[update] Maker website 112 Groningen vastgezet

Courriel, Dafy en Markje_X hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar en een medewerker van de website 112 Groningen zijn aangehouden door de politie. Justitie verdenkt een aantal fotografen van de website van betrokkenheid bij de reeks branden die Groningen de afgelopen twee jaar heeft geteisterd. Op de site staan foto's van branden en ongelukken in de provincie Groningen.

In de redactieruimte van de site heeft de politie computers en foto's in beslag genomen. De politie heeft ook een aantal andere verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van 130 misdrijven, waaronder 75 brandstichtingen.

Auto's, caravans, bouwketen, snack- en viskramen, tuinhuisjes en kelders moesten het de afgelopen twee jaar in Groningen ontgelden. De gearresteerden zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan inbraken. De totale schade bedraagt enkele miljoenen euro's.

Update 23:15
Aan het eind van de avond werd de inhoud van de site van het net gehaald.

Update vrijdag 10:10
De maker van 112 Groningen, die vier dagen vastzat, ontkent schuldig te zijn aan de hierboven vermelde feiten. De man, Martin N., vindt het ongelofelijk dat de politie hem en andere medewerkers beschuldigt van opruiing en aanzetten tot brandstichting: "Dit is verschrikkelijk."

Volgens Martin is hij de brandstichters een paar keer bij een brand tegen gekomen. "Zij hebben tegen de politie gezegd dat wij soms opdracht gaven om brand te stichten, maar dat is echt grote onzin. Ik heb in het geruchtencircuit wel acht keer namen gehoord van mogelijke daders, die het achteraf inderdaad gedaan bleken te hebben. De politie verwijt me nu dat ik die namen niet met- een heb doorgegeven, maar ik kan toch niet met elk gerucht naar de politie stappen."

Volgens de politie werden zes brandstichters echter wel degelijk beïnvloed door medewerkers van de website. "Die waren vooraf, tijdens of na de brandstichtingen op de hoogte van het doel van de verdachten."

Op de site staat nu een verklaring van de makers.

Het originele bericht werd op donderdag 18 december om 17.16 uur geplaatst.