''12.000 extreme moslims actief in Turkije''

Uit gegevens van de Turkse geheime dienst blijkt dat er in Turkije ruim 12.000 extremistische moslims leven. De overgrote meerderheid behoort tot de Hizbollah, een uiterst gewelddadige groepering uit het zuidoosten van Turkije. Een kleine groepering is de moslimextremistische Ibda-C, die 668 leden zou tellen. Deze gegevens werden deze week naar buiten gebracht door het Franse opinieweekblad 'Jeune Afrique L Intelligent'.

De Hizbollah was in het verleden altijd in gevecht met de PKK - de marxistisch georiënteerde Koerdische gewapende afscheidingspartij - over de hegemonie in het zuidoosten van Turkije. De leden van de Hizbollah willen daar een fundamentalistisch rijk stichten. De belangrijkste bases zijn steden in het Koerdische zuidoosten van Turkije (Batman, Van, Diyarbakir, Mardin, Urfa), maar ook in Istanboel, Adana en de religieuze stad Konya is ze actief. Sommigen verdenken de Turkse machthebbers ervan dat ze in het verleden de Hizbollah in het geheim hebben geholpen, in diens strijd tegen de PKK.

Ibda-C, net als de Hizbollah een streng verboden groepering, heeft banden met Al-Qaeda. De groepering eiste de verantwoordelijkheid op van de bomaanslagen in Istanboel twee maanden geleden.

Kadek op terreurlijst
De Koerdische groepering Kadek, de vroegere PKK, is afgelopen week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de categorie buitenlandse terroristische organisaties geplaatst. Kadek liet eind vorig jaar nog weten dat het zichzelf zou opheffen om ruimte te maken voor een bredere organisatie die zou streven naar een vreedzame oplossing. Turkije deed dat toen af als een pr-stunt.