Kamerleden krijgen luxe rookplek

Door de nieuwe rookregeling moeten veel rokende werknemers noodgedwongen buiten een sigaretje opsteken. Kamerleden hoeven hier niet bang voor te zijn, ze krijgen een riante rookruimte. De helft van het restaurant op de eerste verdieping van het Kamercomplex wordt namelijk omgebouwd voor rokende politici, hun medewerkers en Kamerpersoneel.

Hoeveel de verbouwing van het restaurant gaat kosten is niet bekend, wel is bekend dat het verbouwing betaald wordt uit het onderhoudspotje van de Kamer. Het omgebouwde gedeelte moet plaats bieden aan tientallen rokers. Zij zijn voortaan als enige verzekerd van een plek bij het raam, met uitzicht over het Plein.

De ruimte wordt zo aangepast dat je met een gerust hart de deur kan openen. Door een kunstmatig opgewekt drukverschil wordt voorkomen dat de rook ontsnapt naar het rookvrije gedeelte. De reeds aanwezige afzuiginstallatie voorkomt dat de rooklucht blijft hangen. "Het moet geen pafkamer worden waar een enorme walm hangt", aldus de woordvoerder.

Politici die een sigaret opsteken op een verboden plaats, lopen de kans een boete van maximaal 2400 euro te krijgen. De boete moet worden betaald aan de Tweede Kamer.