Israël geeft omstreden muur andere naam

De omstreden muur, die Israël aan het bouwen is, krijgt een andere naam. Dat maakte de Israëlische krant Yediot Aharanot vandaag bekend. De officiële naam van de afscheiding zal voortaan niet meer met "veiligheidsscheidingshek" worden geasocieerd, maar met "terrorismevoorkomingshek."

De naamsverandering is op advies van Franse pr-adviseurs doorgevoerd. Volgende maand zal het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag aandacht aan de kwestie gaan besteden. Momenteel worden door middel van hoorzittingen voorbereidingen getroffen. Centraal zullen de juridische aspecten van de afscheiding staan. In een resolutie is de bouw van de muur al eerder door de Verenigde Naties veroordeeld.

De muur is zeer omstreden, omdat het niet de 'Groene Lijn' volgt, die Israël van de Westelijke Jordaanoever scheidt. Op sommige plaatsen is de muur diep in het Palestijnse grondgebied gebouwd, om zo de joodse nederzettingen te beschermen.

Israël geeft aan via deze weg dat de joodse nederzettingen in bezet gebied, die illegaal zijn volgens internationaal recht, aan de 'goede' kant van de muur staan. Palestijnen worden door de muur in hun bewegingsvrijheid beperkt en van cruciale voorzieningen afgesloten. Daarnaast belemmert volgens sommigen de muur de routekaart naar de vrede.