Rechterhand bin Laden: Amerikanen verslagen

De Amerikanen hebben de strijd in Afghanistan verloren, en al-Qaeda zal ze overal, 'tot in hun eigen land', achtervolgen. Dit meldt althans een geluidsband die televisiezender al-Jazeera vrijdag liet horen, en waarop vermoedelijk de stem te horen is van Ayman al-Zawahri, de tweede man in het terroristennetwerk.

"De Amerikanen zijn ondanks hun militaire kracht en al hun wapens door onze strijders verslagen", aldus de spreker. "Met Gods hulp achtervolgen wij de Amerikanen en hun bondgenoten overal, ook in hun eigen land." Al-Zawari richt zicht verder tot het Amerikaanse volk, dat door al-Qaeda herhaaldelijk is opgeroepen het beleid van Bush niet te steunen: "Hoe kunnen we jullie vergeven na alle waarschuwingen die we jullie hebben gegeven. Je oogst wat je zaait".

Volgens al-Jazeera is de band in november ingesproken, tijdens de Ramadan. Er is nog niet objectief geverifiŽerd of de stem echt van Al-Zawari is. De zender heeft al vaker geluidsopnamen laten horen die van Al-Zawari en bin Laden afkomstig zouden zijn. Van sommige heeft de CIA gezegd dat ze authentiek zijn.

Dreiging

De waarschuwing valt samen met een terroristische bedreiging van New York. Een functionaris van de CIA zei 'zeer bezorgd' te zijn over de hoeveelheid dreigementen tegen Amerikaanse doelen in binnen- en buitenland.