Laatste poging om Beagle 2 te vinden

Het European Space Agency zal vandaag zijn laatste poging doen om de vermiste ruimtesonde Beagle 2 te vinden. Het moederschip, de Mars Express, zal om 13:13 Nederlandse tijd over de vermoedelijke landingsplaats vliegen.

Verschillende pogingen contact te maken met behulp van de Amerikaanse satelliet Mars Odyssey en radiotelescopen zijn tot dusver mislukt. Als ook de Mars Express de sonde vandaag niet vindt, zal de missie als mislukt worden beschouwd.

Wetenschappers richten zich momenteel op de drie mogelijke redenen voor de stilte van de Beagle. Het zou een fout in de software kunnen zijn, een probleem met de radio-ontvanger of zender, of de groeiende mogelijkheid dat de sonde kapot is gegaan bij de landing.

De Britse experts achter het project weigeren vooralsnog echter de hoop op te geven en zullen ook na vandaag nog pogingen doen om de sonde te vinden. Ze vestigen hun hoop op het moederschip, de enige methode waarmee de communicatie met de Beagle is getest. De satelliet en de telescopen zouden mogelijk niet met de sonde kunnen communiceren.