[update] Winkeldieven opsluiten in een kooi

Troel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Utrecht heeft de winkeliersvereniging van 'Hoog Catharijne' het plan opgevat om notoire veelplegers in kooien op te sluiten. De eerste kooien worden al binnen een paar maanden in een aantal winkels geplaatst. De winkeliers zien geen andere mogelijkheid omdat ze winkeldieven weliswaar mogen opsluiten in een ruimte tot de politie ze komt halen, maar veel winkels geen plek hebben om ze vast te houden.

De winkels hebben vaak ook geen mankracht genoeg om de dieven in bedwang te houden. Een manshoge kooi met spijlen ziet de winkeliersvereniging dan ook als praktische en goedkope oplossing. De dief kan weinig schade aanrichten en je kan hem goed in de gaten houden.

In Oldenzaal plaatste een meubelzaak vorig jaar al een kooi om winkeldieven op te sluiten. Volgens een woordvoerster is de cel nog niet gebruikt omdat er sinds de plaatsing nog geen enkele winkeldief is opgepakt.

Update 16:35

Het Openbaar Ministerie vindt het opsluiten van verdachten in een kooi niet toelaatbaar. Het gaat volgens justitie ''te ver. Er zijn geen harde regels voor, maar verdachten dien je fatsoenlijk te behandelen. Een slager mag ook geen dief in een koelcel stallen."

Ook de politie laat weten tegen het opsluiten van winkeldieven in een kooi te zijn.

Wettelijk mag een ondernemer een betrapte dief wél in een kantoor of speciale ruimte vasthouden.