FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 januari 2004

Arnhem komt met ambitieuze plannen

Grote plannen stapelen zich op in de Gelderse hoofdstad Arnhem. De stad gaat een stadshaven ontwikkelen tussen het stadscentrum en de rivier de Rijn. De Nelson Mandela brug, die Arnhem noord en zuid met elkaar verbindt, wordt een krullende laan. Langs deze laan zullen kantoren, woningen en een evenementencentrum verrijzen met daarnaast een park. De afrit voor de bus richting Centraal Station wordt gesloopt en een nieuwe rotonde met parkeergarage komt op het Roermondsplein.

De ambitieuze plannen zijn terug te vinden in het masterplan Rijnboog, waarover de Arnhemse bevolking voor de zomer moet oordelen. Het is de bedoeling dat de aanleg van de haven in 2006 of 2007 kan beginnen. "Met de uitvoering van het masterplan Rijnboog moeten de littekens van de wederopbouw langzaam maar zeker verdwijnen", aldus wethouder van Bodegraven.

Op dit moment wordt er volop gebouwd in het centrum van de stad. Zo is het hele stationsgebied op de schop gegaan voor een bedrag van 555 miljoen euro. Er komt een groot splinternieuw Centraal Station met een overdekt winkelcentrum en daarnaast drie kantoortorens. Arnhem CS zal tevens de eerste en laatste stop zijn voor de HSL-oost. Vorige zomer is men gestart met de bouw van de wijk Schuytgraaf langs het spoor in Arnhem-zuid. Daar worden 6,000 woningen gerealiseerd, met daarnaast ook NS station Arnhem-zuid dat eind 2004 gereed moet zijn.

Barcelona door in bekerstrijd

FC Barcelona heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinales in de strijd om de Copa del Rey. In de thuiswedstrijd werd de eerdere nederlaag bij tweedeklasser Levante (0-1) met 3-1 juist goed gemaakt.

Trainer Frank Rijkaard moet op zijn tellen passen, een nieuwe afgang kan hij er niet bij hebben nu Barcelona een Spaanse middenmoter is.

In de wedstrijd van vanavond zorgden Andrés Iniesta, Javier Saviola en Ronaldinho, de laatste uit een penalty, voor de doelpunten. Vijf minuten voor tijd maakte Congo het nog even spannend door de 3-1 in te schieten. Barcelona bekert echter verder.

Carles Puyol hield aan het duel een gebroken jukbeen over, hij is voor vier weken uitgeschakeld. Luis Enrique overkwam vorige week hetzelfde. Ook Michael Reiziger moet rust houden. Overigens speelde deze wedstrijd Edgar Davids nog niet mee, de nieuwe aanwinst.

Overige uitslagen:
Real Madrid - Eibar 2-0 (1-1)
Celta de Vigo - Málaga 2-2 (1-0)
Betis - Real Zaragoza 1-1 (1-3)
Vallodolid - Alavés 1-1 (0-0)
Osasuna - Valencia 0-2 (2-2)

Morgen te spelen:
Sevilla - Villarreal (3-1)
Deportivo la Coruna - Atlético Madrid (0-0)

De eerste kwartfinalewedstrijden zullen worden gespeeld op 21 januari, de returns volgen een week later op 28 januari. De Spaanse bekerfinale is al op 17 maart.

Gezondheidsvoordelen wijn ook in pilvorm

WijntjeBinnenkort kan men van de gezondheidsvoordelen, die het drinken van een glas wijn oplevert, profiteren door het slikken van een pil. Italiaanse wetenschappers zijn momenteel bezig om een dergelijke pil te produceren.

In het Pharma Biochemical Institute in Pavia werken de wetenschappers aan de pil, die een oplossing kan zijn voor geheelonthouders. Met behulp van de "wijnpil" zou deze groep mensen ook de voordelen die het drinken van wijn met zich meebrengt kunnen ondervinden. Het gematigd drinken van wijn zou namelijk gezond zijn.

De pil bevat bestanddelen van wijn, maar geen alcohol. De bestanddelen, waaronder anti-oxidanten kunnen onder andere de vorming van kankercellen voorkomen, de slagaderen schoon houden en hartziekten voorkomen. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat mensen die gematigd drinken minder vatbaar zijn voor dementie.

Nieuwe Grand Prix in India?

In een poging om nieuwe markten voor de Formule 1 te vinden heeft Ecclestone morgen een bespreking over een nieuw te organiseren Grand Prix in India in 2007.

Bernie Ecclestone en de potentiële organisatoren voor de Grand Prix van India in Hyderabad bevinden zich al in de afsluitende fase van de onderhandelingen en hopen snel een contract te kunnen afsluiten. Deze nieuwe Grand Prix zou vanaf 2007 moeten worden georganiseerd.

Ecclestone zoekt al jaren naar mogelijkheden om Formule 1 meer wereldwijd te maken, want hij ziet in Europa minder mogelijkheden. Met nieuwe circuits en Grands Prix in nieuwe landen breidt de Formule 1 zich uit. Dit zal waarschijnlijk wel ten koste gaan van Europese Grands Prix. Naast dat mogelijk de Grand Prix van Frankrijk dit seizoen al niet meer plaats vindt, wordt verwacht dat er in de toekomst één Grand Prix in Duitsland en één in Italië zal sneuvelen.

Galatasaray laat De Boer thuis

Galatasaray heeft Frank de Boer niet meegenomen naar het trainingskamp in Zuid-Turkije. Trainer Fatih Terim wil er de jonge spelers een kans geven.

De leiding van de Turkse club zegt echter dat De Boer niet 100% fit was. Galatasaray deed overigens al een poging om het tweejarige contract van de Nederlander af te kopen, tevergeefs.

Trainer Fatih Terim is helder over de speelkans van Frank de Boer: "Niemand bij ons is zeker van zijn plaats, ook Frank de Boer moet er rekening mee houden dat hij op de bank terecht kan komen."

Eerder dit seizoen was het nog het bestuur dat de verdediger de hand boven het hoofd hield, nu lijken de zaken ietwat gedraaid.

Van der Werff niet onder de lat

Keeper Johan van der Werff (29) staat voorlopig even niet meer onder de lat bij FC Zwolle. Hij heeft ruzie met trainer Hennie Spijkerman. Diederik Boer (23) zal hem vervangen.

Van der Werff kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat hij niet meer bij wilde tekenen in Zwolle. De club wilde pas in maart praten met de keeper, die een aflopend contract heeft. Hij is bezig aan zijn vierde jaar voor FC Zwolle.

Trainer Spijkerman stoort zich aan het gedrag van de doelman: "Er is een aantal zaken voorgevallen, waardoor ik in mijn optiek geen andere keuze had. Nee, ik zeg niet wat er is gebeurd." De trainer laat verder weten dat als Van der Werff de komende weken vooruitgang laat zien er een kans is dat hij weer een basisplaats verdient.

Volgens zaakwaarnemer Hans Werdekker van de keeper gaat het allemaal om een incidentje na het competitieduel tegen NEC. Na de 1-0 nederlaag zou de keeper gescholden hebben en tegen een massagetafel hebben getrapt. Hij ontving daarvoor geen waarschuwing, maar lijkt nu alsnog te zijn gestraft. Werdekker zei nogmaals dat Van der Werff na dit seizoen vertrekt.

Van der Werff wordt genoemd als opvolger van Maikel Aerts bij RBC Roosendaal. Aerts zou naar NAC Breda verhuizen, waar Gabor Babos naar Feyenoord vertrekt.

Chelsea wil Vieri na blessure Crespo

In de wedstrijd van Chelsea tegen Liverpool is Crespo geblesseerd geraakt. Abramovich onderneemt onmiddellijk actie en zijn oog is gevallen op Vieri.

Hernan Crespo is afgelopen week tegen Liverpool uitgevallen met een dijbeenblessure. Het ziet er naar uit dat hij voor zes weken is uitgeschakeld. Trainer Rainieri reageerde boos op de blessure, omdat Crespo de dag ervoor op de training al geblesseerd was geraakt maar er op stond te mogen spelen.

Ondanks dat er bij Chelsea nog genoeg spitsen rondlopen, wil eigenaar Abramovich toch onmiddellijk een stand-in halen. Vieri is daarbij een goede mogelijkheid, omdat Inter hem eventueel tegen een goede prijs wel wil verkopen. De voorwaarde voor Inter is echter wel dat ze eerst Adriano willen losweken bij Parma. Een andere mogelijkheid is Morientes die tijdens de wedstrijd Monaco-Lyon door Abramovich werd bekeken. Abramovich schijnt echter wel eerst naar Milaan te zijn vertrokken om daar te gaan onderhandelen over Vieri.

Schorsing leerling bij misbruik mobiel

WeSjUh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Misbruik maken van de mobiele telefoon door leerlingen van het MaartensCollege in Haren kan een schorsing opleveren. Dit omdat er op een andere Groningse school geluids- en beeldopnamen rondgingen die de leerlingen onder de les maakten met hun GSM om mede-scholieren in diskrediet te brengen.

Wat er precies is gebeurd wil de leiding van de school niet zeggen. Op welke school het misbruik plaats heeft gevonden, wil de school ook niet kwijt.

Uitslag Feyenoord-Besiktas

Feyenoord heeft de oefenwedstrijd tegen Besiktas met 2-1 gewonnen. De doelpunten voor Feyenoord kwamen van Thomas Buffel en Danko Lazovic.

De wedstrijd betekende een plezierig slot aan een ten dele verregend trainingskamp. Nadat eerder Club Brugge werd verslagen, onderging nu Besiktas dat lot.

In de wedstrijd van vandaag duurde het tot in de tweede helft alvorens er gescoord werd. Tien minuten in de tweede helft zette Robin van Persie voor, waarna Ebi Smolarek Thomas Buffel liet scoren. Het duurde twintig minuten voordat de Turken een passend antwoord hadden, topscorer Sergen van Besiktas profiteerde na balverlies van Van Persie. Danko Lazovic zorgde in de slotminuut alsnog voor de zege.

Trainer Bert van Marwijk: "We zijn als team op alle fronten iets beter geworden. Achterin is er veel meer rust dan voorheen. Dat heeft grotendeels te maken met de terugkerende vorm van Song. Maar ook met het feit dat Van Haaren een back is die altijd aanspeelbaar is en altijd een voetballende oplossing weet te vinden. Over het duo Van Wonderen/Paauwe hoef ik het niet eens te hebben. Dat staat inmiddels als een huis. Iedereen heeft kunnen constateren dat de ploeg in z'n geheel is gegroeid."

Opstelling Feyenoord: Zoetebier; Song (80/Swerts), Van Wonderen, Paauwe, Van Haaren; Ono, Pardo; Smolarek, Buffel (70/Lazovic), Kuyt, Van Persie (86/Dondé)

Ravanelli naar Perugia

Fabrizio Ravanelli (35) komt Perugia bijstaan in haar strijd om lijfsbehoud. Hoewel de club de derde ronde van de UEFA Cup bereikte, wil het in de Serie A niet vlotten.

De Italiaanse aanvaller was bij FC Dundee niet meer bruikbaar en kreeg in november ontslag. Nu keert hij terug naar de club waar hij eens debuteerde.

Perugia kwam in de huidige competitie nog niet verder dan 19 doelpunten uit 16 wedstrijden, wat de club negen gelijke spelen opleverde. De club staat nu op de hoogste degradatieplaats (15e). Met het aantrekken van Ravanelli moet een stijging te bewerkstelligen zijn, hoopt men.

Ravanelli kwam eerder uit voor Juventus, Middlesbrough, Olympique Marseille, Lazio Roma en Derby County. Bij Perugia begon hij zijn loopbaan in 1986.

In de derde ronde van de UEFA Cup zal Perugia het gaan opnemen tegen PSV.

Claus Boekweg stopt

Claus Boekweg (37) is bezig met zijn laatste seizoen. De verdediger speelt momenteel bij Emmen in de Gouden Gids divisie.

Boekweg speelde in zijn carriere in negentien seizoenen al 520 wedstrijden. Tot aan vandaag maakte hij 27 doelpunten. Hij behoort tot het groepje van oudst actieve voetballers van Nederland. Hij vindt het nu echter genoeg geweest.

Hij speelde naast dit enkele seizoen voor Emmen ook bij FC Zwolle. De naam van Boekweg kleeft echter aan FC Groningen, waar hij tien seizoenen volmaakte. Boekweg debuteerde daar in 1986 in het betaalde voetbal.

Kunstenaar schuldig aan mishandelen goudvis

Melvin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een ondergeschilderde goudvis die spartelend op een witte ondergrond dood ligt te gaan. Kunstenaar Th. van M. uit Woerden vond dat mooi voor een video-opname en een tentoonstelling. De politierechter in Utrecht dacht daar echter anders over.

De 34-jarige man is nu schuldig verklaard aan mishandeling van een goudvis. Een straf krijgt hij echter niet. Hij bekende dat hij de goudvis een jaar geleden mishandelde.

Van M. zegt dat hij met zijn kunst juist de aandacht wil vestigen op de behandeling van dieren. Na de 'tentoonstelling' zei hij zelfs dat hij nog zeventien goudvissen op dezelfde manier had mishandeld. Tijdens de rechtzaak zei hij echter dat hij dat slechts gezegd had uit vrees dat de dood van één vis geen indruk maakte.

[update] Turken willen overleg na dood docent

Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij op het Terra College in Den Haag heeft het Inspraakorgaan Turken (IOT) om een gesprek gevraagd met minister Van der Hoeven van Onderwijs. Het IOT wil met de minister overleggen om na te gaan hoe zulke incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

In een verklaring schrijft het IOT vandaag: ''Het is gruwelijk dat bij dit schietincident sprake is van een verdachte van Turkse afkomst''. Het IOT hoopt dat dit incident geen negatief effect zal hebben op de dialoog tussen de Turkse gemeenschap en de Nederlandse samenleving en hoopt dat ''zulke o­nmenselijke en o­nacceptabele feiten'' de opgebouwde toenadering niet zal schaden.

Volgens de politie heeft de verdachte van de schietpartij, de 17-jarige Murat D., nog niets verklaard over zijn redenen om docent Hans van Wieren om te brengen. Hij beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht. Onbekend is ook of de verdachte als minderjarige of als meerderjarige beoordeeld gaat worden. Voor mensen tussen de 16 en 18 jaar kan bij zware misdaden, het meerderjarigen strafrecht van toepassing worden geacht. Daarover beslist het OM.

De man die de verdachte gisteren naar de politie bracht is een vriend van de familie van de dader. Hij geeft in het 20:00 uur journaal van vanavond een interview over zijn kijk op de gang van zaken.

Tot nu toe heeft het NOS-journaal overigens nog niets gemeld over de etnische achtergrond van de verdachte. Hoofdredacteur Hans Laroes legt daarover verantwoording af op de NOS-site. Eén van de redenen is dat het journaal gisteren nog niet overtuigd was of de etnische achtergrond van de dader relevant is tot de gepleegde misdaad. De vraag die men zich stelt luidt: ''is het gewone waanzin of allochtone waanzin? En is het ene van een andere orde dan het andere?''. Vandaag zou het journaal verder op zoek gaan naar de achtergronden van de dader.

Update 20:10
In het NOS-journaal van 20:00 uur zei de voogd van Murat D., Resul Kaya, dat de scholier op het punt stond om van de school verwijderd te worden. Volgens hem handelde de jongen vanuit woede. Hij betitelde Murat als een introverte intelligente en niet-agressieve jongen.

Het wapen zou Murat ''van iemand'' op straat gekocht hebben, omdat hij zich onveilig voelde. Hij zou het pistool al een tijd in zijn bezit hebben gehad.

In een nieuwsuitzending van de regionale omroep RTV West zei Kaya eerder vandaag dat de docenten van de school met hun jarenlange ervaring hadden moeten inzien dat de jongen problemen had. De man vindt dat de school het incident had kunnen voorkomen.

-
Zie ook: Persconferentie na dood leraar.

[update] "Piet Paulusma blijft bij SBS"

Snelluh en dr.elmo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

SBS-weerman Piet Paulusma zal per 1 juni 2004 voor RTL gaan werken. Althans, dat meldt Jan Vis op zijn website naar aanleiding van een melding van Media-inside.nl.

Het zou de bedoeling zijn dat de weerman gaat werken voor het RTL-programma 'Editie NL' en het late 'RTL Nieuws'. De andere bulletins zullen gewoon verzorgd blijven worden door de weermannen en -vrouwen van Meteo Consult. Het is niet bekend welk bedrag er voor de overgang van Paulusma moet worden betaald.

Update 20:04
RuuddeWild.nl en Radio538 melden dat Piet Paulusma gewoon bij SBS6 blijft en dat er van een overgang naar RTL geen sprake is.

Heidfeld nog lang niet zeker

Jordan heeft vandaag bevestigd dat Nick Heidfeld nog niet zeker is van zijn plaats, ondanks zijn voorcontract.

Persdame Helen Temple gaf toe dat Heidfeld zijn plek nog lang niet zeker is. "Er is momenteel geen coureur die onze echte voorkeur heeft maar we zijn er met een aantal in gesprek. Jos Verstappen was maandag bij ons voor een ontmoeting met Eddie Jordan en die gesprekken gaan in de toekomst verder. Ook zijn we in gesprek met Nick Heidfeld", zegt Helen Temple.

Quick Nick hoopt dat het sponsorgeld door de andere coureur flink wordt aangevuld zodat hij ook bij Jordan aan de slag kan. Beide coureurs zijn op dit moment nog steeds niet bekend. Jos Verstappen, Nick Heidfeld en Allan Mc Nish zijn de kanshebbers, maar ook Ralph Firman moet niet vergeten worden.
"Het zou een coureur kunnen zijn die het afgelopen jaar voor ons reed, maar dat hoeft niet per sé zo te zijn", sprak Helen Temple in cryptische woorden.

Rob Stenders blijft op 3FM te horen

Rob Stenders zal voorlopig gewoon bij het publieke popstation 3FM blijven. Dat heeft zijn werkgever, de VARA, vandaag laten weten. Zelf liet hij nog weten dat hij wel in gesprek is geweest met Yorin FM, maar dat hij er toch met de VARA is uitgekomen.

Stenders liet dit weten aangezien het zogenaamde Stendersvroeggenootschap-feest dit jaar wel doorgaat. Hij geeft toe dat het vorig jaar niet doorging vanwege een mogelijke transfer. "Het hing er nogal om. Zouden we naar Yorin gaan of niet? Het was dan een beetje een onhandige datum, omdat we dan 3 weken later zouden vertrekken naar Yorin FM", aldus de dj.

Overigens blijven de geruchten doorgaan. Zo zou Giel Beelen ook naar Yorin FM gaan, maar dit is niet bevestigd.

Nieuwe Ferrari motor is lichter

Voor het eerst in het samenwerkingsverband tussen Ferrari en Sauber zullen beide teams dezelfde Ferrari motor achterin hebben liggen.

Teamsponsor van Sauber, Petronas, heeft bij Ferrari 35 nieuwe motoren aangevraagd voor het seizoen van 2004.

Vorig jaar betaalde Sauber voor een seizoen motoren zo'n 30 miljoen dollar en kregen daarvoor de motor van het jaar ervoor. De reden waarom Sauber dit jaar dezelfde motor krijgt zit in de nieuwe regels omtrent de motor. De motor van 2003 zou namelijk niet in staat zijn om een GP weekend vol te houden.

"We zijn heel blij om onze extreem succesvolle samenwerking met Ferrari te kunnen verderzetten het is geweldig dat we dezelfde type motoren zullen krijgen", aldus Osamu Goto van Sauber.

In tegenstelling tot BMW zullen de motoren van Ferrari niet meer gaan wegen. "Het aantal kilometer dat de motor kan afleggen is enorm vergroot,maar zelfs om deze reden is er opnieuw een hele grote gewichtsvermindering bereikt", zegt Osamu Goto.

Nieuwslezeres weg vanwege naaktfoto

Zebo, domo, vinova en pris-fan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nieuwslezeres Catherine Bosley van het Amerikaanse tv-station WKBN in de staat Ohio, heeft ontslag moeten nemen nadat er naaktfoto's van haar verschenen op internet. Tijdens haar vakantie in de staat Florida in het voorjaar van 2003 deed ze mee aan een 'wet T-shirt contest'. Terwijl ze zich aan het uitkleden was, heeft er iemand foto's genomen. Vorige week doken deze ineens op op het internet.

Toch vinden de meeste mensen het niet terecht dat ze ontslagen is. Uit een peiling op de site Ksat.com blijkt dat meer dan 90 procent van de mensen het ontslag niet terecht vond. Zelf vindt Bosley het ontslag wel terecht. "Ik ben een rolmodel", aldus de presentatrice tegenover een radiostation. De presentatrice heeft dan ook spijt van haar actie. "Ik heb mezelf en God teleurgesteld. Het waren twintig tot dertig minuten van mijn leven. Ik heb niemand beschadigd. Destijds was het leuk."

Ecclestone wil graag VW in F1

Bernie Ecclestone ziet heel graag Volkswagen in de F1 debuteren en het liefst zo snel mogelijk.

De geruchten waren er dat Volkswagen in de Formule 1 zou stappen, maar tot nu toe werd dat ontkend door Volkswagen zelf.

Volgens Ecclestone is de Volkswagen groep de grote marktleider in China, waar dus dit jaar voor het eerste een GP gehouden wordt.
"De groeiende populariteit van de Formule 1 in China moet geen argument zijn voor Volkswagen om niet in de F1 te stappen", aldus Ecclestone.

Van de negen grootste autofabrikanten ter wereld zitten alleen Volkswagen en General Motors niet in de Formule 1.

Volgens de teambaas van Sauber, Peter Sauber, zien deze twee grote fabrikanten nog niets in de Formule 1 in verband met de huidige economische situatie.

Nationale IQ-test populair

Bridget Maasland Vanavond is het weer zover. Om 20:25 uur zendt Nederland 2 de Nationale IQ Test uit. Al weer voor de vierde keer kan je antwoord geven op vragen zoals:

"Welk woord hoort niet in het volgende rijtje thuis: Typisch, kenmerkend, karakteristiek of belangrijk?"
Zag je het antwoord direct? Sla jezelf dan nog niet te hard op de borst, want de IQ test is opgebouwd uit tientallen vragen in de volgende onderdelen:

- verbale intelligentie (woordenschat en verbaal redeneren).
- techniek, visueel (ruimtelijk inzicht en visueel redeneren) en geheugen.
- numerieke intelligentie (cijfermatig inzicht en numeriek redeneren).

In de studio neemt Jeroen Pauw samen met Bridget Maasland de test af bij verschillende groepen mensen waaronder Frans Bauer-fans, vrouwen met grote borsten, dronken studenten, schakers en kunstenaars. Ook zal een aantal BN-ers zich dit jaar weer aan de test onderwerpen. Dit jaar zijn de moedige kandidaten: Co Stompé, Winston Gerschtanowitz, Gijs Scholten van Aschat, Henkjan Smits, Liesbeth Kamerling, Catherine Keyl, Chris Zegers en Marian Mudder.

Jeroen PauwMensen die graag hun eigen IQ willen weten kunnen dit jaar, zoals ieder jaar, weer meespelen via tv, internet of door te smsen (4x). In tegenstelling tot vele andere 'belspelletjes' op de Nederlandse televisie is het sturen van een smsje naar de IQ quiz tegen het normale sms tarief. Je uiteindelijk resultaat krijg je na afloop terug gesmst tegen het tarief van E1,10.

De bedenker van de IQ test, Reinout Oerlemans, heeft zijn succesformule ondertussen ook in het buitenland op televisie gekregen, en met succes. In Amerika (met tien miljoen kijkers), Australië, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië was de veelbesproken intelligentietest al op tv te zien. De Engelse krant The Guardian noemde de quiz zelfs "een belangrijke tv-gebeurtenis"

Reinout zegt zelf in een interview: "Het is niet weer een quiz waar je naar kijkt of een deelnemer wint of verliest. Dit gaat over jezelf en je kunt er thuis aan meedoen. Bovendien, het is geen rotzooi, maar iets positiefs."

Meerdink scheurt hamstring

AZ speler Martijn Meerdink heeft zich geblesseerd.

Op de training van afgelopen dinsdag liep de 27-jarige middenvelder tijdens een sprint een scheurtje op in zijn rechter hamstring. Het herstel duurt naar verwachting vier tot zes weken, waardoor Meerdink de start van de tweede competitiehelft moet missen.

De tegenslag volgt op een eerdere blessure aan het bovenbeen, die hem aan het begin van het seizoen al aan de kant hield. De laatste tijd presteerde Meerdink echter steeds beter en wist hij zich in de basis te spelen.

Oranje onveranderd vierde ter wereld

Het Nederlands elftal staat onveranderd vierde in de wereld. In de afgelopen periode werd er weinig gespeeld.

De ploeg van de Nederlandse Antillen verloor wel een hoop punten en zakte twee plaatsjes verder weg naar de 188e plaats. Hieronder vind je een uittreksel van de huidige ranglijst.

Wereldranglijst 14 januari 2004


1Brazilië848 (0)
2Frankrijk827 (0)
3Spanje798(0)
4Nederland752(0)
5Argentinië744(0)
6Tsjechië743(0)
7Mexico740(0)
8Engeland738(0)
8Turkije738 (0)
10 Italië734(0)
11Verenigde Staten732(0)
12Duitsland729(0)
13Denemarken715(0)
14Ierland712(0)
14Kameroen712(0)
16België696(0)
17Costa Rica682 (0)
17Portugal682 (0)
19Zweden677(0)
53Letland551 (-2)
158Suriname234 (0)
188Nederlandse Antillen107(-2)

Horecaprijzen grootste ergernis

Mandaaaahtj had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De prijzen in de horeca zijn een grote bron van ergernis voor veel Nederlanders. Uit een onderzoek van de ANWB onder 72.000 mensen blijkt dat 60 procent van de Nederlandse bevolking zich aan de horecaprijzen ergert. Ook hondenpoep doet het slecht bij de Nederlanders: 55 procent ergert zich hieraan.

ANWB-directeur Van Woerkom maakte de resultaten van dit onderzoek vandaag bekend tijdens zijn nieuwjaarsrede. Het onderzoek wees ook uit dat veel mensen het beheer van de openbare ruimte onvoldoende vinden. Zwerfafval, slecht schoongemaakte openbare toiletten en hoge parkeertarieven in en in de buurt van stadscentra zijn veel genoemde ergernissen. De ANWB gaat bij gemeenten aandringen op beter beheer van de openbare ruimte.

Burn-out op je tiende

Het aantal kinderen dat chronisch oververmoeid is stijgt dramatisch. De meest recente schatting geeft aan dat tien procent van alle kinderen voortdurend moe is. Als belangrijkste oorzaak wordt de grote druk genoemd. Overvolle agenda's, druk van de omgeving en een overvloed aan prikkels door bijvoorbeeld internet en mobiele telefoons worden genoemd als de hoofdoorzaak.

Druk, druk, druk
Druk, druk en nog eens druk


Wietse Kuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht weet niet precies de omvang van het probleem te vertellen, maar hij schat dat tien procent chronisch vermoeid is. Hij krijgt steeds meer patiëntjes over de vloer met vermoeidheidsklachten of onverklaarbare pijnklachten. De laatste jaren waren het zoveel patiëntjes dat hij er onderzoek naar heeft gedaan. Jonge meisjes tussen de acht en veertien jaar vormen de grootste groep van kinderen met klachten. De artsen vermoeden dat dit met de hormoonhuishouding te maken heeft. De veranderende hormoonhuishouding zou meisjes in die leeftijd gevoeliger maken voor spanningen. Jongens uiten zich over het algemeen makkelijker als ze iets dwars zit, terwijl meisjes makkelijker dingen opkroppen.

De vergelijking met een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. De klachten zijn ook overeenkomstig met klachten van volwassen burn-out patiënten. Een extreme vermoeidheid die lijkt op de vermoeidheidsziekte ME, slecht slapen en concentratieproblemen. "Bij verwaarlozing van de klachten gaat het van kwaad tot erger. Kinderen komen thuis en zitten de rest van de dag op de bank. Ik ken gevallen waarbij een kind te moe is om op te staan of hinkend de deur uitgaat, terwijl er geen lichamelijke aanleiding is.", aldus Kuis.

Opmerkelijk is dat de geestelijk oververmoeide kinderen een groot aantal dingen gemeen hebben met leeftijdsgenootjes die lichamelijk chronisch ziek zijn. "Kinderen die oververmoeid zijn hebben vaak een lagere pijndrempel", Aldus Kuis. Hij concludeert verder: "Chronisch ziekte en chronische stress hebben dus hetzelfde effect op het lichaam."

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht houdt op 29 en 30 januari een symposium met als thema 'Het kind onder druk'.

Nygaard verkast weer van club

Marc Nygaard verkast alweer naar zijn derde Italiaanse club van dit seizoen.

Voor de oud-speler van Roda JC en SC Heerenveen wordt dit zijn zesde club sinds het begin van vorig seizoen. Naast Roda JC kwam hij sinds begin vorig seizoen in actie voor SK Lommel, Excelsior, Brescia, Catania en hij gaat nu naar Vicenza.

Nygaard staat onder contract bij Brescia dat in de Italiaanse Serie A uitkomt. Dat contract loopt nog tot 2007, maar nadat hij in het begin van het seizoen niet aan spelen toekwam werd hij al snel verhuurd aan de Serie B club Catania. Daar voelde hij zich niet erg thuis naar eigen zeggen en nu wordt hij aan een andere Serie B club verhuurd, namelijk Vicenza.

Vicenza staat momenteel 18de in de Serie B, maar Nygaard blijft positief: "Vicenza hoort eigenlijk thuis in de Serie A." Hij ziet ook nog altijd kansen bij Brescia: "Het is wel de bedoeling dat ik na afloop van dit seizoen weer terugkeer bij Brescia."

Foto's van oppervlakte Venus met meer detail

Een Amerikaanse geleerde heeft nieuwe gedetailleerde beelden van het oppervlak van de planeet Venus gemaakt. Computerwetenschapper Don Mitchell heeft de originele digitale data gebruikt van twee Russische Venera landers die op de planeet Venus geland zijn. Hij heeft de kleuren opnieuw gecalibreerd en toont een duidelijker beeld van het Venusoppervlak. De verbeterde foto is rechts te zien.

Tussen 1975 en 1981 zijn er tien Russische landers op Venus geland. Op de foto rechts is de Venera 9 te zien. Allen zijn ze succesvol geland, en vier van hen stuurden beelden terug van een oppervlak dat 490 graden is, en met een luchtdruk 90 maal hoger dan op Aarde. De camera's waren met een 1-centimer dikke kwartslaag beschermd tegen de hitte en luchtdruk. Ze toonden een rotsachtige bodem met grond en stenen. Voor jaren hebben wetenschappers geen aandacht besteed aan deze beelden.

Don Mitchell heeft bij een studie van de Russische verkenning van Venus de originele data van de Veneras 9 en 10 weten te bemachtigen. "In een collectie van oude Russische data vond ik een bestand dat de originele 6-bits per pixel afbeeldingen van de Venera 9 en 10 bevatte", zegt Mitchell.

Hij heeft moderne digitale processingtechniek gebruikt om de beelden samen te stellen. Dit toonde dramatische kwaliteitsverbetering in de foto's en ze zijn in kleur. Don Mitchell richt nu zijn aandacht op de data, geretourneerd door de daarop volgende Venera landers. Hij is begonnen met data van de Venera 13 te calibreren. Deze zijn twee keer de resolutie van de Venera 9 en 10, en in kleur. Hij gelooft dat deze ook sterk verbeterd kunnen worden.

CDA wil dubbele nationaliteit afschaffen

NeoGenic1982 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, die gisteren in het NOS-Journaal zei dat hij de integratie van allochtonen in Nederland als mislukt beschouwt, wil de dubbele nationaliteit bij allochtonen gaan aanpakken. "Het tegengaan van dubbele nationaliteiten versterkt niet alleen de keuze voor een bestaan in Nederland, het is ook een belangrijke stap in de emancipatie van vooral allochtone meisjes." Verhagen wil ook dat een pleger van huiselijk geweld het voor de periode van een aantal jaar verboden wordt een nieuwe partner uit het buitenland te halen.

Maxime VerhagenGisteren zei Verhagen al dat hij om de import van huwelijkspartners tegen te gaan, de leeftijdgrens wil verhogen van 21 naar 24 jaar. "Van de derde generatie migranten haalt maar liefst 75% hun partners uit het land van herkomst in plaats van te trouwen met andere Nederlanders'', zo verdedigde de CDA'er zijn voorstel.

Binnenkort komt de commissie-Blok met haar conclusie hoe het staat met de integratie van allochtonen. Maar volgens Verhagen kunnen we nu al constateren dat allochtonen in Nederland ''de verkeerde lijstjes aanvoeren: WAO, bijstandsuitkering, WW, huiselijk geweld, criminaliteitscijfers, schoolachterstand en leerachterstand''. Verhagen vindt het toekomstige perspectief van integratie ook niet iets om vrolijk van te worden.

Stropers doden 111 zeeschildpadden

De afgelopen dagen zijn door stropers 111 zeeschildpadden gedood in de omgeving van Acapulco, Mexico. De zeeschildpadden zijn een beschermde en zeldzame diersoort. Enkel de lege schilden en enkele ledematen werden op het strand achter gelaten.

Milieubeschermers gaan ervan uit dat de stropersbende de dieren doodde om het vlees ervan op de zwarte markt te verkopen. De dieren, die hun eieren jaarlijks op de Mexicaanse stranden leggen, worden sinds 1990 door Mexicaanse wetten beschermd.

[UPD]Lurling vreest blessure

Anthony Lurling lijkt een zware blessure te hebben opgelopen.

De Feyenoord aanvaller heeft naar het zich laat aanzien een zware hamstringblessure overgehouden aan een oefenduel van Jong Feyenoord. Lurling heeft zelf aangegeven dat hij iets voelde "afscheuren" na een sprint. Een precieze diagnose moet nog worden gesteld.

Als de vrees bevestigd zou worden kan Feyenoord voor lange tijd niet over de 26-jarige speler beschikken. Lurling was in de oefenwedstrijd juist op dreef, hij scoorde en gaf een assist voordat hij uitviel. De wedstrijd tegen De Zwervers eindigde in 5-0.

Update 15:00
Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat de hamstring wel gescheurd is, maar niet afgescheurd zoals werd gevreesd. Dit betekent dat het herstel normaal gesproken vier tot zes weken zal duren.

De eerste berichtgeving blijkt nu dus te dramatisch van toon. De meevaller wordt misschien het best geïllustreerd door Lurling zelf: "Ik voel vandaag ook al dat het steeds beter met me gaat. De krukken heb ik al weggedaan."

Internet 'Nerd' imago aan diggelen

AleXis had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Uit een recentelijk onderzoek naar surfgedrag is gebleken dat de gemiddelde internetgebruiker geen nerd meer genoemd kan worden. "De typische internet surfer schuwt televisie en is op sociaal vlak uitermate actief."

Het onderzoek stelt dat het beeld dat de meeste mensen hebben van een 'Nerd' in sterk contrast staat met de resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd. Veel mensen denken bij een nerd al snel aan een eenzaam persoon, die uren per dag achter zijn of haar pc zit, zonder zich te mengen in de 'echte wereld'. Niets blijkt minder waar. Actieve gebruikers van internet kijken minder televisie dan de niet-gebruikers, ze lezen meer boeken, en zijn meer betrokken bij sociale activiteiten.

Internet gebruikers en non-internetgebruikers uit veertien landen deden mee aan het onderzoek dat gedaan is door de Universiteit van Californië. (Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Hongarije, Italië, Spanje, Zweden, Japan, Macau, Zuid Korea, Singapore, Taiwan, China en Chili). Verder komen ook wat feiten boven water die al langer bekend zijn bij het grote publiek. Ondermeer het feit dat de rijkste mensen het meest gebruik maken van het internet en dat meer mannen dan vrouwen op het web surfen.

Uit het onderzoek wordt tevens geconcludeerd dat de betrouwbaarheid van informatie op het internet een sprong voorwaarts heeft gemaakt. Zo geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat bijna alle gevonden informatie op het net betrouwbaar is. Zuid-Koreanen hebben het grootste vertrouwen in de gevonden informatie, terwijl de meeste sceptici in Zweden te vinden zijn.

China, waar het verboden is om in het openbaar jezelf te uiten over politiek of geloof, heeft de grootste groep mensen die het internet gebruiken voor sociale contacten. Chinezen kunnen via dit medium de wet omzeilen.

Leerlinge met luchtdrukpistool opgepakt op school

GangstaX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen maandag is op het Agrarisch Opleidings Centrum AOC in Roermond een leerlinge met een luchtdrukpistool op zak aangehouden. Het betreft een 15-jarig meisje uit het Limburgse Echt.

Momenteel wordt het meisje verhoord. De exacte reden van het wapenbezit op school is niet bekend. Omdat de directie geruchten te horen kreeg dat leerlinge met het wapen rondliep, werd ingegrepen. Tijdens een gesprek met de leerlinge werd het wapen ingeleverd.
_
Later vandaag zal de politie met een verklaring komen.

Voorwaardelijke straf voor moslimgeleerde uit Spanje

Geurkaars had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Spanje is de moslimgeleerde Mohamed Kamal Mustafa tot 15 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens het schrijven het boek 'De vrouw in de Islam'. In het boek legde Kamal Mustafa uit hoe je het beste een vrouw kunt mishandelen zonder zichbare sporen op haar lichaam achter te laten.

Kamal MustafaIn het boek, dat inmiddels uit de handel is gehaald, valt onder meer te lezen: "de slagen moeten worden geconcentreerd op de handen en de voeten. Gebruik een stok die dun en licht is, zodat er geen littekens of blauwe plekken ontstaan". Ook werd uitgelegd dat een tijdlang geen seks een probaat middel kan zijn om een ongehoorzame echtgenote enige discipline bij te brengen.

De moslimgeleerde zei tegen de rechtbank niets te hebben misdaan. Hij zegt tegen geweld tegen vrouwen te zijn. Volgens hem heeft hij enkel maar de koran willen interpreteren.

Tweederde van e-mail is spam

In 2005 zal men amper meer kunnen werken met e-mail zonder spamfilters, concludeert het grote anti-spambedrijf Messagelabs. Nu is ongeveer tweederde van de e-mail ongewenst, en dit percentage zal alleen maar blijven groeien De groei is zelfs stormachtig: onder een half miljard e-mails bleek 63% ongewenst te zijn. In november was dit nog 55 procent, in september zelfs nog maar 44 procent.

Directeur Mark Sunner van Messagelabs heeft in een interview gezegd dat e-mail spoedig van filters voorzien zal moeten zijn om nog normaal te kunnen werken. Ook waarschuwde hij voor nieuwe terreinen waarop spam zich zal ontwikkelen. Volgens hem worden instant-message programma's zoals MSN Messenger het volgende doelwit van spam. Sunner verwerpt de nieuwe anti-spam wet in de VS, deze zou bulkmail alleen maar in de hand werken.

Persconferentie na dood leraar

De directeur van het Terra College, Gerard van Miltenburg, heeft vandaag een persconferentie over de moord op één van zijn leraren gehouden. Hij zei dat de school diep geschokt is en men in gedachten bij de nabestaanden van de neergeschoten leraar is. "Er is een groot gat geslagen in de ontwikkeling van onze school en we zullen er alles aan doen om die teboven te komen", zo zei hij. Hij noemde de gedachte dat de vele maatregelen die de school heeft genomen niet hebben gewerkt onverdraaglijk.

"Want onze leerlingen deugen, onze personeelsleden deugen, het Terra College deugt. We hebben hier te maken met een maatschappelijk probleem", zo zei de geëmotioneerde directeur. "Tegen waanzin kunnen wij ons niet wapenen." Hij voegde toe dat de schietpartij in elke stad of elk dorp had kunnen plaatsvinden.

Morgen kunnen de leerlingen om 9.00 uur op school komen om met hun leraren de herdenking van vrijdag voor te bereiden. Om 16.00 zijn de ouders uitgenodigd. Vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst op de school. De bijeenkomst is besloten en de inhoud wordt nog bepaald.

Leerling niet geschorst

De directeur zei dat de dader van de schietpartij op het moment van het incident niet was geschorst. Vanmiddag zou een gesprek plaatsvinden met zijn moeder, waarna er een beslissing zou zijn genomen. De directeur wilde niet ingaan op verdere vragen over de verdachte. Op de vraag of de jongen door twee leraren, waaronder het slachtoffer, zou zijn getreiterd, kon Van Miltenburg geen antwoord geven.

Op de vraag of de school te weinig doet om geweld te voorkomen, antwoordde Van Miltenburg ontkennend. Volgens hem biedt het Terra College juist erg veel zorg. De voogd van de dader had de school hiervan beschuldigd. De directeur kon niet zeggen of de school wapenvrij was, maar stelde dat er tot gisteren geen incidenten met wapens waren geweest.

Op verzoek van de school doen zij geen individuele mededelingen meer, maar wordt er nog een vervolg-persconferentie gehouden. De bijeenkomst werd na vragen van de diverse media om 14.25 uur afgesloten.

Hans van Wieren
Hans van Wieren


Voor de leerlingen van de school was er vanochtend een bijeenkomst, welke tegen de middag werd afgesloten. De kaarsjes en bloemen die in de nacht bij het schoolgebouw waren neergelegd werden naar de aula gebracht, waar Van Wieren gisteren werd doodgeschoten. Een foto van de leraar stond in de school. Rond negen uur werd de vlag op het gebouw halfstok gehesen, en ook op het gemeentehuis in Den Haag hangt de vlag halfstok.

Ook op internet wordt meegeleefd met de leerlingen, leraren, vrienden en nabestaanden van Van Wieren. Op de website Condoleance.nl zijn honderden reacties binnengekomen. Ook op de website van D66 in Zoetermeer, waar Van Wieren in de gemeenteraad zat, reageren mensen geschokt. De weblogs Geenstijl, VolkomenKut en Retecool zijn een dag op zwart gezet.

De 17-jarige dader van de schietpartij heeft zich gisteravond gemeld bij de politie. Het vuurwapen dat hij voor zijn daad heeft gebruikt is dichtbij de school in de bosjes teruggevonden, op aanwijzen van de jongen zelf. De dader wordt 16 januari voorgeleid. Hoe hij zal worden berecht, als minderjarige of meerderjarige, is nog niet bekend.

"Petrovic assistent Gullit"

Zeljko Petrovic wordt volgend seizoen de assistent van Ruud Gullit bij Feyenoord, althans volgens Voetbal International.

De 38-jarige Petrovic, voor iedere Waalwijker Mister RKC, zou in ieder geval wel oren hebben naar een Rotterdams avontuur: "Het zou voor mij een verrassing zijn, want Feyenoord is een ploeg met een prachtige historie. En Gullit is een grote naam. Als ik daar zou kunnen gaan werken, zou ik heel blij zijn."

Verder gaf de middenvelder uit Montenegro afgelopen weekend ook aan dat hem zelf op dat moment nog niets gevraagd was. Als speler was Petrovic behalve de afgelopen zes jaar voor RKC Waalwijk eerder actief voor FC Den Bosch, PSV, Sevilla, Urawa Red Diamonds, Dinamo Zagreb en Buducnost Titograd.

Transfer Rink definitief rond

De transfer van Paulo Roberto Rink naar Vitesse is definitief geworden.

Aanvankelijk leek de overgang al te zijn beklonken, totdat Rinks oude club Olympiakos Nicosia plots met het achterstallige salaris op de proppen kwam. Hierdoor zou wellicht toch een transfersom betaald moeten worden voor de 30-jarige spits.

De FIFA heeft zich vandaag uitgesproken over de zaak en heeft bepaald dat Vitesse inderdaad geen geld verschuldigd is aan Olympiakos Nicosia, ondanks de plotselinge betaling van het achterstallige loon.

Donderdag kan Rink laten zien wat hij kan in het oefenduel van zijn nieuwe club tegen Hannover '96.

Leinders test voor Jordan

In de Belgische media wordt er melding van gemaakt dat verrassenderwijs de Belg Bas Leinders volgende week voor Jordan mag gaan testen.

Bas Leinders probeert al verschillende jaren in de Formule 1 binnen te komen, maar heeft moeite om sponsoren te vinden die hem steunen. Ook nu zit een raceplaats er niet in, maar de Belg hoopt met deze test een testplaats bij Jordan af te dwingen. Echter ook daarvoor zal hij financiering mee moeten brengen. Leinders vliegt vandaag naar Silverstone om een zitje voor de test te laten schuimen.

Jordan zal van 20 tot 23 januari testen op het circuit van Barcelona. Welke andere rijders daar aan bod komen is voorlopig onbekend.

Nederlandse militair gewond in Irak

Irak: icoontjeOp de luchtmachtbasis in Talil, die onder gezag staat van het korps mariniers, is een Nederlandse militair van de landmacht gewond geraakt. In de hand van de militair ontplofte een flashbanggranaat, die gebruikt wordt om demonstranten te verspreiden. De man is voor verdere behandeling en revalidatie naar Nederland overgevlogen.

De militair was gelegerd op de luchtmachtbasis in Talil waar onder andere vier chinookhelikopters zijn gestationeerd. De granaat ontplofte toen de man zijn spullen uitpakte, niet ten tijde van een incident.

Slechtst geklede vrouwen van 2003 bekend

Dinsdag werden in Los Angeles de best en slechtst geklede vrouwen van 2003 bekend gemaakt. Beide lijsten zijn (voor de 44e keer) samengesteld door stijlcriticus en voormalige modeontwerper Richard Blackwell.

Ditmaal bevinden Madonna en Britney Spears zich in het slechtst geklede groepje, dat aangevoerd wordt door de Amerikaanse hotelerfgename Paris Hilton. Ook Diane Keaton, Melanie Griffith en Courtney Love krijgen een eervolle vermelding in de lijst. Vorig jaar viel deze twijfelachtige eer nog te beurt aan o.a. Anna Nicole Smith, Kelly Osbourne en Shakira.

Jennifer Garner, Diane Lane en Oprah Winfrey worden in de andere (best geklede) groep voorafgegaan door Nicole Kidman, die vorig jaar reeds om haar goede smaak werd geprezen.

Nicole Kidman

Nicole Kidman,
best geklede vrouw van 2003.


Paris Hilton

Paris Hilton,
slechtst geklede vrouw van 2003.

Barrichello tot eind 2006 bij Ferrari

rutshark wist ons vandaag het volgende te melden:

Het team van Ferrari heeft vandaag bekend gemaakt, dat het contract met Rubens Barrichello is verlengd tot eind 2006.

In eerste instantie zou het contract van de Braziliaan tot eind 2004 zijn, maar reeds in december kwamen de speculaties rond een contractverlenging op gang. Michael Schumacher en enkele sleutelfiguren in de technische staf kregen eerder al een contract tot eind 2006.

Met deze aankondiging komt een eind aan de speculaties rond de coureur die Barrichello mogelijk 2005 zou moeten gaan opvolgen binnen het team. "Ik ben trots, ik heb dit op het juiste tijdstip in mijn carrière gedaan, en het is een volgende stap voorwaarts" aldus Barrichello. "Ferrari is duidelijk blij met mijn werk en ik ben blij bij Ferrari. Nog eens twee jaar is geen vraag van zekerheid want er is nog een hoop te doen."

Het contract werd gisteren te Maranello, getekend nadat Rubens vanuit Brazilië naar Italië was teruggekeerd.

Barichello pakte afgelopen seizoen twee overwinningen voor het team en eindigde als vierde in het wereldkampioenschap. Sinds hij vier jaar geleden vanaf Stewart bij het team kwam, heeft Ferrari telkens het constructeurskampioenschap gewonnen.

Toestroom van arbeiders uit Polen blijft uit

XLM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in een nog vertrouwde analyse voorspeld dat de gevreesde vloedgolf van goedkope arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok uit zal blijven wanneer deze landen op 1 mei 2004 tot de EU toetreden. Het CPB verwacht dat hoogstens tienduizend Polen en andere Oost-Europeanen hun heil in Nederland zullen zoeken. In Midden- en Oost-Europa zijn momenteel 190.000 werknemers van plan om naar de huidige EU te komen als hun moederland toetreedt tot de EU.

Van deze 190.000 werknemers komt slechts een klein deel, tussen de vijf- en tienduizend, naar Nederland. De rest zal werk zoeken in andere EU-landen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil werknemers uit de nieuwe tien lidstaten toegang verlenen tot de arbeidsmarkt van de rest van de EU. Minister Zalm van Financiën wil echter dat Nederland zijn grenzen dichthoudt voor deze goedkope arbeidskrachten. Hij is bang voor een nog verder oplopende werkloosheid, om deze reden houden veel andere EU-landen hun grenzen voorlopig dicht.

DVD Review: Atomic Kitten - Be with Us

In het jaar 2000, na het hoogtij van de meidenbands, brak een drietal dames genaamd Atomic Kitten door in Nederland met "Whole again". In vier jaar tijd is dit trio uitgegroeid tot een internationaal bekende popgroep en heeft het 3 CD's, twee DVD's, een kledinglijn en zelfs een eigen raceteam op haar naam staan. Na de release van hun laatste CD "Ladies Night" werd het voor de groep tijd om de twaalf meest hectische maanden van hun leven op een rijtje te zetten. Dat is gebeurd in de vorm van deze DVD: Be With Us (a year with...)

Atomic Kitten

Moslimorgaan CMO nu al gespleten

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat vandaag formeel wordt opgericht, is nu al één lid kwijtgeraakt. De NMR (Nederlandse Moslim Raad) heeft zich teruggetrokken. Het CMO bestaat nu nog uit zes landelijke soennitische koepelorganisaties.

NMR-secretaris R. Nurmohamed zei gisteren dat de NMR niet akkoord gaat met het feit dat het CMO bepaalde groeperingen uitsluit. De belofte van de oprichters dat kleinere en niet-soennitische organisaties zich na de oprichting kunnen aanmelden, zal volgens hem een ,,wassen neus'' blijken te zijn. De NMR denkt niet dat zij zullen worden toegelaten.

Gisteren uitten PvdA en CDA al kritiek op het CMO, dat zij als niet representatief genoeg bestempelden. Minister Rita Verdonk van Integratie meent tot nu toe dat het CMO wel genoeg moslims vertegenwoordigt. Eerder zei ze dat niet-soennitische organisaties na de formele oprichting alsnog kunnen toetreden.

Zie ook: Nederlands moslimorgaan CMO dichtbij oprichting.

Tenminste 18 doden bij clan-gevecht in Somalië

Dinsdag zijn bij een confrontatie tussen rivaliserende clans in Centraal Somalië tenminste 18 doden gevallen en 23 mensen gewond geraakt, aldus het persagentschap MISNA.

Tegenover elkaar stonden twee delen van de Hawiye-clan: de Murursade-groep en de Duduble-groep. De gevechten deden zich voor in de stad Ceel Buur en hadden als inzet de controle over het grondgebied.

Dit was niet de eerste keer dat de twee groepen tegenover elkaar stonden. Volgens het Bureau voor Humanitaire Coördinatie van de VN zijn vorig jaar in de betrokken streek al meer dan 1000 mensen gevlucht voor het geweld.

Erik Breukink ploegleider van Rabo

Erik Breukink is de nieuwe ploegleider van de Rabobank wielerploeg. Zelf eindigde hij zijn carrière in 1997 bij de wielerploeg, waarna hij nog een tijdje als PR-man werkte. De huidige ploegleider Theo de Rooij wordt manager van de ploeg. Voormalig manager Jan Raas verliet Rabobank vanwege een meningsverschil over het beleid. De andere ploegleiders zijn Adri van Houwelingen en Frans Maassen.

Er zijn meteen ook wat nieuwe renners in de profploeg. Pieter Weening en Hans Dekkers stappen dit jaar over van de opleidingsploeg. Joost Posthuma zal in mei worden toegevoegd aan de selectie. Jacob Bergsma, nu nog perschef van voetbalclub Ajax, wordt de nieuwe PR-man.

GroenLinks Rotterdam krijgt poederbrief

BourzikGemeenteraadslid Brahim Bourzik van GroenLinks in Rotterdam heeft gisterochtend een poederbrief gekregen. De brief werd bezorgd op de fractiekamer in het stadhuis van de havenstad. Na het openen van de brief werd direct de beveiliging ingeschakeld. De Rotterdamse politie is een onderzoek gestart naar de zaak.


De leden van GroenLinks eisten vorige week nog het vertrek van Bourzik en de andere raadsleden van GroenLinks. Fractievoorzitter Bea Kruse stapte maandag al op.

Doden door aanslag bij grens Gazastrook

Woensdag heeft een Palestijnse zelfmoordaanslag bij de grensovergang Erez tussen Israël en de Gazastrook aan ten minste vier personen het leven gekost. Ooggetuigen meldden dat een Palestijnse vrouw de actie uitvoerde.

Inmiddels is de aanslag in een gezamenlijke verklaring opgeëist door de Hamas en de al-Aqsa Martelaren Brigades. De terrorist wist onopgemerkt langs de Palestijnse grensbewakers te komen, bij het gebouw waar de Israëlische militairen de Palestijnse arbeiders controleerden, blies zij zich op.

Volgens een Palestijnse ooggetuige vloog overal glas en zwarte rook. "Arabieren schreeuwden, joden schreeuwden, niemand wist wat er aan de hand was." De grensovergang Erez, de drukste overgang tussen de Gazastrook en Israël, wordt veel gebruikt door Palestijnen die in Israël werken.

Vogelpest mogelijk gevaarlijker dan SARS

Het gevaarlijke H5N1-virus.De vogelpest, die momenteel in Azië woedt, kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een groter gevaar worden voor deze regio dan SARS. De ziekte heeft in Vietnam al meer dan een miljoen stuks pluimvee getroffen.

In de hoofdstad Hanoi zijn zeker drie mensen aan de vogelpest overleden. In zes andere gevallen wordt dat vermoed, maar moet verder onderzoek plaatsvinden om volledige zekerheid te krijgen.

Niet alleen in Vietnam zelf breidt de vogelpest zich gestaag uit, maar ook in Zuid-Korea en Japan zijn inmiddels duizenden kippen eraan bezweken. Buurland Thailand spreekt tegen dat het zijn export veilig wil stellen door de uitbraak van vogelpest in centrale provincies te verzwijgen.

Er zijn nog geen aanwijzingen gevonden dat het virus kan overspringen van mens naar mens. "De kans dat het virus die mogelijkheid ontwikkelt is momenteel de grootste zorg van de WHO", aldus Peter Cordingley, regionaal coördinator van de WHO in Manilla.

Verstappen en Heidfeld eerste keus

nightfall en rutshark wisten ons vandaag het volgende te melden:
Jordan heeft laten weten dat voorlopig Jos Verstappen en Nick Heidfeld boven aan hun lijstje staan om komend seizoen te gaan rijden.

Persvoorlichster, Helen Temple, meldde echter ook dat er deze week nog geen rijders bekend zullen worden gemaakt. De onderhandelingen met Verstappen en Heidfeld zullen de komende week nog gewoon doorlopen.

Voor de test op 20 januari op het circuit van Barcelona is ook nog niet bekend wie daar zal gaan testen. Er werd ook nog bij gemeld dat de rijder die daar zal testen niet automatisch de rijder voor het nieuwe seizoen is.

Babos naar Feyenoord

Gabor Babos zal vanaf volgend seizoen de nieuwe doelman van Feyenoord zijn.

Het contract van Babos bij zijn huidige club NAC Breda loopt na dit seizoen af. Babos stond al enkele jaren in de belangstelling van Feyenoord, maar eerdere pogingen sprongen af op de transfersom die NAC Breda vroeg.

Volgens de Volkskrant zou Babos het contract al in oktober hebben getekend en zou het gaan om een vierjarig contract. Feyenoord zou willen wachten met de bekendmaking om onrust onder de huidige keepers te voorkomen. Het contract van Patrick Lodewijks loopt na dit seizoen af en dat van Edwin Zoetebier loopt nog één jaar door.

Babos is vrijwel hersteld van de blessure die hij op 17 oktober in de wedstrijd tegen Newcastle United opliep. Hij had de ellepijp van zijn rechterarm gebroken, maar kan nu weer gewoon trainen. Hij zal in de tweede seizoenshelft waarschijnlijk willen proberen er, na vier jaar NAC Breda, een mooi afscheid van te maken.

Metgod kandidaat bij RBC

RBC Roosendaal richt zich bij de zoektocht op een nieuwe trainer met name op oud-voetballers.

Na de keuze van Maaskant voor Willem II moet RBC Roosendaal op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. Twee kandidaten die in Roosendaal worden genoemd zijn John Metgod en Danny Blind.

Metgod is op het moment assistent-trainer bij Feyenoord. Met de komst van Gullit is het nog onbekend of hij dit volgend seizoen kan blijven. Danny Blind is trainer van de A-junioren bij Ajax, maar heeft aangegeven op termijn een stapje hoger te ambiëren.

Graf van Free Willy onderwerp van discussie

Keiko in betere tijdenHij is inmiddels al een maand dood, de orka uit de film Free Willy: Keiko. Afgelopen week hebben Noorse kinderen nog een stenen monument voor Keiko gebouwd bij zijn laatste rustplaats. De autoriteiten in Noorwegen zijn nu aan het twijfelen geslagen of het wel een verstandige beslissing was om de orka te begraven.


Keiko leefde namelijk op een strikt dieet van onder andere vette vis en zeehonden; dieren die vaak hoge concentraties van de giftige stof PCB in hun lichaam hebben. Het gevolg hiervan is dat Keiko waarschijnlijk vol zit met die giftige PCB`s. De orka valt echter niet onder enige regelgeving met betrekking tot het verwijderen van gevaarlijk afval. Zodoende is Keiko begraven in het graafschap Moere og Romsdal, zonder dat er formele toestemming voor is gegeven.

Normaal gesproken worden aangespoelde dode orka`s terug naar zee gesleept waar ze verder voor geen problemen zorgen. Het besluit om Keiko`s laatste rustplaats niet op zee maar op land te geven leek logisch, omdat de orka tot een icoon verworden was.

Leerlingen Terra College bijeen

Op het Terra College in Den Haag zijn momenteel leerlingen, leerkrachten en ouders bijeen om hun gevoelens en emoties bij elkaar kwijt te kunnen. Op de school werd gistermiddag in een volle aula onderdirecteur Hans van Wieren doodgeschoten door een 17-jarige leerling van de school.

De 830 leerlingen die kunnen komen krijgen professionele begeleiding van een team van vijftien tot twintig medewerkers van slachtofferhulp, waaronder een traumadeskundige en psychologen. Van 8.10 uur tot 12.00 uur zijn de schooldeuren open. Rond acht uur kwamen de meeste leerlingen naar school.

Leerkrachten en directie waren al vroeg aanwezig. Er hing een bedrukte stemming en de directeur vroeg de pers om afstand te houden. Voor het schoolgebouw zijn bloemen neergelegd en er branden kaarsjes. Voor 14.00 uur is een persconferentie in het stadhuis aangekondigd.

Vrouw doodt echtgenoot met zelfmoord

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Noord-China is omgekomen toen hij de zelfmoord van zijn vrouw wilde voorkomen. Toen de 35-jarige vrouw uit een hoog flatgebouw was gesprongen probeerde de man haar val te breken. Ze brak hem echter, hij werd verpletterd.

Volgens de South China Morning Post stond de 38-jarige man samen met zijn schoonmoeder en andere familieleden onderaan de flat toen hij zag dat zijn vrouw uit het raam van hun appartement klom.

Russen: te veel seks en geweld op tv

Arno, 1750GTV en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische media zenden te veel seks en geweld uit. Dat is de mening van de Russen zelf, zo blijkt uit een onderzoek. Driekwart van de bevolking vindt censuur zelfs noodzakelijk.

Voor het onderzoek werden 1500 Russen om hun mening gevraagd. Voor 41 procent was censuur "beslist noodzakelijk". 35 procent vindt het "mogelijk noodzakelijk", terwijl slechts 6 procent graag porno en geweld op de beeldbuis wil houden.

Baan in beeld bij ADO Den Haag

Rob Baan wordt genoemd als mogelijke nieuwe technisch directeur van ADO Den Haag.

Er is al contact geweest tussen de club en Baan, maar de onlangs bij Feyenoord ontslagen Baan verkeert momenteel onder de Mexicaanse zon en wil pas als hij terug is van vakantie verder praten.

Rob Baan is goed bekend in Den Haag. Hij trainde er de jeugd, was assistent-trainer en van 1983 tot 1986 hoofdtrainer. In zijn laatste seizoen werd hij met FC Den Haag ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie.

Een eerdere kandidaat voor de functie van technisch directeur was Mark Wotte, een andere oud-trainer van ADO Den Haag. Wotte tekende echter bij Feyenoord, wat ADO wellicht aan de beschikbaarheid van Baan herinnerde.

Julio Iglesias krijgt een broertje

Julio IglesiasDat playboy zijn in de genen zit, blijkt wel uit de familie Iglesias. Naast Enrique en Julio is er namelijk nog een lid van de familie Iglesias erg druk met zijn liefdesleven: Opa Iglesias. De 87-jarige Julio senior wordt namelijk vader! Zijn 47 jaar jongere vrouw Roona Keith is vijfeneenhalve maand zwanger. De Spaanse media wist eerder al te berichten dat Iglesias en Keith onder behandeling waren bij een Amerikaanse vruchtbaarheidskliniek. Dat heeft nu dus zijn vruchten afgeworpen.

De 60-jarige Julio junior is vorig jaar mei zelf vader geworden van een tweeling. Hij is getrouwd met de, veel jongere, Nederlandse Miranda. Julio junior is vader van minimaal zeven kinderen.

[update] Vliegtuigcrash in Oezbekistan

Vanmiddag is nabij Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een vliegtuig van een Oezbeekse luchtvaartmaatschappij neergestort. Het toestel, een Yak-40 straalvliegtuig, had veertig personen aan boord. Volgens de autoriteiten hebben vijf mensen de crash overleefd. Het toestel zou tijdens de landing in de problemen zijn geraakt door de dichte mist.

Een Yak-40
Een Yak-40 vliegtuig

Update
Aan boord van het vliegtuig blijkt een topfunctionaris van de Verenigde Naties te hebben gezeten. De VN meldt dat het om de Brits-Australische Richard Conroy gaat, hij was VN-gezant in regio rond Oezbekistan.

Richard Conroy.
De 56-jarige Richard Conroy.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt dat er 32 pasagiers en 5 bemanningsleden in het vliegtuig zaten. Van vijf overlevenden is ook geen sprake, de autoriteiten maakten bekend dat alle inzittenden zijn omgekomen. Ooggetuigen melden dat het vliegtuig bij de landing over de kop is geslagen, nadat het een stellage met landingslichten had geraakt.

Het originele bericht werd om 20:51 geplaatst

Nieuwe gevallen van polio ontdekt

AleXis vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft een klap te verduren gekregen in haar strijd om de ziekte polio tegen het eind van dit jaar volledig uitgeroeid te hebben. Twee gevallen, één in Kameroen en één in Benin, gooien mogelijk roet in het eten. De WHO heeft ministers van gezondheid bijeengeroepen voor een spoedoverleg.

Het is een domper op het al vijftien jaar durende gevecht dat in 1988 begon, toen in nog ruim honderd landen polio heerste. Tegenwoordig is dit aantal sterk afgenomen naar zes (India, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Niger en Egypte). Met de gevallen in Kameroen en Benin, beide buurlanden van Nigeria, is dit totaal weer toegenomen tot acht landen.

De organisatie had goede hoop om, na de cijfers van vorig jaar, dit jaar de ziekte volledig te kunnen uitroeien. Vorig jaar ging het om 650 gevallen, in 2002 waren dat er nog 1918.

Poliomyelitis, ook wel polio genoemd, is een virale infectie van het darmkanaal die zich kan uitbreiden tot het ruggenmerg of de hersenen. In dit laatste geval kan de ziekte aanleiding geven tot verlamming. De ziekte is al meer dan 3000 jaar bekend en zorgde op haar hoogtepunt voor ongeveer 500.000 verlammingen per jaar. In 1955 werd er een vaccin ontwikkeld waarmee de ziekte kan worden uitgeroeid.

Winnaar wedstrijd 'Bush in 30 seconds' bekend

pberends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het filmpje 'Child's pay' is door de website Moveon.com tot beste anti-Bush spotje gekozen. Het winnende spotje in de wedstrijd 'Bush in 30 seconds' laat werkende kinderen zien en stelt daarbij de vraag: "Raad eens wie er moet betalen voor Bush' tekort van 1 biljoen?"

Het spotje is door een jury gekozen uit veertien finalisten. Die waren daarvoor weer gekozen uit meer dan 1500 inzendingen, waarin mensen in dertig seconden het beleid van Bush aan de kaak mochten stellen. De wedstrijd kwam vorige week in het nieuws toen er een filmpje bleek te zijn ingezonden waarin Bush met Hitler werd vergeleken. Dat spotje haalde de finale niet.

84-jarige opa naar basisschool

AleXis herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Nadat de Keniaanse regering vorig jaar besloot om de basisschool vrij te stellen van onderwijsgeld, besloot een 84-jarige opa van dertig kleinkinderen om te gaan leren lezen en schrijven.

De hoofdonderwijzer van de school dacht eerst te maken te hebben met een ludieke grap, maar de oude Keniaan verscheen netjes op de eerste schooldag en had zelfs zijn schooluniform aangetrokken.

De man, die in de jaren 50 vocht tegen de Britse overheersing in Kenia, is bang om de compensatie te missen die afgelopen november door de Keniaanse regering is beloofd aan de nog in leven zijnde strijders. Door zijn onwetendheid zou een jonge overvaller hem gemakkelijk van het geld kunnen beroven.

De Keniaan is ruim de oudste in het klasje waarvan de gemiddelde leeftijd zeven is, en kan elke dag samen naar school met twee van zijn kleinkinderen die in een hogere klas zitten.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.