Russische miljardair voorlopig niet vrij

Joost (JvL)
Mikhail KhodorkovskyHet gerechtshof in Moskou heeft besloten om Ruslands rijkste man, Mikhail B. Khodorkovsky, voorlopig niet op borgtocht vrij te laten. Khodorkovsky, een grote oliemagnaat, werd op 25 oktober vorig jaar gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van economische delicten als fraude, verduistering van geld en belastingontduiking.

Vandaag mocht Khodorkovsky zich voor het eerst sinds zijn arrestatie verdedigen tegenover drie rechters. Hij probeerde de rechters te overtuigen dat hij niet zal vluchten wanneer hij op borgtocht vrij mocht komen. De miljardair vindt het niet eerlijk dat hij vastgehouden wordt in een gevangenis en daarom pleitte hij vandaag voor huisarrest.

Het vermogen van Khodorkovsky wordt geschat op acht miljard dollar. Hij verkreeg zijn vermogen door de export van olie naar het westen en het exploiteren van pijpleidingen. Zijn bedrijfsvoering was een doorn in het oog van president Poetin, omdat Khodorkovsky buiten de Russische regering om zaken deed.

Om het geheel erger te maken financierde de miljardair politieke partijen die tegen president Poetin waren. De gevangenname van Khodorkovsky wordt dan ook gezien als een straf van het Kremlin. Voorlopig komt Ruslands rijkste man nog niet vrij, de rechters achten zijn gezondheid ruim voldoende om in de gevangenis te verblijven. Het is nog steeds onbekend wanneer hij berecht zal worden.