Poetin noemt medepolitici 'idioten'

Sessy had ons -geheel vertaald, waarvoor onze dank!- via de newssubmit het volgende te melden:

Deze week vond er in Rusland de jaarlijkse "telemost" met de president plaats. Dagenlang konden mensen bellen en schrijven, en de meest gestelde en interessante vragen heeft president Poetin beantwoord in een live-uitzending op de belangrijkste TV-zender.

Poetin heeft een aantal belangrijke mededelingen gedaan in de uitzending die bijna 3 uur duurde, en ook zijn eigen mening over verschillende zaken gegeven. Op de vraag van een schrijver, over politieke partijen die het idee van "Rusland voor Russen" propaganderen, antwoordde Poetin dat het hem moeilijk viel dit soort mensen niet te karakteriseren als "onfatsoenlijke mensen die niet snappen wat ze zeggen, idioten, dan wel relschoppers", omdat er in Rusland veel mensen van veel verschillende nationaliteiten leven. Poetin vindt dat het openbaar ministerie de mensen die dit soort uitspraken doen moet vervolgen, voor zover het wetboek dit toelaat.

Verder liet Poetin weten mee te willen doen aan de komende presidentsverkiezingen. Hij zei dat Rusland haar olie-industrie zeker niet mag laten stikken, omdat het "een kip is die ons gouden eieren legt". Ook vond hij dat hij zijn dochters niet streng had opgevoed, ondanks dat zijn vrouw de enige is die het password voor de computer thuis weet, en de meisjes niet zomaar op het internet mogen rondhangen.

Daarnaast werd er de vraag gesteld of Wit-Rusland nou wel of niet bij de Russische federatie zou treden. Hierop antwoordde Poetin, dat ooit hij door Wit-Rusland verzekerd was, dat zij bereid waren zo ver te gaan in de hereniging van de landen, als Moskou daar ook toe bereid zou zijn. Hierop reageerde Rusland enthousiast en stelde voor om Wit-Rusland een deel van de Russische federatie te maken. Wit-Rusland had niet gerekend met zo'n enthousiast antwoord, en vond dat toch te ver gaan. Volgens Poetin komt de monetaire unie tussen Rusland en Wit-Rusland er wel, al ligt men achter op schema met de invoering daarvan.

Ook zei Poetin zijn spaargeld in Rubels te bewaren, omdat de banken bij het berekenen van de rente uitgaan van de inflatie en daar nog een aantal procent bovenop rekenen. Hij vindt de Euro en de Dollar te instabiel. Hij gaf bovendien toe dat Rusland geld tekort komt voor herstelwerkzaamheden aan waterleidingen en huizen, maar hij liet ook weten dat het probleem hem bekend is en dat er alles aan gedaan wordt om geld vrij te maken voor deze reparaties. Hij zei echter dat het land niet in staat is iedereen van een staatswoning te voorzien en dat mensen toch hypotheken zullen moeten nemen, iets wat in Rusland op dit moment bijna niet wordt gedaan.

verdere links:
Persmededeling en transcript in Russisch
Nog een keer de transcript, van een onafhankelijke website.