Geld namaken wordt lastiger in toekomst

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door verklikkers in scanners, kopieermachines en beeldbewerkingssoftware te bouwen hopen de centrale banken het vervalsen van geld in de toekomst onmogelijk te maken. Veel van het geld dat nu wordt vervalst blijkt te worden vervalst met behulp van de computer.

De software voor deze verklikkers wordt gemaakt door 27 banken uit Amerika, Europa en Japan. De zogenaamde CDS-software moet het misbruiken van hardware en software onmogelijk gaan maken. Een verklikker is nu al ingebouwd in Adobe's Photoshop, wat het meest gebruikte programma voor het vervalsen van bankbiljetten blijkt te zijn.

De software is zo gebouwd, dat wanneer er misbruik wordt gemaakt van het programma, dat er eerst een waarschuwing op het scherm komt. Als de gebruiker daarna toch verder gaat met bijvoorbeeld het vervalsen van geld, dan wordt het programma geblokkeerd. Of het mogelijk is om daarna het programma nog te gebruiken is nog niet duidelijk.

Wie er meedoen aan het project is niet duidelijk, omdat de banken uit veiligheidsoverwegingen geen namen willen vrijgeven. Wel gaven de banken toe dat de software nodig was, omdat de vervalsing van voornamelijk eurobiljetten, in de laatste maanden, drastisch is toegenomen.