Rusland wil in 2014 voet zetten op Mars

Rusland wil ook mensen op Mars laten landen. Dit kan binnen tien jaar voor ťťntiende van de kosten die de VS geschat heeft voor zijn Marsmissie. Dat zegt een topman van de Russische ruimtevaartorganisatie Energia.

"Technisch gezien kunnen we de eerste bemande vlucht naar Mars in 2014 maken. Het gaat ongeveer 11 miljard euro kosten. Dat is veel minder dan de geschatte 110 miljard euro (150 miljard dollar) van het Amerikaanse project", zegt Leonid Gorshkov, hoofd ontwerpdeskundige van Energia, de Russische ruimtevaartonwikkelaars.

Het Russische ruimteschip zal qua design gelijksoortig zijn als de Russische Zvezda module die bij het International Space Station (ISS) hoort, aldus Gorshkov. Het plan is om het 70 ton wegende ruimteschip in de ruimte in elkaar te zetten. De componenten zullen door onbemande Proton schepen erheen gebracht worden.

Het assemblageteam kan aan boord van de ISS wonen in de tijd dat ze het Mars ruimteschip in elkaar zetten. De bemande missie naar Mars bevat een team van vier tot zes kosmonauten, en de totale duur van de missie, inclusief heen en terugreis, zal 18 tot 24 maanden duren. Volgens Russische experts zijn de concrete plannen in 2005 klaar.