Bush: in 2020 Amerikanen op de maan

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag een ambitieus plan onthuld om voor 2020 weer Amerikanen op de maan te krijgen. Die missie moet een opstap zijn voor toekomstige bemande vluchten naar Mars. De president wil de samenwerking met het internationale ruimtestation opzeggen en daarbij moeten de huidige spaceshuttles vervangen worden door een nieuw soort ruimtevaartuig.

"De mensheid voelt zich aangetrokken tot de hemel om dezelfde redenen dat we ons ooit aangetrokken voelden tot onbekende landen en tot de grote zeeën. We kiezen voor het verkennen van de ruimte omdat dat ons leven verbetert en onze nationale trots vergroot," aldus Bush in zijn toespraak op het hoofdkwartier van de NASA.

De president stelde voor de komende vijf jaren twaalf miljard dollar te investeren in het project. Het budget van de NASA zou daartoe met één miljard dollar moeten worden verhoogd, de overige elf miljard moet vrijkomen door met zaken binnen het huidige budget van de organisatie te schuiven. Critici denken echter dat dit bedrag nooit genoeg is om de gestelde doelen te bereiken en dat het bedrag beter aan binnenlandse zaken kan worden besteed.

Het idee achter de terugkeer op de maan, na een afwezigheid van vijftig jaar, is de ontwikkeling van een plaats waarvandaan missies naar verdere delen in de ruimte zouden kunnen vertrekken. Ook kan het energiebronnen opleveren die voor de missies gebruikt kunnen worden.

Het kost nu nog veel energie om uit de zwaartekracht van de aarde te komen. De zwaartekracht op de maan is echter veel kleiner, waardoor een vertrek daarvandaan minder energie en dus veel minder geld kost. Bush zei verder dat de bodem van de maan bepaalde materialen bevat die mogelijk in brandstof kunnen worden omgezet.

Bush beloofde dat, in tegenstelling tot de race om de eerste man op de maan, ditmaal wel internationale hulp in het project wordt geaccepteerd. Hij stelde dat het in zijn ideeën om een reis naar de ruimte zou gaan, niet om een race. Wel zal de VS zijn medewerking aan het ruimtestation ISS per 2010 opzeggen.