Nederlanders kunnen president VS kiezen

Wiebe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In november gaan de Amerikanen weer naar de stembus om hun president te kiezen. Mensen met een andere nationaliteit kunnen nu ook hun stem uitbrengen, alleen dan niet op het stembureau maar via het internet.

Een aantal Nederlanders is namelijk op het idee gekomen om via de website www.theworldvotes.org een alternatieve Amerikaanse presidentsverkiezing te organiseren. De achterliggende gedachte is dat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen gevolgen heeft voor iedereen op de wereld en waarom zou iedereen er dan ook niet over mee mogen praten?

Op de website kan men zich aanmelden voor het digitaal stemmen. In november zal aan iedereen die zich heeft opgegeven een elektronisch stemformulier worden verstuurd waarmee ze hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete kandidaat.

"Het buitenlands beleid van die nieuwe president grijpt direct in op de levens van alle burgers over de hele wereld", meent één van de initiatiefnemers. "Diezelfde wereldburgers missen tot nu toe echter een spreekbuis die tegendruk kan bieden aan de grootste macht van dit moment."

Inmiddels hebben zich meer dan 1600 mensen aangemeld via de site. De organisatoren hopen op honderdduizenden, zo niet miljoenen inschrijvingen. "Tot nu toe zien we dat ongeveer één op de vier bezoekers van de site zich inschrijft."