het echter zeer betreurenswaardig dat bestuurlijke en omroeppolitieke opvattingen bij Publieke Omroep prevaleren boven programmatische en journalistiek inhoudelijke overwegingen. Over de consequenties met betrekking tot de gevolgen voor de opzet van het actualiteitenprogramma op Nederland 2, de huisvesting en de financiën zal nader overleg worden gepleegd."