HvA haalt NieuwRechts-poster weg

De Hogeschool van Amsterdam heeft een poster die uitgegeven wordt door NieuwRechts verwijderd, omdat die racistisch zou zijn. Het gaat om een zogeheten 'Spreek Nederlands!-poster'. Op de poster staan onder meer negen situaties waarin stripfiguurtjes iemand in een andere taal aanspreken en waaruit blijkt dat deze er niets van begrijpt.

Volgens een schrijven in het weekblad van de Hogeschool staan er op de achterkant van de poster onder meer een denigrerende cartoon over Marokkanen en een tendentieus stuk over junks. Lindomar Minguel, vierdejaars Coop-Heao, haalde de posters van de muren. ''Ik was verbaasd dat hier op school politieke posters hingen. Het is slecht voor de sfeer binnen de school. Met deze poster kun je mensen enorm beledigen. Wat mij betreft heeft iedereen recht om op zijn of haar eigen manier te communiceren. Dit is te onzinnig voor woorden.''

De voorzitter van NieuwRechts, Michiel Smit, zegt in een reactie de poster niet racistisch te vinden. ''Wat is er nu racistisch aan Nederlands spreken op een hogeschool''. De leider van NieuwRechts geeft geen reactie op de beschuldiging van de denigrerende cartoon en het tendieuze stukje op de poster.