Bepaal jij binnenkort je eigen droom?

Een Japans bedrijf zegt een machine te hebben uitgevonden waarmee de mens zijn eigen dromen kan produceren. Het product Yumemi Kobo zou mensen met stress een mooie vakantie of de ideale partner kunnen geven. Althans, in hun dromen dan.

Voor het slapen gaan moet de gebruiker eerst naar een foto kijken van waarover hij of zij wil dromen. Daarna moet de dromer het verhaal van de gewenste droom op het apparaat, dat zo'n 140 dollar gaat kosten, inspreken.

Door middel van de stem, lichten, muziek en geuren stimuleert de machine de slapers tijdens de perioden van snelle oogbewegingen (REM-slaap) en kan de slaper zijn eigen dromen bepalen. Na acht uur wordt men in fases gewekt met muziek en een licht dat het zonlicht nabootst, om een schok door de werkelijkheid te voorkomen.

De fabrikant waarschuwt er overigens voor dat niet alle gebruikers precies dromen wat ze willen. "We zijn nog steeds aan het experimenteren, voornamelijk met medewerkers van het bedrijf," aldus een medewerker. "Volgens sommigen was het thema goed maar de verhaallijn niet, anderen werden weer door het geluid gewekt. Maar voor een groot aantal mensen heeft het wel degelijk gewerkt."

Het bedrijf kwam eerder al met een apparaat om het blaffen van honden in mensentaal te vertalen.

Met dank aan Heijntje en -VivA lA vAAi- voor de tip!