FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 december 2003

Rechterhand bin Laden: Amerikanen verslagen

De Amerikanen hebben de strijd in Afghanistan verloren, en al-Qaeda zal ze overal, 'tot in hun eigen land', achtervolgen. Dit meldt althans een geluidsband die televisiezender al-Jazeera vrijdag liet horen, en waarop vermoedelijk de stem te horen is van Ayman al-Zawahri, de tweede man in het terroristennetwerk.

"De Amerikanen zijn ondanks hun militaire kracht en al hun wapens door onze strijders verslagen", aldus de spreker. "Met Gods hulp achtervolgen wij de Amerikanen en hun bondgenoten overal, ook in hun eigen land." Al-Zawari richt zicht verder tot het Amerikaanse volk, dat door al-Qaeda herhaaldelijk is opgeroepen het beleid van Bush niet te steunen: "Hoe kunnen we jullie vergeven na alle waarschuwingen die we jullie hebben gegeven. Je oogst wat je zaait".

Volgens al-Jazeera is de band in november ingesproken, tijdens de Ramadan. Er is nog niet objectief geverifiŽerd of de stem echt van Al-Zawari is. De zender heeft al vaker geluidsopnamen laten horen die van Al-Zawari en bin Laden afkomstig zouden zijn. Van sommige heeft de CIA gezegd dat ze authentiek zijn.

Dreiging

De waarschuwing valt samen met een terroristische bedreiging van New York. Een functionaris van de CIA zei 'zeer bezorgd' te zijn over de hoeveelheid dreigementen tegen Amerikaanse doelen in binnen- en buitenland.

Oudste sculpturen ooit opgegraven

Drie ivoren figuurtjes, opgegraven in de Schwaben-regio in Duitsland behoren tot de oudste afbeeldingen van levende wezens ooit.

De 30.000 jaar oude beeldjes verraden een opmerkelijke creativiteit van de eerste Europese immigranten. Ze zijn, samen met eerdere vondsten, "zonder twijfel de oudste verzameling van figuratieve kunst ter wereld", aldus archeoloog Anthony Sinclair, van de universiteit van Liverpool. De vondsten zijn in tegenspraak met de heersende theorieŽn, waarbij men dacht dat kunst langzaam verfijnd werd.

De betekenis van de sculpturen is onduidelijk. De figuurtjes beelden een paardenhoofd, een watervogel en een figuur dat blijkbaar half kat, half mens is uit. Volgens de opgraver, Nicholas Conard van de universiteit van TŁbingen, zijn ze zeker geen weergave van de dieren die de mensen destijds consumeerden. Eťn interpretatie is dat ze dieren weergeven die de mensen respecteerden door hun eigenschappen, of waarin ze zichzelf terugzagen. Conard denkt dat dit het vroegste bewijs is van sjamanisme, wat inhoudt dat de vroege mensen dachten dat de geest zichzelf kan veranderen naar een dierlijke vorm.

Echte mensen

Wat de betekenis van de beeldjes ook mag zijn, experts zijn het er over eens dat ze gemaakt zijn door echte mensen. Figuren zijn een veel betrouwbaardere indicator voor cultuur dan lemmets of pigmentkleuren, die beiden ook werden gebruikt door vroegere mensachtigen, zoals Neanderthalers. Sculpturen kunnen alleen gemaakt worden door een samenleving met symbolische communicatie, wat suggereert dat er ook sprake is van een complexe taal.

John de Mol weg bij Endemol

Yakko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John de Mol en Aat Schouwenaar gaan weg bij Endemol. De twee vertrekken nadat de Spanjaard JoaquŪn Agut Bonsfills begin deze maand onverwacht het roer bij het entertainmentbedrijf over nam. John de Mol verkocht het bedrijf vijf jaar geleden aan het Spaanse telecombedrijf Telefůnica. Aat Schouwenaar leidde het bedrijf sindsdien. De Mol was creatief directeur.

Schouwenaar wordt lid van de raad van commissarissen. Het Spaanse bedrijf wilde graag een Spanjaard aan het roer hebben. Dit kwam volledig onverwacht voor Endemol. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het vertrek van De Mol en Schouwenaar het beste voor alle partijen. "Als Endemol de nieuwe topman een redelijke kans wil geven is het niet goed als de oprichter er ook nog rondloopt."

De oprichter vertrekt op 1 mei 2004 bij het bedrijf. Dat kan nog verlengd worden tot eind dat jaar.

Amerika onderschept 'al-Qaeda'-drugsboot

Vier van de twaalf gevangengenomen opvarenden van een kleine smokkelboot, onderschept door de Amerikaanse marine in de Perzische golf, hebben volgens het Pentagon 'duidelijke banden' met al-Qaeda.

Het bootje werd maandag geŽnterd in de straat van Hormuz. Aan boord werden 54 zakken hasj van elk 35 kilo gevonden, met een straatwaarde van tussen de 8 en 10 miljoen dollar. Volgens een schriftelijke verklaring werden er bij een eerste onderzoek "duidelijke banden ontdekt tussen de smokkeloperatie en al-Qaeda". Hoge functionarissen wilden geen verdere uitspraken doen over hoe het Pentagon tot deze conclusie gekomen is.

Tweede Maasvlakte komt definitief

De Tweede Maasvlakte gaat er definitief komen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het totale project gaat 2,3 miljard euro kosten en zal worden betaald door het Rijk en de gemeente Rotterdam. Wie hoeveel moet gaan betalen moet nog worden afgesproken.

Met het besluit komt een eind aan een tienjaar durend traject van praten over de nieuwe Maasvlakte. De vlakte gaat 750 hectare groot worden en wordt volledig aangelegd op nieuw droog te leggen grond.

Volgens de gemeente Rotterdam komt de toezegging van het kabinet om mee te betalen precies op het goede moment. "Dit is een uitstekend signaal aan de markt", aldus Leefbaar Rotterdam havenwethouder W. van Sluis. "Vooral op containergebied staan de klanten te trappelen en we hebben ze nu wat te bieden. De toezegging van het kabinet is belangrijk voor het economisch perspectief van de regio."

Naar verwachting zijn de onderhandelingen tussen het Rijk en de gemeente Rotterdam over drie maanden afgerond. Rotterdam vraagt op korte termijn 475 miljoen euro. De landelijke overheid kan voor 2010 geen geld vrijmaken, maar Rotterdam heeft aangeboden het bedrag voor te schieten.

Rinkelende telefoon wijst dief aan

Tatjana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een overgaande telefoon heeft er in Wormerveer voor gezocht dat een dief kon worden aangehouden. Toen een medewerkster in het politiebureau aan de Padlaan namelijk merkte dat er een mobieltje zoek was, belde zij het nummer van het toestel en hoorde de telefoon overgaan.

Het geluid kwam uit de jas van een man, die kort daarvoor de telefoon van de balie had weggenomen. De man, die een veelpleger bleek te zijn, werd direct aangehouden.

Zware straf voor Ferdinand

Rio Ferdinand wordt door de tuchtcommissie van de FIA erg zwaar gestrafd voor het niet op komen dagen bij een dopingcontrole.

Ferdinand miste op 23 september de dopingtest na een wedstrijd van Manchester United. In de dopingtest 36 uur later werden geen verboden middelen geconstateerd, maar de speler werd wel van de interland tegen Turkije uitgesloten.

Nu heeft de tuchtcommissie uitspraak gedaan en blijkt hij een schorsing van 8 maanden en een boete van 72.000 euro te krijgen. Dat zou betekenen dat hij de rest van het seizoen mist en ook het EK in Portugal mist. Tegen de straf kan nog 16 dagen in beroep worden gegaan en de schorsing zal ingaan op 12 januari 2004.

In de hoorzitting namen ploeggenoot Nicky Butt en trainer Alex Ferguson het voor hem op en liet bondscoach Eriksson schriftelijk weten hem te steunen. Opmerkelijk is dat de straf zwaarder is dan bij veel dopingzaken in de voetballerij waarbij spelers wel positief waren bevonden.

Hristov tijd uit roulatie

Goaltjesdief Gorgi Hristov is afgelopen week op de training van FC Zwolle geblesseerd geraakt en zal zeker de komende wedstrijd tegen NEC moeten missen.

Momenteel wordt bekeken hoe ernstig deze blessure is. Door een opeenhoping van vocht en bloed is het moeilijk te bepalen wat voor blessure het is. Gedacht wordt aan een blessure die hij eerder bij NEC ook al had en die hem toen ongeveer een half jaar aan de kant hield. Er wordt al rekening mee gehouden dat Hristov de rest van het seizoen niet meer voor FC Zwolle kan uitkomen. Definitief uitsluitsel wordt begin januari verwacht.

Albers en Minardi

De Engelse site Grandprix.com bracht vandaag het nieuws dat Minardi geÔnteresseerd is in Christian Albers.

De zaakwaarnemer van Albers, Lodewijk Varrossieau, bevestigde dit aan een Nederlandse site. Stoddart zou Albers een semi aanbod hebben gedaan.

"Hij heeft gebeld en gezegd dat hij interesse heeft en dat hij wat met Christijan wil gaan doen. Er is dus contact geweest. Maar ik zeg er wel nadrukkelijk bij dat er op dit moment geen onderhandelingen zijn", zegt Varrossieau.

Christian Albers wil overigens niet testen maar Grand Prix's rijden. Mocht dit niet kunnen bij Minardi dan gaat Albers gewoon verder met de DTM.

Sponsoren eerst..dan coureurs

In de Engelse media heeft Eddie Jordan aangegeven geen haast te maken met zijn driver line-up voor 2004.

"Het is mijn taak om met alle rijders die beschikbaar zijn te praten. Ik heb er een aantal geselecteerd die voor Jordan kunnen rijden en daarvan heb ik de meeste inmiddels gezien", zegt Eddie Jordan.

Jordan wil de beste rijders voor zijn team en zegt ook duidelijk dat hij naar de financiŽn kijkt die de coureurs meebrengen."In een ideale situatie heb je eerst het sponsorbudget rond en kies je daarna de rijders, maar op dit moment is het onmogelijk om een rijder te overwegen, die geen financiŽle ondersteuning meebrengt", zegt teambaas Eddie Jordan.

Verstappen en Jaguar?

Als we De Telegraaf moeten geloven gaat Juan Pablo Montoya zijn contract bij Williams niet uitdienen.

Het gerucht doet de ronde dat Juan Pablo Montoya al dit jaar naar McLaren Mercedes gaat. De plaats die dan vrij komt wordt vrijwel zeker ingenomen door Jaguar coureur Mark Webber.

Jos Verstappen was ook in de race voor het, nu bezette, Jaguar stoeltje. Is er dan toch de kans dat hij volgend jaar te bewonderen is in de groene bolide?

Ex-Miss vrijgelaten na handtekeningen

Een bende autodieven heeft in Venezuela Miss Venezuela 1997 gekidnapt, maar vrijgelaten nadat ze vijftien naaktkalenders had gesigneerd.

De dieven stapten in de auto van Veruska Ramirez en beroofden haar van haar persoonlijke bezittingen en een grote som geld. Toen de dieven in een doos op de achterbank de kalenders ontdekten kwamen ze tot de ontdekking dat ze de voormalige deelneemster aan de Miss Universe verkiezingen ontvoerd hadden.

Nadat Ramirez haar handtekening op de kalenders had gezet, werd ze ergens in Valencia gedumpt.

Ruimtereisje na je dood

App3l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse bedrijf Celestics Inc. maakt het nabestaanden mogelijk de as van hun overleden dierbaren de ruimte in te sturen. In April zal de Kosmos 1 satelliet vanuit Rusland heelal ingestuurd worden, met aan boord 150 capsules gevuld met as.

De urnen kunnen gevuld worden met 1 of 7 gram aan as en zullen in de satelliet een 156-jarige ruimtereis maken. Daarna zal de satelliet de aardse atmosfeer binnenkomen en verbranden. De prijs voor een 'ticket' varieert van 995 tot 5.300 dollar, afhankelijk van de grootte van de urn.

Voor mensen die de vlucht missen is er geen reden tot wanhoop. Er staan namelijk al nieuwe vluchten op de planning.

Rubens verbaasd dat Michael doorgaat

Rubens Barrichello is erg verbaasd dat zijn teamgenoot Michael Schumacher niet stopt met de Formule 1.

"Als ik zes wereldtitels behaald had, dan had ik gestopt," vertelde de Rubens. "Maar ik weet niet wat er in zijn hoofd afspeelt. Als Schumacher echt nog steeds wil racen en de wil heeft te winnen, dan moet hij wel doorgaan."

Michael heeft aangegeven dat hij zijn contract bij Ferrari uitzit. Dat contract loopt tot 2006.

Sauber met nieuwe Ferrari motor

Sauber krijgt dezelfde motor als Ferrari volgend jaar.

Sauber zal volgend rondrijden met de nieuwe Ferrari motor. Dit omdat er volgend jaar maar 1 motor per race weekend mag worden gebruikt.

Sauber krijgt de nieuwe motoren omdat de motor van 2003 niet gebouwd is om zo lang mee te gaan.

"We zullen volgend jaar inderdaad met dezelfde motor als Ferrari aan te start staan," antwoordde Hanspeter Brack, persvoorlichter Sauber. "Onze versnellingsbak is die van Ferrari die zij gebruikte tijdens het 2003 seizoen."

Europol: Extremisten zeer actief in EU

De Europese politieorganisatie Europol zegt dat extremistische groepen, die zijn gelieerd aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden, binnen de EU-lidstaten ,,zeer actief'' zijn. Het Britse persbureau Reuters kreeg inzage in een nog niet bekend gemaakt rapport. De groeperingen zitten vooral in Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ en Spanje.

Volgens Europol fungeert de Europese Unie vooral als een basis voor het rekruteren van strijders en voor de logistiek. De EU is echter ook een potentieel doelwit voor terroristische aanvallen. Europol wijst onder meer op terreurdaden in Marokko, waarbij duidelijk Europese doelen in beeld waren.

Nieuwe foto's van prinses Amalia

GreeTz, sop en Dr_Evil hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de officiŽle website van het Koninklijk Huis zijn vier nieuwe foto's van prinses Amalia gepubliceerd.

De foto's zijn gemaakt door fotografe Graciela Rossetto, die ook de verlovingsfoto van prins Willem-Alexander en prinses MŠxima maakte. Op de vandaag gepubliceerde foto's is prinses MŠxima voor het eerst na de bevalling te zien.
De andere foto's vind je op de officiŽle website van het Koninklijk Huis.

''Ook moslimmannen moeten hoofd bedekken''

Moet een hoofddoek nu wŤl of niet van de islam, en waarom moeten islamitische mannen hun hoofd niet bedekken? Dagblad Trouw besteedt er vandaag een artikel aan:

Nederlandse moslimleiders zeggen altijd dat de islam mannen en vrouwen als gelijkwaardig ziet. Maar waarom dragen mannen dan geen hoofddoekje? Politica Ayaan Hirsi Ali vroeg het onlangs bij een bezoek aan een islamitische school. Triomfantelijk wees een vader naar het petje op zijn hoofd. Het bleek echter een debatteertruc: ,,Mannen dragen een hoofddeksel uit praktische overwegingen (koude) of in navolging van de profeet Mohammed. Zo halen ze een wit voetje bij God. De beloning komt later in het paradijs. Voor vrouwen is het voorgeschreven'', zo zegt Arif Potmis, van het Haags islamitisch platform.

Wie vroom is, bedekt de schoonheid van het hoofdhaar, zegt Potmis. ''Dat moet van God, die in de Koran kledingvoorschriften heeft geopenbaard, zowel voor mannen als voor vrouwen''. Maar de islam kent geen dwang, dus een hoofddoekje hoeft niet gedragen te worden. Dat het dragen ervan echter toch geen vrijblijvende mogelijkheid is, geeft Potmis toe. ,,Dat er zoiets als peergroup-dwang bestaat is niet te betwisten, maar die komt dus niet uit de islam''.

De islamitische schrijfster Naima el Bezaz stelt dat een vrouw in de islam haar zedelijkheid in acht moet nemen. ''Want de kuisheid van zijn vrouw en dochters is het hoogste goed voor een moslimman.'' Hij ziet het als zijn taak daarop toe te zien. ,,De sociale controle is als een onzichtbaar traliewerk, dat een vrouw vanaf haar vroegste jeugd onderdrukt'', zo meent de schrijfster, die in de sluier een mannelijk machtsmiddel ziet, een manier om vrouwen te onderdrukken. Volgens haar zitten de De Blijf-van-mijn-lijfhuizen vol met moslimvrouwen die ''onderworpen werden aan de autoritaire genoegens van hun echtgenoten''.

Moslimmannen kunnen zich moeilijk bedwingen, als er een vrouw in de buurt is, zo wordt hen verteld. Zo zei onlangs de Rotterdamse Essalaam-moskeebestuurder Mohammed Boutaher: ,,Je moet er toch niet aan denken dat er een mooie vrouw naast je komt zitten tijdens het gebed. Dan wil je gelijk een afspraakje maken.''

De feministe Kacem Amin zei ooit: ,,Als mannen vrezen vrouwen te zien bezwijken voor hun mannelijke charmes, waarom hebben ze dan het dragen van de sluier niet voor zichzelf ingesteld?''. Mohammed Gaffar, van de Taibah-moskee in Amsterdam zegt dat mannen inderdaad ook een haarbedekkend hoofddeksel zouden moeten dragen om zo de andere sekse geen aanstoot te geven. ''Zelf doe ik dat dus ook. Wie een hoofddeksel draagt is gewoon een gelovige en dus betere moslim.''

Rahma Samoudi, voorzitster van Vrouwencentrum Salaam in Rotterdam, is van Nederlandse afkomst en draagt zelf een hoofddoek. Zij vindt het op haar beurt weer nonsens dat je een beter mens zou met een hoofddoekje. ,,Wat een kletskoek dat je beter bent als je een hoofddoek draagt. Ik kom hier regelmatig autochtone meisjes tegen die een moslimvriendje krijgen en dan om maar in de smaak te vallen bij zijn familie een hoofddoek gaan dragen. Dan zeg ik: dat heeft weinig nut. Een hoofddoek draag je voor jezelf. Het geeft je beschutting: ik ben er niet. En je draagt hem voor God: het helpt je naar het paradijs''. Volgens haar zullen mannen die hun vrouwen onder druk zetten een hoofddoek te dragen, daarop door God in het paradijs afgerekend worden.

Van Samoudi hoeven mannen geen hoofdbedekking te dragen, omdat vrouwen zichzelf veel gemakkelijker in bedwang kunnen houden dan mannen. ''Sinds ik een hoofddoek draag, word ik veel minder lastiggevallen op straat. Ik vind het best leuk om met mijn schoonheid te pronken, maar dat doe ik alleen voor mijn man. Zodra ik in huis ben, gaat alles uit''.

Interview: Jack Spijkerman


Vanaf 1988 presenteert hij iedere zaterdag live 'Spijkers met koppen', dat op radio 2 wordt uitgezonden. Sinds begin jaren negentig verschijnt hij ook op televisie op Nederland 3, met het zaterdagse amusementsprogramma 'Kopspijkers', dat van hem een bekende Nederlander heeft gemaakt. In 2002 won 'Kopspijkers' de Gouden Televizierring voor 'beste programma van het jaar'. Hoog tijd dus om hem eens wat vragen te stellen. De vragen konden jullie de afgelopen weken inzenden via het forum. Jack beantwoordde deze vragen speciaal voor FOK!

-
Praat nu mee over het interview op het forum.

Bankrover geeft adres op aan bankbediende

Wu Witte, Rickman_, intoxicated, chuppy80, ARSon, Twente18,Hoppie, fyful, TisWatVandaag en pim-fortuyn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 20-jarige Spanjaard heeft wel een hele stomme fout begaan toen hij een bank overviel. De man eiste 100 miljoen euro van een bankbediende die onder schot werd gehouden. Dat meldde vrijdag de krant El Mundo/El DŪa de Baleares.

De vrouw vroeg hem om zijn bankpasje. Hulpvaardig gaf hij het pasje af. Hij kreeg een stortingsbewijs en ging naar huis. De politie stond hem daar al op te wachten en arresteerde hem.

Op Vrijdag word je koningin

Prinses Amalia krijgt berg in Zwitserland
De Zwitserse gemeente Scuol wil prinses Amalia een eigen berg geven. Een 2918 meter hoge berg zou de naam 'Piz Amalia' moeten krijgen. De gemeente gaat een verzoek bij het Nederlandse koningshuis indienen.

De berg ligt in een gebied waar veel wandelaars komen. Rafael Enzler, directeur Benelux van Zwitserland Toerisme denkt dat het niet geheel toevallig is. "Er bestaat al jarenlang een band tussen het Nederlandse koningshuis en deze Zwitserse vakantieregio", zegt hij.

Ik zit zo te denken hoe dat kind gaat opgroeien. Ik heb dat al vaker gedacht, bij WimLex of de andere prinsjes en prinsesjes. Je wordt geboren in een normaal ziekenhuis, maar wel met vijf keer zoveel aandacht als een normaal kind zou krijgen. Er zouden legio fotografen een moord willen doen om jou als eerst op de foto te zetten en duizenden, zo niet miljoenen mensen zijn hartstikke blij met je komst. Duizenden mensen hangen de vlag uit en het hele land staat bol van oranje taarten en krantenbijlagen. Op vier verschillende plekken worden 101 kanonschoten afgevuurd. Je bent ťťn dag oud en nu al belangrijker en geliefder dan het hele kabinet bij elkaar. Je hebt jezelf al onsterfelijker gemaakt dan Claus, bekender dan Mabel en geliefder dan Maxima. Je hebt nog geen persconferentie gegeven, maar er heeft al meer over je in de krant gestaan dan over Jan-Peter. En zo groei je op.

Je wordt groter, komt voor het eerst live op TV, want mama en papa moeten toch gewoon aan het werk. Je bent belangrijker dan Maxima en WimLex samen en er worden meer foto's van je gemaakt dan Marijke van Helwegen operaties heeft gehad. Je eerste fopspeen wordt een rage, je kleertjes worden Neerlands babymode en je moeder moet zich in allerlei bochten wringen om de borstvoeding privť te houden.

Je wordt nog groter, nog ouder en de aandacht zwakt wat af. Je hebt inmiddels wat broertjes en zusjes gekregen, maar je mag van papa en mama de pers niet meer pesten dus is daar ook geen lol meer aan. Je gaat naar school en je leert dat je de troonopvolger bent, dat je papa nog belangrijker is dan je dacht dat hij was en dat je opa's met een reden niet bij het kerstontbijt kunnen zijn. Je krijgt inzicht in het landje dat je onder je hoede zal krijgen en eigenlijk wil je dat helemaal niet, maar het moet.

Je wordt niet veel groter meer, maar wel ouder. Je wordt lastiggevallen door groepjes pers die willen weten wie je nieuwste vriendje is. Je bent al een paar maal in opspraak geweest en je mag van papa en mama niet meer naakt in de tuin zonnen. Je bent een sekssymbool geworden en de Argentijnse invloeden voeden je kleine temperamentje. Je pubert en wordt gek van alles en iedereen.

En dan ben je 34, heb je een leuke prins gevonden om mee te trouwen en je wordt koningin. Want zo gaat dat. En eigenlijk wil je het nu ook wel. Maar heb je wel geleefd?

Programma HCE (week 51)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 51)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za19.30NAC Breda RBC Roosendaal -
za19.30 sc Heerenveen Roda JC -
za19.30 Vitesse PSV -
za20.00NEC FC Zwolle -
.
zo12.30FC Twente Ajax -
zo14.30 FC Utrecht FC Volendam -
zo14.30RKC Waalwijk Feyenoord -
zo14.30 FC Groningen Willem II -

Aids doodsoorzaak nummer ťťn bij 15-59 jaar

Aids is de grootste ''killer'' geweest vorig jaar bij mensen tussen de 15 en 59 jaar. Wereldwijd stierven er in 2002 bijna 2,3 miljoen aan deze infectieziekte. Hartinfarcten staan op plek twee, met 1,3 miljoen sterfgevallen. Tuberculose (1 miljoen doden), verkeersongevallen (0,8 miljoen) en beroerten (0,78 miljoen) vullen de plaatsen drie tot en met vijf.

Van alle 45 miljoen mensen vanaf 15 jaar die vorig jaar overleden, stierf bijna 75% aan een niet-overdraagbare ziekte als hartinfarct of beroerte, behalve in Afrika; Daar is aids doodsoorzaak nummer ťťn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte gisteren deze cijfers bekend.

Kloof arm rijk

De WHO waarschuwt voor een groeiende kloof tussen de arme landen en de rest van de wereld op het gebied van gezondheidszorg en blootstelling aan ziekte. Want terwijl in het grootste deel van de wereld de levensverwachting toeneemt, gaan in door aids geteisterde landen in zuidelijk Afrika mensen nu vroeger dood dan 30 jaar geleden.

De WHO meldt verder dat de kindersterfte in 14 Afrikaanse landen groter is dan in 1990. Zo haalt 30% van de kinderen die in Sierra Leone wordt geboren de vijf jaar niet eens. Van de 57 miljoen voortijdige sterfgevallen in 2002, deden zich 10,5 miljoen voor bij kinderen onder de vijf. Daarvan was 98% in ontwikkelingslanden.

Turkije pakt hoofdverdachte aanslagen op

In Turkije is een man aangehouden waarvan de politie zegt dat hij ťťn van de hoofdverdachten is van de bloedige aanslagen in Istanbul. Het gaat om Adnan Ersoz, een moslimextremist die banden zou onderhouden met het terreurnetwerk Al-Qaida.

Ersoz zou in 2002 persoonlijk opdracht hebben gekregen van Osama bin Laden om aanslagen te plegen op Amerikaanse doelen in Turkije. Eigenlijk had een door de Amerikanen gebruikte Turkse militaire basis in het zuiden van het land doelwit moeten worden, maar die werd te streng bewaakt. In plaats daarvan werden aanslagen gepleegd bij twee synagogen in Istanbul, en op het Britse consulaat en een Britse bank. Daarbij vielen 62 doden en honderden gewonden.

Een andere nog voortvluchtige hoofdverdachte is Gokhan Bac. Hij wordt ervan verdacht een of meer bommen in elkaar te hebben gezet. Bac deed dat samen met een andere verdachte, Fevzi Yitiz, die vorige week werd gearresteerd.

Trein in brand bij Barendrecht

johanduim had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het achterste deel van een treinstel van de stoptrein tussen Dordrecht en Rotterdam CS is in brand gevlogen. De trein staat nu nabij NS-station Barendrecht buiten de overkapping. De reizigers konden de trein tijdig verlaten.

De brandweer is inmiddels bezig met het blussen. Tussen Zwijndrecht en Rotterdam-Lombardijen moeten reizigers rekening houden met een vertraging van meer dan een uur.

Oplichter verkoopt nepvakanties

WaynO- en syl68 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Gouda is op zoek naar een man uit dezelfde plaats, die honderden mensen heeft gedupeerd. De man heeft zich via advertenties voorgedaan als eigenaar van bussen, vliegtuigen en schepen. Hij bood zijn slachtoffers een kerstvakantie op een cruiseschip aan. De "vakantiegangers" zouden met een vliegtuig naar Barcelona worden gebracht en daar op een schip koers zetten naar Griekenland. De Gouwenaar kon een ontzettend lage prijs van 180 euro voor deze reis vragen omdat ťťn van zijn cruiseschepen een proefvaart zou moeten maken.

In totaal zijn 1.150 mensen uit het hele land gedupeerd. Zij zijn met de man in zee gegaan en hebben de reissom van 180 euro overgemaakt. Deze week bleek dat het bedrijf van de man en de reis niet bestaan. Hij is nog steeds spoorloos.

DVD Review: Opeth - Lamentations.

Na ruim een jaar hard werken aan twee albums, Deliverance en Damnation, was het tijd voor de Zweedse Metalformatie Opeth om te gaan touren. De tour bracht hen door Noord-Amerika en Europa, waar ze in verschillende zalen en op verschillende festivals speelden.Uiteindelijk was de tijd aangebroken om het werk toch op beeld vast te leggen. Hiervoor werd 25 september als datum gekozen, waar de band in Shepherd's Bush Empire in Londen speelde. Het resultaat? Een DVD genaamd "Lamentations".

Andersson stopt als Teambaas

Toyota-Teambaas Ove Andersson zal op 1 Januari zijn functie als Teambaas naast zich neer leggen, de fuctie word overgenomen door Tsutomu Tomita, voorzitter van Toyota Motorsport

Andersson zal wel verbonden blijven aan het team, al is het niet als Teambaas maar als adviseur.

"Ik wil Toyota graag bedanken voor de mogelijkheden die ze mij hebben gegeven in de diverse motorsport activiteiten en ik ben er trots op bij het team te blijven in mijn nieuwe functie," aldus Ove Andersson.

"30 jaar geleden ben ik samen met drie mensen begonnen in BelgiŽ. Sinds die tijd hebben we veel bereikt met Toyota. We hebben Toyota's allereerste Formule 1-auto gebouwd. Toen ik voor het eerst op de grid stond in AustraliŽ in 2002 was dat een geweldig gevoel, dat ik nooit zal vergeten. Ik ben er zeker van dat Toyota succesvol zal zijn in de Formule 1, en ik kijk al uit naar de eerste overwinning in de nabije toekomst."

"We kunnen Ove niet vaak genoeg bedanken voor wat hij bereikt heeft met Toyota Motorsport," aldus Tsutomu Tomita. "Vanaf volgend seizoen zal ik leiding geven aan het bedrijf en aan de raceactiviteiten samen met president John Howett. Met de hulp en het advies van Ove willen we van Panasonic Toyota Racing zo snel mogelijk een topteam in de Formule 1 maken."

"Ruud de Wild naar Radio 538"

Het blijft nog even onrustig in radioland. Jeroen van Inkel, waarvan eergisteren bekend werd dat hij naar Radio Veronica gaat, liet gisteren in het radioprogramma 'Storing' op Radio 1 weten dat Ruud de Wild zijn opvolger gaat worden bij Radio 538.

"Radio 538 wilde Ruud de Wild. Dat kreeg ik in de gaten. Mijn contract werd niet opengebroken. Terwijl dat bij andere dj's wel gebeurde. Toen kwam daar de aanbieding van Veronica, en dan is 1 plus 1 gewoon 2."

Ruud de Wild is geen vreemde voor 538. Eerder maakte hij daar al programma's als 'The Jungle', en het programma op vrijdagavond, 'Wild in het Weekend'. Na een ruzie met Erik de Zwart, die nu bij Noordzee FM werkt, ging hij naar 3FM. Hij heeft nog een contract bij BNN tot medio augustus 2005.

BNN heeft inmiddels laten weten dat Ruud niet weg zal gaan. "Het gerucht is is niet correct. Ruud heeft nog tot augustus 2005 een contract bij BNN."

[update] Brand in cacaoloods Wormer

dMaestr0, Emo, WauseWillem, SaanBits en vcb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij cacaoverwerkingsbedrijf ADM/Cocoa in Wormer woedt sinds gisterenochtend een hevige brand. De brand is ontstaan in de opslagloods van het bedrijf. Omliggende brandweerkorpsen zijn met groot materieel uitgerukt. Ooggetuigen laten aan FOK! weten dat de eerste brandweersirenes al rond half zeven door de straten van Wormer klonken.

De brand ontstond na een ongeluk met stellingen van tien meter hoog en 90 meter breed met cacao. Een man die daar met een heftruck aan het werk was werd bedolven onder de stellingen. Hij kon worden gered.

De basisschool tegenover de fabriek is ontruimd. De kinderen zijn overgebracht naar de nabijgelegen sporthal. In de fabriek lag naar verluidt 30.000 ton cacao opgeslagen.

Het is niet de eerste keer dat een cacaofabriek uit is gebrand. Begin juli ging ook al een opslag in Zaandam in vlammen op.

Update 5.12 uur
De brand in de cacaoloods is rond 19.45 uur gisteravond weer opgelaaid. De brandweer heeft echter geen idee waardoor.

Inmiddels zijn zes straten in de omgeving van de fabriek geŽvacueerd, omdat uit metingen is gebleken dat er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. Ongeveer twaalfhonderd bewoners worden opgevangen in een buurthuis. De Mobiele Eenheid (ME) heeft het ontruimde gebied afgezet om te voorkomen dat de leegstaande huizen worden geplunderd.

Update 9.55 uur
Volgens een zegsman van de brandweer kan de brand nog dagen gaan duren. Het blussen met schuim is inmiddels nutteloos gebleken, waardoor verder met water geblust zal worden. Hoewel eerst over de inzet van blushelicopters werd nagedacht, heeft men dit plan toch laten varen

Aangezien met een kraan een corridor is geslagen tussen het deel waar de brand woedt en de rest van het complex, bestaat er geen gevaar dat de brand zal overslaan naar andere gebouwen. Het verloop van de brand blijft echter onvoorspelbaar.

Kijk ook in dit topic op het Fok!Forum waar je een aantal foto's van deze brand kunt bekijken.

Update 12:10 uur

Inmiddels is het sein 'brand meester' gegeven. Rond 09:30 uur had de brandweer de brand onder controle. De ruim 1200 personen die waren geŽvacueerd mogen naar hun woning terugkeren.

Er was koolmonoxide en blauwzuur vrijgekomen, maar van deze gassen zit nu geen schadelijke concentratie meer in de lucht. De brandweer verwacht dat het nablussen nog ongeveer drie dagen duurt.

Het originele bericht werd op donderdag 18 december om 11.06 uur geplaatst.

Kamer voor adoptie door homoparen

In de Tweede Kamer is een meerderheid voorstander van het adopteren van buitenlandse kinderen door homoparen. Een motie van D66, die inhoudt dat de minister de wettelijke belemmeringen die nu nog gelden opheft, kan rekenen op steun van de PvdA en VVD. De motie zou zo zeker 76 stemmen krijgen, hetgeen genoeg is om aangenomen te worden.

Op dit moment staat er expliciet in de wet dat adoptie van buitenlandse kinderen door homoparen verboden is, omdat veel landen anders geen adoptiekinderen naar Nederland willen laten gaan.

D66 wil met landen van waaruit adoptie van kinderen door homoparen wťl mogelijk is, zoals Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, een bilateraal verdrag sluiten. De Nederlandse wetgeving zou dan geen belemmering mogen zijn.

Real en BarÁa door in beker

Real Madrid heeft zich in de tweede ronde van het toernooi om de Spaanse beker bijna laten verrassen door Leganes. Het werd 3-3 in reguliere speeltijd en pas in de extra tijd scoorde Raul de winnende treffer

De koploper van de Primera Division nam al snel een voorsprong van 2-0 door doelpunten van Beckham en Raul tegen de club uit de tweede divisie. Borja herstelde nog voor rust, met twee treffers binnen drie minuten, het evenwicht.

In de tweede helft kwam Leganes zelfs op 3-2 doordat Pavon in eigen doel schoot. Net voor de reguliere speeltijd was verstreken, maakte Santiago Salori alsnog een verlenging nodig. De beslissing viel in de 110e minuut. Raul voorkwam met zijn tweede doelpunt de dreigende bekerblamage voor Real.

Barcelona won met 0-4 van Ciudad de Murcia, dat uitkomt in de Spaanse tweede divisie. De doelpunten voor de club van Frank Rijkaard kwamen op naam van Saviola, 2 maal Overmars en Ronaldinho.
Bij BarÁa stond van de Nederlanders alleen Van Bronckhorst in de basis. Kluivert, Reiziger en Cocu ontbraken.

Regels arbeidstijden worden eenvoudiger

Minister de Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een voorstel tot vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet ingediend. Hierin zijn alleen nog de maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en zestig uur per week geregeld.

Het is de bedoeling dat werknemers en werkgevers collectief of individueel afspraken met elkaar maken over de arbeids- en rusttijden. Hierdoor kunnen ook de regels over het verrichten van overwerk helemaal uit de wet.

Eerder gaf De Geus al aan dat veel regels overbodig zijn: "De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet."

Het wetsvoorstel wordt gesteund door alle coalitiepartijen. Oppositiepartij PvdA en CNV en FNV zijn fel tegen, maar zij erkennen wel dat er teveel regels zijn. "Maar dat is geen reden een loopje te nemen met de onderdelen ervan die de werknemer rechtsbescherming geven. Die mogen niet op de helling. De Geus doet een frontale aanval op de wet", aldus voorzitter Terpstra van de CNV eerder.

180 echte diamanten verdwenen

gumtree had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woon je in Apeldoorn en heb je je oud papier nog niet weggegooid? Dan is het misschien verstandig daar nog eens doorheen te spitten. Juwelier Johan de Boer uit de Gelderse plaats verstuurde namelijk een mailing naar al zijn klanten met daarin een diamant. 95 procent van deze diamanten was maar zeven euro waard, maar in de overige vijf procent zat een diamant van meer dan 100 euro. 180 van deze echte diamanten zijn waarschijnlijk rechtstreeks in de oud-papierbak verdwenen.

De eigenaar van 'Gold & Silver Design' stuurde op vier december zijn vierduizend klanten een mailing met de tekst 'Bent u de gelukkige?'. In de brief stond dat de klanten naar de winkel konden komen om te laten kijken of de diamant echt is. Er zijn nog maar 22 prijswinnaars bij hem langs geweest. De Boer vreest nu het ergste. "Waarschijnlijk geloven veel mensen niet dat er een echte diamant in de kaart kan zitten en gooien ze hem gewoon bij het oud papier."

Die vrees wordt gesteund door verhalen van zijn klanten. Een van de prijswinnaars hoorde via via dat de juwelier ťchte diamanten had rondgestuurd en kon hem nog net uit de oud-papierbak redden. De Boer zegt nu de boel een beetje onderschat te hebben. "Mensen vertrouwen niks meer tegenwoordig. Dat had ik in al mijn naÔviteit niet verwacht."

Prinses Amalia krijgt berg in Zwitserland

De Zwitserse gemeente Scuol wil prinses Amalia een eigen berg geven. Een 2918 meter hoge berg zou de naam 'Piz Amalia' moeten krijgen. De gemeente gaat een verzoek bij het Nederlandse koningshuis indienen.

De berg ligt in een gebied waar veel wandelaars komen. Rafael Enzler, directeur Benelux van Zwitserland Toerisme denkt dat het niet geheel toevallig is. "Er bestaat al jarenlang een band tussen het Nederlandse koningshuis en deze Zwitserse vakantieregio", zegt hij.

amalia berg

Hoge Raad: Kazaa is legaal

QNE, Frusciante en WaynO- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tegenvaller voor Buma/Stemra: de Hoge Raad heeft besloten om het muziekuitwisselprogramma Kazaa niet te verbieden, het programma is legaal.

De Hoge Raad heeft met deze uitspraak het advies van de advocaat generaal opgevolgd, die in een rapport had geadviseerd om Kazaa, het meest gedownloade programma aller tijden, niet te verbieden.

Met deze uitspraak komt een einde aan een lange rechtsgang. In januari 2002 verbood de Amsterdamse rechtbank de zogenaamde peer-to-peer-dienst. Kort daarna besloot het Amsterdamse Hooggerechtshof echter dat het programma legaal was. Kazaa zou niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor overtredingen van gebruikers.

Dit was voor Buma/Stemra aanleiding om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dit is het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Ook de Hoge Raad stelt dat Kazaa niet voor eventuele illegale activiteiten van gebruikers van het netwerk aansprakelijk is.

Vanuit de hele wereld is met belangstelling naar deze uitspraak uitgekeken. In diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn nog veel zaken tegen Kazaa en vergelijkbare programma's gaande. In september van dit jaar werden 261 mensen in Amerika aangeklaagd die illegaal muziek zouden hebben gedownload.
--
De volledige tekst van de uitspraak

Feyenoord naar de beurs?

Binnen Feyenoord wordt nagedacht over het overgaan van een stichting naar een NV en daarbij ook eventueel naar de beurs te gaan.

Ajax en PSV zijn al eerder overgestapt naar een structuur van een NV. Ajax deed dit met een beursgang, terwijl PSV de aandelen in eigen beheer hield.

Feyenoord is sinds mei 1978 een stichting. Binnen een stichting is er weinig openheid, er hoeft bijvoorbeeld geen financieel jaarverslag te worden gepubliceerd, en men is vrij in de bestuursstructuur. Momenteel heeft Feyenoord een bestuur van 3 man, Jorien van den Herik, Willem Scholten en Paul Smits.

Bij een omvorming tot NV en een beursgang zouden extra geldstromen kunnen vrijkomen. Echter door de mindere situatie op de beurs lijkt het niet de goede tijd voor een aandelenemissie.

Celtic uit de beker geknikkerd

Celtic is uitgeschakeld in de kwartfinale van het toernooi om de Schotse League Cup. De landskampioen verloor met 2-1 bij Hibernian.

Celtic kwam na een klein uur nog wel op voorsprong door een kopbal van de Slowaak Stanislav Varga. Grant Brebner herstelde het evenwicht even later uit een strafschop.
Kevin Thompson schoot Hibernian acht minuten voor tijd naar de halve eindstrijd waar ze bekerhouder Glasgow Rangers treffen, dat zich evenals Dundee en Livingston al eerder bij de laatste vier had geschaard.

Consumentenorganisaties oneens met T-Mobile

Diverse consumentenorganisaties hebben hun ongenoegen geuit over de manier waarop telecomaanbieder T-Mobile nieuwe algemene voorwaarden invoert. KRO Ook Dat Nog, Stichting De Ombudsman en de Consumentenbond zijn van mening dat klanten als gevolg van de wijziging op 22 december aanstaande het recht hebben om onvoorwaardelijk hun overeenkomst met T-Mobile op te zeggen.

T-Mobile is niet van plan om opzeggingen te accepteren en beroept zich op de publiciteit rondom de bekendmaking van de wijziging van de algemene voorwaarden. Het telecombedrijf stelt dat de nieuwe algemene voorwaarden voldoende in de publiciteit zijn geweest en daarbij ook marktconform zijn. Daarom ziet T-Mobile geen enkele reden voor klanten om hun abonnement op te zeggen.

De belangrijkste wijzigingen betreffen een verlenging van de opzegtermijn (van twee naar drie maanden), een verlaging van de aansprakelijkheid (van § 225.000 naar § 2.250) en het invoeren van kosten voor vervangen van een gestolen of defecte SIM-kaart. Hoewel T-Mobile volgens haar oude algemene voorwaarden het recht heeft deze aan te passen, lijkt dit juridisch onredelijk, omdat deze (eenzijdige) aanpassing voor de klant nadelig zijn.

Klanten die T-Mobile hebben gevraagd om hun overeenkomst per direct te ontbinden, krijgen van het bedrijf te horen dat dit onmogelijk is. Ze noemt deze opzegging "onrechtmatig" en biedt klanten aan om onder de oude algemene voorwaarden door te gaan.

Het probleem is dat in de huidige wetgeving niet expliciet is opgenomen dat opzegging bij wijziging van de algemene voorwaarden "per direct" kan. Hierover zijn inmiddels vragen gesteld aan minister Donner (Justitie).

--
Meer informatie vind je op:
- website KRO Ook Dat Nog
- website Consumentenbond

Zilverkleurige auto's weinig betrokken bij ongeluk

twente18 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van Nieuw-Zeelandse en Australische wetenschappers is gebleken dat zilverkleurige auto's veel minder vaak bij ernstige ongelukken betrokken zijn dan auto's met een andere kleur.

In vergelijking met bijvoorbeeld witte auto's zijn zilverkleurige auto's twee keer minder betrokken bij ongevallen met doden of zwaargewonden. Bruine auto's zijn juist het vaakst betrokken bij een dergelijk ongeval, gevold door zwarte en groene wagens. De kleuren geel, grijs, rood en blauw hebben dezelfde ongevalsdichtheid als wit.

In het onderzoek, dat twee jaar duurde, is rekening gehouden met factoren zoals de leeftijd van de bestuurder en het dragen van veiligheidsgordels. De onderzoekers hebben geen oorzaak voor het ogenschijnlijke verband tussen de kleur en de betrokkenheid bij een ernstig ongeval. Wel pleiten zij voor meer zilverkleurige auto's als "effectieve passieve strategie", zodat het aantal verkeersslachtoffers daalt.

Juventus en Milan door in beker

Juventus heeft de kwartfinales bereikt van het Italiaanse bekertoernooi. De club uit Turijn won thuis met 2-1 van Siena. De eerste wedstrijd had Juventus met dezelfde cijfers gewonnen.

Alessandro Del Piero en Mauro German Camoranesi scoorden namens de thuisclub, Ventola maakte de goal van Siena. Udinese bekert ook verder door op eigen veld met 3-0 te winnen van Bologna. Jancker, Jankulovski en Pieri waren verantwoordelijk voor de goals. Ook de uitwedstrijd had Udinese al gewonnen, met 1-0.

AC Milan drong als laatste door tot de kwartfinales door van Sampdoria te winnen met 1-0. Filippo Inzaghi maakte in San Siro de enige treffer na een kwartier. De club uit Milan had de uitwedstrijd ook al met 1-0 gewonnen. Clarence Seedorf stond in de basis.

Eerder al bereikten Internazionale, AS Roma, Lazio Roma, Parma en Perugia de laatste acht van het bekertoernooi.

[update] Maker website 112 Groningen vastgezet

Courriel, Dafy en Markje_X hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar en een medewerker van de website 112 Groningen zijn aangehouden door de politie. Justitie verdenkt een aantal fotografen van de website van betrokkenheid bij de reeks branden die Groningen de afgelopen twee jaar heeft geteisterd. Op de site staan foto's van branden en ongelukken in de provincie Groningen.

In de redactieruimte van de site heeft de politie computers en foto's in beslag genomen. De politie heeft ook een aantal andere verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van 130 misdrijven, waaronder 75 brandstichtingen.

Auto's, caravans, bouwketen, snack- en viskramen, tuinhuisjes en kelders moesten het de afgelopen twee jaar in Groningen ontgelden. De gearresteerden zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan inbraken. De totale schade bedraagt enkele miljoenen euro's.

Update 23:15
Aan het eind van de avond werd de inhoud van de site van het net gehaald.

Update vrijdag 10:10
De maker van 112 Groningen, die vier dagen vastzat, ontkent schuldig te zijn aan de hierboven vermelde feiten. De man, Martin N., vindt het ongelofelijk dat de politie hem en andere medewerkers beschuldigt van opruiing en aanzetten tot brandstichting: "Dit is verschrikkelijk."

Volgens Martin is hij de brandstichters een paar keer bij een brand tegen gekomen. "Zij hebben tegen de politie gezegd dat wij soms opdracht gaven om brand te stichten, maar dat is echt grote onzin. Ik heb in het geruchtencircuit wel acht keer namen gehoord van mogelijke daders, die het achteraf inderdaad gedaan bleken te hebben. De politie verwijt me nu dat ik die namen niet met- een heb doorgegeven, maar ik kan toch niet met elk gerucht naar de politie stappen."

Volgens de politie werden zes brandstichters echter wel degelijk beÔnvloed door medewerkers van de website. "Die waren vooraf, tijdens of na de brandstichtingen op de hoogte van het doel van de verdachten."

Op de site staat nu een verklaring van de makers.

Het originele bericht werd op donderdag 18 december om 17.16 uur geplaatst.

Meisje mishandeld na aanrijding

Een 17-jarige meisje uit het Limburgse Velden is in Venlo door twee mannen mishandeld.

Het meisje botste op een kruispunt in Venlo met haar fiets tegen de achterkant van een auto. Direct daarna stapten de twee inzittenden uit de beschadigde auto. Eťn van de mannen hield het meisje vast, waarna de ander haar in het gezicht sloeg. Ze raakte hierbij aan haar kaak gewond. Van de mannen ontbreekt op dit moment nog elk spoor.

"Rokers moeten verloren werktijd inhalen"

Simpson had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD-fractie van de Groningse Provinciale Staten is van mening dat provincieambtenaren die tijdens werktijd roken, langer moeten doorwerken. Dit omdat roken werktijd kost.

In het Provinciehuis in Groningen zijn de afgelopen week in het kader van de nieuwe Tabakswet drie glazen rookcabines geplaatst. Hier kunnen ambtenaren onder een afzuigkap een sigaret roken. De VVD wil dat rokers alleen met een pasje toegang tot de cabines mogen krijgen. Met dit pasje kan worden geregistreerd hoeveel minuten de roker in de cabine verblijft, zodat aan het einde van de week duidelijk is hoeveel werktijd de betreffende ambtenaar moet inhalen.

Andere fracties zien weinig in het voorstel van de VVD. De PvdA vreest zelfs voor het ontstaan van een soort politiestaat in het Provinciehuis.

[update] Jackson aangeklaagd en moslim geworden

Volgens de New York Post heeft Michael Jackson zich aangemeld als lid van de zwarte moslimorganisatie Nation of Islam. Hij noemt zich voortaan Jacko X.

De 45-jarige Jackson heeft zich aangesloten bij de volgelingen van predikant Louis Farrakhan. Waarom is onduidelijk. Farrakhan's Nation of Islam staat bekend om anti-joodse en anti-homoseksuele uitspraken. Eerder (in 1989) bekeerde Jacksons broer Jermaine zich tot de islam.

De zender Fox News meldt dat Jackson niet langer naar zijn managers luistert, maar uit paniek contact zocht met de moslimorganisatie. Jackson zou niet zeker zijn van zijn juridische situatie.

Zeven maal misbruik

Vanavond is in Santa Maria in CaliforniŽ Jackson formeel in beschuldiging gesteld. De zanger is aangeklaagd voor het zeker zeven maal seksueel misbruiken van een jongen die jonger is dan veertien. De popster is ook aangeklaagd voor het toedienen van alcohol aan de jongen met het doel hem te misbruiken.

Het seksueel misbruik zou hebben plaatsgehad tussen 7 februari en 10 maart 2003. Naar verluidt gaat het om een 12-jarige jongen. Jackson kan maximaal 24 jaar cel krijgen. Op 16 januari moet hij zich voor het eerst bij de rechtbank melden.

Update 10:00

De woordvoerder van Michael Jackson, Stuart Backerman, heeft laten weten dat Jackson zich niet heeft bekeerd tot moslim en gťťn lid is geworden van de moslimorganisatie Nation of Islam. De berichten daarover in de New York Post deed hij af als roddels.

Volgens Backerman zal Jackson binnenkort naar Groot-BrittanniŽ reizen. Hij wil zich daar voorafgaand aan het proces door vrienden en familie moed laten inspreken.

CDA tegen selectie studenten

Het CDA staat sterk afwijzend tegenover de plannen van VVD-staatssecretaris Nijs voor meer selectie en het verhogen van collegegelden in het hoger onderwijs om het niveau van topopleidingen te kunnen verbeteren.

CDA-kamerlid Joldersma snapt niets van de plannen van coalitiegenoot Nijs. Volgens haar is er niets mis met het niveau van hoger onderwijs in Nederland. "Waarom dat onderscheid? Het kan toch niet zo zijn dat een paar opleidingen de krenten uit de pap vissen en alle andere studenten overlaten aan de rest?"

Ook studentenorganisaties LSVb en ISO staan afwijzend tegenover de plannen. "Studenten zullen veel te snel worden afgeschreven. Alleen de toppers krijgen betere omstandigheden, maar moeten daar ook fiks voor betalen.", aldus het LSVb.

De PvdA en de VVD van Nijs staan wel grotendeels achter de voorstellen, al eist de PvdA wel garanties dat armere studenten niet afhaken uit financiŽle overwegingen. Verder pleit de partij er voor dat de topopleidingen het normale onderwijs niet zullen verdringen: "Met je havo- of vwo-diploma moet je natuurlijk wel ergens terecht kunnen", aldus PvdA-kamerlid Van Dam.

Poetin noemt medepolitici 'idioten'

Sessy had ons -geheel vertaald, waarvoor onze dank!- via de newssubmit het volgende te melden:

Deze week vond er in Rusland de jaarlijkse "telemost" met de president plaats. Dagenlang konden mensen bellen en schrijven, en de meest gestelde en interessante vragen heeft president Poetin beantwoord in een live-uitzending op de belangrijkste TV-zender.

Poetin heeft een aantal belangrijke mededelingen gedaan in de uitzending die bijna 3 uur duurde, en ook zijn eigen mening over verschillende zaken gegeven. Op de vraag van een schrijver, over politieke partijen die het idee van "Rusland voor Russen" propaganderen, antwoordde Poetin dat het hem moeilijk viel dit soort mensen niet te karakteriseren als "onfatsoenlijke mensen die niet snappen wat ze zeggen, idioten, dan wel relschoppers", omdat er in Rusland veel mensen van veel verschillende nationaliteiten leven. Poetin vindt dat het openbaar ministerie de mensen die dit soort uitspraken doen moet vervolgen, voor zover het wetboek dit toelaat.

Verder liet Poetin weten mee te willen doen aan de komende presidentsverkiezingen. Hij zei dat Rusland haar olie-industrie zeker niet mag laten stikken, omdat het "een kip is die ons gouden eieren legt". Ook vond hij dat hij zijn dochters niet streng had opgevoed, ondanks dat zijn vrouw de enige is die het password voor de computer thuis weet, en de meisjes niet zomaar op het internet mogen rondhangen.

Daarnaast werd er de vraag gesteld of Wit-Rusland nou wel of niet bij de Russische federatie zou treden. Hierop antwoordde Poetin, dat ooit hij door Wit-Rusland verzekerd was, dat zij bereid waren zo ver te gaan in de hereniging van de landen, als Moskou daar ook toe bereid zou zijn. Hierop reageerde Rusland enthousiast en stelde voor om Wit-Rusland een deel van de Russische federatie te maken. Wit-Rusland had niet gerekend met zo'n enthousiast antwoord, en vond dat toch te ver gaan. Volgens Poetin komt de monetaire unie tussen Rusland en Wit-Rusland er wel, al ligt men achter op schema met de invoering daarvan.

Ook zei Poetin zijn spaargeld in Rubels te bewaren, omdat de banken bij het berekenen van de rente uitgaan van de inflatie en daar nog een aantal procent bovenop rekenen. Hij vindt de Euro en de Dollar te instabiel. Hij gaf bovendien toe dat Rusland geld tekort komt voor herstelwerkzaamheden aan waterleidingen en huizen, maar hij liet ook weten dat het probleem hem bekend is en dat er alles aan gedaan wordt om geld vrij te maken voor deze reparaties. Hij zei echter dat het land niet in staat is iedereen van een staatswoning te voorzien en dat mensen toch hypotheken zullen moeten nemen, iets wat in Rusland op dit moment bijna niet wordt gedaan.

verdere links:
Persmededeling en transcript in Russisch
Nog een keer de transcript, van een onafhankelijke website.

Holle Bolle Gijs krijgt 'familielid' in Berlijn

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Holle Bolle Gijs, de pratende afvalbak uit pretpark de Efteling, krijgt een 'familielid' in Duitsland. Waar de properheid hier met een "Papier hier" en "Dank U" wordt aangemoedigd en beloond, zullen zijn Duitse 'neefjes' vanzelfsprekend "Danke schŲn" en "Gut gemacht" uitroepen.

Nog ťťn belangrijk verschil: de vuilnisbakken lijken niet eens op "Gijs". Met een knaloranje kleur zien de bakken eruit als elke andere afvalbak, alleen dragen ze bovenop zonnecellen, die ze moeten voorzien van de energie om de Duitsers beleefd te bedanken voor hun bijdrage.

De afvalbakken zullen worden geplaatst in de hoofdstad Berlijn. De gemeente hoopt zijn inwoners en bezoekers hiermee beter te bewegen tot het opruimen van het afval dat nu als zwerfvuil op de straten eindigt.

's Nachts blijven de vuilnisbakken overigens zwijgen. Wie er dan toch gebruik van maakt wordt dan 'bedankt' met een knipperende lamp. Een woordvoerder van de gemeente verklaarde: "We dachten dat het de mensen van streek zou maken als ze plotseling aangesproken zouden worden in het donker".

Man gaat dronken naar examen

In Noorwegen moest een man zijn auto inleveren nadat hij dronken naar zijn theorie-examen was gegaan. De 50-jarige deed een theorie-examen om zijn rijbewijs uit te kunnen breiden zodat hij ook vrachtwagens mocht besturen.

Een woordvoerder van het Noorse CBR verklaarde het volgende: "Ik merkte dat er een verdachte alcohollucht kwam vanaf de plek waar de man zat. Ik wilde het onderzoeken en besloot de lokale politie in te lichten."

Toen de politie arriveerde was de man net bezig de laatste hand te leggen aan zijn examen. Volgens een agent gaf de ademtest duidelijk aan dat de man gedronken had. De man had om en nabij een uur gereden om bij het testcentrum te komen dus de politie nam ook een bloedtest bij hem af en vervolgens zijn auto in beslag. Hij moest met de bus naar huis.

De 50-jarige examenkandidaat moet nu voorkomen voor rijden onder invloed en loopt het risico zijn rijbewijs kwijt te raken.

Grootste vuurwerkcontrole aan de grens ooit

Bij de grootste grenscontrole op illegaal vuurwerk ooit is in alleen al Midden- en West Brabant voor 400 kilo aan vuurwerk in beslag genomen. De politie, Koninklijke Marechaussee en douane hielden de controle op de gehele grens met BelgiŽ van Zeeland tot Limburg.

Tegen 21.30 uur bereikte de Brabantse politie het aantal van 400 kilo. Hoeveel daarna en in de overige regio's is buitgemaakt, is nog niet bekend. Dit jaar is tot nu toe ongeveer 100.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale hoeveelheid tot en met 31 december lag toen op 130.000 kilo.

BMW X5 eigenaars sneller langs de kant

funzzy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eigenaars van een BMW X5 worden voortaan standaard aangehouden door de politie. De auto wordt zoveel gestolen dat de politie van iedere bestuurder wil weten of hij of zij wel de rechtmatige eigenaar is.

In het Gooi deed de politie dit eerder ook al. Dat leidde tot het terugvinden van een in Soest gestolen exemplaar. De dieven ontkwamen, maar de eigenaar heeft zijn bolide terug.

Toch is het nu ook weer niet zo dat je niet meer over straat kunt met je X5 zonder constant aangehouden te worden. "We zijn wat alerter dan gewoonlijk", laat een woordvoerder van de politie weten.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.