Verdachte steekpartij bus was schrik van de buurt

De 63-jarige man die afgelopen maandag in Zaandam buschauffeur Heiko Stel neerstak staat in de Zaanse wijk Poelenburg bekend als de schrik van de buurt. Veel buurtbewoners zijn doodsbang voor de man, René H., die de bijnaam 'de Thai' heeft.

De kleine gespierde H. werd al meerdere keren opgepakt, nadat hij autobanden had doorgeprikt, uitwerpselen door de brievenbus van buren had gegooid en ruiten van woningen had ingegooid. H. zou op voet van oorlog leven met buurtbewoners en plaatselijke drugsdealers, die zijn vriendin verslaafd hebben gemaakt.

In de buurt is over de achtergrond van de man met een Nederlandse achternaam en een Thais uiterlijk weinig bekend. Hij heeft wel eens verteld dat hij gevochten heeft in de oorlog in Vietnam en daar zijn vrouw en kinderen heeft verloren. Hij is ook opgenomen geweest in psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum, maar daar weggestuurd omdat hij onbehandelbaar is. De man zou medicijnen slikken tegen psychoses.

Afgelopen week heeft de politie nog een inval gedaan bij H. omdat hij zijn vriendin met een mes bedreigd zou hebben. Een politiehond zou H. daarbij behoorlijk in zijn buik hebben gebeten. Aan buurtbewoners liet hij na het voorval lelijke beetwonden in zijn buik zien. Toen de politie dinsdagochtend na zijn arrestatie wegens de steekpartij zijn huis binnenging, bleek het te zijn 'gebarricadeerd' met rotjes en elektrische draden.

Bij de neergestoken busschauffeur Stel is in het ziekenhuis 30 centimeter dunne darm weggehaald. Het is voor hem kantje boord geweest want hij had veel bloed verloren. Inmiddels gaat het weer redelijk met hem.

Na de staking die uitbrak heeft vervoersmaatschappij Connexxion toegezegd dat alle bussen in Zaandam camera's krijgen en dat binnenkort extra beveiligingspersoneel op de bussen komt.