Duitse economie in 2003 gekrompen

Joost (JvL)
Volgens officiële statistieken is de economie van Duitsland het afgelopen jaar met 0,1 procent gekrompen. Hiermee is 2003 het slechtste jaar voor de Duitse economie sinds 1993. Toen kromp de economie als gevolg van een recessie met maar liefst 1,1 procent.

Vorige maand haalde de Duitse minister Eichel nog fel uit naar Nederland, omdat het de sfeer in de Europese Unie zou hebben vergiftigd door te veel te hameren op de Duitse begroting. Die Duitse begroting bleek, net als de begroting van Frankrijk, niet in orde te zijn. Duitsland en Frankrijk vielen vorig jaar eind november buiten de represailles van de Europese Unie ondanks hun begrotingstekort.

Afgelopen jaar hielden Duitse consumenten massaal hun hand op de knip, de export leek te stagneren en investeringen in de industrie vielen tegen. Economen geloven nu dat Duitsland over de grootste piek van de recessie heen is en verwachten in 2004 een economische groei van 1,5 procent. De Duitse regering besloot in het najaar van 2003 de belastingen te verlagen, om op die manier consumenten te prikkelen meer geld te spenderen.

Economen vrezen dat de hoge prijs van de euro ten op zichte van de dollar nog roet in het eten kan gooien voor de Duitse export in 2004. Verwacht wordt ook, dat de dollarkoers laag blijft vanwege een groot Amerikaans handelstekort. Een mogelijk gevolg hiervan is dat er minder geïnvesteerd zal worden in de Duitse industrie.