Foto's van criminelen worden al verspreid

Het plan van de Utrechtse hoofdcommissaris Peter Vogelzang, om foto's van veelplegers openbaar te maken, lijkt grote steun te hebben onder de Nederlandse bevolking. Maar het plan lijkt al achterhaald, omdat onder winkeliers op dit moment reeds honderden foto's circuleren van winkeldieven, vrijgegeven door de politie. Dat is nog maar het begin. Plannen voor een landelijk 'smoelenboek van criminelen, worden dit jaar gerealiseerd.

Het Platform Detailhandel.nl is volgens manager-winkelcriminaliteit Sjoerd Veenstra, in samenwerking met het MKB, in gesprek met het openbaar ministerie over een winkelverbod voor dieven. Dat kan de officier van justitie eisen wanneer iemand drie winkeldiefstallen achter zijn naam heeft staan. ''Een dergelijk verbod kun je alleen maar handhaven met een smoelenboek. Herkent een winkelier zo'n klant, dan kan hij hem direct buiten de deur zetten. Dat gebeurt al. En juridisch gezien is er geen beletsel. We zijn afgelopen november bij minister Donner van Justitie langs gegaan en die zei dat de winkeliers niet zo aarzelend hoefden te zijn, want de weg is juridisch vrij''.

Bovendien heeft de Amsterdamse politie onlangs al afbeeldingen op internet geplaatst van voetbal-hooligans. Alle twaalf relschoppers die via de eigen politiewebsite en via de tv-programma's Opsporing Verzocht en Ter Plaatse aan de schandpaal werden genageld, zijn opgepakt.

Het NCRV-radioprogramma Stand.nl liet haar luisteraars gisteren stemmen over de stelling: ''Foto's van veelplegers moeten openbaar worden gemaakt''. Resultaat aan het eind van het programma: 80% was voor, en slechts 20% was tegen.

Het OM liet begin deze week weten niet achter het plan van Vogelzang te staan. Ook de PvdA en het CDA in de Kamer reageerden niet enthousiast. Kamerlid Wolfsen (PvdA) vond het plan lijken op het rondrijden van een veroordeelde op de mestkar, net als in de Middeleeuwen.

-
Ook de FOK!-poll gaat nu over dit onderwerp.